Realitatea internationala pe scurt (25 Aprilie 2018)

Bandă de hoațe românce judecate în Germania

Patru românce de pînă în 25 de ani sunt judecate în Germania pentru furt în bandă organizată. Femeile au furat din magazine, doar într-o lună, produse în valoare de 12.500 de euro. Cele patru românce au furat din magazine cunoscute, cum sunt H&M și C&A, peste 300 de articole de îmbrăcăminte, dar și cosmetice, dulciuri sau băuturi alcoolice, relatază Bild. Produsele de peste 12.500 de euro au fost furate într-o lună, iar acum hoațele sunt judecate în Hechingen pentru furt în bandă organizată. ”Cariera” lor ar fi fost, cu siguranță, mai lungă și de succes dacă nu ar fi fost descoperite de un agent de pază dintr-un magazin. Acesta le-a oprit după ce au trecut pe lîngă casă fără să plătească nimic. În poșete aveau bormașini, accesorii pentru perdele și decorațiuni de Crăciun.

Poliția a efectuat o percheziție în apartamentul tinerelor și au găsit haine dulciuri, băuturi alcoolice, aproape toate cu etichetă, însă niciun bon. Judecătorul a decis arestul preventiv pentru două dintre hoațe - Maria C., 25 de ani, și Ionela G., 24 de ani. Celelalte două, Daniela I., 21 de ani, și cumnata ei, Roxana, 16 ani, sunt judecate în libertate. Tinerele, care nu au nici o calificare și nici loc de muncă, au emigrat în Germania în urmă cu numai cîteva luni. În fața instanței, româncele, de etnie romă, nu au vorbit foarte mult. Pentru infracțiunile de care sunt acuzate femeile riscă pînă la 10 ani de închisoare.

Libertatea presei în lume: Europa şi Statele Unite, în declin. „Ostilitatea faţă de mass-media ameninţă democraţiile“, avertizează Reporteri fără frontiere

Un climat de ură faţă de jurnalişti se dezvoltă în Europa şi în Statele Unite, iar acest fenomen ameninţă democraţiile, avertizează Reporteri fără frontiere (RSF) în raportul său anual privind libertatea presei, care a fost publicat Miercuri. „Ediţia din 2018 a Clasamentului mondial al libertăţii presei stabilit de Reporteri fără frontiere (RSF) arată creşterea sentimentelor de ură faţă de jurnalişti. Ostilitatea faţă de mass-media, încurajată de responsabili politici, dar şi voinţa unor regimuri autoritare de a-şi impune viziunea lor asupra jurnalismului ameninţă democraţiile“, atrage atenţia RSF.

Harta libertăţii presei în lume s-a umbrit puţin în comparaţie cu raportul precedent. Raportul din acest an marchează cu negru, adică „foarte grav“, 21 de ţări. Este un număr record, subliniază ONG-ul. Ultima poziţie în clasament îi revine Coreei de Nord (180). Egiptul şi China sunt alte două ţări care stau foarte prost la capitolul libertatea presei, fiind clasate pe 161, respectiv 176. Patru ţări din Europa au înregistrat scăderi semnificative. Malta a scăzut 18 poziţii, pînă la 65, după un an marcat de asasinarea jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia. Cehia a căzut pe 34 - de la 23 -, după ce presa din această ţară a intrat pe mîinile cîtorva oligarhi, iar Preşedintele Milos Zeman s-a prezentat la o conferinţă de presă cu replica unui Kalashnikov inscripţionat „pentru jurnalişti“. Slovacia şi Serbia au pierdut cîte zece poziţii fiecare, ajungînd pe 27, respectiv 77. Slovacia încă se află sub şocul asasinării jurnalistului Jan Kuciak şi discursului de ură faţă de presă al fostului premier Robert Fico. Acesta i-a calificat pe jurnalişti drept „prostituate“, „hiene“ şi „idioţi“.

