REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (22 Februarie 2021)

Britanica Jasmine Harrison, cea mai tînără femeie care trece singură Atlanticul

Jasmine Harrison (foto) a devenit cea mai tînără femeie care trece singură Atlanticul. Britanica de 21 de ani a vîslit timp de 70 de zile, potrivit mediafax. 4.828 de km în 70 de zile, trei ore şi 48 de minute, la vîsle. Este performanţa reuşită de Jasmine Harrison, o instructoare de înot din Marea Britanie, care devine la 21 de ani cea mai tînără femeie care vîsleşte de una singură peste Oceanul Atlantic. Jasmine şi-a început călătoria în Decembrie, cînd a plecat din Insulele Canare spre Antigua. Odată ajunsă în Caraibe, a fost întîmpinată cu o fanfară. Întrebată ce i-a lipsit cel mai mult, tînără a răspuns: „mîncare, cu siguranţă mîncare”.

Întîrzierea vaccinării ar putea duce la apariţia altor variante de coronavirus

Întîrzierea vaccinării ar putea duce la apariţia altor variante de coronavirus. Oamenii de ştiinţă spun că lumea a atins un punct precar în pandemia Covid-19, în care s-a creat un mediu propice pentru apariţia mai multor noi variante de coronavirus, potrivit mediafax. „Dacă toată lumea are imunitate, atunci virusul nu se poate adapta”, a spus Emma Hodcroft, specialist epidemiologie moleculară a Universităţii din Berna. Noile variante ar putea reduce, de asemenea, eficacitatea vaccinurilor şi tratamentelor Covid-19 şi ar putea duce la reinfecţii în rîndul persoanelor care s-au recuperat deja după Covid-19, potrivit The Wall Street Journal.

Oamenii de ştiinţă spun că soluţia minimizării acestor probleme constă în distanţarea socială şi alte măsuri de reducere a contagiunii, precum şi în intensificarea eforturilor de vaccinare, care sunt încetinite. Cînd un virus infectează pe cineva, acesta creează multe variante ale sale. De fiecare dată cînd se întîmplă, erorile pot fi introduse în codul său genetic. Unele dintre aceste erori sau mutaţii nu au nici un efect asupra comportamentului virusului. Altele, cum ar fi unele dintre cele văzute în variantele îngrijorătoare apărute în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia, pot spori capacitatea virusului de a rezista în faţa apărării noastre imune.

Cercetările efectuate de Dr. Lessells şi colegii săi au arătat că varianta B.1.351 s-a răspîndit iniţial cel mai rapid în provincia Sud-africană Eastern Cape, unde mulţi rezidenţi au contractat deja virusul şi s-au recuperat. El şi colegii săi au arătat, de asemenea, într-o serie de experimente de laborator că anticorpii de la indivizii infectaţi anterior au fost mai puţin eficienţi împotriva B.1.351 decît variantele anterioare ale coronavirusului.Unii cercetători spun că numărul mare de mutaţii observate în varianta B.1.351, mai multe de 20, sugerează că mutaţiile au apărut la un singur pacient înainte de a se răspîndi la alţii. La nivel mondial, SARS-CoV-2 a infectat peste 110 milioane de oameni şi a ucis peste 2,4 milioane.

Germania, îngrijorată de creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus înaintea unei planificate relaxări a restricţiilor

Temerile sporesc în Germania în ceea ce priveşte un al treilea val de infectări cu noul coronavirus după creşterea numărului de cazuri înaintea unei planificate relaxări a unora dintre restricţiile adoptate pentru a preveni răspîndirea virusului, informează DPA, scrie agerpres. Institutul Robert Koch pentru controlul bolilor a raportat Duminică 7.676 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Bilanţul este cu 1.562 de cazuri mai ridicat decît în urmă cu o săptămînă. Rata de incidenţă pe un interval de şapte zile, care măsoară numărul de cazuri la 100.000 de locuitori în această perioadă, a crescut la 60,2 la nivel naţional, de la 57,7 în ziua precedentă. Politicienii iau în considerare acţiuni în vederea prioritizării profesorilor între categoriile de persoane vaccinate împotriva COVID-19 avînd în vedere creşterea numărului de cazuri, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată la începutul acestei săptămîni. Experţii pun creştere numărului de cazuri pe variantele noi, mai transmisibile ale coronavirusului.

