Realitatea internationala pe scurt (24 Septembrie 2018)

Agresivitatea criminală a Corectitudinii Politice: În Suedia este interzis să spui că „bărbații și femeile sunt diferiți biologic”

Germund Hesslow este profesor de neuroștiințe la Universitatea din Lund, Suedia. Este anchetat pentru că a declarat că există diferențe biologice între bărbați și femei. Mai mult: cînd i s-a cerut să retragă imediat aceste declarații „transfobice” și „antifeministe”, a refuzat. „Infracțiunea” s-a comis  la cursul său intitulat "Heritage and Environment", în care Hesslow a citat un studiu conform căruia diferențele dintre bărbați și femei sunt „bazate pe biologie”, astfel încît genurile nu pot fi considerate „doar construcții sociale”, scrie wnd.com.

Studenta care l-a reclamat pe profesor a susținut că afirmațiile lui contravin valorilor suedeze, valori care cer ca toate instituțiile de învățămînt din țară să adere la politici ce promovează egalitarismul, libertatea individuală și egalitatea între sexe. Hesslow a replicat că unora dintre studenți, din motive ideologice, nu le place să audă argumente bazate pe fapte dovedite de studii științifice. El a mai spus că acele comentarii pentru care a fost reclamat nu erau nici măcar parte din cursul lui, ci au fost făcute în urma unei sesiuni de întrebări și răspunsuri. „Întrebările și răspunsurile se desfășoară întotdeauna contra-timp, trebuie să fiu succint și am folosit un limbaj care am crezut că este inofensiv, însă una dintre studentele mele, aparent, a fost de altă părere,” a spus Hesslow într-un interviu. În ceea ce privește acuzația că ar avea o agendă politică nealiniată, profesorul, care are un doctorat în neuroștiință din 1987, explică faptul că singurul său program este „de a lăsa să vorbească faptele științifice și nu noua înțelepciune convențională să conducă procedurile universitare” . 

Au fost găsite rămăşiţele unui bărbat ucis în urmă cu 40 de ani, după ce din stomacul său a crescut un smochin într-un climat neobişnuit

Cadavrul unui bărbat dat dispărut în urmă cu mai bine de 40 de ani a fost găsit după ce din corpul său a crescut un smochin într-o zonă montană, transmite msn.com. Mai exact, ucis în timpul conflictelor dintre ciprioţii greci şi ciprioţii turci din 1974, corpul lui Ahmet Hergune nu a fost găsit în ciuda încercărilor disperate ale familiei de a-i lua urma. „Obişnuiam să locuim într-un sat cu o populaţie de 4.000 de persoane, jumătate greci, jumătate turci. În 1974 au început conflictele, iar fratele meu s-a înrolat în Organizaţia de Rezistenţă a Turcilor (TMT). Pe 10 Iunie, el a fost luat de greci. Nu ne-am oprit niciodată din căutări”, mărturiseşte sora sa, Munur Herguner, în vîrstă de 87 de ani.

Rămăşiţele lui Ahmet Hergune au fost descoperite de un cercetător care, uimit cum poate smochinul să crească într-o peşteră şi mai ales într-o zonă montană, a început să sape în jurul copacului. Atunci, s-a îngrozit cînd a observat că smochinul crescuse dintr-o sămînţă din stomacul acestuia. Totul s-a întîmplat în 2011. La acea vreme, Poliţia a săpat şi mai mult în jurul smochinului şi a descoperit trei cadavre. În cele din urmă,  povestea a fost clarificată. Ahmet Hegune fusese dus alături de alte două persoane într-o peşteră, unde au fost asasinaţi cu dinamită. În urma impactului, o latură a peşterii a fost găurită, permiţînd astfel luminii să pătrundă. Şi, o dată cu primele raze, smochinul a început să crească. Munur Herguner crede că fratele său ar fi fost cel care a mîncat smochina, iar probele de sînge luate de la familia sa s-au potrivit cu fragmentele de ADN descoperite şi au confirmat că aici a fost ultimul loc de odihnă al lui Ahmet Hegune. Comitetul pentru persoanele dispărute din Cipru a căutat 2002 persoane care au dispărut pe insulă între 1963 şi 1974. Acesta a fost înfiinţat în 1981, în urma unui acord între ciprioţii greci şi ciprioţii turci sub patronajul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Justiția franceză vrea să o scoată nebună pe Marine Le Pen pentru că a criticat ISIS

