REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (22 Septembrie 2020)

Rusia consideră că sunt „minime” şansele de a prelungi tratatul nuclear New START cu SUA

Rusia respinge condiţiile impuse de Washington, apreciind că există şanse „minime” de a prelungi tratatul New START cu SUA, ultimul pact major asupra armelor nucleare dintre cele două ţări, conform unei declaraţii a ministrului rus adjunct de Externe Serghei Riabkov, citat Luni de Reuters și preluat de Agerpres. SUA doresc semnarea prelungirii tratatului înainte de alegerile prezidențiale din 3 Noiembrie.

Afirmaţia sa intervine după ce Marshall Billingslea, emisarul special al SUA pentru controlul armamentelor, a declarat unui ziar rus că Moscova trebuie să accepte un acord cu Statele Unite privind prelungirea tratatului înainte de alegerile prezidenţiale din SUA din Noiembrie. „Bănuiesc că după realegerea Preşedintelui Trump, dacă Rusia nu acceptă oferta noastră, taxa de intrare, după cum am spune în SUA, creşte”, a spus Billingslea într-un interviu pentru cotidianul Kommersant.

Condiţia enunţată de Billingslea reprezintă un ultimatum, a apreciat Riabkov, adăugînd că astfel s-au redus şansele de a ajunge la orice fel de acord pentru prelungirea tratatului, care expiră în februarie anul viitor. „Nu putem discuta în acest mod”, a spus ministrul rus, citat de TASS. Agenţia de presă RIA Novosti îl citează ca afirmînd că şansele de a prelungi ultimul tratat de dezarmare dintre Rusia şi SUA sunt minime.

Tratatul New START, semnat în 2010, limitează numărul ogivelor nucleare strategice pe care Rusia şi SUA pot să le desfăşoare. În cazul în care acest document de dezarmare nucleară nu va fi prelungit, va fi eliminat pilonul principal de menţinere a echilibrului armelor nucleare dintre cele două ţări, adăugînd un nou element de tensiune în relaţia lor şi aşa încordată, notează Reuters.

Pandemia are impact devastator asupra celor mai vulnerabile categorii de populaţie

Pandemia de COVID-19 are un impact economic "devastator" asupra celor mai vulnerabile categorii de populaţie din lume, persoanele strămutate sau care trăiesc în zone de conflict fiind împinse la foamete sau la de-şcolarizare, relevă un studiu publicat, Luni, de organizaţia neguvernamentală Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), citat de AFP. În ancheta intitulată "Spirala descendentă", realizată în 14 ţări, Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi arată că aproape trei sferturi dintre cele circa 1.400 de persoane chestionate au spus că situaţia lor s-a degradat din cauza crizei sanitare.

Conform studiului, 77% dintre cei chestionaţi şi-au pierdut locul de muncă sau li s-a diminuat salariul din Martie, 70% au fost nevoiţi să îşi reducă numărul de mese în familie, iar 73% s-au declarat mai puţin susceptibili să îşi trimită copiii la şcoală, din cauza dificultăţilor financiare.

"Cele mai vulnerabile comunităţi din lume sunt într-o spirală descendentă periculoasă", a subliniat secretarul general al NRC, Jan Egeland, citat într-un comunicat. "Deja forţate să îşi părăsească domiciliul din cauza violenţelor, deseori cu drepturi limitate la muncă sau la acces la servicii guvernamentale, impactul economic al pandemiei le împinge la catastrofă", a atras el atenţia, scrie Agerpres.

Chiar înainte de pandemie, ONU îşi exprima îngrijorarea în legătură cu agravarea foametei în lume. Conform unui raport anual publicat în Iulie, o persoană din nouă a suferit de subalimentare cronică în 2019, o proporţie care ar urma să crească din cauza COVID-19. Ancheta NRC a fost realizată în rîndul a 1.413 persoane din 14 ţări: Afganistan, Columbia, Irak, Kenya, Libia, Mali, Uganda, Venezuela, Somalia, Republica Democrată Congo, Liban, Iordania, Burkina Faso şi Yemen.

Honduras a anunțat că își mută Ambasada din Israel la Ierusalim

Honduras îşi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim pînă la sfîrşitul anului, a anunţat Preşedintele Juan Orlando Hernandez, relatează dpa, preluată de Agerpres. Statele Unite au făcut acelaşi pas controversat în urmă cu doi ani. Subiectul este unul sensibil, avînd în vedere conflictul israeliano-palestinian și disputa privind statutul Ierusalimului.

Preşedintele Hondurasului a declarat, într-o postare pe Twitter, că mutarea a fost convenită cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi că Israelul va deschide, de asemenea, o Ambasadă în Capitala Hondurasului, Tegucigalpa, pentru prima dată. Hondurasul a deschis deja un birou diplomatic la Ierusalim în Septembrie anul trecut, recunoscînd în acelaşi timp oficial oraşul drept Capitală a Israelului.