Şi Statele Unite stau mai prost la capitolul libertatea presei, fiind acum pe 45, cu două poziţii mai jos decît în raportul precedent. Ori Preşedintele american Donald Trump i-a catalogat pe jurnalişti drept „inamici ai poporului“, o formulă utilizată cîndva de fostul dictator sovietic Iosif Stalin.

Norvegia îşi păstrează primul loc, urmată în clasament de Suedia. Olanda este pe locul trei, iar Finlanda pe patru. România este pe locul 44, chiar în faţa Statelor Unite şi Italiei (46), şi după Coreea Sud (43). Republica Moldova este pe locul 81, între Armenia (80) şi Coasta de Fildeş (82). Ungaria este pe locul 73, Ucraina pe 101, Bulgaria pe 111 şi Rusia pe 148. (Adevărul.ro)

Preşedintele Germaniei vizitează SUA, dar evită să se întîlnească cu Trump

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier se va afla într-o vizită de cîteva zile pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii la mijlocul lunii Iunie, însă pe agenda sa nu figurează şi o întîlnire cu Preşedintele american Donald Trump, transmite dpa, potrivit agerpres. Scopul principal al călătoriei este deschiderea pentru public a casei în care scriitorul german exilat Thomas Mann a locuit într-o suburbie a oraşului Los Angeles, a precizat Miercuri biroul de presă al Preşedinţiei de la Berlin.

Casa în care a trăit familia scriitorului în timpul exilului american între 1942 şi 1952 a fost achiziţionată de Guvernul german cu 13 milioane de dolari în 2016 pentru a împiedica să fie demolată. Steinmeier a denumit vila din Pacific Palisades ‘Casa Albă a Exilului’. Se intenţionează ca ea să devină un spaţiu pentru diverse reuniuni. Casa Thomas Mann va găzdui, de asemenea, oameni de ştiinţă bursieri. Cu prilejul deplasării în California,

Preşedintele german va face o vizită şi în Silicon Valley, unde va discuta despre digitalizare şi viitorul locurilor de muncă. Înainte de a deveni Preşedinte, rol în cea mai mare parte ceremonial, social-democratul Steinmeier a condus diplomaţia germană. În timpul campaniei electorale din SUA, el l-a calificat pe candidatul republican Donald Trump drept un ‘predicator al urii’. ‘La momentul respectiv era vorba despre o campanie electorală în SUA pe care nu doar eu, în fostul meu rol, am considerat-o îngrijorătoare. Astăzi este important pentru noi faptul că Preşedintele Trump este Preşedintele democratic ales al Statelor Unite’, a declarat ulterior Steinmeier.

Cancelarul german Angela Merkel are programată vineri o întîlnire cu preşedintele american la Washington. 

Parlamentul European critică corupţia din Ungaria

Un proiect de raport aprobat Miercuri de Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European atrage atenţia asupra situaţiei ‘grave’ privind corupţia în Ungaria, relatează agenţia ungară de presă MTI, potrivit agerpres. Conform proiectului de opinie, „nivelul actual al corupţiei şi lipsa transparenţei şi a răspunderii în privinţa finanţelor publice afectează fondurile Uniunii Europene în Ungaria”.

Acest lucru ar putea afecta valorile centrale ale Uniunii Europene, ceea ce ar justifica procedura declanşării Articolului 7 din Tratatul UE, care ar duce în final la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în cadrul blocului comunitar, se mai menţionează în proiectul de raport. Documentul Comisiei pentru control bugetar (CONT) este un răspuns la o solicitare de opinie din partea Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a PE, care pregăteşte un raport mai amplu despre situaţia din Ungaria. 

ISIS ar putea cumpăra Air France, potrivit experţilor în combaterea terorismului

Gruparea jihadistă Statul Islamic dispune de fonduri estimate la 3 miliarde de euro, conform ultimelor evaluări ale serviciilor de informaţii occidentale, potrivit cărora niciodată pînă acum o grupare teroristă nu a dispus de atît de mulţi bani, fapt care îngrijorează nespus experţii în combaterea terorismului, relatează Miercuri Europe 1. Abou Bakr al-Baghdadi, ”califul” autoproclamat al Statului Islamic, ar putea, de exemplu, să cumpere astăzi Air France, avînd în vedere valoarea de piaţă a acestei companii, notează sursa citată.

