REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (25 Februarie 2021)

La 81 de ani, face furori pe internet cu exerciţiile de fitness

După ce Germania a intrat în perioada de lockdown după declanşarea pandemiei de coronavirus în Primăvara trecută, Erika Rischko, în vîrstă de 81 de ani (foto), a publicat primul ei videoclip pe TikTok, cu o durată de 12 secunde, în care dansa popularul Cha-Cha Slide alături de soţul ei, informează Reuters. De atunci, Rischko a publicat peste 100 de înregistrări în care apare făcînd exerciţii precum plank şi tracţiune la bară, dar şi dansînd, pentru a-i încuraja şi pe alţii să rămînă activi în perioada lockdownului.

A strîns circa 125.000 de urmăritori şi peste 2 milioane de aprecieri în aplicaţia TikTok, extrem de populară în rîndul adolescenţilor, cunoscută pentru videoclipuri cu dansuri şi sincronizare a buzelor, precum şi cu provocări virale. În unele dintre videoclipuri, filmate de fiica ei, Erika Rischko se antrenează singură şi acceptă provocări propuse de persoane cu cîteva decenii mai tinere decît ea. În alte înregistrări, dansează împreună cu soţul ei, pe care l-a cunoscut cu prilejul unui eveniment de dans, cu ani în urmă. Rischko a spus că îi dau curaj în special comentariile tinerilor, care îi transmit aprecierile lor. ”Sunt foarte fericită. Nu am mai fost niciodată atît de încrezătoare ca acum”, a mai spus ea.

Liderul Stat Islamic din Germania a fost condamnat la 10 ani de închisoare

Un Tribunal german l-a condamnat, Miercuri, pe Abu Walaa, un predicator irakian acuzat că era liderul grupării Stat Islamic în Germania, la 10 ani şi jumătate de închisoare, într-un proces intentat unei reţele care recruta luptători islamişti, transmite dpa, potrivit agerpres. Tribunalul din oraşul Celle (Nordul Germaniei) l-a găsit vinovat pe predicatorul de 37 de ani de sprijin pentru terorism şi apartenenţă la o organizaţie teroristă. Abu Walaa era imam la o moschee din oraşul Hildesheim care atrăgea islamişti din toată Germania, dar care între timp a fost închisă de autorităţi. El şi asociaţii săi recrutau tineri mai ales din Nord-Vestul Germaniei pentru a apăra „califatul” din Irak şi Siria al miliţiei teroriste.

Ceilalţi trei inculpaţi în proces au primit condamnări la închisoare între 4 şi 8 ani. Unul dintre ei, un germano-sîrb care a primit 8 ani de detenţie, îşi punea la dispoziţie apartamentul din Dortmund ca loc de rugăciune. Tot acolo l-a găzduit pe Anis Amri, islamistul care avea să comită atentatul din piaţa de Crăciun de la Berlin, la 26 Decembrie 2016, în care a ucis 12 persoane. Doi dintre bărbaţii recrutaţi de reţea se pare că au comis atentate sinucigaşe în Irak soldate cu mai multe victime. 

OMS: Rata de descreştere a cazurilor noi de coronavirus încetineşte

Numărul global al cazurilor noi de COVID-19 a înregistrat o scădere de 11% ajungînd la 2,4 milioane săptămîna trecută, o rată de descreştere mai redusă decît în cele patru săptămîni anterioare, se arată în raportul săptămînal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dat Miercuri publicităţii, informează DPA, potrivit agerpres. Descreşterea săptămînală a scăzut semnificativ în Europa, Africa şi regiunea Asia-Pacific. Bilanţurile săptămînale au crescut în Asia de Sud-Est şi în Orientul Mijlociu. Americile au fost singurele regiuni din lume unde numărul cazurilor a continuat să scadă la o rată de două cifre.

OMS nu a oferit explicaţii pentru această evoluţie a situaţiei epidemiologice. Cu toate acestea, raportul menţionează că variantele de coronavirus despre care se crede că ar fi mai infecţioase au fost depistate într-un număr tot mai mare de ţări. Varianta descoperită pentru prima dată în Marea Britanie a fost pînă în prezent raportată în 101 ţări, varianta Sud-africană a fost depistată în 51 de ţări, iar varianta braziliană în 28 de state.