Israelul revendică întregul oraş drept Capitala sa, în timp ce palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie Capitala viitorului lor stat. Guatemala, vecin al Hondurasului în America Centrală, şi-a mutat Ambasada la Ierusalim în 2018, la scurt timp după Statele Unite.

Coronavirusul loveşte crunt Muntele Athos. O mănăstire celebră a fost pusă în carantină

Cel puţin opt cazuri de covid-19 au fost înregistrate, începînd de Duminică seara, într-o singură mănăstire de la Muntele Athos, iar Mănăstirea Sf. Paul a fost plasată în carantină Luni de către autorităţi, relatează keeptalkinggreece.com., conform news.ro. Majoritatea călugărilor infectaţi prezintă simptome uşoare, iar numai unul a fost transferat, din cauza stării grave în care se afla. Presa scrie că s-au înregistrat cel puţin alte două contaminări cu noul coronavirus, unul la Mănăstirea Chelandari şi unul la Schitul Lakoskiti. Comunitatea religioasă locală a redus la minimum numărul pelerinilor la Muntele Athos, iar temperatura acestora este înregistrată la plecarea din porturile Ouranoupolis şi Ierissos.

În spatele tentativei de asasinare a lui Donald Trump, căruia i-a fost trimis un plic cu otravă, s-ar afla o femeie, care a și fost arestată

Un suspect a fost arestat după trimiterea unui plic care conținea o otravă, ricină, Preşedintelui american Donald Trump, au anunţat autorităţile, notează AFP. "Confirm că a fost făcută o arestare la Peace Bridge, la Buffalo, New York", a declarat pentru AFP Aaron Bowker, un responsabil vamal, referindu-se la podul care uneşte Canada de statul New York. "Ancheta este în curs", a adăugat el, scrie Agerpres. Suspectul este o femeie care avea asupra sa o armă de foc în momentul arestării, potrivit mai multor media americane.

Presa americană a făcut cunoscut Sîmbătă că autorităţile au interceptat un plic care conţinea ricină şi îi era adresat Preşedintelui Donald Trump. Scrisoarea fusese descoperită mai devreme în cursul săptămînii şi nu ajunsese pînă la Casa Albă, potrivit cotidianului New York Times şi postului de televiziune CNN. Jurnalul a adăugat că scrisoarea ar fi fost trimisă din Canada

Ricina este cea mai toxică substanţă din regnul vegetal, de 6.000 de ori mai puternică decît cianura. Este vorba de o substanţă mortală în caz de ingerare, inhalare sau injectare şi împotriva căreia nu există antidot.

Amnesty International acuză companii europene că vînd Chinei tehnologii de supraveghere digitală

Amnesty International a publicat, Luni, un raport în care arată că din Europa se exportă tehnologie de supraveghere digitală în China, unde este utilizată de autorităţi, transmite dpa. Organizaţia de apărare a drepturilor omului a nominalizat trei companii: Axis din Suedia, Noldus Information din Olanda şi Idemia din Franţa, potrivit agerpres. Tehnologiile includ software de recunoaştere facială şi a emoţiilor. Autorii raportului au constatat că autorităţile chineze folosesc tehnologia inclusiv în regiunea Xinjiang, unde sunt închişi în lagăre circa un milion de etnici uiguri şi kazahi. Recunoaşterea facială şi alte forme de supraveghere în masă sunt printre instrumentele de represiune utilizate împotriva acestora.

Companiile acuzate nu şi-au îndeplinit obligaţiile de diligenţă referitoare la drepturile omului, în cadrul tranzacţiilor cu China, susţine Amnesty. Firmele vizate au respins criticile. Noldus a argumentat că nu produce instrumente ilegale de supraveghere digitală şi că Amnesty a refuzat oferta de a verifica software-ul şi modul în care este utilizat. ”Software-ul nostru nu poate fi folosit pentru supravegherea în masă şi nu reprezintă un pericol pentru drepturile omului”, au comunicat olandezii.

Idemia a precizat că nu vinde Chinei tehnologii de recunoaştere facială. Axis a recunoscut că tehnologia sa, ”ca multe altele”, poate fi utilizată ”în alte scopuri decît cele prevăzute”, însă a insistat că explică clar cum trebuie folosite soluţiile respective şi că respectă legislaţia naţională, internaţională şi a Uniunii Europene.

Amnesty afirmă însă că legislaţia UE nu reglementează suficient exporturile şi nu obligă companiile să urmeze proceduri de diligenţă privind drepturile omului.

