Realitatea internationala pe scurt (24 Iulie 2018)

Iadul pe Pămînt în Japonia: 80 de morți și zeci de mii de oameni spitalizați din cauza căldurii extreme

Este iadul pe Pămînt în Japonia. Temperaturile ridicate au topit efectiv ţara, care şi aşa era devastată de inundaţii. Canicula fără precedent a provocat moartea a 80 de oameni în ultimele două săptămîni, în timp ce alte 35.000 au fost transportate la spital în trei săptămîni din cauza unui val de căldură umedă care a cuprins Japonia, potrivit datelor oficiale publicate Marţi, citate de AFP, potrivit agerpres.

Săptămîna trecută, cînd temperaturile din cea mai mare parte a ţării au depăşit 35 de grade Celsius la umbră, au fost înregistrate cele mai multe victime, 65, conform Agenţiei pentru gestionarea incendiilor şi dezastrelor. 15 decese fuseseră confirmate în cele două săptămîni anterioare. Pe fondul valorilor de temperatură cuprinse între 35 şi 40 de grade Celsius la umbră şi a unui nivel de umiditate de peste 80%, locuitorii din mai multe oraşe japoneze s-au confruntat cu o combinaţie letală deoarece în aceste condiţii sistemul de apărare natural al corpului slăbeşte.

Cele mai multe dintre persoanele decedate erau vîrstnici, însă printre victime figurează şi copii. Un băiat în vîrstă de şase ani din Toyota a murit din cauza insolaţiei după ce s-a întors dintr-o excursie în sala de clasă lipsită de aer condiţionat. Guvernul va subvenţiona instalarea aparatelor de climatizare în şcoli, colegii şi licee începînd din Vara următoare. Valorile record de temperatură înregistrate în acest an în Japonia readuc în discuţie îngrijorările pentru ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice, care va avea loc la Tokyo în mijlocul Verii, între 24 Iulie şi 9 August, notează AFP. Valul de temperaturi extreme vine la scurt timp după ce inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ploile torenţiale din Vestul Japoniei s-au soldat cu circa 220 de victime.

Incendiile de vegetaţie fac victime în Grecia. Cel puţin 50 de oameni au murit

Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiilor de pădure din împrejurimile Atenei a urcat la 50 după ce au fost descoperite alte 26 de cadavre, au anunţat Marţi autorităţile, citate de agenţia DPA. Cele 26 de trupuri neînsufleţite au fost găsite în apropierea oraşului-port Rafina, conform reprezentanţilor Crucii Roşii şi viceprimarului regiunii, Girgos Kokkolis. Postul naţional de radio ERT a relatat anterior că 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 150 au fost rănite în urma incendiilor de vegetaţie care au devastat mai multe zone din apropiere de Atena.

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor, a relatat ERT. Majoritatea focarelor de incendiu au fost controlate în timpul nopţii după ce intensitatea vîntului a scăzut, precizează DPA. Purtătorul de cuvînt al Guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, a anunţat în cursul nopţii că majoritatea victimelor au fost prinse în capcană de flăcări în sectorul localităţii balneare Mati, aflată la 40 km NordEest de Atena, la domiciliu sau în maşină.

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, susţine Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia. Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de pînă la 40 de grade Celsius.

Membrii a două grupări antistatale germane sunt gata să comită ‘violenţe grave’ 

Mişcările extremiste germane „Reich Citizens” şi „Selbstverwalter” iau amploare cu rapiditate şi membrii lor sunt pregătiţi să comită „cele mai grave acte de violenţă”, relatează ziarul Bild, preluat de DPA. „Reich Citizens” şi „Selbstverwalter” sunt grupări de germani care nu recunosc autoritatea actualului sistem de guvernare. Nu există o structură unificată şi mai multe grupuri folosesc numele, deşi au convingeri foarte diferite. În prezent, există 16.500 de persoane active pe această scenă, în creştere de la 12.800 în 2016, relatează Bild, citînd un raport prezentat Marţi la Berlin de ministrul de Interne Horst Seehofer şi de şeful serviciului de informaţii interne, Hans-Georg Maassen.

Trei sferturi din membrii mişcări sunt bărbaţi de peste 40 de ani şi circa 900 dintre ei sunt extremişti de dreapta, în creştere de la 800 în 2016, potrivit articolului publicat în ediţia Bild de Marţi. Potrivit raportului de informaţii, mişcările sunt caracterizate de militantism şi „o mare afinitate pentru arme” şi atît „Reich Citizens” cît şi „Selbstverwalter” sunt „pregătite să-şi folosească armele pentru cele mai grave acte de violenţă”. Agenţia de securitate internă (Verfassungsschutz) îi categoriseşte din acest motiv pe membri unor asemenea grupuri ca „antiguvernamentali şi extremişti”, potrivit ziarului.

