Realitatea internationala pe scurt (22 Mai 2018)

„Corectitudinea politică este echivalentul intelectual al kmerilor roșii pentru Cambodgia”, argumentează Scriitorul francez Pascal Bruckner

Cunoscutul scriitor francez Pascal Bruckner, aflat în România pentru a-și lansa ultima carte intitulată „Un rasism imaginar - islamofobie și culpabilitate”, a acordat un interviu RFI România în care a vorbit despre religie și Corectitudine Politică. Bruckner explică primul capitol al cărții sale numit ”Dispariția rasei, proliferarea rasiștilor”.

„Dispariția rasei este o expresie care a fost votată în Parlamentul francez  la începutul mandatului de 5 ani al lui Francois Hollande, în 2012 sau 2013, nu mai știu exact Atunci s-a propus să nu se mai utilizeze cuvîntul ”rasă”, dar, în mod curios, toată lumea continua să vorbească de rasism. Deci nu mai erau rase, dar exista rasism, iată un lucru paradoxal. Antirasismul a căpătat un fel de contradicție fundamentală, adică pentru a denunța ceea ce denunță el, trebuie mereu să rasializăm diferite categorii de populație, deci mereu ar trebui create ”rase”. Deci Parlamentul a votat această lege prin care cuvîntul ”rasă” a fost abolit, dar despre rasism și antirasism se vorbește din ce în ce mai mult. Paradoxul este că legea creează de fapt problema pe care pretinde că o elimină. Există o țară care poate fi dată ca exemplu bun în acest sens, și anume Statele Unite, care nu mai contenește să combată rasismul, creînd noi și noi segregări”, explică Pascal Bruckner.

De asemenea, autorul francez explică termenul de islamofobie. „Cuvîntul fobie vine din grecește și înseamnă frică, iar frica e un sentiment firesc. Avem dreptul la frică, de exemplu avem dreptul să ne temem de Islam, mai ales văzînd cum evoluează, cum a evoluat în ultimii 20-30 de ani, iar asta nu înseamnă rasism. Îmi pare foarte rău dar frica nu înseamnă rasism”, afirmă Bruckner.

În același interviu, Bruckner vorbește despre Corectitudinea Politică și despre pericolele ce vin odată cu acest concept. „Acest concept este foarte puternic în campusurile Nord-americane. Eu cred că este un regres al spiritului. Este echivalentul intelectual al kmerilor roșii pentru Cambodgia. Este un fel de banchiză a spiritului care împiedică reflecția asupra lumii contemporane. Ea devine cu adevărat periculoasă din momentul în care ne interzice să reflectăm în mod obiectiv asupra lumii de azi, așa cum e ea. Din nefericire această Corectitudine Politică nu aduce nimic bun pentru categoriile pe care susține că le protejează, ci se mulțumește pur și simplu să pună un fel de uniforme lingvistice anumitor categorii – asta poți să spui, asta nu – iar asta nu schimbă cu nimic viața reală a acelor oameni”, conchide Pascal Bruckner

Kosovo încinge spiritele între Președintele Serbiei și Biserica Ortodoxă

Subiectul „Kosovo” este în continuare cel mai fierbinte punct de discuție în Serbia. Recent, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Serbiei a adoptat o nouă declarație în care proclamă că provincia Kosovo este și va fi „inima Serbiei”. Mai mult decît atît, Sinodul a adoptat și numele de „Patriarhia de Pec”, pentru a accentua legăturile străvechi cu Kosovo și Metohia.

Președintele Serbiei, Alexandr Vucici, nu este prea încîntat de hotărîrile Bisericii Ortodoxe din țara sa. Vorbind jurnaliștilor la Baku, acolo unde se află într-o vizită oficială, Vucici a spus că deși respectă Biserica, crede că aceasta nu ar trebui să ia decizii politice. „Biserica nu ar trebui să ia decizii politice cheie și cu certitudine are dreptul să-și exprime o opinie. Suntem un stat secular și respect Biserica foarte mult. Nu sunt un mare credincios, dar sunt credincios. Nu cred că am făcut așa puțin, ca premier și ca Președinte..., cred că va fi greu să găsim pe cineva care a făcut mai mult pentru Biserica Serbiei”, a spus el.

