Realitatea internationala pe scurt (25 Mai 2018)

UE este acuzată de Israel că susţine organizaţiile anti-israeliene

Israelul acuză Uniunea Europeană de susţinerea organizaţiilor neguvernamentale care au legături cu terorismul sau sprijină boicotarea statului israelian, informează Vineri dpa. Acuzaţiile intervin în urma unui studiu publicat Vineri de către Ministerul pentru Afaceri Strategice, în care, de asemenea, se afirmă că UE îşi încalcă propriile politici în materie. ‘Acest studiu menţionează totodată preocuparea că banii contribuabililor europeni sunt folosiţi pentru a sprijini organizaţii care au legături cu grupări teroriste’, subliniază ministerul respectiv.

În 2016, potrivit acestui studiu, UE ar fi alocat peste 5 milioane de euro (6 milioane de dolari) unor organizaţii care delegitimizează Israelul şi sprijină boicotarea acestei ţări. Astfel, organizaţia Ajutorul poporului norvegian (Norwegian People’s Aid) – pe care UE a finanţat-o cu 1,76 milioane de euro (2 milioane de dolari) în 2016 – a fost sancţionată de autorităţile americane în Aprilie pentru legăturile sale cu gruparea islamistă Hamas şi Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP), ambele fiind catalogate ca organizaţii teroriste de către UE.

‘Mă aştept ca UE să-şi menţine politica declarată de opoziţie faţă de boicoturile anti-israeliene şi să nu susţină organizaţii avînd legătură cu terorismul’, a declarat ministrul pentru Securitatea Publică israelian Gilad Erdan. Organizaţia irlandeză Trocaire, care a primit anul trecut 520.000 de euro finanţare de la UE, este altă ONG acuzată de poziţia anti-israeliană. ‘Trocaire iniţiază şi promovează petiţii în care solicită UE să impună sancţiuni economice împotriva Israelului’, se arată în raport. Această organizaţie fondată de Biserica Catolică respinge însă respectivele acuzaţii într-un comunicat pe site-ul său internet. ‘Noi nu am chemat la boicotarea Israelului’, se menţionează în text.

Israelul insistă ca SUA să-i recunoască suveranitatea asupra platoului Golan ocupat

Recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra părţii ocupate de Israel în platoul Golan în urma războiului de şase zile din 1967 reprezintă una din temele principale ale discuţiilor între Israel şi SUA, potrivit ministrului pentru Serviciile Secrete, Israel Katz, citat Joi seara de France 24. Israelul încearcă să determine SUA să recunoască suveranitatea sa asupra platoului Golan ocupat, a lăsat să înţeleagă ministrul israelian într-o declaraţie făcută presei internaţionale Miercuri, în care a apreciat că Washingtonul ar putea lua o decizie în acest sens în următoarele cîteva luni. Solicitat de Reuters, Israel Katz a declarat că această recunoaştere este acum unul din principalele subiecte aflate în discuţie între cele două ţări. O astfel de decizie s-ar înscrie în siajul retragerii americane din acordul privind programul nuclear iranian şi al mutării în această lună a Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Platoul Golan este o zonă strategică de aproximativ 1.200 kilometri pătraţi la frontiera cu Siria. Teritoriu sirian pînă în 1967 şi pînă la războiul de şase zile din 1967, această regiune se află în prezent sub controlul Israelului, care a dus aici o politică de colonizare şi l-a anexat în 1981 fără a obţine însă recunoaşterea internaţională. Dacă restituirea Golanului către Damasc a fost luată o dată în calcul de către Guvernul israelian, acum nu mai este cazul. Statul israelian consideră prezenţa elementelor iraniene în Siria drept o ameninţare pentru securitatea sa. Potrivit ministrului Katz, ar fi tocmai momentul pentru recunoaşterea de către SUA a Golanului ca teritoriu israelian. ‘Este momentul perfect pentru a lua o astfel de decizie’, a apreciat el. ‘Cel mai dureros răspuns care ar putea fi dat iranienilor ar fi recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Golanului printr-o declaraţie americană, o proclamare prezidenţială gravată în marmură legislativă’, a declarat oficialul pentru Reuters.

