Realitatea internationala pe scurt (23 Iulie 2018)

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe teritoriul Japoniei. Sunt peste 44 de morți

Luni, în Tokyo a fost atinsă o temperatură record de 41 de grade Celsius. Un val de caniculă a provocat zeci de morți în Japonia, relatează CNN. Temperatura înregistrată Luni în localitatea Kumagaya din prefectura Saitama, situată în apropiere de Tokyo, a atins valoarea record de 41,1 grade Celsius în jurul orei locale 14:00 (5:00 GMT), a anunţat Agenţia de Meteorologie din Japonia. Este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe teritoriul Japoniei, potrivit agenţiei care a emis avertizări cu privire la riscul de insolaţie şi deshidratare.

În municipiul Ome din zona metropolitană Tokyo, mercurul din termometre a ajuns pînă la 40,8 grade Celsius în jurul orei locale 14:00 (5:00 GMT) aceasta fiind prima oară cînd este înregistrată o valoare de temperatură care depăşeşte 40 de grade Celsius la punctul de monitorizare din regiune. Mare parte din Japonia este afectată în ultimele săptămîni de un val de caniculă care a provocat decesul a peste 44 de persoane, alte cîteva mii fiind spitalizate, relatează CNN. Valul de caniculă va continua în următoarele zile şi va afecta cea mai mare parte din ţară, conform prognozelor meteorologice.

Peste o duzină de persoane, în special vîrstnice, au decedat în Japonia la sfîrşitul săptămînii trecute din cauza insolaţiei. Duminică, în Japonia au fost înregistrate temperaturi de peste 35 de grade Celsius în 237 dintre cele 927 de puncte de monitorizare, potrivit Agenţiei de Meteorologie. Autorităţile au recomandat populaţiei să adopte măsuri de precauţie, precum hidratarea corespunzătoare şi evitarea activităţilor în aer liber. Canicula va continua să afecteze Japonia pînă la sfîrşitul lunii Iulie, conform JMA. Valul de temperaturi extreme vine la scurt timp după ce inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ploile torenţiale din Vestul Japoniei s-au soldat cu circa 220 de victime. (Sursa: CNN)

Atac armat în Toronto, soldat cu 2 morți și 13 răniți. Presupusul atacator este mort

Un incident armat produs Duminică noapte în cartierul grecesc din Toronto s-a soldat cu doi morţi, dintre care agresorul care a deschis focul asupra altor persoane, şi 13 răniţi, a anunţat Mark Saunders, şeful Poliţiei Capitalei economice canadiene. Victima care şi-a pierdut viaţa era o fată, a indicat el într-o conferinţă de presă, adăugînd că ea era în “stare critică”. Agresorul a fost ucis după un schimb de focuri cu Poliţia, a adăugînd Saunders, explicînd că era prea devreme pentru a anunţa motivele acestuia. Anterior, Poliţia a anunţat pe Twitter că “nouă victime au fost atinse de gloanţe”, inclusiv o fată de nouă ani. “Trăgătorul este mort”, a adăugat Poliţia, fără a se pronunţa asupra motivelor acestuia.

Incidentul s-a produs în cartierul grecesc din Toronto în jurul orei 22:00 Duminică (02:00 GMT Luni). Mai mulţi martori au declarat că au auzit între 15 şi 20 de împuşcături şi au văzut mai mulţi răniţi întinşi pe podea într-un restaurant, potrivit Toronto Star. Prim-ministrul provinciei Ontario, Doug Ford, a denunţat pe Twitter un act “oribil de violenţă cu arme de foc la Toronto”. Toronto a devenit în ultima vreme scena creşterii nivelului violenţei cu arme de foc, datorată în primul rînd unor diferite bande. De la începutul anului, 212 incidente armate s-au înregistrat în Toronto, care au costat viaţa a 26 de persoane, faţă de 188 de schimburi de focuri şi 17 morţi în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Trump amenință dur Iranul: ”Veți suferi consecințe pe care puțini le-au suferit vreodată”

Președintele american Donald Trump a lansat o amenințare explozivă pentru Iran, printr-un mesaj postat pe Twitter, scris cu majuscule, afirmînd că: “veți suferi consecințe pe care puțini le-au suferit vreodată”, relatează CNN. Mesajul, care a fost postat Duminică seara, este reacție la un avertisment lansat de Preşedintele iranian Hassan Rouhani, în care a afirmat că ”americanii trebuie să înțeleagă că războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor și că pacea cu Iranul este mama la toată pacea”, potrivit rapoartelor de presă ale statului iranian.