Această bonitate a Statului Islamic îi nelinişteşte foarte mult pe experţii în lupta împotriva terorismului ce se reunesc Miercuri şi Joi la Paris pentru a discuta despre finanţarea terorismului internaţional şi modalităţile de a pune capăt acestui flagel. Căci Statul Islamic are mijloacele financiare pentru a se reorganiza şi a trece în clandestinitate, în pofida înfrîngerilor militare majore în ultimii ani în Siria şi Irak, insuccese care l-au lipsit de principalele sale surse de venit. Aceste fonduri au fost acumulate în decurs de trei ani, Statul Islamic exploatînd întreaga parte de Nord a Irakului şi Siriei – un teritoriu bogat în petrol – ceea ce i-a adus aproximativ o sută de milioane de dolari pe an, dar mai ales produse agricole, cu 40% din producţia de cereale din Irak şi 80% din bumbacul sirian.

Dar Statul Islamic a pus la punct o adevărată administraţie prin racket, cu un minister numit Ghanima (‘pradă’, în limba arabă). Jihadiştii au confiscat pămînturile de la creştini, şiiţi şi minoritarii yazidi, terenuri pe le-au dat cu chirie susţinătorilor lor. Timp de trei ani, aceasta le-a permis să obţinută venituri de peste un miliard şi jumătate de euro. Respectivul ‘minister pentru pradă’ mai distribuie jihadiştilor străini maşini şi case confiscate. De exemplu, soţia unuia dintre autorii atentatului de la sala de concerte Bataclan din Paris a primit un apartament gratuit în Mosul, unde nu plătea nici apa, nici electricitatea, nici taxe. Totodată Statul Islamic percepea impozit la toate tranzacţiile locale: comerţ, transport şi chiar pentru acte de căsătorie şi certificate de naştere. Iar amenzile distribuite de tribunalele islamice şi poliţia moravurilor, Hisba (pentru barba prea scurtă, vălul islamic ce nu acoperă suficient sau fumatul în stradă), au adus un alt miliard în vistieria Statului Islamic. Or, banii trebuie investiţi. Timp de trei ani, aceste fonduri au fost investite de gruparea jihadistă prin interpuşi în afaceri perfect legale, cum ar fi crescătorii de crap în Irak, a dezvăluit Marţi publicaţia Le Monde.

Judecătorul britanic care a decis că micuțul Alfie Evans trebuie „să moară cu demnitate” este un activist pro-homosexualitate

Anthony Hayden, judecătorul care a decis că micuţul Alfie Evans trebuie să „moară demn” prin deconectarea de la aparate, a căruia soartă  a sensibilizat o lume întreagă, este membru al Grupului lesbienelor și homosexualilor din Barou (BLAGG) și este coautor al cărții despre relațiile homosexuale și pertinența lor față de drepturile copiilor. O postare de pe site-ul BLAGG - o asociație britanică care susține „lesbienele, homosexualii, bisexualii și persoanele transgender la toate nivelurile profesiei de avocat” - îl include pe Hayden drept membru, scrie LifeSiteNews.

Postarea, care pare să fi fost pusă în 2015, este intitulată „Membru al BLAGG numit la Înalta Curte, Miercuri, 31 Iulie 2013” și a rămas pe site pînă la data de 24 Aprilie 2018. Articolul face o descriere a modului în care Hayden a fost numit Judecător al Înaltei Curți. În 2012, Hayden a fost co-autor al cărții „Copiii și familiile de sex: Un manual juridic”. 

În Noiembrie 2017, Hayden a decis că o femeie aflată într-o stare de „minimă conștiență” ar trebui lăsată să moară de foame pentru că ar fi „în interesul ei”. Potrivit The Telegraph, Hayden a primit între anii 2005-2006  peste 300.000 de lire sterline pentru asistență juridică civilă”. În 2016, într-o aparentă pauză luată de la hotărîrile judecătorești pro-homosexuale și pro-eutanasiere, Hayden a decis ca un copil să fie luat din custodia mamei sale și să fie încredințat tatălui pentru că femeia îi provoca  „un prejudiciu emoțional semnificativ”, prin faptul că nu era de acord ca băiatul să se pretindă fată.