Abordată de premierul israelian Benjamin Netanyahu în cadrul primei sale vizite la Donald Trump la Casa Albă, în Februarie 2017, această problemă este acum examinată la toate nivelurile Preşedinţiei americane, a adăugat el. ‘Există o mare probabilitate ca aceasta să se întîmple’, a spus Katz. Întrebat dacă o astfel de decizie ar putea fi luată în acest an, el a răspuns: ’Da, în cîteva luni sau cam aşa ceva’. Invitat să comenteze aceste afirmaţii, un reprezentant al Ambasadei SUA în Israel a refuzat să se pronunţe. Recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra platoului Golan de către SUA va suscita fără îndoială reticenţa comunităţii internaţionale şi cea a Rusiei, care susţine de mult timp că aliatul său sirian îşi poate redobîndi controlul asupra acestui teritoriu, notează France 24.

Curtea Supremă din Israel a validat utilizarea gloanţelor reale în Fîşia Gaza

Curtea Supremă a Israelului a validat, Joi, utilizarea gloanţelor reale împotriva palestinienilor care manifestează de-a lungul graniţei în Fîşia Gaza, relatează AFP. În hotărîrea de 41 de pagini publicată Joi seară de Ministerul Justiţiei, Curtea a respins toate recursurile ONG-urilor israeliene şi palestiniene care ceruseră la sfîrşitul lui Aprilie încetarea tirurilor mortale ale Armatei împotriva palestinienilor în Fîşia Gaza. Preşedinta Curţii, Esther Hayut, a acceptat poziţia Guvernului israelian, pentru care manifestanţii din Gaza nu sunt manifestanţi civili paşnici, dar actori ai unui „conflict armat” între Israel şi gruparea islamistă Hamas ce deţine controlul asupra Fîşiei Gaza.

De la 30 Martie, locuitorii din Fîşia Gaza manifestează de-a lungul graniţei dintre enclava aflată sub blocadă şi statul evreu pentru a reclama dreptul palestinienilor de a reveni pe pămînturile de unde au fost alungaţi ori pe care le-au părăsit la crearea statului Israel, în 1948. Cel puţin 119 palestinieni şi-au pierdut viaţa de la data respectivă sub gloanţele soldaţilor israelieni, potrivit autorităţilor din enclava palestiniană condusă de mişcarea islamistă Hamas. Israelul, confruntat cu acuzaţii că foloseşte excesiv forţa, a dat asigurări că foloseşte gloanţe reale doar în ultimă instanţă. El acuză mişcarea Hamas că împinge civilii pe linia de front pentru a acoperi tentativele de incursiune în teritoriul israelian.

Doi foşti agenţi ai serviciilor secrete franceze sunt acuzaţi de spionaj pentru o putere străină

Doi foşti agenţi ai serviciilor secrete franceze au fost inculpaţi pentru furnizarea de informaţii unei puteri străine, au declarat Joi surse judiciare şi guvernamentale franceze, confirmînd parţial unele informaţii apărute în presă potrivit cărora ţara în cauză ar fi China, relatează AFP, potrivit agerpres. Aceşti doi foşti agenţi ai Direcţiei Generale pentru Securitate Externă (DGSE), acum pensionari, precum şi soţia unuia dintre ei, sunt urmăriţi penal pentru „acte de o gravitate extremă”, a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat. Toţi trei au fost inculpaţi la 22 Decembrie 2017 şi doi dintre ei au fost de atunci reţinuţi, a declarat o sursă judiciară pentru AFP. Potrivit emisiunii Quotidien difuzată de canalul TMC şi cotidianului Le Monde, patru persoane sunt suspectate că au fost recrutate de autorităţile chineze pentru a spiona informaţiile externe franceze în beneficiul Beijingului.

Nici Ministerul Apărării, nici sursa judiciară nu au specificat ţara care a beneficiat de acest act de trădare. Aceste surse nu au oferit detalii privind perioada de timp în care ar fi fost transmise informaţii sau natura acestora. Unul dintre agenţii suspectaţi s-a aflat la post la Beijing, afirmă Quotidien, fără a da alte informaţii cu privire la funcţiile deţinute de ceilalţi suspecţi în acest caz. Această intruziune majoră în aparatul de stat a fost dezvăluită în cadrul unei anchete efectuate de un alt serviciu de informaţii francez, Direcţia Generală de Securitate Internă (DGSI), au indicat cele două surse media. Dar, potrivit Ministerului Apărării, autoritatea de supraveghere a DGSE, aceasta din urmă a descoperit cazul.