Inculpată penal pentru că a postat imagini cu execuții ISIS, pentru a demonstra nocivitatea jihadiștilor, Le Pen refuză expertiza psihiatrică. „De la magistrați, trebuie să te aștepți la orice.” În ciuda acestei  replici către mai mulți ziariști, pe 7 Septembrie, este aproape sigur că Marine Le Pen nu se aștepta la această decizie din partea Justiției: să fie expertizată psihiatric. „Credeam că le-am văzut pe toate: ei bine, nu! Pentru că am denunțat ororile ISIS pe Twitter, Justiția mă supune unei expertize psihiatrice. Pînă unde vor merge?”, s-a scandalizat lidera Adunării Naționale (noul nume al Frontului Național) pe Twitter, dezvăluind că decizia aparține Tribunalului din Nanterre, scrie evz.ro.

Dar Le Pen nu se predă: „Nu mă voi supune bineînțeles acestei expertize psihiatrice”, le-a spus ea ziariștilor la intrarea în Parlament. „Aștept să văd cum mă vor constrînge magistrații.” Decizia de a o supune la o expertiză psihiatrică pe cea care a concurat cu Emmanuel Macron în turul II al alegerilor prezidențiale, este urmarea unei afaceri începute în 2015, cînd Marine Le Pen a fost inculpată pentru „răspîndirea de imagini violente”. I se reproșează că a postat pe rețelele de socializare fotografii de la execuțiile de ostatici luați de ISIS, mai ales cea a americanului John Foley.

Autorităţile norvegiene au arestat un bărbat rus suspectat de activităţi de spionaj

Autorităţile norvegiene au anunţat, Duminică, arestarea unui cetăţean rus sub acuzaţia de spionaj, a informat AFP, care preia presa locală, potrivit agerpres. Suspectul a fost reţinut Vineri seara pe aeroportul din Oslo. El este bănuit de „activităţi de informare ilegală”, cu ocazia unui seminar parlamentar organizat Joi şi Vineri la Oslo, cu participarea a 34 de ţări. Bărbatul în vîrstă de 51 de ani a fost arestat preventiv Sîmbătă, pe termen de două săptămîni, a declarat agenţiei France Presse un purtător de cuvînt al serviciului de securitate norvegian (PST). Ambasadorul Rusiei în Norvegia a reacţionat pe pagina sa de Facebook: „Apreciem că reţinerea şi arestarea sunt inventate sub un pretext ridicol”. Faptele de care este acuzat cetăţeanul rus se pedepsesc potrivit legii norvegiene cu pînă la trei ani de închisoare.

4 boli care distrug omenirea cauzează 7 din 10 decese la nivel global

Cancerul, bolile cardiovasculare, bolile cronice respiratorii și diabetul face cele mai multe victime la nivel global. Astfel, țările membre ale Organizației Națiunilor Unite și-au asumat angajamentul de a reduce morțile premature din aceste cauze. Cu toate acestea, o analiză relevă că doar jumătate dintre ele vor reuși pînă în 2013. Cele 193 de state membre ONU și-au asumat 17 angajamente, care includ eradicarea sărăciei, a foametei, o educație de calitate, îmbunătățirea stării de sănătate, scrie CNN. „Acestea sunt aspirații, angajamente pentru ca omenirea să aibă vieți mai bune, mai sănătoase acum și în viitor”, a spus profesorul Majid Ezzati, autor al raportului și decan la Imperial College din Londra. Potrivit raportului, doar 35 de țări vor reuși să reducă moartea prematură a femeilor, pînă în 2030, și doar 30 în cazul bărbaților.