Captură record de cocaină în două porturi europene

Circa 23 de tone de cocaină au fost descoperite în containere în porturile din Hamburg şi Anvers, a anunţat Miercuri serviciul vamal german, referindu-se la cea mai mare captură de cocaină din Europa, relatează AFP. Aproximativ 16 tone au fost descoperite pe 12 Februarie în cinci containere provenite din Paraguay, au declarat autorităţile vamale, adăugînd că această captură a contribuit şi la descoperirea altor 7,3 tone stocate în portul Anvers (Belgia). Valoarea totală a drogurilor descoperite de Poliţie ar ajunge la „cîteva miliarde de euro”, potrivit autorităţilor vamale.

Un bărbat de 28 de ani a fost arestat în Olanda. El este suspectat că ar fi responsabil de importul celor 23 de tone de cocaină, potrivit serviciului vamal. La Hamburg, drogurile, descoperite în containere, erau ascunse în cutii de conserve, amplasate sub un prim strat de recipiente care conţineau chit. În total, 16 tone au fost găsite în aproximativ 1.700 de cutii. „Datorită unei anchete desfăşurate foarte profesionist, am reuşit să confiscăm o cantitate record de cocaină”, a declarat secretarul de stat german în Ministerul Federal al Finanţelor Rolf Bösinger, salutînd o „lovitură dată crimei organizate legate de stupefiante”. Ancheta continuă în Germania, Olanda şi Belgia pentru a permite eventuale noi arestări.

Americanii nu-i lasă ”din braţe” pe polonezi: ”un aliat loial din NATO şi un partener nepreţuit al SUA”

Polonia este un aliat loial din NATO şi un partener nepreţuit al SUA, a susţinut secretarul de stat american Antony Blinken, după o convorbire telefonică avută cu ministrul de Externe polonez Zbigniew Rau, potrvit thenews.pl. şi agerpres. ”Mulţumit de discuţia cu ministrul de Externe Zbigniew Rau pentru a reafirma caracterul strîns şi solid al parteneriatului americano-polonez şi pentru a promova cooperarea continuă în Europa şi dincolo de ea”, a scris Blinken pe Twitter. De partea sa, Zbigniew Rau a menţionat, de asemenea pe Twitter, că a discutat cu noul şef al Departamentului de Stat despre „domeniile prioritare ale cooperării aliate”, printre care politica de securitate, Iniţiativa celor Trei Mări şi ”nocivitatea” proiectului energetic Nord Stream 2.

Coronacriza a devenit foarte profitabilă pentru mafia italiană

Epidemia de COVID-19 în Italia reprezintă o mană cerească pentru mafie datorită afluxului masiv de fonduri publice şi proiecte de investiţii, a avertizat miercuri Direcţia de anchete antimafia (DIA), citată de France Presse. ”Dificultatea fără precedent pe care o întîmpină economia ţării din cauza gravei crize sanitare trebuie considerată drept o mare oportunitate pentru organizaţiile criminale pregătite în continuare să-şi extindă afacerile”, explică DIA într-un raport semestrial.

Italia a înregistrat aproape 100.000 de morţi de la începutul pandemiei şi economia sa s-a prăbuşit, cu o scădere de 8,9% din PIB, aceasta fiind cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial. ”Pentru relansarea ţării şi depăşirea situaţiei de criză, simplificarea procedurile privind licitaţiile şi serviciile publice va fi inevitabilă”, apreciază DIA. ”Toate acestea vor comporta riscuri serioase de infiltrare mafiotă în economia legală, în special în domeniul sanitar”, avertizează raportul. ”Trebuie luate în considerare importante investiţii criminale în societăţile care operează în sectorul sanitar, în sensul larg al termenului, de la construirea sau restructurarea spitalelor, la serviciile funerare, trecînd prin gestionarea deşeurilor periculoase sau producerea de dispozitive medicale, adaugă DIA.

”În acelaşi timp, diverse grupări criminale vor încerca foarte probabil să intercepteze noi mijloace de finanţare care vor fi puse la dispoziţie pentru realizarea şi consolidarea unor construcţii majore şi infrastructuri, inclusiv digitale”, apreciază DIA. Italia va beneficia de un ajutor acordat de UE în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro pentru relansarea economiei. ”Aceste resurse financiare vor atrage, fără îndoială, apetitul mafiei şi procedurile de atribuire a contractelor publice trebuie să fie însoţite de o supraveghere antimafia atentă şi rapidă”, mai subliniază raportul.