„Aceste acte de o gravitate extremă au fost detectate de acest serviciu care a adus din proprie iniţiativă aceste fapte la cunoştinţă procurorului din Paris”, potrivit ministerului. DGSI depinde de Ministerul de Interne. Doi dintre cei trei suspecţi sunt urmăriţi penal „pentru că au furnizat unei puteri străine informaţii care ar putea aduce atingere intereselor fundamentale ale Naţiunii” şi „compromiterea secretului Apărării naţionale”, a precizat sursa judiciară. „Unul dintre ei a fost, de asemenea, acuzat de provocare directă a infracţiunii de trădare”, a adăugat sursa citată. Cea de-a treia persoană – probabil soţia unuia dintre suspecţi – a fost acuzată de „tăinuire a infracţiunilor şi delictelor de trădare” şi a fost plasată sub control judiciar, notează sursa citată. Aceste acuzaţii „reprezintă un punct important în atenţia DGSE ca şi pentru toate serviciile de contrainformaţii franceze, care sunt foarte vigilente în detectarea şi împiedicarea acestor ameninţări”, a subliniat Ministerul Apărării, fără a da alte detalii.

Macron va acţiona împreună cu Putin în vederea implementării unor ”iniţiative comune” în dosarele iranian, sirian şi ucrainean

Preşedintele francez Emmanuel Macron se află în Rusia pentru a acţiona împreună cu Vladimir Putin în vederea implementării unor ”iniţiative comune” în dosarul nuclear iranian, ale Siriei şi Ucrainei, în pofida unei atmosfere de confruntare ce continuă să se degradeze între Moscova şi Occident, relatează AFP, potrivit news.ro. La un an de la primul tête-à-tête, la Versailles, Preşedintele rus l-a primit pe Emmanuel Macron şi pe soţia acestuia, Brigitte – căreia i-a oferit un buchet de flori -, pe terasele fastuosului Palat Constantin, care domină Golful Finlandei, la Sud-Vest de fosta Capitală imperială Sankt Petersburg. Prima vizită, de două zile, a lui Emmanuel Macron în Rusia are loc cu ocazia Forumului Internaţional Economic de la Sankt Petersburg, principala întîlnire a mediilor de afaceri ruse, unde este aşteptat şi premierul japonez Shinzo Abe.

Ea urmează să-i permită Preşedintelui francez, flancat de o importantă delegaţie de oameni de afaceri, să-şi arate voinţa de a continua să facă comerţ cu Rusia, în pofida relaţiilor foarte tensionate, şi să nu evite, totodată, subiecte care deranjează. ”Indiferent că este vorba despre Ucraina, Orientul Mijlociu, criza iraniană şi situaţia din Siria, că este vorba despre modul în care vedem multilateralismul contemporan, eu cred că este necesar să acţionăm în vederea unor iniţiative comune”, a declarat Macron la începutul întîlnirii. ”Relaţiile noastre se dezvoltă în pofida dificultăţilor”, a relevat la rîndul său Putin, adăugînd că intenţionează să abordeze ”subiectele internaţionale-cheie, a căror soluţie este în interesul Franţei şi al Rusiei”.

Un punct de dezacord este situaţia din Ucraina, unde confruntări ce opun de patru ani Guvernul prooccidental unor rebeli proruşi au înregistrat o intensificare a tensiunilor în ultimele zile. Anchetatorii internaţionali au dezvăluit Joi din ce unitate militară rusă provenea racheta care a doborît zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014. Garanţi, împreună cu Merkel, ai acordurilor de pace de la Minsk din 2015, Macron şi Putin urmau să evoce războiul care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi din 2014 şi în care Moscova este acuzată că intervine militar de Occident, ceea ce Rusia dezminte. Occidentalii au înţeles că este ”inevitabil” să stea de vorbă cu Putin, apreciază expertul Aleksandr Baunov de la Centrul Carnegie. Angela „Merkel şi premierul japonez Shinzo au început deja să-şi dezgheţe contactele cu Moscova, iar Macron se teme să piardă avatnajul pe care Franţa l-a avut întotdeauna cu Rusia”, afirmă el.

