Realitatea internationala pe scurt (22 Octombrie 2018)

Germania califică drept dezastruoasă decizia SUA de a se retrage din tratatul INF

Decizia Preşedintelui american Donald Trump de a se retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF) este dezastruoasă, a apreciat Duminică Executivul german, relatează dpa, potrivit Agerpres. A fost „o decizie dezastruoasă a Preşedintelui Trump să renunţe la tratatul INF”, a apreciat Niels Annen, ministru de stat în Ministerul de Externe de la Berlin, într-o postare pe Twitter. „Vom continua să acţionăm în vederea dezarmării nucleare”, a mai scris el, adăugînd că şi Rusia trebuie să continue să-şi onoreze obligaţiile. „Europa trebuie să prevină acum o creştere a numărului de rachete cu rază medie de acţiune”, a mai avertizat oficialitatea germană.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, Sîmbătă, că Statele Unite se vor retrage unilateral din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF). Tratatului INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către Preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.

Retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Putin, prima reacţie oficială după anunţul lui Donald Trump

Preşedintele rus Vladimir Putin vrea să primească o explicaţie din partea Washingtonului privind decizia omologului său american Donald Trump de a retrage Statele Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a informat Duminică agenţia RIA, citată de Reuters. Vladimir Putin se aşteaptă să primească o astfel de explicaţie în cadrul întîlnirii cu John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, care va avea loc săptămîna aceasta. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rînduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Mihail Gorbaciov: Retragerea SUA din INF este o greşeală

Decizia Preşedintelui american Donald Trump de a retrage unilateral SUA din tratatul cu Rusia privind forţele nucleare intermediare (INF) este o greşeală, a apreciat Duminică fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, cosemnatar al INF, potrivit agenţiei ruse Interfax, preluată de Reuters şi AFP. „Sub nici o circumstanţă nu ar trebui să rupem acorduri vechi privind dezarmarea… Oare cei din Washington chiar nu înţeleg unde se poate ajunge? Retragerea din INF este o greşeală”, a insistat Gorbaciov. Potrivit Reuters, Gorbaciov a atras atenţia că o astfel de decizie, pe care a calificat-o drept „foarte ciudată”, subminează munca desfăşurată de liderii american şi sovietic în vederea încheierii cursei înarmării din timpul Războiului Rece. Totodată, agenţia RIA, preluată de Reuters, a transmis că Kremlinul a anunţat că Moscova va cere explicaţii de la Washington în legătură cu planurile lui Trump.

Brexit: Nord-irlandezii resimt ”oboseală, frustrare şi confuzie”

Nemulţumirea, ”oboseala” şi ”frustrarea” se amplifică în provincia britanică Irlanda de Nord, cu un trecut violent, după eşecul ultimelor discuţii cu privire la Brexit între Londra şi Bruxelles, incapabile să se punăde acord asupra sorţii frontierei irlandeze, relatează AFP, potrivit News.ro.

Nord-irlandezii resimt ”oboseală, frustrare şi confuzie”, apreciază Lyn Sheridan, o locuitoare a Capitalei, Belfast, intervievată de AFP în faţa Ulster Museum, care găzduieşte o expoziţie despre cei 500 de kilometri de frontieră care desparte provincia britanică de Republica Irlanda vecină, membră a Uniunii Europene (UE). Negocierile cu privire la divorţ sunt blocate de problema acestei delimitări, care urmează să devină singura despărţire terestră între UE şi Regatul Unit după Brexit, prevăzut la 29 Martie 2019. Londra şi Bruxellesul vor să evite o reintroducere a unei frontiere fizice pe insulă, pentru a apăra Acordul de Pace din Vinerea Mare care a pus capăt, în 1998, celor aproximativ 30 de ani de conflict sîngeros între unionişti – majoritar protestanţi – şi republicanii catolici din Irlanda de Nord. Însă punctele lor de vedere cu privire la modul în care să ajungă la acest lucru au rămas ireconciliabile la summitul europen din 17 şi 18 Octombrie, la Bruxelles, care era prezentat ca decisiv.