Această declarație vine ca un răspuns la un articol din presa belgrădeană, conform căruia Vucici ar considera că Biserica este de vină pentru faptul că există atît de multă opoziție în societate la cedarea completă a provinciei în mîinile albanezilor. Mitropolitul Muntenegrului, ÎPS Amfilohie, a replicat imediat celor care au atacat Biserica pe problema Kosovo: „Ceea ce este scris în psalmi se potrivește și pentru Kosovo: Puterea nu este în numere. Kosovo este pămînt sfînt, oricine are un simț al demnității umane știe asta”. Vorbind la Seminarul Teologic de la Belgrad, Mitropolitul Amfilohie a adăugat că fraza exprimată de Patriarhul Irineu - ceea ce este luat cu forța, va fi returnat: ceea ce este dat altuia este pierdut pentru vecie - „ar trebui înțeleasă de mormolocii noștri care nu știu ce sunt oamenii autentici, dar în schimb sacrifică totul de dragul colonului, acceptînd civilizația euro-americană, care este mai rea decît comunismul”, relatează B92.

Parlamentarii britanici cer interzicerea prostituției în UK. Peste 40% din prostituate sunt romînce

Numărul tot mai mare de bordeluri din Marea Britanie i-a făcut pe parlamentarii britanici să se gîndească la elaborarea unei noi legislații. Potrivit unui studiu, paginile de Internet unde sunt publicate anunțurile pentru servicii sexuale contra cost duc la deschiderea unor bordeluri de scurtă durată, așa numite pup-up, în care femei din întreaga țară sunt traficate de bande criminale, informează Ziarul Românesc. În ultima lună au fost organizate 212 de operațiuni ale Poliției pentru stoparea sclaviei sexuale, iar anul trecut au existat 1.185 de sesizări cu privire la potențiale victime. Însă, potrivit studiului, aceste cifre reflectă doar o mică parte din problema reală.

Pe o singură pagină de Internet au fost publicate peste 18.000 de profiluri de escorte în ultimele trei luni. Pentru a publica anunțuri prin care oferea femei pentru sex, un suspect cercetat pentru trafic de persoane a cheltuit 30.000 de lire sterline, se arată în studiu. Agenția Națională pentru Combaterea Criminalității a declarat parlamentarilor că site-urile de servicii pentru adulți „reprezintă cel mai important mijloc de exploatare sexuală din Marea Britanie”. Grupul parlamentar format din reprezentanți ai tuturor partidelor solicită Guvernului să declare complet ilegale serviciile sexuale plătite. Parlamentarii susțin că ar trebui interzisă și publicitatea sexuală pe paginile de Internet, iar femeile care lucrează în industrie ar trebui să fie dezincriminate. 

Din totalul persoanelor investigate pentru traficul și exploatarea sexuală a femeilor, 40% sunt români, susține Ziarul Românesc. Numai în Leicestershire, un comitat din Sudul Angliei, Poliția a închis în ultimii doi ani 156 de bordeluri în care se aflau 421 de femei, din care 83% erau din România. Prostituția a devenit ilegală, de anul trecut, în Irlanda de Nord.

A fost închisă frontiera maritimă din Italia pentru migranți

Chiar înainte de sosirea conservatorilor la putere în Italia, Guvernul de centru stînga aflat la final de mandat închisese o mare parte din frontiera maritimă, cu prețul unor aranjamente controversate. Dar expulzările masive promise constituie o provocare mult mai delicată, a comentat Luni France Presse. Programul comun al Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem) și al Ligii (conservator) afirmă de fapt voința de a accelera examinarea cererilor de azil și de a expulza sistematic pe cei respinși, precum cei circa 500.000 de migranți clandestini aflați în prezent în Italia, transmite Agerpres. În ritmul actual al expulzărilor - 6.514 în 2017, potrivit Ministerului de Interne italian -, acestea ar lua peste 75 de ani, au relevat canale media italiene.