”Niciodată, dar niciodată, să nu mai amenințați Statele Unite sau veți suferi consecințe pe care puțini le-au suferit vreodată. Nu mai suntem o țară care va suporta cuvintele voastre demente de violență și moarte. Fii atent!”, este mesajul președintelui Donald Trump. Hassan Rouhani a avertizat Duminică SUA, dînd asigurări că un conflict cu Teheranul ar însemna “mama tuturor războaielor”, relatează AFP. “Voi declaraţi război şi apoi vorbiţi despre voinţa de a susţine poporul iranian”, a declarat Rouhani, adresîndu-se lui Donald Trump în cursul unei reuniuni a diplomaţilor iranieni la Teheran. “Nu puteţi să provocaţi oamenii împotriva securităţii şi intereselor lor”, a mai declarat el în timpul acestui discurs televizat.

Rouhani a avertizat din nou că Iranul ar putea închide strîmtoarea strategică Ormuz, care controlează Golful şi pe unde ar trece pe cale maritimă aproximativ 30% din petrolul mondial. “Noi suntem garantul securităţii acestei strîmtori dintotdeauna, deoarece mereu am spus să nu vă jucaţi cu coada leului, altfel veţi regreta”, a avertizat el. Rouhani a vorbit cu cîteva ore înainte de un discurs aşteptat al secretarului de stat american Mike Pompeo privind Iranul, în timp ce Statele Unite încearcă să sporească presiunea asupra Republicii Islamice Iran după retragerea acesteia din acordul istoric din 2015 privind dosarul nuclear iranian. “Ori de cîte ori Europa a căutat un acord cu noi, Casa Albă a semănat discordie”, a spus Rouhani. ″Nu trebuie să credem că Casa Albă va rămîne pentru totdeauna la acest nivel de opoziţie faţă de dreptul internaţional, împotriva lumii musulmane”, a menţionat de asemenea Preşedintele iranian. (Sursa: CNN)

Regatul Unit va refuza să plătească UE factura Brexit în absenţa unui acord comercial

Marea Britanie nu va plăti factura separării de Uniunea Europeană decît în condiţiile unui acord comercial, a declarat noul ministru britanic pentru Brexit, Dominic Raab, într-un interviu publicat Duminică de Sunday Telegraph, relatează AFP. Euroscepticul Dominic Raab, care l-a înlocuit la 9 Iulie pe David Davis, după demisia acestuia, a spus că este necesară o “anumită condiţionare între cele două părţi”. “Articolul 50 (din Tratatul de la Lisabona, privind procesul de ieşire din UE) cere (...) existenţa unui viitor acord-cadru pentru relaţia pe care o vom avea (cu UE) în viitor, deci cele două părţi sunt legate″, a explicat Dominic Raab pentru Sunday Telegraph. “Nu puteţi avea o parte care să îndeplinească toate condiţiile şi cealaltă să nu le îndeplinească sau să acţioneze lent sau să nu-şi asume răspunderea”, a adăugat ministrul.

Pînă în prezent, Guvernul britanic a trimis mesaje contradictorii privind reglarea financiară a Brexit-ului în cadrul unui acord privind modalităţile de ieşire a Regatului Unit din UE, începînd de la sfîrşitul lunii Martie 2019. Premierul britanic Theresa May a acceptat în Decembrie un acord financiar în valoare de 35-39 de miliarde de lire sterline (39-44 miliarde de euro) care, potrivit miniştrilor, depinde de stabilirea unor viitoare relaţii comerciale. Acest acord a fost rapid contestat de membri ai Guvernului.

Ministrul de Finanţe, Philip Hammond, care a pledat pentru un Brexit ″soft″⁣ cu UE, a considerat totuşi ″de neconceput″⁣faptul că Londra nu-şi onorează obligaţiile financiare chiar şi în absenţa unui acord comercial, subliniind că acesta nu este “un scenariu credibil”. Marea Britanie ar urma să părăsească UE la sfîrşitul lunii Martie 2019 şi cele două părţi urmează să ajungă la un acord pentru Brexit pînă la sfîrşitul lunii Octombrie pentru a organiza separarea, a pune bazele pentru relaţia lor viitoare şi pentru a da timp Parlamentului European şi parlamentelor naţionale să ratifice textul acordului. (Sursa: Agerpres)

Grecia nu mai are răbdarea. Mesajul tăios al Atenei către „Est și Vest”

Grecia a decis să trimită „către Est şi Vest, către toţi care îi sunt şi nu îi sunt prieteni'' mesajul că vor fi luate măsuri în cazul în care cineva încalcă principiile suveranităţii naţionale şi respectul faţă de această ţară, afirmă ministrul grec de Externe Nikos Kotzias, într-un interviu difuzat Duminică de agenţia elenă de presă AMNA. „A trecut vremea cînd se considera că diplomaţia închide ochii", adaugă ministrul, relatează Agerpres.Întrebat în legătură cu tensiunile din ultimele zile din relaţiile greco-ruse şi posibila anulare a vizitei omologului său rus la Atena, Kotzias a declarat că nu este îngrijorat şi şi-a exprimat speranţa că toate problemele vor putea fi rezolvate în mod amical.