Vizitînd principala întîlnire a mediilor economice ruse, Preşedintele francez vrea totodată să arate că Franţa – rămasă una dintre principalele surse de investiţii străine în Rusia în ultimii ani, în pofida sancţiunilor – vrea să continue să facă afaceri în această ţară. La sosirea sa la Palatul Constantin, el a anunţat imediat că este prevăzută, în cadrul vizitei, semnarea a aproximativ 50 de contracte.

Siria: Atac al coaliției internaţionale asupra unor poziţii ale regimului al-Assad; 12 morţi

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a atacat Joi poziţii aparţinînd regimului în Estul Siriei, un atac soldat cu 12 morţi, într-o regiune în care cele două tabere luptă separat împotriva jihadiştilor, a anunţat un ONG, relatează AFP, potrivit news.ro. Agenţia siriană oficială de presă Sana a confirmat atacurile şi a anunţat că au provocat doar pagube materiale. La Washington, un purtător de cuvînt al Pentagonului a anunţat că nu deţine ”vreo informaţie” care să susţină aceste informaţii. Coaliţia internaţională intervine în această ţară, aflată în război din 2011, împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI). Însă ea a atacat de asemenea forţe ale regimului lui Bashar al-Assad în ultimii ani. Joi, avioanele au atins poziţii ale Armatei la Sud de Bukamal, un oraş situat la cîteva zeci de kilometri de frontiera irakiană, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR). Cel puţin 12 combatanţi – care nu sunt sirieni – au fost ucişi, a declarat directorul SOHR Rami Abdel Rahman, fără să le poată preciza naţionalităţile. Combatanţi iranieni, libanezi şi irakieni luptă alături de regim în acest sector. Trei vehicule au fost distruse, a adăugat el. O sursă militară citată de Sana a confirmat că poziţii ale regimului între Bukamal şi Hmeimeh au fost vizate, ”într-un atac cu avioane ale coaliţiei americane”.

Depozite de arme aparţinînd Hezbollahului libanez din Siria au fost lovite de rachete

Rachete, trase „probabil” de aviaţia israeliană, au lovit Joi depozite de arme aparţinînd mişcării libaneze Hezbollah în apropierea aeroportului militar Dabaa, în centrul Siriei, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP, potrivit agerpres. „Şase rachete au fost trase asupra aeroportului militar Dabaa şi zonelor învecinate din sectorul Sud-Vestic al provinciei Homs şi au lovit depozite de arme aparţinînd Hezbollahului libanez”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. „Rachetele au trase probabil din Israel”, a adăugat el. Surse din apropierea graniţei libanezo-siriene au informat că avioane survolaseră mai devreme spaţiul aerian libanez, iar unele sunt în continuare acolo, ceea ce sugerează noi lovituri”. Avioane israeliene trec frecvent prin spaţiul aerian al Libanului pentru a efectua raiduri în Siria.

La rîndul său, agenţia oficială Sana a transmis că aeroportul militar a fost Joi ţinta unor rachete, „interceptate de apărarea noastră antiaeriană”, potrivit unei surse militare. Sana, care a mai informat că s-au înregistrat „explozii în împrejurimile aeroportului Dabaa”, a subliniat că obiectivul „agresiunii” nu a fost atins. Deocamdată, nici o sursă nu s-a referit la pierderi de veţi omeneşti. Canalul militar de informare al Hezbollah a anunţat, citînd Pentagonul, că „forţele americane ori ale coaliţiei internaţionale nu au participat la loviturile efectuate asupra aeroportului Dabaa din sectorul Sud-Vestic al provincie Homs”. Hezbollahul, aliat al Teheranului, luptă în Siria alături de regimul Bashar Al-Assad. Infrastructurile sale militare din ţară, precum şi ale forţelor iraniene la sol, au fost lovite de raiduri israeliene în ultimele săptămîni.

