Realitatea internationala pe scurt (23 Iulie 2019)

Iranul a arestat 17 persoane acuzate că sunt ”spioni CIA”. Două, condamnate la moarte

Autorităţile iraniene au anunţat Luni că au arestat 17 persoane, dintre care cîteva au fost condamnate la moarte, în cadrul unei operaţiuni de dezmembrare a unei ″reţele a CIA”, relatează AFP şi Reuters. “Unii au fost condamnaţi la moarte, iar alţii la ani grei de închisoare”, a declarat presei şeful serviciului de contraspionaj din Ministerul de Informaţii iranian, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Anunţul survine la trei luni de la escaladarea tensiunilor cu Occidentul, care s-a declanşat atunci cînd la începutul lunii Mai au intrat în vigoare noi sancţiuni impuse de SUA Teheranului. Săptămîna trecută, Iranul a sechestrat un petrolier britanic în strîmtoarea Ormuz după ce infanteria marină britanică a reţinut pe 4 Iulie petrolierul iranian Grace 1 în largul Gibraltarului.

″Spionii identificaţi erau angajaţi în centre private sensibile şi vitale din sectorul economic, nuclear, de infrastructură, militar şi din domeniul cibernetic... unde aceştia colectau informaţii clasificate”, potrivit unei declaraţii a Ministerului citată de televiziunea de stat. Nu este clar deocamdată dacă arestările au legătură cu cazul în care Iranul a anunţat în Iunie că monitoriza o reţea de spionaj despre care se presupunea că era condusă de CIA şi că mai mulţi spioni americani au fost arestaţi în diferite ţări ca rezultat al acestei acţiuni, menţionează Reuters.

Tensiuni tot mai mari între America și Iran. Reacția SUA după arestarea ”spionilor CIA”

Secretarul de stat american Mike Pompeo a respins, Luni, informațiile conform cărora Iranul ar fi reținut 17 spioni care lucrau pentru Agenția Centrală de Informații (CIA).

Iranul a făcut anunţul în media de stat, afirmînd că presupuşii spioni au fost arestaţi într-o perioadă de 12 luni pînă în Martie 2019. Astfel de anunţuri nu sunt neobişnuite în Iran, dar momentul în care se întîmplă acest lucru suscită preocupări că Teheranul îşi înăspreşte poziţia în disputa cu puterile occidentale, comentează Reuters, informează Reuters, conform Agerpres. „Regimul iranian are o lungă istorie de minciună... Aş privi cu mult scepticism tot ce spun iranienii despre ceea ce au făcut”, a declarat Pompeo în cadrul unui interviu pentru Fox News Channel. Pompeo a refuzat să comenteze vreau caz specific, dar a precizat: „Există o listă lungă de americani la care lucrăm pentru a-i aduce acasă din Republica Islamică Iran”.

În ultimele săptămîni, Statele Unite au acuzat Iranul pentru o serie de incidente în strîmtoarea Ormuz, o importantă rută de navigaţie în comerţul cu petrol. Iranul a respins acuzaţiile. Vineri, Iranul a capturat un petrolier sub pavilion britanic în strîmtoarea Ormuz. Teheranul a avertizat anterior că va lua măsuri de retaliere după ce Marea Britanie a sechestrat un petrolier iranian în apele Gibraltarului, suspectat că transporta petrol în Siria. Întrebat despre un posibil rol al SUA în aceste tensiuni, Pompeo a spus: „Responsabilitatea revine Marii Britanii de a avea grijă de propriile nave”.

Turişti amendaţi la Veneţia pentru că şi-au parcat bicicletele pe stradă

Trei turişti francezi cu vîrste de aproximativ 20 de ani au fost amendaţi cu 100 de euro (112 dolari) fiecare după ce şi-au parcat bicicletele în centrul Veneţiei, au informat autorităţile municipale, potrivit DPA. Cei trei bărbaţi au fost sancţionaţi Sîmbătă de Poliţia locală după ce şi-au lăsat bicicletele pe o stradă laterală în cartierul Cannareggio, potrivit unui comunicat al autorităţilor, citat de Agerpres. Veneţia, un oraş invadat de turişti, a adoptat reguli stricte de conduită pentru centrul oraşului. Printre altele, este interzis mersul pe biciclete, înotul în canalele oraşului şi organizarea picnicurilor pe stradă. 