ONU cere Israelului să-i elibereze sau să-i trimită imediat în judecată pe minorii palestinieni aflați în detenție

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a cerut luni Israelului să-i elibereze sau să-i trimită imediat în judecată pe copiii palestinieni aflaţi în închisorile sale, cu prilejul unei reuniuni de la sediul ONU privind drepturile poporului palestinian, relatează AFP. „În jur de 440 de palestinieni sunt presupuşi reţinuţi în ‘detenţie administrativă’, potrivit ultimelor statistici. Israelul trebuie imediat fie să-i inculpe, fie să-i elibereze”, a declarat prin intermediul unei legături video responsabilul ONU. În total, „mai multe sute de copii palestinieni sunt deţinuţi de Israel – unii fără a fi inculpaţi în virtutea unui sistem numit ‘detenţie administrativă’ – o încălcare a drepturilor umane fundamentale”, a precizat Zeid Ra’ad Al Hussein.

„Ar trebui să fie absolut clar că dreptul internaţional nu permite detenţia copiilor decît în ultimă instanţă. Indiferent că este vorba despre copii sau despre adulţi, detenţia fără judecată, în baza unor probe adesea ţinute secrete, frecvent prin ordine de detenţie administrativă care pot fi reînnoite pe termen nedefinit, contravine dreptului internaţional pe care Israelul trebuie să-l respecte” şi „trebuie pus capăt acestei practici”, a subliniat responsabilul ONU, care-şi desfăşoară activitatea la Geneva.

El a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni privind ultimele violenţe din Fîşia Gaza care urmează să fie abordate şi marţi de Consiliul de Securitate în cadrul unei sesiuni lunare privind Orientul Mijlociu. Zeid Ra’ad Al Hussein a criticat, de asemenea, „arestările şi detenţiile arbitrare” ale unor „militanţi pentru drepturile omului de către autorităţile israeliene”. De la 30 Martie, blocada israeliană se află în centrul unei ample mişcări de protest palestiniene de-a lungul barierei de separaţie între Fîşia Gaza şi Israel. De la declanşarea protestelor şi-au pierdut viaţa 149 de palestinieni şi un soldat israelian.

China respinge acuzaţiile lui Trump că ar utiliza devalorizarea monetară ca tactică în conflictul comercial

Administraţia de la Beijing a respins acuzaţiile Preşedintelui SUA, Donald Trump, că ar utiliza devalorizarea monetară ca tactică în conflictul comercial, informează site-ul Axios.com şi agenţia de presă Bloomberg, potrivit mediafax. „Cursul de conversie al yuanului este determinat de piaţă. Există fluctuaţii în sus ori în jos. Statele Unite tind să provoace un război comercial. China nu vrea război comercial, dar nu se teme de un astfel de conflict”, a comunicat Geng Shuang, un purtător de cuvînt al Ministerului chinez de Externe.

Donald Trump a impus o serie de taxe vamale împotriva Chinei şi Uniunii Europene, acuzînd Beijingul şi Bruxellesul că „manipulează valoarea monetară şi menţin dobînzile de referinţă la niveluri scăzute” pentru a eroda „avantajele concurenţiale americane”.

Chile. 158 de membri ai Bisericii Catolice, vizaţi de o anchetă pentru abuzuri sexuale

Un total de 158 de laici şi membri ai clerului catolic chilian sunt vizaţi de o anchetă pentru abuzuri sexuale asupra unor minori dar şi a adulţilor, a anunţat Luni Parchetul, citat de AFP. Printre cele 266 de victime ale acestor abuzuri, dintre care cele mai vechi datează din 1960, sunt 178 de persoane care erau minore la momentul petrecerii faptelor, a precizat procurorul general Luis Torres în cadrul unei conferinţe de presă. Aceste noi dezvăluiri intervin într-un moment în care Chile se confruntă cu o serie de scandaluri de pedofilie în sînul bisericii catolice. „În marea lor majoritate, faptele denunţate corespund unor agresiuni sexuale comise de preoţi din parohii sau de persoane legate de instituţii şcolare”, potrivit unui comunicat.

Aceste cifre îi includ pe presupuşi autori care făceau parte din cler la momentul cînd au fost comise faptele, printre care episcopi, preoţi sau diaconi, dar şi călugări.

În jur de zece „laici care exercitau funcţii în comunitatea bisericii”, precum coordonatori în instituţii şcolare religioase, sunt de asemenea vizaţi. Pe 18 Mai, întreaga ierarhie a bisericii catolice chiliene şi-a prezentat demisia papei în urma unui enorm scandal de pedofilie şi de muşamalizare a faptelor, o lovitură de trăsnet care a fost urmată de o serie de declaraţii de mea culpa ale Suveranului Pontif adresate poporului chilian. Este vorba despre un demers inedit în istoria recentă a Bisericii catolice. Papa Francisc a acceptat pînă în prezent demisia a cinci dintre episcopii chilieni.

Progresul Marii Britanii în ceea ce privește egalitatea între sexe, amenințat de Brexit

Părăsirea Uniunii Europene amenință ani întregi de progres al Marii Britanii în ceea ce privește egalitatea între sexe, prin tăierea finanțării serviciilor pentru femei sau erodarea drepturilor acestora în cîmpul muncii, conform unui raport prezentat de CNN, potrivit mediafax. Raportul „Insistînd pentru progres: drepturile femeilor și egalitatea între sexe în anul 2018” a fost emis Luni de Comisia pentru Egalitate și Drepturile Omului (EHRC). Raportul critică faptul că amendamentele Actului pentru Egalitate, adoptate în anul 2010 drept lege antidiscriminare, nu sunt incluse în versiunea actuală a legii pentru Brexit. Acest lucru denotă faptul că acestea nu vor mai fi incluse în legislația Marii Britanii după Brexit.