Țările care vor reduce prematur decesele în rîndul femeilor sunt: Coreea de Sud, Singapore, Luxemburg, Noua Zeelandă, Norvegia, Costa Rica, Danemarca, Estonia, Cehia, Maldivele, Thailanda, Croația, Slovacia, Barhrain, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Qatar, Iran, Letonia, Belarus, Serbia, Kuveit, Samoa, Armenia, Macedonia, Oman, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina, Zambia, Congo, Grenada, Timor-Leste, Moldova și Kazakhstan.

Țările care vor reduce prematur decesele în rîndul bărbaților sunt: Islanda, Suedia, Elveția, Norvegia, Bahrain, Japonia, Coreea de Sud, Luxemburg, Canada, Noua Zeelandă, Irlanda, Singapore, Olanda, Danemarca, Finlanda, Belgia, Iran, Maldivele, Argentina, Brazilia, Cehia, Timor-Leste, Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Estonia, Macedonia, Letonia, Belarus, Rusia și Kazakhstan.

Potrivit raportului, în jur de 80% dintre oameni mor din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare, bolilor respiratorii cronice și a diabetului. Sursa citată mai precizează că, la nivel mondial, este nevoie de 371 de miliarde de dolari anual pentru a atinge obiectivele pînă în 2030. Acești bani ar trebui alocați pentru angajarea a 23,6 milioane de persoane care activează în domeniul sănătății, între care trei milioane de medici, și pentru construirea a 415.000 de unități medicale.

Guvernul May ar putea cădea din cauza Brexit

Partidul Laburist din Marea Britanie a anunţat că intenţionează să forţeze declanşarea de alegeri anticipate în situaţia în care următoarea propunere de Brexit a prim-ministrului Theresa May va fi respinsă în Parlament, relatează The Independent. Confom The Independent, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, ar urma să forţeze declanşarea de alegeri anticipate prin iniţierea unei moţiuni de cenzură la adresa guvernului condus de Theresa May. “Dacă Thersa May va primi un veto în Parlament, atunci să vă aşteptaţi că Partidul Laburist o să vină în faţă cu o moţiune de cenzură la cîteva zile după aceea”, a declarat un membru al Partidului Laburist, citat de The Independent. Acţiunea ar urma să fie, însă, iniţiată şi în situaţia în care propunerea va fi respinsă din nou de Uniunea Europeană - un scenariu probabil dat fiind istoricul de pînă acum al negocierilor.

Pentru trecerea moţiunii de cenzură ar fi necesar şi suportul unei părţi a Partidului Conservator (cel condus de Theresa May), suport pe care l-ar putea obţine dat fiind faptul că Theresa May se confruntă cu o opoziţie tot mai puternică din partea unei părţi a propriului partid. Într-un astfel de scenariu, moțiunea de cenzură ar avea șanse să treacă întrucît Theresa May are doar o majoritate relativă în Parlament. Partidul Laburist a conceput şi un plan alternativ pentru situaţia în care nu va putea forţa, totuși, alegeri anticipate. Într-un astfel de caz, partidul condus de Jeremy Corbyn va susţine ideea organizării unui nou referendum. Aceasta este o idee cu care inclusiv o parte a Partidului Conservator este de acord.

Al doilea canton elvețian care votează, covîrșitor, interzicerea purtării burqa

Mai mult de două treimi dintre locuitorii cantonului elveţian Saint-Gall au votat, Duminică, în cadrul unui referendum local, pentru interzicerea purtării burqa în spaţiul public, o reglementare deja în vigoare din Iulie 2016 în cantonul învecinat Tessin. Toţi alegătorii din Confederaţia Elveţiană ar urma să voteze asupra acestei chestiuni, probabil anul viitor, la nivel naţional. În cantonul Saint-Gall (Nord-Est), aproape 67% dintre alegători au aprobat textul anti-burqa, deja adoptat de Parlamentul regional, cu sprijinul dreptei populiste. Însă Verzii şi organizaţia de tineret a Partidului Socialist au blocat aplicarea legii, luînd iniţiativa organizării acestui referendum.