Ungaria este prima ţară din UE care foloseşte vaccinul chinezesc

Ungaria a început de Miercuri să folosească vaccinul produs de laboratorul chinez Sinopharm împotriva COVID-19, devenind prima ţară din UE care utilizează acest ser, după ce apelase deja şi la vaccinul rusesc Sputnik V, relatează AFP şi Reuters. „Este o zi importantă, pentru că începem inocularea cu vaccinurile chineze”, a transmis premierul suveranist Viktor Orban într-un scurt mesaj postat pe Facebook. „Asta îmi dă speranţă că cei responsabili cu apărarea vor putea fi vaccinaţi de săptămîna viitoare”, a spus el. Nu este clar deocamdată dacă acest lucru înseamnă că şi Orban şi membrii Guvernului său vor fi vaccinaţi săptămîna viitoare. În acelaşi timp, Orban a mai afirmat că Ungaria nu îşi poate relaxa deocamdată izolarea parţială, din cauza celui de-al treilea val de infectări şi pentru că doar o mică parte din populaţie a fost vaccinată pînă acum. „Situaţia nu este uşoară, dar avem veşti bune – au ajuns multe vaccinuri şi numărul persoanelor vaccinate va creşte”, a spus premierul ungar. „Cu toate acestea, Ungaria este ameninţată de un al treilea val al pandemiei”, a adăugat Orban.

Pînă Miercuri, Ungaria a raportat 410.129 de cazuri de infectări, dintre care 14.552 de decese. Aproximativ 471.000 de persoane au fost vaccinate, ceea ce reprezintă aproape 5% din populaţia Ungariei, conform unui bilanţ al Guvernului. Ungaria speră ca într-o săptămînă să ajungă la un număr de 800.000 de persoane vaccinate cu prima doză, a spus un oficial guvernamental.

Scandal în lumea modei de peste ocean. Un celebru designer este din nou acuzat de agresiuni sexuale

Creatorul de modă american Alexander Wang a fost din nou acuzat de comiterea unor agresiuni sexuale, informează site-ul lavenir.fr., potrivit agerpres. Dezvăluirea a fost făcută de postul public britanic BBC, potrivit căruia celebrul designer american ar fi agresat sexual un student într-o discotecă din New York, în anul 2019. Keaton Bullen, un tînăr de 21 de ani, student la Parsons School of Design din New York, a declarat, pentru BBC, că a discutat cu Alexander Wang în seara zilei de 24 August 2019 în discoteca Fishbowl, vorbind iniţial despre această universitate newyorkeză, al cărui absolvent este şi celebrul designer american. Apoi, după ce l-a invitat la masa lui şi i-a oferit un pahar de votcă, Alexander Wang l-a atins în zonele intime în timp ce se aflau pe ringul de dans. Potrivit afirmaţiilor sale, tînărul a fost şocat de acel gest şi a părăsit imediat discoteca.

Keaton Bullen nu a depus atunci plîngere la Poliţie şi spune că a făcut public acel incident abia acum întrucît doreşte să susţină cauza altor bărbaţi care au fost agresaţi şi care sunt trataţi în prezent drept „mincinoşi”. Paul Tweed, unul dintre avocaţii lui Alexander Wang, susţine că aşteaptă să primească înregistrările făcute de camerele de supraveghere din acea discotecă şi că acestea îl vor exonera pe clientul său. Alte acuzaţii formulate împotriva lui Alexander Wang au apărut în Decembrie 2020, cînd un model britanic, Owen Mooney, a declarat, într-o înregistrare video distribuită pe reţeaua de socializare Tik Tok, că designerul l-a atins într-o manieră similară în timpul unui concert organizat într-un club de noapte din New York în Ianuarie 2017. Owen Mooney este reprezentat în instanţă, alături de alţi 10 reclamanţi, de avocata Lisa Bloom, devenită celebră după ce a apărat mai multe victime ale agresiunilor sexuale. Avocata a precizat, pentru BBC, că nici o procedură judiciară nu a fost deocamdată demarată împotriva lui Alexander Wang.

Primele acuzaţii de agresiune sexuală formulate împotriva creatorului de modă datează de patru ani. Nick Ward, un muncitor în construcţii, în vîrstă de 28 de ani, a anunţat atunci pe Twitter că Alexander Wang l-a atins într-o manieră nepotrivită în clubul de noapte Brooklyn Mirage din New York în data de 10 Septembrie 2017. Designerul american, în vîrstă de 37 de ani, a negat întotdeauna aceste acuzaţii. În Decembrie, el s-a declarat „furios că aceste minciuni sunt prezentate ca fapte dovedite”. „Nu m-am comportat niciodată astfel şi nici nu o voi face vreodată”, a adăugat Alexander Wang.