„Serghei Lavrov, pe care îl consider unul dintre cei mai buni diplomaţi de pe scena internaţională şi cu care am o relaţie de prietenie, m-a rugat să îl invit pentru a pregăti vizita premierului Alexis Tsipras la Moscova, la invitaţia Rusiei. (...) Dacă vrea să vină, este binevenit. În cazul în care consideră că trebuie să se alinieze cu cei pe care i-am expulzat sau cu cei cărora nu le-am permis accesul, este dreptul său", a spus ministrul grec.

El a subliniat că nu se teme pentru relaţiile greco-ruse. „Sunt preocupat de o schimbare care are loc în ţara noastră. Cînd le cer soldaţilor turci să plece din Cipru, ei îmi răspund că nu este patriotic. Cînd le cer să rezolve problema numelor, problema Skopje, îmi spun să nu ne grăbim. Cînd iau măsuri împotriva celor care încalcă dreptul internaţional şi regulile ospitalităţii dintr-o ţară, ei spun că nu trebuia. Nu înţeleg de ce. Pe de o parte, unii folosesc retorica urii în ţară şi faţă de ţări mici cum sunt Macedonia de Nord, Albania şi altele şi, pe de altă parte, cînd regulile noastre sunt încălcate de ţări mai mari, ni se spune să ne supunem", a denunţat Kotzias.

Şeful diplomaţiei greceşti a afirmat totodată, legat de recentul acord de la Prespes privind schimbarea numelui actualei Foste Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) în Macedonia de Nord, că erau întrunite condiţiile pentru un acord, respingînd opiniile că acesta ar fi fost prematur. Ministrul grec de Externe a subliniat de asemenea în interviu că într-o negociere sunt necesare compromisuri. „Dar am reuşit să obţinem abolirea iredentismului, recunoaşterea frontierelor, recunoaşterea faptului că trebuie să-şi schimbe numele în Macedonia de Nord şi să facă schimbări constituţionale", a spus Kotzias. Miniştrii de Externe de la Atena şi Skopje, Nikos Kotzias şi Nikola Dimitrov, au semnat la 17 Iunie acordul ce prevede schimbarea numelui actualei Foste Republici Iugoslave a Macedoniei în Macedonia de Nord, deschizîndu-i calea pentru aderarea la Uniunea Europeană şi NATO.

La 11 Iulie, Grecia a anunţat expulzarea a patru diplomaţi şi unor personalităţi ruse, sub acuzaţia că au încercat să intervină pe lîngă dreapta naţionalistă şi mediile ortodoxe pentru a sabota acordul încheiat la jumătatea lunii Iunie între Atena şi Skopje pentru a rezolva disputa dintre ele veche de 27 de ani privind utilizarea numelui Macedonia. Agenţia rusă Tass a anunţat Joi amînarea sine die a unei vizite la Atena planificate la Toamnă a şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. La rîndul lor, Joi seară surse guvernamentale elene au subliniat că această vizită a fost programată la cererea Rusiei şi că Lavrov este binevenit în ţară.

Soldaţii israelieni au ucis un adolescent palestinian

Un adolescent palestinian, în vîrstă de 15 ani, a fost ucis în noaptea de Duminică spre Luni de soldaţi israelieni în apropierea oraşului Bethleem, din Cisiordania, a anunţat Ministerul Sănătăţii palestinian, potrivit AFP, transmite agerpres. Arkan Mizher a decedat după ce a fost împuşcat în piept de soldaţi israelieni în tabăra de refugiaţi de la Dheisheh. Armata israeliană a confirmat că soldaţi de-ai săi au intrat în tabăra Dheisheh pentru a aresta doi ‘suspecţi’, fără însă a confirma moartea adolescentului. ”În timpul unei operaţiuni, a fost declanşată o revoltă violentă de către palestinieni care au lansat pietre, sticle incendiare şi grenade către soldaţi”, a explicat Armata israeliană într-un comunicat. Militarii israelieni au deschis focul în direcţia manifestanţilor.

Tabăra de la Dheisheh face parte din zona din Cisiordania aflată teoretic sub controlul total al Autorităţii Palestiniene conduse de Mahmoud Abbas. Totuşi, Armata israeliană efectuează constant raiduri în aceste zone, afirmînd că operaţiunile au drept scop arestarea unor ‘suspecţi’. Aceste incursiuni provoacă deseori ciocniri, care degenerează, între soldaţi israelieni şi tineri palestinieni. 

