Realitatea internationala pe scurt (24 Februarie 2020)

Epidemia de coronavirus. Bilanțul a ajuns la peste 2.458 de morţi la nivel global

Autoritatea de sănătate din Hubei a raportat alte 99 de decese din cauza coronavirusului în cursul zilei de Sîmbătă, ducînd numărul morților în provincie la 2.346, scrie CNN, potrivit mediafax. Autoritățile Hubei au confirmat alte 630 de cazuri de virus în Hubei, inclusiv 32 de cazuri într-o închisoare. Numărul total de cazuri în epicentrul focarului a ajuns la finalul zilei la 64.084. În prezent sunt 40.127 de pacienți internați în Hubei, dintre aceștia 1.845 sunt în stare critică. Alte 15.299 de persoane infectate cu coronavirus au fost externate de la izbucnirea epidemiei.

Numărul de decese la nivel global a ajuns la 2.458. Dintre acestea, 17 au fost înregistrate în afara Chinei continentale.Iranul a raportat cinci decese cauzate de  coronavirus. În Japonia au fost înregistrate trei decese, iar Hong Kong, Italia și Coreea de Sud cîte două persoane au murit. De asemenea, în Taiwan, Filipine și Franța și-au pierdut viața cîte o persoană. Numărul global de cazuri de coronavirus confirmate a ajuns acum la 78.572.

Bahrain, sub asediul lăcustelor. Milioane de insecte au invadat țara 

Roiuri imense de lăcuste au invadat Regatul Bahrain, transformînd ziua în noapte. ONU a avertizat că milioane de oameni sunt în pericol de foamete din cauza lăcustelor, scrie mediafax. Imaginile „apocaliptice” filmate în Bahrain surprind invazia a milioane de lăcuste. Roiurile au fost atît de mari încît au acoperit total cerul. Zeci de maşini aflate în trafic au fost nevoite să tragă pe dreapta după ce vizibilitatea a scăzut la zero. Lăcustele se îndreaptă către China, după ce au făcut prăpăd în Africa. Etiopia, Somalia şi Kenya au fost rînd pe rînd invadate de roiuri, care au distrus zeci de mii de hectare de culturi agricole. Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că, din cauza lăcustelor, milioane de oameni sunt în pericol de foamete.

Italia a băgat în carantină 10 oraşe din cauza coronavirusului

10 oraşe din Nordul Italiei, mai exact din provincia Lombardia, sunt în carantină din cauza coronavirusului, potrivit RT. Autorităţile locale au închis întreprinderile, magazinele şi şcolile, iar 42 de meciuri de fotbal din ligile inferioare au fost amînate, scrie mediafax. În plus, au fost anulate şi turnee de baschet şi volei. Spitalul din localitatea Codogno a fost închis pentru că medicii şi infirmierele au intrat în contact cu pacienţi infectaţi. Personalul medical este la capătul puterilor, unii fiind la cea de-a treia tură consecutivă. Totodată, 450 de oameni sunt închişi, de Sîmbătă, în Spitalul din Schiavonia. Este vorba despre 300 de pacienţi şi 150 de angajaţi, care urmează să efectueze teste pentru a vedea dacă sunt infectaţi.

Ultimul bilanţ sosit din Italia vorbeşte despre 45 de persoane infectate cu coronavirus, 36 în regiunea Lombardia şi 9 în Veneto. Doi italieni au fost murit din cauza virusului COVID-19.

Americanii se pregătesc pentru sezonul uraganelor

Centrul Naţional pentru Uragane din SUA a publicat lista cu cele 21 de nume de uragane pentru acest sezon. Printre nume se regăsesc Dolly, Isaias şi Omar. Anul trecut, meteorologii au înregistrat 18 furtuni, un record în ultimii 150 de ani, scrie mediafax. Mai sunt 100 de zile pînă la începerea sezonului uraganelor, iar americanii nu vor să fie prinşi nepregătiţi. Centrul Naţional pentru Uragane a publicat lista cu cele 21 de nume pentru furtunile din acest sezon.

Numele furtunilor din acest sezon: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gonzalo, Hanna, Isaias, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paulette, Rene, Sally, Teddy, Vicky și Wilfred.

Sezonul uraganelor începe, în SUA, pe 1 Iunie şi durează pînă la 30 Noiembrie. În 2019, meteorologii au „botezat” 18 furtuni şi au egalat astfel anul 1969, care deţinea recordul pentru cele mai multe uragane înregistrate în 150 de ani de măsurători.

Erdogan anunţă un summit consacrat Siriei cu liderii Putin, Macron şi Merkel, la 5 Martie

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat organizarea unui summit la 5 Martie împreună cu liderii rus, francez şi german, consacrat situaţiei din provincia Idlib, ultimul bastion rebel din Nord-Vestul Siriei, informează AFP, potrivit agerpres. Erdogan nu a precizat şi unde anume se va desfăşura acest summit, convenit după discuţii telefonice purtate cu Preşedintele rus Vladimir Putin, cel francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.