„Prioritatea trebuie să fie siguranța că femeile și fetele de toate vîrstele vor avea dreptul la siguranță în viața de zi cu zi. Recomandările noastre au ca scop îmbunătățirea vieții femeilor și protejarea drepturilor lor fundamentale”, a declarat Rebecca Hilsenrath, directorul ECHR. În eventualitatea în care legea Brexit este adoptată în forma actuală, nu va include amendamentele din Carta Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, care susține nediscriminarea, drepturile copiilor și drepturile la condiții de muncă egale. În Marea Britanie, doar 32% dintre oficialii din politică sunt femei, ceea ce plasează țara pe locul 41 la nivel mondial.

Deși rata de angajare a femeilor este în creștere (momentan este de 71%), tot este mai mică decît cea a bărbaților, mai exact 80%. De asemenea, femeile sunt predispuse la salarii mai mici, slujbe nesigure și program part-time. Importanța presiunilor pe care Uniunea Europeană le-a exercitat asupra Marii Britanii în ceea ce privește adoptarea mai multor legi pentru egalitate între sexe este un subiect larg dezbătut. „Dacă ne uităm în trecut, putem observa că Marea Britanie a fost nevoită să acționeze pe mai multe planuri la îndemnul Uniunii Europene, în special în ceea ce privește drepturile femeilor, de exemplu concediul de maternitate”, a declarat Jill Rubery, profesor al Universității din Manchester.

Israelul respinge oferta Rusiei de a ţine forţele iraniene la cel puţin 100 km de linia de armistiţiu de pe platoul Golan

Israelul a respins o ofertă a Rusiei de a ţine forţele iraniene la cel puţin 100 km de linia de armistiţiu de pe platoul Golan, a declarat un oficial israelian citat de Reuters, potrivit agerpres. Oficialul israelian, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că această chestiune a fost discutată în timpul unei întîlniri dintre premierul Benjamin Netanyahu şi o delegaţie rusă condusă de ministrul de Externe Serghei Lavrov. Potrivit sursei citate, Netanyahu i-a spus lui Lavrov că „nu le vom permite iranienilor să se stabilească chiar la 100 de km de frontieră”. Israelul a respins anterior o propunere rusă ca forţele iraniene să fie ţinute la 80 km de frontieră, potrivit unor oficiali israelieni citaţi de Reuters.

Oficialii ruşi nu au divulgat pînă acum informaţii privind întîlnirea dintre Netanyahu, Lavrov şi şeful forţelor ruse, generalul Valeri Gherasimov. Netanyahu a avut convorbiri cu Preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova pe 11 Iulie, în contextul îngrijorărilor israeliene că Preşedintele sirian Bashar al-Assad, un vechi oponent, ar putea sfida un acord de demilitarizare din 1974 şi le-ar putea permite aliaţilor săi iranieni şi din Hezbollahul libanez să se desfăşoare în regiunea platoului Golan. Rusia a precizat că vrea să păstreze separaţia forţelor de la frontieră. Adjunctul lui Lavrov, Grigori Karasin, a declarat pentru media ruse că vizita ministrului de Externe este „urgentă şi importantă”.

Înainte de întîlnire, Netanyahu a spus că le va transmite diplomaţilor ruşi că „Israelul insistă asupra respectării acordului de separare a forţelor între noi şi Siria, aşa cum s-a întîmplat timp de decenii înainte de izbucnirea războiului civil din Siria”. De asemenea, el a reafirmat că „Israelul va continua să acţioneze împotriva oricărei tentative a Iranului şi a intermediarilor săi de a se implanta militar în Siria”.

Zeci de migranţi, blocaţi pe o navă de salvare timp de 11 zile în apele teritoriale ale Tunisiei

Zeci de migranţi au fost blocaţi pe o navă de salvare timp de 11 zile în apele teritoriale ale Tunisiei după ce autorităţile din această ţară au refuzat să-i debarce pe aceştia într-unul dintre porturile sale, a declarat Luni un oficial al Semilunii Roşii tunisiene, relatează DPA, potrivit agerpres. Migranţii, care au pornit la drum din Libia, au fost luaţi la bord pe 13 Iulie în zona de căutare şi salvare din Malta de nava de aprovizionare Sarost 5. Ei au fost duşi mai tîrziu în apele teritoriale ale Tunisiei, unde debarcarea lor a fost blocată de autorităţile de acolo. Practic, migranţii sunt blocaţi din cauza unei dispute dintre Tunisia, Malta şi Italia privind cine ar trebui să-i primească. Autorităţile tunisiene se tem că dacă vor acorda permisiunea navei de a debarca migranţii vor deschide porţile pentru un aflux de refugiaţi şi solicitanţi de azil, în condiţiile în care mai multe ţări europene refuză să-i primească.