Vineri, doi excursionişti germani din Berlin au fost amendați cu o sumă totală de 950 de euro după ce au încălzit cafea cu ajutorul unui aragaz de voiaj pe treptele celebrului pod Rialto. Sancţiunile autorităţilor nu-i vizează doar pe turişti: Sîmbătă, poliţiştii locali au emis un ordin de expulzare pentru un bărbat român care stătea întins pe asfalt, cerşind bani.

Un deputat britanic este inculpat pentru agresiune sexuală şi a fost dat afară din Partidul Conservator

Un deputat conservator britanic a fost inculpat Luni pentru agresiune sexuală asupra a două femei şi suspendat din Partidul Conservator, care nu mai dispune decît de o majoritate de două voturi în Parlament, relatează AFP, potrivit agerpres. Charlie Elphicke, de 48 de ani, a fost inculpat pentru trei capete de acuzare de agresiune sexuală, au anunţat Parchetul şi Poliţia în comunicate separate. Deputatul de Dover şi Deal (Sud-Vestul Angliei) este acuzat că a agresat o femeie în 2007 şi o alta în două rînduri în 2016. El urmează să compară în faţa Tribunalului londonez Westminster Magistrates pe 6 Septembrie. „Charlie Elphicke neagă de la început orice act reprobabil”, a declarat avocata sa Ellen Peart. „El se va apăra cu putere şi are încredere în faptul că îşi va spăla onoarea”, a adăugat ea.

Deputatul a fost suspendat pentru prima dată din Partidul Conservator în Noiembrie 2017, atunci cînd acuzaţiile de agresiune sexuală au apărut, fiind reintegrat în Decembrie 2018 de premierul Theresa May, cu puţin timp înainte de un vot de încredere care o viza. El a fost din nou suspendat Luni, ceea ce înseamnă că majoritatea Conservatorilor în Camera Comunelor nu mai este decît de două voturi, cu 320 de aleşi – în care sunt incluşi şi cei zece deputaţi ai partidului aliat Nord-irlandez DUP – faţă de 318, ceea ce nu va facilita sarcina viitorului prim-ministru care ar urma să acceadă Miercuri la putere, Boris Johnson aflîndu-se în postura de favorit.

Fost avocat în domeniul fiscalităţii, Charlie Elphicke a fost ales pentru prima oară în Parlament în 2010.

Canicula traversează oceanul şi afectează din nou Vestul Europei

Europa Occidentală se pregăteşte să înfrunte o nouă săptămînă de temperaturi caniculare similare celor care au afectat în ultima perioadă zona de Nord-Est a SUA, un al doilea episod de caniculă după cel petrecut la sfîrşitul lunii Iunie, a transmis Luni AFP, potrivit agerpres. Din Franţa în Germania, via Benelux, serviciile meteorologice au lansat alerte de caniculă. Termometrele vor înregistra din nou temperaturi de peste 40 de grade Celsius Miercuri şi Joi, urmînd ca vremea să se răcorească spre sfîrşitul săptămînii. Persoanele în vîrstă, cele care suferă de boli cronice şi copiii trebuie să se hidrateze cît mai bine şi să evite să iasă din case în perioadele cu temperaturi extrem de ridicate.

În Franţa, unde acest episod de caniculă se anunţă a fi mai scurt decît cel din luna Iunie, cînd a fost atins un nou record absolut de temperatură la Verargues (Sud), unde pe 28 Iunie s-au înregistrat 46 de grade Celsius. De această dată „nu ne aşteptăm la temperaturi maxime de 45 – 46 grade Celsius”, conform agenţiei Meteo-France. Regiunile din jumătatea nordică a ţării vor fi mai afectate de acest nou val de căldură decît restul Franţei. Şi Parisul va suferi de pe urma acestui nou val de căldură. „Joi, temperatura va ajunge la 41 – 42 de grade Celsius, existînd posibilitatea de a fi doborît recordul de căldură de 40,4 grade Celsius înregistrat în 1947”, conform Meteo-France.

Temperaturi apropiate de pragul de 40 de grade Celsius sunt aşteptate şi în oraşele din centrul şi din Nordul Italiei, în special la Florenţa şi Ferrara. Tot Joi, valul de căldură va ajunge şi în Benelux, existînd posibilitatea ca pentru prima oară în aceste trei ţări temperaturile să atingă sau chiar să depăşească pragul de 40 de grade Celsius (recordurile absolute existente sunt de 39,9 grade Celsius în Luxemburg, de 38,8 grade Celsius în Belgia şi, respectiv, de 38,6 grade Celsius în Olanda). În Belgia, Institutul Regal de Meteorologie a emis un avertisment de caniculă valabil pînă Vineri la miezul nopţii.