Numele complet al judecătorului este Anthony Paul Hayden. La numirea sa la Înalta Curte, i s-a acordat titlul de cavaler. Alfie Evans suferă de o boală necunoscută, căreia specialiștii nu i-au putut găsi cauza și tratamentul, iar magistratul britanic a fost de acord, la începutul anului, că a-l menține pe micuț în viață ar fi „nedrept și inuman”. Șefii spitalului din Liverpool unde este internat micuțul au explicat că Alfie, care s-a născut în Mai 2016, se afla într-o stare semi-vegetativă ce duce la o degenerare neurologică, drept pentru care, împotriva voinţei părinţilor, au decis să fie lăsat să moară, ceea ce s-a şi întîmplat. Părinții săi au încercat zadarnic să prelungească viața copilașului transferîndu-l la un spital din Roma, cu speranța că între timp se găsește un leac. (NewsActive.ro)

Bavarezii, contra curentului multiculturalismului: În fiecare clădire guvernamentală se vor amplasa Cruci

Autoritățile landului Bavaria din Germania au decis ca în toate clădirile guvernamentale să fie agățate Cruci  pentru a reflecta „identitatea culturală”, în contextul în care bavarezii continuă să conteste politica Berlinului privind multiculturalismul și cea a „ușilor deschise” pentru migranți. Crucea nu trebuie privită ca „semn al unei religii”, ci ca o modalitate de a reflecta „identitatea culturală și influența occidentalo-creștină a statului conservator”, a declarat premierul bavarez Markus Söder, potrivit DW.com. De asemenea, a explicat el, Crucea nu este o încălcare a regulilor constituționale privind neutralitatea religioasă, deoarece ea a fost și este un simbol al „identității bavareze”.

 Bavaria rămîne un stat majoritar creștin. În 2016, 50,5% din populația landului s-a descris ca fiind romano-catolică, iar 18% dintre cei chestionați s-au declarat protestanți. Bavaria a impus deja obligativitatea amplasării Crucilor în școlile publice și în sălile de judecată. Noua regulă nu va fi însă aplicată clădirilor guvernamentale municipale și federale. În ultima perioadă, Uniunea Social-Creștină (aripa bavareză a partidului Uniunea Creștin-Democrat (CDU) al cancelarului Angela Merkel), a încercat să elimine concurența partidului Alternative for Germany (AfD), anti-imigrație și anti-musulmani.  Asta a făcut ca AfD să crească cu 12% la cele mai recente alegeri locale.

Ungaria anunță că Ucraina pregătește o „a treia lovitură” împotriva minorităților naționale

Regimul de la Kiev merge mai departe cu ucrainizarea forțată a minorităților naționale. După controversata Lege a Educației, adoptată de Parlamentul ucrainean anul trecut, Kievul pregătește o nouă lovitură. O „a treia lovitură” împotriva minorităților naționale urmează să vină din partea Președintelui Petro Poroșenko ca Parlamentul să aprobe o lege privind sancționarea dublei cetățenii într-o procedură de urgență, a declarat Marți ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, citat de MTI.

Potrivit ministrului ungar, prima lovitură a fost modificarea legii educației, urmată de o a doua lovitură care a implicat declararea Legii cu privire la principiile politicii lingvistice de stat în Ucraina drept neconstituțională și planificarea amendării sale. „Ucraina acționează împotriva minorităților naționale „într-un mod vrednic de dispreț și premeditat”, a spus Szijjarto, care îl acuză pe Președintele Ucrainei că acționează împreună cu Parlamentul pentru a elimina treptat drepturile dobîndite de minorități, în timp ce conduce o „campanie mincinoasă”, pretinzînd că sunt victime ale geopoliticii.