REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (23 Noiembrie 2020)

Mii de persoane au protestat în Franţa împotriva legii care limitează difuzarea de imagini cu poliţişti

Mii de persoane au demonstrat, Sîmbătă, în mai multe oraşe ale Franţei împotriva unui proiect de lege privind ”securitatea globală” care sancţionează publicarea imaginilor cu poliţişti aflaţi în timpul intervenţiilor, relatează agenţiile Reuters şi DPA, potrivit agerpres. Asociaţii ale ziariştilor şi organizaţii civice au convocat aceste proteste, desfăşurate în principal la Paris, Lille şi Montpellier, acuzînd o interferenţă masivă a statului în libertatea jurnalistică şi îngreunarea demersurilor de a trage la răspundere forţele de ordine pentru abuzurile comise împotriva manifestanţilor, numeroase în timpul manifestaţiilor ”vestelor galbene” soldate cu răniţi grav în rîndul protestatarilor. Conform prevederilor proiectului de lege, publicarea de imagini ce arată poliţişti în timpul intervenţiei este pasibilă cu pînă la un an de închisoare şi amenzi de 45.000 de euro.

”Cei aflaţi la putere încearcă tot mai mult să împiedice cetăţenii, jurnaliştii şi avertizorii de integritate să dezvăluie greşelile statului. Cînd se întîmplă acest lucru, democraţia dispare”, avertizează redactorul şef al portalului de investigaţii Mediapart, Edwy Plenel. Proiectul a fost aprobat Vineri în primă lectură de Adunarea Naţională, un al doilea vot fiind prevăzut pentru Marţi, iar apoi va ajunge în dezbaterea Senatului.

Terapia cu anticorpi administrată lui Donald Trump, aprobată de autoritățile americane

Administraţia Americană pentru Medicamente (FDA) a emis o autorizaţie de utilizare de urgenţă pentru terapia cu anticorpi anti-COVID-19 a companiei Regeneron Pharmaceuticals, un tratament experimental administrat Preşedintelui american Donald Trump, despre care liderul de la Casa Albă a afirmat că l-a ajutat să se vindece.

Cocktailul celor doi anticorpi, casirivimab şi imdevimab, poate fi utilizat pentru tratarea simptomelor uşoare pînă la moderate ale COVID-19 la pacienţi cu vîrsta de peste 12 ani care prezintă riscul de a se transforma în cazuri severe. El nu poate fi utilizat la pacienţi cu COVID-19 care sunt spitalizaţi sau care au nevoie de oxigen, relatează Agerpres. FDA a emis ordinul după un studiu clinic realizat pe 799 de adulţi ne-spitalizaţi cu simptome uşoare pînă la moderate de COVID-19.

Regeneron Pharmaceuticals a primit peste 500 de milioane de dolari din partea Guvernului american pentru a dezvolta tratamentul, conform New York Times. Primele 300.000 de doze vor fi furnizate gratuit de către Guvern, dar pacienţii ar putea fi nevoiţi să plătească unităţilor de sănătate costul administrării medicamentului, se arată într-un comunicat al companiei. Tot în această lună, FDA a autorizat și medicamentul cu anticorpi, asemănător cu cel care a fost tratat Donald Trump, dezvoltat de Eli Lilly & Co.

Șapte persoane au murit după ce au băut dezinfectant pentru mîini pentru că rămăseseră fără băutură

Șapte persoane rămase fără băutură la o petrecere au murit în Rusia după ce au băut dezinfectant pentru mîini, informează Mediafax.

The Sun scrie că nouă persoane au rămas fără băutură la o petrecere organizată în Tomtor, în Estul Rusiei. Petrecăreții au băut dezinfectant pentru mîini, iar șapte dintre ei au murit și doi sunt în comă. Primele trei victime au fost o femeie de 41 de ani și doi bărbați în vîrstă de 27 și 59 de ani. Alți trei bărbați au murit Vineri, iar altul Sîmbătă. „Se crede că toate persoanele au băut un dezinfectant pentru mîini care conține metanol", au spus oficialii din domeniul sănătății. Cazul vine după ce trei persoane au murit și alta a orbit, după ce au băut dezinfectant pentru mîini, în statul american New Mexico. Autoritățile spuneau la vremea respectivă că victimele au băut dezinfectant de mîini care conținea metanol, cazurile fiind legate de alcoolism.