Valul de căldură se va deplasa spre Marea Baltică şi va ajunge şi în Norvegia, unde temperaturile ar putea atinge 36 de grade Celsius. Recordul absolut de temperatură înregistrat în Norvegia este de 35,6 grade Celsius. Neobişnuit de cald va fi şi în Germania, unde la sfîrşitul lunii Iunie a fost atinsă temperatura record de 38,6 grade Celsius la Brandenburg. Aproape jumătate dintre germani (47%) s-au declarat îngrijoraţi de acest nou val de căldură, faţă de 41% care susţin că nu sunt îngrijoraţi, conform unui sondaj publicat de Bild.

Canicula a afectat şi o mare parte a Statelor Unite, temperaturile atingînd Duminică 38 de grade Celsius la New York şi Washington. În ultimele zile în SUA valul de căldură a provocat 6 decese, conform media americane. În urmă cu o săptămînă, termometrele indicau 21 de grade Celsius la Alert – în regiunea canadiană Qikiqtaaluk – cea mai nordică localitate a planetei, aflată la mai puţin de 900 de kilometri de Polul Nord – stabilindu-se astfel un „record absolut” de căldură pentru această zonă.

Israelul a început demolarea unor case palestiniene 

Forţele israeliene au început Luni demolarea unor clădiri din apropierea unei bariere militare, la periferia Ierusalimului, relatează Reuters, potrivit agerpres. Buldozere escortate de sute de soldaţi şi poliţişti israelieni au intrat în satul palestinian Sur Baher, la periferia metropolei, într-o zonă ocupată de Israel după războiul din 1967. Forţele israeliene au tăiat o secţiune a gardului încă din cursul nopţii şi au început evacuarea localnicilor. La lumina reflectoarelor, zeci de vehicule au adus în sat forţe de ordine echipate cu căşti. După ivirea zorilor, excavatoarele au început să dărîme o clădire cu un etaj, iar soldaţii au intrat într-o clădire alăturată cu mai multe etaje, în curs de construcţie.

Lucrările au fost filmate şi fotografiate de palestinieni, israelieni şi activişti internaţionali care s-au mobilizat pentru a încerca să oprească demolările. „De la ora două dimineaţa au evacuat cu forţa oamenii din casele lor şi au început amplasarea de explozivi în casele pe care vor să le distrugă”, a declarat Hamada Hamada, un lider al comunităţii locale. Unii localnici au susţinut că au rămas fără adăpost.

Curtea Supremă a Israelului a decis în Iunie că structurile vizate încalcă o interdicţie privind construcţiile. Termenul-limită pentru demolarea clădirilor respective de către rezidenţi a expirat Vinerea trecută. Proprietarii afirmă că au primit autorizaţii de construcţie din partea Autorităţii Palestiniene, care exercită o autoguvernare limitată în Cisiordania. Demolările sunt cel mai recent episod din disputa asupra viitorului Ierusalimului, unde trăiesc circa 500.000 de evrei şi 300.000 de palestinieni şi unde se află locuri sacre pentru trei mari religii monoteiste – iudaism, islam şi creştinism.

Oficialii palestinieni susţin că o parte din structurile ameninţate cu demolarea sunt amplasate în zone care ar trebui să se afle sub control palestinian. Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a emis un comunicat în care acuză Curtea Supremă a Israelului că încearcă „să creeze un precedent pentru a permite forţelor de ocupaţie israeliene să demoleze numeroase clădiri palestiniene aflate în imediata vecinătate” a barierei. În 2004, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a formulat o opinie, care nu are caracter obligatoriu, conform căreia bariera din teritoriile ocupate „contravine legislaţiei internaţionale”. Israelul a respins decizia arătînd că bariera a jucat un rol important în reducerea numărului de atacuri, care a înregistrat un maxim în 2002 şi 2003, în timpul celei de-a doua insurecţii palestiniene, cunoscută sub denumirea Intifada Al-Aqsa.