Soluţia propusă de UE prevede rămînerea Irlandei de Nord în Uniunea Vamală şi piaţa unică, în cazul în care nu se ajunge la altă soluţie. Londra propune ca întregul regat să rămînă aliniat la reglementările vamale ale Uniunii, pînă la semnarea unui acord de liber-schimb mai larg. Irlanda de Nord a votat în proporţie de 56% în favoarea rămînerii regatului în Uniune, la referendumul din 23 Iunie 2016, contrar votului majoritar (52%) al tuturor britanicilor în favoarea Brexitului. În această provincie, rezultatele au fost amplu influenţate de această problemă a frontierei, potrivit analiştilor politici, un adevărat butoi cu pulbere al violenţei în cele trei decenii de conflict.

John Garry, un profesor de comportament politic la Queen’s University Belfast, subliniază că nimeni nu i-a întrebat pînă acum pe irlandezi ce vor. ”Mai degrabă se vorbeşte despre ei decît să se discute cu ei”, declară el pentru AFP. Ce vrea majoritatea irlandezilor, în opinia sa? Absolut niciun Brexit sau cel mult un Brexit slab, care să menţină Regatul Unit în Uniunea Vamală şi în piaţa unică europene. În opinia sa, aceste deziderate sunt atît ale protestanţilor – favorabili rămînerii Irlandei de Nord în regat, cît şi catolicilor – susţinătorii unei reunificări cu Irlanda. Însă, mai mult decît de unire, îi este foarte frică de faptul că locuitorii ar putea să se replieze fiecare în tabăra sa şi să reaprindă disensiunile.

Justiţia italiană l-a absolvit pe jumătate pe Salvini în cazul „sechestrării de migranţi”

Justiţia italiană l-a absolvit pe jumătate pe ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, în prima parte a unui dosar privind sechestrarea a zeci de migranţi pentru mai mult de zece zile, în August, a informat Duminică mass-media italiene, citate de AFP, potrivit Agerpres. În noaptea din 15 spre 16 August, Diciotti, o navă a pazei de coastă italiene, a salvat 170 de migranţi, însă cei mai mulţi dintre ei nu au putut debarca decît în seara zilei de 25 August, după mai multe zile în care au stat în largul insulei Lampedusa, apoi în portul sicilian Catania. Italia cerea ca Malta să-i primească pe migranţi şi nu a acceptat debarcarea lor decît după încheierea unui acord cu Irlanda, Albania şi Biserica Catolică Italiană, care se angajau să-i ia în grijă.

Săptămîna trecută, judecătorii de la „tribunalul miniştrilor” din Palermo, însărcinaţi cu examinarea cazului, au estimat că ministrul nu are nimic să-şi reproşeze în ceea ce priveşte prima parte a periplului şi au transmis dosarul colegilor lor din Catania, pentru partea a doua. În timpul zilelor din largul coastelor Lampedusei, în zona de competenţă a oraşului Palermo, menţinerea migranţilor la bordul Diciotti a fost doar „o activitate de presiune diplomatică faţă de Malta”, potrivit deciziei citate de presă.

Acum, le va reveni judecătorilor din Catania să decidă dacă a fost vorba de o sechestrare în timpul zilelor în care nava s-a aflat în port. „Meciul judiciar nu s-a încheiat încă, însă acesta este un prim pas important!”, a comentat pe Twitter ministrul italian de Interne, liderul extremei drepte italiene. „În orice caz, cu judecători sau nu, eu nu cedez niciun milimetru!”, a mai notat el.

Administraţia Trump analizează reducerea impozitelor pentru persoanele cu venituri medii

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că administraţia sa analizează reducerea taxelor pentru americanii cu venituri medii şi ar putea prezenta planul la începutul lunii Noiembrie, înainte de alegerile pentru Congres, transmite Reuters, potrivit News.ro. Trump a menţionat acest plan în aceeaşi săptămînă în care Trezoreria SUA a anunţată că Guvernul a încheiat anul fiscal 2018 cu un deficit bugetar de 779 de miliarde de dolari, cel mai ridicat din ultimii şase ani şi cu 17% peste nivelul anului trecut.