Bogaţii lumii emit de două ori mai multe gaze de seră decît cei mai săraci oameni ai planetei

Cei mai bogaţi oameni din lume, care reprezintă 1% din populaţia mondială, emit de două ori mai multe gaze de seră decît totalul de emisii generate de jumătate din segmentul celor mai săraci locuitori de pe Terra, potrivit unui raport redactat de organizaţia non-profit Oxfam, ai cărei reprezentanţi solicită includerea „unei justiţii sociale şi climatice” în planurile de redresare a economiei globale în epoca post-COVID-19, informează AFP.

Oxfam a analizat perioada 1990-2015, un interval de 25 de ani în timpul căruia emisiile mondiale de CO2, vinovate de încălzirea planetei cu peste 1 grad Celsius în raport cu era preindustrială, au crescut cu aproape 60%. Potrivit acestei analize, „cei 1% dintre cei mai bogaţi oameni din lume (aproximativ 63 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 15% din emisiile cumulate”, reprezentînd „de două ori mai mult decît (emisiile generate, n.r.) de jumătate din partea cea mai săracă a populaţiei mondiale”. Totodată, 10% dintre cei mai bogaţi oameni din populaţia mondială (aproximativ 630 de milioane de persoane) sunt responsabili pentru 52% din emisiile cumulate de CO2.

 „Este clar că modelul de creştere economică, puternic generator de carbon şi foarte inegal din ultimii 20-30 de ani, nu a adus beneficii pentru jumătate din segmentul cel mai sărac al omenirii”, a declarat Tim Gore, expert al aceluiaşi ONG. „Este o dihotomie înşelătoare să sugerezi că trebuie să alegem între creşterea economică şi climă”, a adăugat el.

Budapesta şi statul de drept: ”Nu trebuie folosit ca instrument de șantaj politic în UE”

Statul de drept este o prioritate în UE, dar atunci cînd se desfăşoară la nivelul declaraţiilor politice poate fi uşor transformat într-un ”stat al şantajului”, a declarat, Luni la postul de radio Kossuth, ministrul ungar al Justiţiei Judit Varga, comentînd pe tema rapoartelor privind statul de drept în ţările membre promise pentru săptămîna aceasta de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite MTI. Experienţa ultimilor ani a arătat că opiniilor Guvernelor naţionale nu li se acordă atîta atenţie cum li se acordă pseudo-dovezilor construite pe baza aprecierilor făcute de mai multe ONG-uri, a remarcat ea. Statul de drept nu este un concept exact, ci rezultatul unor evoluţii de-a lungul istoriei, iar acesta poate fi evaluat numai printr-un dialog între statele membre care se respectă reciproc şi ”nu trebuie folosit ca instrument de şantaj politic” , a indicat ministrul ungar.

Ungaria este deplin de acord că statul de drept este o prioritate, dar cînd este folosit ca instrument de şantaj pentru diverse scopuri politice, atunci statul de drept se termină, a continuat ea. Dacă sunt introduse sancţiuni financiare fără precizarea standardelor care trebuie îndeplinite, atunci statul de drept ajunge la sfîrşit, a insistat Judit Varga, amintind că statele membre nu au acordat astfel de prerogative Comisiei Europene în momentul aderării lor la UE.

Ungaria şi Polonia au ameninţat cu blocarea viitorului buget multianual al UE şi al fondului european de redresare post-pandemie dacă vor fi introduse condiţionalităţi privind statul de drept. Premierii polonez şi ungar, Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki, au declarat, după summitul european din Iulie la care au fost convenite aceste pachete financiare, că au împiedicat stabilirea unor condiţii politice pentru accesarea fondurilor europene, însă unii lideri Vest-europeni au susţinut contrariul.

Mai mulți artiști din Rusia și Belarus au compus o melodie patriotică pentru susținerea lui Lukașenko: "Nu renunțați la cel iubit"

Mai mulți artiști din Rusia și Belarus cu compus o melodie patriotică pentru susținerea Președintelui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă cu proteste în masă pe plan intern, după alegerile prezidenţiale despre care demonstranţii susţin că au fost fraudate, potrivit Moscow Times. "Nu renunțați la cel iubit", este intitulată melodia care apare pe contul de Youtube al unei populare cîntărețe din Belarus. Titlul face referire la un discurs electoral din 4 August al Președintelui Aleksandr Lukașenko în care s-a referit la Belarus drept „o persoană iubită la care nu renunți”.

Aleksandr Lukaşenko se confruntă de la realegerea sa controversată la începutul lunii August cu o mişcare de contestare inedită. Potrivit Minskului, aceasta ar fi orchestrată de Occident și aliații lor pentru a se servi de Belarus ca de o rampă de lansare împotriva Rusiei.