Românii care ocupau ilegal o clădire din Spania au primit cîte 5.000 de euro ca să plece

Mai mulți români care ocupau ilegal apartamente într-o clădire din orașul spaniol Cadiz au primit cîte 5.000 de euro pentru a părăsi locuințele, relatează postul spaniol de televiziune Tele Cinco. Începînd cu 2015, mai multe apartamente din clădirea Corrala de la Bahía au fost ocupate ilegal, iar pentru oamenii care dețineau locuințe în clădire a început calvarul. Au început să aibă loc tranzacții de droguri, reglări de conturi, bătăi și cazuri de prostituție. În ultimele luni, un clan de români a preluat controlul asupra clădirii, mutîndu-se în ea și chiar închiriind apartamente pentru sume cuprinse între 300 și 500 de euro pe lună. Chiar și ceilalți ocupanți ilegali au considerat situația "un coșmar". În reportajul Tele Cinco se vede cum o persoană avea lipit pe ușă un afiș pe care scria "Această locuință este ocupată de o familie normală".

După ani de zile în care proprietarii locuințelor au trăit cu frică și au cerut ajutor, ei vor reuși să trăiască în pace, după ce un fond american de investiții a decis să renoveze clădirea și să plătească cîte 5.000 de euro ocupanților actuali pentru a pleca. În total, suma plătită ocupanților ilegali se ridică la 100.000 de euro. Clădirea a fost eliberată săptămîna aceasta, iar cei care au părăsit-o au primit cîte un cec nominal de 5.000 de euro. Totodată, fondul de investiții va încerca să evite reluarea situației din ultimii ani, apelînd la agenți de securitate, acces controlat în clădire, încuieri noi la uși și montînd sisteme de alarmă.

Unu din cinci copii din UE este nefericit și îngrijorat pentru viitorul său 

Pandemia de COVID-19 a împins copiii și tineri din Europa și din afara ei spre situații de stres și incertitudine. Un nou studiu realizat de către ChildFund Alliance, Eurochild, Salvați Copiii, UNICEF și World Vision a arătat că unu din cinci copii din cadrul UE care au luat parte la sondaj a declarat că este nefericit și îngrijorat pentru viitorul său. Pentru raportul ”Our Europe. Our Rights. Our Future” (Europa noastră. Drepturile noastre. Viitorul nostru), au fost consultați peste 10.000 de copii și tineri cu vîrste cuprinse între 11 și 17 ani, provenind din Europa și din afara granițelor ei. Totodată, unu din zece copii care au fost consultați în scopul realizării raportului a declarat că se confruntă cu probleme de sănătate mintală sau simptome precum depresie ori anxietate. Fetele consultate au prezentat un risc mult mai ridicat decît băieții, în timp ce copiii mai mari au raportat probleme mai grave decît copiii mai mici.

O treime dintre copiii participanți s-au confruntat cu situații de discriminare sau excluziune. Această proporție ajunge la 50% în cazul copiilor cu dizabilități, al copiilor migranți, al copiilor aparținînd minorităților etnice sau al celor care se declară LGBTQ+. Trei sferturi dintre copiii consultați se simt fericiți la școală, însă 80% dintre adolescenții de 17 ani care au luat parte la sondaj cred că educația pe care o primesc nu îi pregătește pentru viitor într-un mod corespunzător. Majoritatea copiilor consultați și-ar dori o schimbare în viața lor școlară: 62% dintre respondenți și-ar dori să aibă mai puține teme, iar 57% dintre cei consultați și-ar dori să aibă lecții mai interesante. Aproape o treime dintre respondenți ar dori să poată influența conținutul curriculumului școlar, adăugînd mai multe activități sportive (33%), cursuri despre drepturile copilului (31%) și mai multe discipline artistice (31%). Cu toate acestea, aproape toți respondenții sunt familiarizați cu drepturile copilului. 88% dintre copiii și tinerii consultați sunt la curent cu schimbările climatice și cu impactul pe care îl au acestea asupra comunității lor, 8% sunt oarecum la curent și 4% nu sunt siguri.