Coreea de Nord este în continuare deschisă dialogului cu Statele Unite 

Coreea de Nord a făcut cunoscut, Vineri, că este în continuare deschisă dialogului cu Statele Unite, după ce Preşedintele american, Donald Trump, a anulat summitul dintre cele două ţări, o decizie „extrem de regretabilă” potrivit Phenianului, transmite AFP, potrivit agerpres. „Reiterăm Statelor Unite hotărîrea noastră de a ne aşeza faţă în faţă, în orice moment şi în orice mod ar fi, pentru a rezolva problema”, a declarat Kim Kye Gwan, prim-viceministru de Externe, într-un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială KCNA. Donald Trump a anunţat Joi că i-a transmis o scrisoare deschisă liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un, prin care îl înştiinţează că a decis să anuleze summitul lor prevăzut pentru 12 Iunie în Singapore, invocînd ‘ostilitatea deschisă’ manifestată în ultimele declaraţii ale regimului de la Phenian. Şeful statului american a avertizat Coreea de Nord împotriva oricărui act ‘iresponsabil’, dînd totodată asigurări că va continua campania de ‘presiune maximă’ asupra acestei ţări.

Steve Bannon crede că Viktor Orban a devenit „un personaj politic mondial” şi de aceea este atacat

Europenii s-au săturat să li se dicteze de la Bruxelles, a declarat fostul consilier al Preşedintelui Donald Trump, Steve Bannon, într-un interviu acordat postului public de televiziune M1, în care mai susţine, între altele, că premierul ungar Viktor Orban a devenit „un personaj politic mondial” şi de aceea este atacat, relatează MTI. „Victoria lui Orban şi amploarea acesteia – şi în particular faptul că a susţinut atît de vocal faptul că acest lucru este în apărarea Occidentului iudeo-creştin – sunt privite în America, Anglia şi restul Europei Occidentale ca un moment realmente revoluţionar”, a spus Bannon, avertizînd că „Orban a ajuns un personaj politic mondial şi va fi intens atacat”.

Steve Bannon s-a referit şi la gardul antiimigraţie construit de Ungaria la graniţa sudică, remarcînd: „Aţi construit zidul înaintea noastră, ne-am dori să avem zidul vostru”. „Dacă nu-ţi poţi apăra graniţele, nu ai suveranitate”, a continuat el, pentru a adăuga că „graniţa sudică a SUA este o glumă totală şi Preşedintele Trump ştie că este imperios necesar să construiască un zid”, referire la promisiunea de campanie a Preşedintelui american de a ridica un zid la frontiera cu Mexicul. Bannon a mai apreciat în interviu că „oamenii s-au săturat să li se dicteze de către cei de la Bruxelles, un fel de elită de directori, oameni de ştiinţă şi ingineri care să le spună cum e cel mai bine să-şi trăiască viaţa”.

Moscova despre ancheta privind zborul MH17: Anchetatorii internaționali urmăresc discreditarea Rusiei

Diplomaţia rusă a denunţat, Joi, ca „acuzaţii gratuite” vizînd „să discrediteze” Rusia concluziile anchetatorilor internaţionali potrivit cărora racheta care a doborît zborul MH17 deasupra Ucrainei în 2014 aparţinea armatei ruse, relatează AFP. „Evident că este vorba despre acuzaţii gratuite vizînd să discrediteze ţara noastră în faţa comunităţii internaţionale”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. „Ne exprimăm regretul” pentru aceste concluzii trase pe baza unor dovezi „falsificate”, a subliniat ministerul. „Toate acestea nu fac decît să ne confirme preocupările cu privire la lipsa de obiectivitate a anchetei în curs, a adăugat diplomaţia de la Moscova. Avionul companiei Malaysia Airlines care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur a fost doborît deasupra Estului separatist prorus al Ucrainei la 17 Iulie 2014, toate cele 298 de persoane aflate la bord, majoritatea olandezi, pierzîndu-şi viaţa. Moscova a negat în repetate rînduri orice implicare această tragedie, acuzînd forţele ucrainene. Joi, anchetatorii internaţionali au afirmat că racheta Buk-Telar (sistem de rachete antiaeriene de concepţie sovietică) „provenea de la Brigada 53 antiaeriană cu baza la Kursk, în Rusia’. Aceste concluzii au fost respinse imediat de Armata rusă.