Preşedinţia de la Ankara a comunicat că Erdogan a cerut „acţiuni concrete” pentru a împiedica o „catastrofă umanitară” în Idlib, într-o discuţie la telefon cu Preşedintele francez şi cancelarul german. Joi, biroul cancelarului german a făcut cunoscut că Merkel şi Macron şi-au exprimat „îngrijorarea” în privinţa „situaţiei umanitare catastrofale” din Idlib, într-o discuţie la telefon cu Vladimir Putin, a cărui ţară este principalul susţinător al regimului de la Damasc. Cancelarul german şi Preşedintele francez „şi-au exprimat dorinţa de a se întîlni cu Preşedintele Putin şi cu Preşedintele turc Erdogan pentru a găsi o soluţie politică la criză”, a adăugat cancelaria germană.

În discuţia sa cu Vladimir Putin, Tayyip Erdogan i-a cerut acestuia ‘să oprească’ regimul sirian care, cu sprijinul Moscovei, duce o ofensivă violentă în Idlib.

Miercuri, Rusia s-a opus adoptării de către Consiliul de Securitate al ONU a unei declaraţii care să ceară încetarea ostilităţilor şi respectarea dreptului internaţional umanitar în nord-vestul Siriei, propusă de Franţa.

Guvernul finlandez decide primirea a pînă la 175 de migranţi

Guvernul finlandez a decis să primească în ţară pînă la 175 de migranţi, în speranţa că astfel se va îmbunătăţi situaţia umanitară din zona Mediteranei, a anunţat Ministerul de Interne al ţării nordice citat de dpa, scrie agerpres. Vor fi avuţi în vedere în primul rîndul minorii şi părinţii singuri proveniţi din zone de conflict ca Siria şi Afganistan şi aflaţi în prezent în centre de refugiaţi din Cipru, Grecia, Italia şi Malta. Numărul refugiaţilor din Finlanda a scăzut în ultima vreme, ajungînd în 2019 la circa 2.500 de solicitanţi de azil, conform cifrelor guvernamentale. Finlanda susţine o reformă a sistemului de azil al Uniunii Europene, cu privire la care Comisia Europeană ar urma să facă noi recomandări în cursul acestei Primăveri.

Perioada de incubaţie a coronavirusului ar putea fi de 27 de zile

Un bărbat în vîrstă de 70 de ani din provincia Hubei s-a infectat cu coronavirus, dar a prezentat simptome abia după 27 de zile, ceea ce înseamnă că perioada de incubaţie ar putea fi mult mai mare decît cele 14 zile luate în considerare pînă acum, relatează Reuters, scrie news.ro. O perioadă mai lungă de incubaţie ar complica eforturile de oprire a răspîndirii bolii. Potrivit Guvernului local din Hubei, bărbatul de 70 de ani, identificat doar cu numele de familie, Jiang, s-a întors cu maşina personală la 24 Ianuarie la Shennogija de la Ezhou, unde a intrat în contact cu sora sa, care era infectată. La 20 Februarie, bărbatul a avut febră şi o zi mai tîrziu el a fost testat pozitiv cu coronavirus.

Testările antidoping se reiau în China, după o pauză cauzată de coronavirus

Agenţia Chineză Antidoping (CHINADA) îşi va relua testările antidoping, după o pauză cauzată de coronavirus, a anunţat WADA, scrie news.ro. În China continentală, testările antidoping s-au oprit la 3 Februarie, din cauza răspîndirii coronavirusului, care a ucis peste 2.000 de chinezi. Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a precizat că testările se vor relua în această săptămînă, prioritatea fiind sportivii de elită. Deoarece coronavirusul afectează în continuare China, WADA a notat că CHINADA a implementat un set suplimentar de măsuri pentru a minimiza riscul de infectare a ofiţerilor de control antidoping. În perioada în care activitatea CHINADA a fost suspendată, s-au făcut peste 1.200 de teste care i-au vizat pe sportivii chinezi aflaţi în afara ţării, a precizat WADA.

Aproape 3.500 de civili ucişi în urma războiului din Afganistan în 2019

Aproape 3.500 de civili au fost ucişi şi alţi 7.000 răniţi în urma războiului din Afganistan anul trecut, au anunţat Naţiunile Unite, în prima zi a unui istoric armistiţiu parţial în această ţară, potrivit France Presse, scrie agerpres. Potrivit Misiunii de asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (MANUA), 3.404 civili au fost ucişi şi 6.989 răniţi în 2019. Chiar dacă cifra globală a victimelor a scăzut cu 5% faţă de 2018, acesta este al şaselea an la rînd cînd este depăşit pragul de 10.000, potrivit MANUA, referindu-se deopotrivă la ucişi şi răniţi.