”Dorim să facem o reducere semnificativă a impozitelor pentru persoanele cu venituri medii”, a declarat Trump înainte de a se îmbarca în aeronava Air Force One, după participarea la un miting electoral în Elko, Nevada. Întrebat cînd vor fi prezentate reducerile de taxe, Trump a spus că în jurul datei de 1 Noiembrie, poate ceva mai devreme. Americanii vor vota pe 6 Noiembrie, iar republicanii vor încerca să îşi păstreze majoritatea în Senat şi în Camera Reprezentanţilor.

În 2016, venitul mediu al americanilor a fost de circa 55.000 de dolari pe an, potrivit datelor oficiale. În Decembrie anul trecut, Trump a semnat cel mai mare proiect de reformă fiscală după anii 1980, prin care impozitul pe profitul companiilor a fost redus de la 35% la 21%, fiind acordată şi o reducere temporară a impozitelor pentru majoritatea persoanelor fizice. Administraţia de la Casa Albă începe să lucreze la proiectul de buget al anului fiscal 2020, pe care Trump îl va prezenta Congresului la începutul anului viitor. Miercurea trecută, Trump a cerut Guvernului să prezinte propuneri pentru reducerea cheltuielilor agenţiilor cu 5%, dar a sugerat ca sectorul Apărării să fie exceptat.

Iranul califică drept false şi lipsite de temei acuzaţiile SUA privind intenţia Teheranului de a influenţa viitoarele alegeri americane

Acuzaţiile formulate de Washington conform cărora Teheranul încearcă să influenţeze viitoarele alegeri din SUA sunt false şi lipsite de temei, a declarat Duminică purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe iranian, informează dpa, potrivit Agerpres. „Americanii par să sufere de halucinaţii în legătură cu aceasta”, a declarat Bahram Ghassemi, care a subliniat că Washingtonul are o „listă inventată” care se măreşte cu noi nume şi acuzaţii de la o zi la alta, pentru a camufla conflictele politice interne. Iranul a răspuns astfel unui comunicat emis Vinerea trecută de serviciile de securitate ale SUA, în care Iranul este acuzat, alături de Rusia şi China, că ar intenţiona să influenţeze alegerile ce vor avea loc în Noiembrie în SUA şi cele din 2020. „Amestecul străin în alegerile din SUA constituie o ameninţare la adresa democraţiei noastre: identificarea şi prevenirea acestui amestec constituie o prioritate majoră a Guvernului federal”, se spune în comunicatul de Vinerea trecută.

Atac cu bombă în Estul Afganistanului, 11 civili au fost uciși

Unsprezece civili, inclusiv o femeie şi şase copii, au fost ucişi într-un atac cu bombă pe un drum din provincia Nangarhar din Estul Afganistanului, a anunţat Duminică un oficial local, în a doua zi a alegerilor parlamentare care au loc în această ţară, informează dpa, scrie Agerpres. Attaullah Khugyani, purtătorul de cuvînt al guvernatorului acestei provincii, a precizat că victimele se aflau într-o camionetă ce a trecut peste o bombă în zona Momand Dara din districtul Achin. Alegerile legislative au fost reluate Duminică în Afganistan, în cele 401 de secţii de votare care nu au putut fi deschise Sîmbătă. Pînă acum, aproape 170 de persoane au fost ucise sau rănite în violenţe din jurul acestui scrutin.

Italia. Salvini a trimis poliţiști să patruleze la frontiera cu Franţa pentru a împiedica expulzări de migranţi

Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a anunţat că a trimis poliţiști italieni să patruleze la frontiera cu Franţa, cu scopul de a împiedica expulzări de migranţi, după ce a denunţat un episod de acest fel Vineri, la Clavière, catalogat ”normal” de autorităţile franceze, relatează AFP, potrivit News.ro. ”Al nu ştiu cîtelea abuz al autorităţilor franceze, care au profitat, de asemenea, de buna credinţă a Poliţiei noastre, va avea consecinţe: maşini de patrulare au fost trimise la Clavière să controleze şi să apere frontiera” italiană, a scris pe reţele de socializare.