Franţa a cerut Pakistanului să retragă comentariul unui ministru care l-a comparat pe Macron cu naziştii

Ministerul francez de Externe a cerut Pakistanului să retragă comentariile unui ministru care a susţinut că Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îi tratează pe musulmani la fel cum procedau naziştii cu evreii în cel de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP, citată de Agerpres.

Comentariile au fost făcute Sîmbătă pe Twitter de ministrul pakistanez pentru drepturile omului, Shireen Mazari, în contextul disensiunilor bilaterale legate de republicarea unor caricaturi cu profetul Mahomed în săptămînalul satiric francez Charlie Hebdo. Mazari a revenit Duminică cu noi acuzaţii. Ea afirmase cu o zi în urmă că Macron le face musulmanilor ce le-au făcut naziştii evreilor – copiii musulmani vor primi numere de identitate, alţii copii nu, exact cum evreii au fost obligaţi să poarte steaua galbenă pe haine pentru identificare. După reacţia Parisului, ea a scris în aceeaşi reţea socială.

„Aceste cuvinte pline de ură sunt minciuni sfruntate, pline de ideologia urii şi a violenţei. Astfel de denigrări sunt nedemne de acest nivel de responsabilitate. Le respingem cu cea mai mare fermitate”, a comunicat purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei franceze, Agnes von der Muhll, precizînd că Franţa a informat Ambasada pakistaneză la Paris despre condamnarea comentariilor. „Pakistanul trebuie să rectifice aceste remarci şi să revină pe calea dialogului bazat pe respect”, a cerut ea.

Noi manifestaţii de amploare împotriva regimului Lukaşenko

Zeci de mii de belaruşi au protestat din nou, Duminică, împotriva Preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP, citată de Agerpres. Poliţia a efectuat zeci de arestări.

Mai multe coloane de manifestanţi au mărşăluit prin cartiere din Minsk, scandînd „Trăiască Belarus!” şi purtînd drapele roşu-alb, culorile opoziţiei. Poliţia a desfăşurat trupe, blindate şi tunuri cu apă încă dinainte de începerea demonstraţiilor la ora 10 GMT. Circa zece staţii de metrou au fost închise, iar reţelele de comunicaţii mobile au fost întrerupte în unele locuri, potrivit unei jurnaliste a agenţiei France Presse. Lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a salutat protestul de Duminică, apreciind că este încă un pas către libertatea ţării.

Compania Moderna a anunțat ce preţ va avea o doză din vaccinul său anti-COVID

Compania farmaceutică americană Moderna va percepe Guvernelor un preţ cuprins între 25 şi 37 de dolari pentru o doză din vaccinul anti-COVID-19, în funcţie de cantitatea comandată, a declarat directorul general al companiei, Stephane Bancel, pentru săptămînalul german Welt am Sonntag.

Un oficial european implicat în discuţiile cu producătorii de vaccinuri, a spus că Executivul comunitar ar dori să ajungă la un acord cu Moderna privind furnizarea mai multor milioane de doze din vaccinul său la un preţ mai mic de 25 de dolari pentru o doză. Moderna susţine că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficiență de 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a treia), devenind al doilea producător de vaccinuri care anunţă rezultate peste aşteptări, după Pfizer-BioNTech.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Uniunea Europeană ar putea da undă verde la mijlocul lui Decembrie vaccinurilor dezvoltate de companiile Moderna şi Pfizer/BioNTech. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se află „în discuţii zilnice” cu instituţia americană omoloagă, FDA, pentru „sincronizarea evaluărilor lor asupra vaccinurilor” anti-COVID-19, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă. Comisia Europeană a semnat pînă acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

Românii sunt cei mai optimiști europeni în pandemie, potrivit unui sondaj al PE

Românii sunt cei mai optimiști europeni, arată un sondaj făcut de Parlamentul European (PE). Al treilea eurobarometru făcut în ultimul an, de cînd a izbucnit pandemia, mai arată ca cetățenii europeni cred că UE are nevoie de puteri sporite pentru a rezolva criza provocată de coronavirus.

Întrebați care este sentimentul care îi descrie cel mai mult în această perioadă, românii au răspuns în proporție de 56% că speranța. Pe de altă parte, francezii, cu mii de morți și zeci de mii de cazuri de infectări pe zi au ales în majoritate „frica”. Spaniolii – sentimentul de neajutorare, peste 70% dintre ciprioți – nesiguranța, iar grecii oscilează între frustrare și furie. Pe de altă parte, olandezii și finlandezii simt încredere, chiar dacă traversează o perioadă dificilă.