De acum, “orice persoană care nu poate fi recunoscută pentru că îşi ascunde chipul în spaţiul public şi care pune astfel în pericol siguranţa publică sau pacea socială şi religioasă va fi pedepsită cu o amendă”. În Elveţia nu există o lege care să reglementeze această chestiune la nivel naţional, Executivul federal de la Berna susţinînd că această problemă ar trebui să fie lăsată la latitudinea fiecărui canton elveţian. Cu toate acestea, elveţienii se vor pronunţa în legătură cu acest subiect într-un referendum naţional, probabil în 2019, după ce un grup de cetăţeni au reuşit să adune cele 100.000 de semnături necesare pentru organizarea unui vot popular. (Sursa: rtve.es)

Raport OMS: Peste șase milioane de copii au murit în 2017

Aproximativ 6,3 milioane de copii cu vîrste sub 15 ani au murit în 2017, cîte unul la fiecare cinci secunde, arată estimările combinate ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Diviziei de Populație a ONU, Băncii Mondiale şi UNICEF. Potrivit datelor, marea majoritate a acestora, adică în jur de 5,4 milioane de copii, mor în primii cinci ani de viaţă, inclusiv în rîndul nou-născuţilor. Astfel, din totalul raportat, 50% din decese au avut loc în Africa Subsahariană. Practic, în acea zonă, riscul de deces este de 15 ori mai mare decît în Europa, unul din 13 copii murind pînă la atingerea vîrstei de cinci ani. Încă 30% din totalul deceselor a fost raportat în Asia de Sud, pe cînd în ţările cu venituri mari, a fost înregistrat un deces la 185 de copii.

Cea mai mare partea a deceselor sub vîrsta de cinci ani a fost cauzată de factori ce puteau fi preveniţi, precum complicaţii la naştere, pneumonie, malarie sau sepsis (o reacție anormală a organismului la infecții severe). Iar în rîndul copiilor cu vîrste situate între cinci şi 14 ani cele mai frecvente cauze sunt accidentele de maşină şi înecul. De asemenea, în 2017, aproximativ 2,5 milioane de bebeluşi au murit în prima lună de la naştere. Şi în acest caz, nou-născuţii din Africa Subsahariană şi Asia de Sud sunt cei mai expuşi riscului de deces. Nu în ultimul rînd, s-a constat un risc de deces cu 50% mai mare în cazul copiilor care trăiesc în zonele rurale comparativ cu cei care locuiesc în zone urbane. Cel mai mare număr de decese în rîndul copiilor din ultimii 28 de ani a fost înregistrat în 1990, atunci cînd s-a raportat o cifră de 12,6 milioane.

Peste o treime din apele UE sunt contaminate cu mercur

Un procentaj de 40% din apele Uniunii Europene sunt contaminate cu mercur, ceea ce pune în pericol păsările, peştii, mamiferele şi sănătatea oamenilor, se arăta într-un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM). Conform raportului, în jur de 46.000 din suprafeţele acvatice din Europa, dintr-un total de 111.000, nu au un nivel de mercur suficient de redus încît să nu fie afectată faună. De asemenea, la nivel global, nivelul de mercur din atmosferă este de 500% mai mare decît în mod normal, iar nivelul din oceane este cu 200% peste cel natural. O altă concluzie a raportului este că, în Europa, principala sursă de mercur o reprezintă arderea de cărbune. În afara Uniunii însă, surse majore de mercur mai sunt şi minele de aur şi activităţile industriale.

Pe cuprinsul UE, poluarea cu mercur este relativ limitată datorită reglementărilor europene. Din acest motiv, jumătate din mercurul care a ajuns în mediul european provine din afara graniţelor Uniunii. Agenţia Europeană de Mediu a mai precizat și că oamenii intră în contact cu mercurul în momentul în care consumă peşti precum tonul şi în general, peşti prădători, care, în prealabil, au consumat specii mai mici contaminate cu mercur. O dată ajuns în atmosferă, mercurul poate circula în mediu timp de cîteva mii de ani prin apă, aer sau animale.