Lumea riscă să piardă controlul asupra SIDA din cauza lipsei banilor

Lupta împotriva Sida (sindromul imunodeficienţei umane dobîndite) are nevoie de mai multe miliarde de dolari anual, din lipsa cărora boala riscă să se extindă, au avertizat Duminică experţii prezenţi la Amsterdam, înaintea deschiderii Conferinţei internaţionale dedicată maladiei, scrie AFP, conform news.ro. „Vom avea probleme dacă nu avem mai mulţi bani”, a estimat Mark Dybul, un cercetător şi diplomat american, în timpul unui colocviu organizat înaintea conferinţei, care va avea loc de Luni pînă Vineri. Dybul este un fost preşedinte al Fondului mondial al luptei contra Sida.

Cel mai prost scenariu potrivit expertului: ca lipsa de finanţare să se conjuge cu riscul unei epidemii de noi infecţii din cauza demografiei galopante în anumite ţări atinse grav de maladie, în special în Africa. „Alăturaţi aceste două elemente şi veţi obţine o criză majoră”, a atras el atenţia, temîndu-se ca „lumea să nu piardă controlul asupra extinderii virusului”. În prezent, 36,9 milioane de persoane trăiesc cu virusul HIV, sperînd că nu se agravează ajungînd la Sida. Numărul infecţiilor scade şi, pentru prima dată de la începutul secolului, numărul morţilor anual a ajuns sub un milion în 2016 (990.000), apoi în 2017 (940.000). Dar ONUSIDA, instanţa de luptă contra Sida de la ONU, estimează o finanţare de 7 miliarde de dolari pe an pentru ca această boală să nu mai fie o ameninţare pentru sănătatea publică mondială pînă în 2030.

Comunitatea cercetătorilor şi a asociaţiilor se teme mai ales de o scădere a dotărilor americane. După alegerea lui Donald Trump, Statele Unite, primul contributor din istorie la lupta împotriva Sida, au prevăzut reduceri bugetare, care nu au fost pînă acum adoptate de Congresul american. „Dacă nu luăm măsuri drastice, nu ne vom apropia nici măcar” de scopul fixat pentru 2030, a subliniat Nduku Kilozo, de la Consiliul naţional kenyan pentru controlul Sida. „Suntem foarte, foarte departe de scopul nostru, nu doar în termeni de eliminare a Sida, ci şi de prevenţie”, a subliniat specialista, adăugînd că fondurile dedicate distribuirii de prezervative a scăzut mult.

Avigdor Lieberman: Israelul va redeschide Marţi principalul pasaj comercial către Gaza

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a anunţat că principalul pasaj comercial către Gaza va fi redeschis Marţi, iar zona unde palestinienilor le este permis pescuitul va fi extinsă din nou, în cazul în care se va menţine calmul pînă atunci, a informat Duminică AFP şi Reuters, potrivit agerpres. „Dacă astăzi şi mîine se menţine situaţia care a prevalat ieri (Sîmbătă), vom autoriza Marţi reluarea activităţii normale la terminalul Kerem Shalom (…), dar cheie este să se menţină calmul: zero baloane incendiare, zero confruntări în apropierea graniţei, zero rachete şi zero tiruri”, a indicat ministrul într-un comunicat.

Israelul a închis terminalul de la Kerem Shalom şi a restrîns zona de pescuit la 11 de la 17 kilometri la 9 Iulie, în răspuns la lansarea de baloane şi zmeie incendiare din enclava palestiniană. Sîmbătă, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a cerut Hamas şi militanţilor palestinieni să oprească lansarea de rachete sau de baloane incendiare şi să nu se mai angajeze în provocări de-a lungul liniei de separaţie între Israel şi Fîşia Gaza, iar Israelului „să arate reţinere pentru a evita inflamarea situaţiei”.

Anunţat de Hamas, un acord de încetare a focului cu Israelul a fost în general respectat Sîmbătă în Fîşia Gaza, a doua zi după un nou val de violenţe. Este al doilea armistiţiu încheiat între cele două părţi într-o săptămînă, într-un context de temeri crescînde privind un nou război. Vineri, un soldat israelian a fost ucis de tiruri palestiniene de la frontieră, primul soldat ucis în sau la graniţa Fîşiei Gaza după ultimul război lansat de Armata israeliană împotriva Hamas, în 2014. Israelul şi gruparea Hamas s-au înfruntat în trei războaie din 2008.

De la 30 Martie, palestinienii demonstrează săptămînal în zona frontierei pentru a denunţa blocada israeliană impusă Fîşiei Gaza şi a cere dreptul la revenire al refugiaţilor palestinieni obligaţi să-şi părăsească pămînturile în 1948, cînd a fost creat statul Israel. O reuniune lunară regulată asupra Orientului Mijlociu figurează pe agenda de Marţi a Consiliului de Securitate al ONU, prezidat în Iulie de Suedia.

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40