Autoritățile de la Roma au dificultăți în a obține acordul țărilor de origine pentru returnări, iar Italia nu dispune decît de un număr limitat de centre de primire a migranților. Dar programul comun prevede deja ridicarea altora noi și majorarea la 18 luni a duratei maxime de cazare în aceste centre și transferul spre expulzări a unei părți din cei 4,2 miliarde de euro alocați în fiecare an primirii de migranți.

De la începutul anului, Ministerul de Interne italian a înregistrat 7.100 de sosiri prin Libia, precum și 3.500 prin Tunisia, Algeria și Grecia, în timp ce un bilanț al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) semnalează că gărzile de coastă libiene au interceptat peste 6.500 de migranți. În afară de aceste cifre, s-a schimbat și procedura. Timp de mulți ani, gărzile de coastă italiene au coordonat de la Roma toate operațiunile de salvare în zonă. De acum înainte, ele transmit fiecare semnal la Tripoli, care își asumă din ce în ce mai multe operațiuni în acest sens.

SUA investesc 1 miliard de dolari pentru a trimite roboţi pe cîmpul de luptă alături de soldaţi

Pentagonul investeşte aproximativ 1 miliard de dolari în următorii ani pentru a dezvolta roboţi pe care să îi introducă pe cîmpul de luptă alături de soldaţi, potrivit Business Insider. Armata americanilor utilizează deja o serie de roboţi pentru activităţi precum dezamorsarea bombelor şi pentru patrulare, însă noii roboţi vor putea îndeplini sarcini mai complexe, precum misiuni de recunoaştere detaliată şi detectarea armelor chimice. Bryan McVeigh, managerul acestui proiect, a declarat pentru Bloomberg că nu are „nici un dubiu” că vor fi roboţi în toate armatele „în următorii cinci ani”. „Trecem de la discuţiile legate de roboţi la construirea propriu-zisă şi la încadrarea în cîmpul de luptă. Este un moment interesant pentru a dezvolta roboţi alături de armată”, a transmis McVeigh.

Luna trecută, Armata americană a acordat un contract de 430 de milioane de dolari firmelor Endeavour Robotics şi QinetiQ. Endeavour a primit de asemenea în ultimele luni şi o serie de contracte de la Marină, încît Pentagonul încearcă să introducă roboţi în toate ramurile Armatei. Cu toate acestea, există o serie de îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la dezvoltarea roboţilor de luptă, în special atunci cînd vine vorba de roboţi autonomi. Pe scurt,  specialiştii nu sunt confortabili cu ideea unor roboţi ucigaşi, care pot decide cine trăieşte şi cine nu pe cîmpul de luptă. (BusinessMagazin.ro)

Israelul este prima ţară din lume care a efectuat atacuri aeriene cu avioane militare F-35

Generalul Amikam Norkin, comandantul aviaţiei militare israeliene, a declarat Marţi că Israelul este prima ţară din lume care a efectuat atacuri aeriene cu avioane militare de tip F-35, invizibile pe radare, informează site-ul cotidianului Times of Israel. "Suntem primii din lume care am efectuat atacuri operaţionale cu F-35", a declarat oficialul israelian în cadrul unei conferinţe la care au participat lideri militari din mai multe ţări de pe glob. "Forţele aeriene israeliene au efectuat de două ori atacuri cu F-35, pe două fronturi diferite", a completat Amikam Norkin, fără a oferi mai multe detalii. Israelul a primit primele avioane F-35 în Decembrie 2016, iar aeronava de generaţia a cincea a fost declarată operaţională la finalul anului trecut.