UE ia atitudine faţă de demolarea caselor palestiniene în Cisiordania

Uniunea Europeană a cerut Luni Israelului să oprească „imediat” demolările „ilegale” de clădiri palestiniene în apropierea Ierusalimului de Est, informează France Presse, potrivit agerpres. „În conformitate cu poziţia de lungă dată a UE, ne aşteptăm ca autorităţile israeliene să pună capăt imediat demolărilor în curs”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvînt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.

„Politica israeliană de colonizare, inclusiv măsurile luate în acest context, precum transferurile forţate, expulzările, demolările şi confiscările de locuinţe, este ilegală conform dreptului internaţional”, a reamintit Maja Kocijancic. „Continuarea acestei politici compromite viabilitatea soluţiei a două state şi perspectiva unei păci durabile. Ea compromite grav posibilitatea ca Ierusalimul să devină Capitala viitoare a celor două state”, a subliniat ea. „Autorităţile israeliene au demolat 10 clădiri palestiniene, cu aproximativ 70 de apartamente, la Wadi al Hummus în cartierul Sour Baher din Ierusalimul de Est ocupat”, a explicat purtătoarea de cuvînt. „Majoritatea clădirilor sunt situate în zonele A şi B ale Cisiordaniei, unde, în conformitate cu acordurile de la Oslo, toate chestiunile civile intră în jurisdicţia Autorităţii Palestiniene”, a insistat purtătoarea de cuvînt.

Israelul susţine că clădirile vizate au fost construite foarte aproape de bariera de separare pe care a început să o construiască în 2002, în timpul violenţelor celei de-a doua revolte palestiniene Intifada, pentru a se proteja de atacurile din Cisiordania ocupată. Palestinienii acuză la rîndul lor Israelul că foloseşte securitatea ca pretext pentru a-i forţa să abandoneze zona şi să extindă aşezările israeliene şi drumurile care le leagă. Ei denunţă de asemenea o încălcare a tuturor acordurilor semnate cu Israelul.

Peste 300 de oameni şi-au pierdut viaţa în inundaţiile din India, Nepal şi Bangladesh

Bilanţul inundaţiilor severe care au afectat regiuni din India, Nepal şi Bangladesh a depăşit Luni 300 de decese chiar dacă ploile torenţiale au scăzut în intensitate, iar apele au început să se retragă în unele dintre cele mai afectate regiuni, potrivit Reuters, transmite şi agerpres. Precipitaţiile abundente şi rîurile ieşite din matcă au dus, cu mai bine de o săptămînă în urmă, la inundarea unor porţiuni extinse din Estul Indiei, iar oficialităţile au anunţat Luni că, pînă la această oră, 102 persoane au decedat în statul Bihar, cu 35 mai multe decît estimările guvernamentale comunicate Joi.

Ploile torenţiale din Bangladesh au ucis mai mult de 47 de persoane în ultimele două săptămîni, iar cel puţin 120 sunt date dispărute, cel mai probabil decedate în urma inundaţiilor severe şi a alunecărilor de teren în Nepal, o ţară cu un peisaj predominant muntos, au precizat autorităţile din cele două ţări. S-au înregistrat inundaţii şi în anumite regiuni din Pakistan. În Bangladesh, cel puţin 700.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele. Numărul deceselor în urma inundaţiilor din regiune a crescut de peste două ori în ultimele cinci zile. Cel puţin cinci districte din centrul Bangladeshului riscă să fie inundate întrucît nivelul apelor a două rîuri continuă să crească, a precizat pentru Reuters un oficial din cadrul agenţiei guvernamentale responsabilă cu gestionarea apelor.

Autorităţile fac eforturi pentru a furniza provizii persoanelor sinistrate. „Avem suficiente provizii, dar problema este să putem ajunge la oameni”, a spus Foyez Ahmed, subcomisar al districtului Bogra din Bangladesh. „Nu dispunem de suficiente facilităţi de transport pentru a ne deplasa în regiunile aflate sub ape”.

În statul indian Assam, renumit pentru plantaţiile de ceai, în apropierea graniţei cu Bangladeshul, peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa şi milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în urma inundaţiilor severe, potrivit oficialilor. Într-un incident separat, cel puţin 32 de persoane şi-au pierdut viaţa Duminică după ce au fost lovite de fulger în Uttar Pradesh, cel mai populat stat din Nordul Indiei. Kerala a fost afectat anul trecut de cele mai severe precipitaţii din ultimul secol, ploile torenţiale şi alunecările de teren provocînd decesul a circa 500 de persoane, distrugînd locuinţe şi terenuri agricole.