Demenţa criminală a Corectitudinii Politice: În farmaciile din Torino se vinde medicamentul care „vindecă homofobia”

Se numește Deomofobina și este cel mai recent produs al ideologiei LGBT. În fiecare cutie a așa-zisului medicament, există „un prospect” care abundă în informații împotriva „prejudecăților”, relatează site-ul italian I Tempi. Torino nu este doar un oraș industrial al Italiei, ci și locul din care s-a dat startul la vînătoarea de „homofobi”. Așa că farmaciile torineze au umplut rafturile, pe care de obicei stau vitamine și diverse medicamente, cu un așa zis remediu împotriva „homofobiei”. Deomofobina pretinde că vindecă „stările de dezinformare acută, tulburări legate de leziuni, homofobie și discriminare bazate pe „identitate sexuală”

Inițiativa, lansată la 22 Mai, la Coop Fiorfood S. Frederick Galeria Gecko, de asociația părinților și a copiilor împotriva „omotransfobiei”, a găsit sprijinul în comitetul de coordonare al Torino Pride, dar și în cei din conducerea municipalității. Farmaciile  s-au aliniat imediat, fiind de acord să ofere spre vînzare „antidoturi împotriva discriminări, pentru o profilaxie corectă a „homofobiei”.

„Se începe cu concepte de bază, cum ar fi sexul sau orientarea sexuală, apoi se trece la concepte la care, poate, unii nu s-au gîndit, cum ar fi exprimarea identității de gen. Deoarece ingredientul activ al  Deomofibinei este cunoașterea, am decis să încheiem fiecare secțiune cu una sau mai multe întrebări, pentru că numai în acest fel  putem descoperi cu adevărat lucruri pe care nu le știm”, explică una dintre susținătoarele proiectului.

În orașul în care este deja posibil ca un copil să se nască din două mame, deoarece municipalitatea a decis că nu e nimic ilegal, era previzibil că farmaciile municipale vor deveni locul specializat în „anihilarea germenilor homofobiei”, și mai ales pentru propaganda LGBT. Care consideră că un homosexual este liber să nu recurgă la nici o terapie și să creadă că homofobul este o persoană bolnavă, iar cel care crede contrariul trebuie tratat, comentează site-ul italian.

Guvernul francez a decis evacuarea taberelor de imigranți din Paris

Ministrul de Interne al Franței a ordonat evacuarea cu forța a taberelor de migranți apărute de-a lungul canalelor din Paris. Decizia este una emblematică pentru noua abordare adoptată de francezi cu privire la migranți, informează Deutsche Welle. Zilele trecute, ministerul de Interne al Franței a anunțat că va evacua cele aproximativ 2.300 de persoane care și-au stabilit taberele lîngă popularele canale ale Parisului. Decizia e controversată și subliniază problemele cu care se confruntă țările europene în gestionarea afluxului constant de migranți. În ultimele luni, mai mulți imigranți s-au stabilit pe malurile a două canale ale Senei din zona de Nord-Est a Parisului. Organizațiile umanitare au tras un semnal de alarmă cu privire la condițiile precare de trai de acolo, după ce doi imigranți s-au înecat, iar alții au fost răniți în timpul unor conflicte violente.

Ministrul de Interne, Gerard Collomb, și-a exprimat „regretul” față de decizia primarului din Paris, Anne Hidalgo, de a nu evacua pînă acum acel grup. El spune că problemele din taberele improvizate au devenit insuportabile pentru parizieni și a cerut autorităților să elaboreze rapid un plan de evacuare. Collomb a intrat în conflict cu primarul Hidalgo și în legătură cu destinația viitoare a migranților. Iar asta pentru că organizațiile umanitare și-ar dori ca aceștia să fie cazați mai degrabă în centre speciale, în loc să fie evacuați și apoi deportați. Ritmul în care migranții sosesc în Franța nu a scăzut, deși Poliția a evacuat deja, în ultimii trei ani, peste 28.000 de persoane, doar din taberele din Paris.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost criticat pentru politicile sale ce vizează stoparea migrației de la sursă și folosirea unei abordări de tip polițienesc în propria țară. Refuzul ministrului de Interne de a-i adăposti pe migranții din Paris exemplifică această abordare, scrie Deutsche Welle. Collomb le-a cerut autorităților pariziene să se asigure și că astfel de tabere nu vor mai apărea. „Situația de acum se va repeta la nesfîrșit, dacă nu vor fi luate măsuri de către autoritățile locale, pentru a împiedica reconstituirea taberelor”, a precizat ministrul de Interne francez. Cei mai mulți dintre imigranții din Paris sunt sudanezi, eritrieeni și afgani.