Italia nu intenţionează să părăsească zona euro sau UE 

Italia nu intenţionează să părăsească zona euro sau Uniunea Europeană, au declarat liderii celor două partide populiste ale ţării, aflate la guvernare, informează dpa, potrivit Agerpres. „Nu există şi nu va exista vreo intenţie de a părăsi Uniunea (Europeană) sau sistemul monedei unice” europene, a declarat vicepremierul şi ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, din partea partidului Liga (de extremă dreapta). „Nu există dorinţă din partea noastră să părăsim zona euro sau Uniunea Europeană, din contră”, a adăugat şi vicepremierul Luigi di Maio, care este şi liderul Mişcării 5 Stele (antisistem). Cu toate acestea, atît Salvini, cît şi Di Maio spun că vor să schimbe modul în care funcţionează UE, notează dpa.

Judeţul din România distrus de droguri. Aici se droghează şi copii de 11 ani. Canabisul este cel mai consumat drog

131 de persoane, printre care şi copii, au ajuns în primele nouă luni din acest an de urgenţă în spitalele din judeţul Timiş, din cauza consumului de droguri. Potrivit medicilor, se droghează chiar şi copii de 11 ani, iar canabisul este drogul cel mai consumat. Subcomisarul de Poliţie Adela Şleam, din cadrul Centrului Antidrog Timişoara, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că doar în primele nouă luni din acest an, 131 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile de primiri urgenţe din spitalele din judeţul Timiş, după ce au consumat droguri. Judeţul Timiş se află în topul naţional al consumului de droguri, însă reprezentanţii Centrului Antidrog Timişoara au precizat că acest lucru este cauzat de mai mulţi factori.

“Periodic se fac studii pentru a obţine date relevante cu privire la consumul de droguri. Potrivit ultimului studiu care s-a realizat de către Agenţia Naţională Antidrog, la nivelul judeţului Timiş, 11,1% dintre elevii de liceu au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri ilicite. Dintre aceştia, 6,8% au consumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar 3% au consumat cel puţin o dată în ultimele 30 de zile. Trendul este uşor ascendent, dar la nivelul judeţului Timiş trebuie să avem în vedere mai mulţi factori. Creşterea aceasta se înregistrează în contextul în care nivelul consumului a crescut în România şi în Europa. În ceea ce priveşte locul ocupat de România în domeniul consumului de droguri, țara se află printre ultimele ţări din Europa. În judeţul Timiş trebuie avut în vedere faptul că se află în zona de Vest a ţării şi este un judeţ care este foarte tranzitat şi în contextul acesta consumul este mai ridicat. De asemenea, trebuie să avem în vedere şi faptul că este centru universitar şi sunt tineri din mai multe judeţe ale ţării. Bucureşti este pe primul loc la consumul de droguri, Timişul este aproximativ la acelaşi nivel cu Clujul, Constanţa, Braşov. Deci, judeţele care au cumva aceleaşi caracteristici, care sunt centre universitare, în care nivelul de viaţă este destul de ridicat”, a explicat Adela Şleam. (Cititi mai multe pe www.mediafax.ro)

Protest inedit în Spania: Sute de oi au fost mînate prin centrul Capitalei Madrid

Oile au înlocuit traficul obișnuit în centrul Madridului, Duminică, după ce ciobanii au condus sute de animale prin Capitala Spaniei pentru a-și cere dreptul de a folosi rutele de transhumanță folosite în antichitate, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit Mediafax. În fiecare an, încă din 1994, ciobanii și-au mînat oile în orașul Madrid, urmînd o rută folosită în trecut pentru zonele mai puțin dezvoltate din țară către o regiune pentru pășunat pe timpul Iernii. Oile plătesc o sumă simbolică în contextul unui acord semnat în 1418 cu Consiliul Nunicipal, care a cerut o taxă de 50 de maradevis (n. red. – o monedă antică din cupru) pentru fiecare turmă de o mie de oi care străbăteau piața centrală Sol și strada Gran Via.