Pirații au atacat o navă elveţiană și au luat prizonieri 12 membri ai echipajului

O navă ce operează sub pavilion elveţian a fost atacată în largul apelor nigeriene, a anunţat Sîmbătă Ministerul de Externe de la Berna, presa informînd că 12 membri ai echipajului au fost răpiţi, transmite AFP. Ministerul Afacerilor Externe a fost “informat de atacul asupra navei Glarus, sub pavilion elveţian, în drum de-a lungul coastelor nigeriene”, arată un comunicat remis AFP. Autorităţile elveţiene sunt în contact cu armatorul, a adăugat aceeaşi sursă, fără a furniza mai multe detalii. Conform presei elveţiene, piraţii au atacat nava care transporta grîu de la Lagos la Port Harcourt (Sudul Nigeriei) şi au răpit 12 din cei 19 membri ai echipajului. Massoel Shipping, armatorul navei atacate, nu a putut fi contactat imediat. Zece luări de ostatici, cu un total de 65 de membri ai echipajelor, au fost comise anul trecut în apele nigeriene.

China acuză o țară vecină că manipulează studenții „cu sex”, ca să-i transforme în spioni

China acuză agențiile de informații ale Taiwanului că au folosit „ispite” ca să recruteze ca spioni studenții veniți în schimburi de experiență, cu scopul de a „sabota” activitățile de pe continent. Acuzațiile fac parte dintr-o campanie a presei de stat prin care se încearcă aducerea în atenția publică a activităților de spionaj comise de agenții străini, notează CNN. „Spionii taiwanezi folosesc bani, iubire, seducție și ispite cunoscute pe Internet ca să creeze spioni și o rețea de spionaj în China. Este extrem de imoral să folosească studenții pentru acțiuni de spionaj”, arată un raport prezentat de o televiziune de stat.

Într-unul dintre cazurile prezentate de China Daily, un student chinez în vîrstă de 18 ani, care a mers la studii în Taiwan, a devenit informator după ce a început o relație sexuală cu o taiwaneză care era spion. „Autoritățile spun că, în peste trei ani, studentul i-a oferit în jur de 100 de documente din domeniul științei și tehnologiei, care au legătură cu apărarea națională. El ar fi fost plătit cu 45.000 yuan (n.r. – în jur de 5.600 euro)”, potrivit presei de stat. Pe de altă parte, autoritățile de la Taipei resping acuzațiile, spunînd că Beijingul creează „mai multe neînțelegeri” între cele două Guverne. Autoritățile chineze privesc Taiwanul, care nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist, ca făcînd parte din teritoriul său. Tensiunile directe au crescut de la alegerea lui Tsai Ing-wen ca Președinte, în 2016. Partidul acesteia a fost întotdeauna în favoarea unei independențe totale a Taiwanului. „China folosește presa de propagandă și ne acuză cetățenii din cauza democrației din țara noastră și pentru că respectăm statul de drept, ceea ce ridică mai multe întrebări privind motivele și scopurile Chinei”, a precizat Consiliul pentru Afaceri pe Continent al Taiwanului.

Această campanie împotriva Guvernului din Taiwan este prezentă în cel puțin șase publicații și televiziuni chineze. De exemplu, într-un editorial publicat de Global Times, China acuză autoritățile taiwaneze că pun în pericol relațiile bilaterale, astfel că Beijingul „se pregătește pentru ce e mai rău.” „Studenții vizați trebuiau să aibă un viitor promițător. Studiile în Taiwan le-ar fi oferit oportunitatea de a progresa. Agențiile de spionaj din Taiwan au comis o infracțiune morală, pentru că i-au atras pe tineri, ruinîndu-le viețile”, se mai precizează în editorial.

Relațiile dintre China și Taiwan sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, întrucît autoritățile de pe insulă sunt împotriva unificării cu China. În acest context, Beijingul încearcă diverse campanii prin care să atragă cetățenii taiwanezi de parte sa. De exemplu, din 1 Septembrie, cetățenii taiwanezi pot primi permise de rezidență permanente în China, ceea ce le oferă numeroase privilegii. Potrivit agenției Xinhua, în prima săptămînă au solicitat un astfel de permis 22.000 de persoane. Totodată, autoritățile chineze le solicită companiilor internaționale, între care și aeriene, să înceteze a lista Taiwanul ca o țară separată și să o prezinte ca parte din China, așa cum se întîmplă în cazul Tibetului și Hong Kong-ului.

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40