„Aproape toţi civilii în Afganistan sunt afectaţi într-un mod sau altul de violenţele în curs”, a declarat reprezentantul special al Misiunii, Tadamichi Yamamoto. „Este imperativ ca toate părţile să profită de această oportunitate şi să oprească luptele, deoarece pacea a fost mult timp întîrziată. Vieţile oamenilor trebuie protejate şi eforturi de pace sunt angajate”, a continuat el.

Scăderea cu 5% a numărului de victime este atribuită declinului activităţilor ramurii locale a grupării jihadiste Statul Islamic în Estul Afganistanului, unde aceasta a fost în mare parte anihilată anul trecut. Armistiţiul gradual se aplică de la miezul nopţii de Sîmbătă (Vineri 19:30 GMT) timp de o săptămînă pentru a permite semnarea la 29 Februarie a unui acord între SUA şi talibani care ar putea pune capăt războiului. Acest acord deschide perspectiva retragerii trupelor americane, care duc aici din 2001 cel mai lung război din istoria lor. SUA au angajat discuţii cu talibanii de mai bine de un an cu privire la acest acord care prevede retragerea trupelor americane în schimbul garanţiilor de securitate pentru talibani şi promisiunea lor de a negocia cu Guvernul de la Kabul. Raportul MANUA relevă o fluctuaţie importantă a nivelului de violenţă în 2019, coincizînd cu suişurile şi coborîşurile înregistrate în negocieri.

Un tînăr fără adăpost a compărut în faţa Justiţiei în legătură cu atacul de Vineri de la moscheea centrală

Un tînăr fără adăpost a compărut Sîmbătă în faţa Tribunalului la Londra pentru atacul cu cuţitul produs Vineri la moscheea centrală din Capitala britanică, în urma căruia muezinul moscheei (preotul musulman care conduce rugăciunea) a fost rănit, informează AFP şi Press Association, scrie agerpres. Suspectul, Daniel Horton, în vîrstă de 29 de ani, a fost inculpat Vineri seara, iar fapta comisă nu este considerată a fi fost de natură teroristă, a precizat într-un comunicat Scotland Yard. Tribunalul Westminster a decis Sîmbătă menţinerea sa în detenţie pînă la următoarea audiere, în Martie.

Victima atacului, Raafat Maglad, a ieşit Vineri din spital şi a declarat presei că îl iartă pe agresor. Potrivit unui martor, suspectul este un obişnuit al moscheei, pe care o frecventa de cel puţin şase luni. Atacatorul a fost reţinut de credincioşi pînă să vină Poliţia şi să-l aresteze, a explicat moscheea într-un comunicat pe site-ul său de internet.

Premierul Boris Johnson s-a declarat pe Twitter „profund întristat” de acest atac, iar primarul Londrei, Sadiq Khan, care este de confesiune musulmană, a transmis la rîndul său că este „profund preocupat” de incident şi a anunţat patrule de Poliţie suplimentare în cartierul în care a avut loc acesta.

Poliţia israeliană a împuşcat mortal un presupus terorist cu armă albă în Oraşul Vechi din Ierusalim

Forţele israeliene l-au împuşcat mortal Sîmbătă pe un presupus „terorist” înarmat cu un cuţit în timp ce acesta se îndrepta spre poliţişti în Oraşul Vechi din Ierusalim, a indicat Poliţia, citată de AFP şi DPA, potrivit agerpres. Nu au fost furnizate imediat detalii cu privire la identitatea prezumtivului atacator.

În cursul dimineţii, „un terorist s-a apropiat de un grup de poliţişti de frontieră la Poarta Leilor, înarmat cu un cuţit, şi a alergat spre ei”, a indicat Poliţia într-un comunicat. Aceştia i-au „ordonat să se oprească”, dar el nu s-a conformat şi atunci „a fost deschis focul” asupra lui, potrivit textului. În incident, un trecător a fost rănit la picior de schije şi a fost spitalizat, a spus Poliţia. Forţele de ordine israeliene anunţaseră Vineri despre o tentativă de atac cu un cuţit la Ierusalim, precizînd că autorul a fost arestat, dar fără să ofere detalii despre identitatea acestuia. Potrivit mass-media israeliene, ar fi vorba de o palestiniană din Ierusalimul de Est, partea palestiniană ocupată de Israel.

La 6 Februarie, un atac în care o maşină a intrat în plin într-un grup de israelieni a rănit 14 persoane, între care 12 soldaţi israelieni, la Ierusalim. Armata a anunţat ulterior arestarea suspectului în afara Ierusalimului, lîngă Betleem, fără a preciza identitatea acestuia.

Violenţele din ultimele săptămîni au loc în contextul anunţului din 28 Ianuarie cu privire la proiectul american privind reglementarea conflictului israeliano-palestinian, căruia palestinienii se opun categoric. Proiectul prevede transformarea Ierusalimului în Capitală a statului Israel, anexarea coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată, în special în Valea Iordanului, şi crearea unui stat palestinian demilitarizat în baza a ceea ce ar mai rămîne din Cisiordania şi Fîşia Gaza.