Extremist, acuzat că plănuia un atentat la Euro 2016, condamnat la închisoare în Ucraina

Francezul Gregoire Moutaux, un presupus activist de extremă-dreapta, a fost condamnat la şase ani de închisoare în Ucraina, fiind găsit de vinovat de posesie ilegală de arme şi pregătirea unui atac terorist pe teritoriul Franţei în timpul Campionatului European de Fotbal din 2016. "Instanţa l-a condamnat astăzi (Luni, 21 Mai) pe un cetăţean francez de 27 de ani pentru posesie ilegală de arme, muniţie şi materiale explozive (...) şi pregătirea unui atac terorist pe teritoriul Franţei", a declarat o purtătoare de cuvînt a autorităţilor ucrainene, informează site-ul postului France 24. Moutaux a fost reţinut la frontiera Ucrainei cu Polonia în luna Mai 2016

Autorităţile ucrainene afirmă că francezul plănuia să comită 15 atentate, vizînd moschei şi sinagogi din Franţa. Acesta ar fi sosit în Ucraina în Decembrie 2015 şi ar fi achiziţionat arme şi materiale explozive din estul ţării. Tînărul a fost arestat cînd încerca să treacă frontiera pentru a ajunge în Polonia. O reprezentată a autorităţilor ucrainene declara că Moutaux ar fi oferit 16.000 de euro unui militar ucrainean pentru cinci puşti de asalt Kalaşnikov, două lansatoare de grenade, 125 de kilograme de TNT şi 100 de detonatoare electrice. Militarul însă a informat autorităţile.

Peste 100 de militari, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru lovitura de stat eşuată din Turcia

O instanţă turcă a condamnat la închisoare pe viaţă 104 militari pentru implicarea lor în pregătirea şi executarea loviturii de stat eşuate din 2016, informează site-ul postului BBC News, citînd presa locală. Militarii au primit "sentinţe agravate la închisoare pe viaţă", care includ condiţii mai severe decît în cazul sentinţelor normale de privare permanentă de libertate. Alte 52 de persoane au primite sentinţe între şapte şi 20 de ani de închisoare după ce au fost găsiţi de infracţiuni precum "sprijinirea tentativei de asasinare a Preşedintelui" sau "apartenenţă la o organizaţie teroristă". Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat în mai multe rînduri că susţine reintroducerea pedepsei capitale pentru persoanele implicate în lovitura de stat eşuată. În urma loviturii de stat eşuate din luna Iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi. Multe din persoanele vizate de anchete sunt suspectate că ar avea legătură cu Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat militară.

Mike Pence avertizează Coreea de Nord ”să nu se joace” cu Donald Trump

Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, l-a avertizat, Marţi, pe liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un, să nu se ”joace” cu Preşedintele SUA, Donald Trump, în cazul în care cei doi se vor întîlni luna viitoare, informează BBC News. ”Ar fi o mare greşeală pentru Kim Jong-un să creadă că se poate juca cu Donald Trump”, a declarat Pence în cadrul unui interviu acordat pentru Fox News. De asemenea, Pence a atras atenţia că Trump ar putea părăsi summitul cu Kim Jong-un, programat pentru data de 12 Iunie. ”Nu cred că Preşedintele Trump se gîndeşte la relaţii publice. El se gîndeşte la pace”, a declarat vicepreşedintele SUA.

Săptămîna trecută, Coreea de Nord a ameninţat că ar putea anula summitul programat pe 12 Iunie, între liderul Nord-coreean, Kim Jong-Un, şi Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, dacă Washingtonul va continua să ceară unilateral Phenianului să renunţe la arsenalul atomic.

Mike Pompeo cere Rusiei să-şi retragă trupele din Georgia

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a promis, Luni, că Washingtonul va suplimenta sprijinul acordat Georgiei, atît în plan economic cît şi al securităţii, şi a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din regiunile Abhazia şi Osetia de Sud, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. ”Statele Unite condamnă ocuparea de către Rusia a teritoriilor Georgiei. Invazia Rusiei asupra Georgiei este o încălcare clară a păcii şi securităţii internaţionale”, a declarat Pompeo în cadrul summitului anual al parteneriatului strategic dintre SUA şi Georgia, care se desfăşoară la Washington. Pompeo i-a transmis prim-ministrului Georgiei, Giorgi Kvirikashvili, că SUA sprijină aderarea Georgiei la NATO. Kvirikashvili a precizat că sprijinul acordat de SUA este de o ”importanţă deosebită pentru stabilitatea regională”.