Europenii au fost întrebați și cît de afectați au fost economic în această perioadă. Majoritatea ciprioților spun că au simțit criza epidemiologică și în buzunare. Pe locul doi în acest top se află grecii, spaniolii și românii. 55% dintre aceștia cred că veniturile personale au fost deja afectate. La polul opus sunt danezii și luxemburghezii.

Cît despre deciziile luate de Uniunea Europeană împotriva Covid-19, cei mai mulțumiți sunt cetățenii din Irlanda, urmați de cei din Malta. Și jumătate dintre români sunt de acord cu reacția UE. Europenii au fost întrebați și dacă ar vrea puteri mai sporite pentru Uniunea Europeană. Cei din Malta și din Portugalia cred în proporție de peste 80% că ar fi un lucru necesar, în contextul pandemiei. La polul opus sunt cehii și suedezii.

OMS prezice un al treilea val al pandemiei în Europa la începutul anului 2021

Un reprezentant special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) COVID-19 a prezis un al treilea val de pandemie în Europa la începutul anului 2021, dacă Guvernele repetă ceea ce el a apreciat că reprezintă un eșec în a face ceea ce era necesar pentru a preveni valul doi, relatează Reuters, potrivit mediafax.

„Nu au construit infrastructura necesară în lunile de Vară, după ce au adus primul val sub control”, spune David Nabarro, OMS, într-un interviu acordat ziarelor elvețiene. „Acum avem al doilea val. Dacă nu vor construi infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor”, a spus Nabarro, un britanic care a vrut să devină director general al OMS în 2017. Nabarro a lăudat răspunsul unor țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, unde numărul infecțiile este acum relativ scăzut: „Oamenii sunt pe deplin implicați, adoptă comportamente care îngreunează răspîndirea virusului. Se mențin la distanță, poartă măști, se izolează cînd sunt bolnavi, se spală pe mîini. Protejează cele mai periclitate grupuri. ”

Nabarro a mai spus că Asia nu a relaxat restricțiile prematur. „Trebuie să așteptați pînă cînd numărul cazurilor este scăzut și să rămînă scăzut”, a spus el. „Reacția Europei a fost incompletă”.

Vaccinarea anti-COVID ar putea să înceapă pentru ţările UE în primul trimestru al anului viitor

Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 poate începe pentru ţările Uniunii Europene în primul trimestru al anului viitor, spune Andrea Ammon, şeful Centrului European pentru Prevenirea şi Controlarea Bolilor (ECDC), transmite Euronews, potrivit mediafax. Uniunea Europeană ar putea plăti 10 miliarde de dolari pentru a asigura cîteva sute de milioane de doze ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi CureVac. În prezent, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) se află „în discuţii zilnice cu FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA) pentru a sincroniza evaluările vaccinurilor de combatere a coronavirusului”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Rezistenţa antimicrobiană este la fel de periculoasă ca o pandemie, avertizează OMS

Rezistenţa antimicrobiană observată la nivel mondial, la fel de periculoasă ca o pandemie, ameninţă să reducă la neant un secol de progrese ale medicinii, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Această rezistenţă survine atunci cînd bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii rezistă sub efectul medicamentelor, inclusiv sub cel al antibioticelor, ceea ce face ca infecţiile să fie mai dificil de tratat şi creşte riscul răspîndirii bolilor, al formelor grave de infecţie şi deceselor, relatează AFP, citată de Agerpres. Cu ocazia Săptămînii mondiale pentru buna folosire a tratamentelor antimicrobiene, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, a lansat un grup la nivel înalt „însărcinat cu combaterea crizei rezistenţei la medicamente care se accentuează”. Condus de premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, şi de omoloaga ei din Barbados, Mia Mottley, acest grup va fi format din şefi de stat, miniştrii, şefi de companii şi organizaţii ale societăţii civile.

Medicamentele antimicrobiene sunt arme esenţiale împotriva bolilor omului, animalelor şi plantelor. Ele cuprind antibioticele, antiviralele, antifungicele şi antiparazitarele. Însă o multitudine de factori – printre care se numără folosirea excesivă a medicamentelor de către oameni, precum şi pentru animale şi agricultură, la care se adaugă accesul necorespunzător la apă potabilă, salubritatea şi igiena – au amplificat ameninţarea rezistenţei antimicrobiene în lumea întreagă, notează OMS.