Nisa intenţionează să restricţioneze fluxul de turişti pentru a contracara creşterea numărului de cazuri de coronavirus

Primarul oraşului francez Nisa a făcut apel la instituirea unui lockdown pe perioada weekendului în regiune pentru a stopa fluxul de vizitatori spunînd că turiştii sunt bineveniţi în circumstanţe obişnuite, dar că oraşul trebuie să-şi concentreze eforturile pe contracararea unei creşteri accelerate a infecţiilor cu noul coronavirus, informează Reuters. Regiunea Nisa are cea mai ridicată rată de infectare cu COVID-19 din Franţa, cu 740 de cazuri pe săptămînă la 100.000 de locuitori, potrivit Covidtracker.fr, de trei ori mai mult decît media naţională. ”Avem nevoie de măsuri mai aspre decît interdicţia naţională de călătorie după ora 18:00, fie o restricţie mai severă, fie un lockdown parţial sau pentru o anumită perioadă de timp. Un lockdown pe timpul weekendului ar fi adecvat, ar opri afluxul de vizitatori”, a declarat primarul Christian Estrosi la postul de radio franceinfo. ”Vom fi fericiţi să primim mulţi turişti în Vară, după ce cîştigăm bătălia aceasta, dar e mai bine să avem o perioadă în care spunem: nu veniţi aici, nu e momentul potrivit! Protejarea oamenilor din Nisa este prioritatea mea”, a spus acesta.

Israelul își redeschide porțile, în timp ce vaccinările anti-COVID-19 se apropie de 50%

Israelul a redeschis Duminică porţiuni ale economiei sale, în ceea ce a numit începutul unei întoarceri la rutină după ce vaccinările anti-COVID-19 aproape au atins procentul de 50% din populaţie, relatează Reuters, scrie agerpres. În timp ce magazinele erau deschise tuturor, accesul la locuri de agrement precum săli de sport şi teatre este limitat la vaccinaţi sau cei care s-au recuperat după boală cu o presupusă imunitate, aşa-numitul „Paşaport Verde” afişat într-o aplicaţie specială a Ministerului Sănătăţii. Măsurile de distanţare socială sunt încă în vigoare. Dansul este interzis în sălile de banchet. Sinagogilor, moscheilor sau bisericilor li s-a cerut să-şi înjumătăţească numărul normal de credincioşi.

Israelul a administrat cel puţin o doză de vaccin Pfizer Inc. la peste 45% din populaţia sa de 9 milioane de locuitori, potrivit Ministerului Sănătăţii. Infecţiile cu COVID-19 s-au redus cu 95,8% după rapel, arată datele Ministerului. Ţara a înregistrat peste 740.000 de cazuri şi 5.500 de decese din cauza bolii. Şcolile elementare şi elevii din ultimii doi ani de liceu au participat duminică la cursuri în oraşele israeliene care au rata de contagiune sub control. Şcolile medii urmează să reînceapă cursurile luna viitoare, după aproape un an de învăţămînt la distanţă.

Donald Trump s-a oferit să-l ducă pe Kim Jong Un acasă cu Air Force One

Fostul Președinte american Donald Trump s-a oferit, la un moment dat, să-l ducă pe Kim Jong Un acasă cu avionul prezidențial, Air Force One. Este o nouă mărturie șocantă privind acțiunile fostului lider de la Casa Albă, publicată de BBC, care a realizat un documentar cu cele mai insolite momente din cariera de Președinte a miliardarului american. Isprava a avut loc în timpul celui de-al doilea summit Trump - Kim Jong Un, care s-a ținut la Hanoi, în Vietnam, în Februarie 2019. Tema întîlnirii era programul nuclear al Coreei de Nord, iar negocierile au intrat în impas, moment în care Donald Trump a părăsit brusc summitul, spunîndu-le ziariștilor: "Uneori, trebuie pur și simplu să pleci", potrivit BBC. Dar, înainte de a pleca, fostul Președinte i-a făcut o propunere uluitoare lui Kim. "Președintele Trump s-a oferit să-l ducă pe Kim acasă cu Air Force One. Președintele știa că Kim venise la Hanoi cu trenul, o călătorie de mai multe zile, în care a traversat China, așa că i-a spus: Te pot duce acasă în două ore, dacă vrei. Kim a refuzat", își amintește scena Matthew Pottinger, expert pe zona Asia în cadrul Consiliului Național de Securitate al lui Donald Trump.

Propunerea lui Trump a fost una din multele surprize pe care le-a făcut pe parcursul relației sale neașteptate cu Kim Jong Un, mai scrie BBC, care îl citează pe fostul consilier pe probleme de Securitate Națională John Bolton: "Trump credea că are un nou cel mai bun prieten". În timpul primei întîlniri dintre cei doi, la Singapore, în 2018, Trump a luat o altă decizie care a șocat întreaga sa echipă: a acceptat cererea lui Kim Jong Un de a anula exercițiile militare programate între SUA și Coreea de Sud.

"Kim Jong Un, la fel ca de multe ori în trecut, s-a plîns de exercițiile militare dintre Coreea de Sud și SUA, care au loc în peninsula coreeană de aproximativ 60 de ani. Din senin, Trump a spus: O să anulez jocurile de război (așa le numea el). Nu e nevoie de ele, sunt scumpe, iar asta o să te facă fericit. Nu-mi venea să cred. Secretarul de stat Pompeo, consilierul Kelly și cu mine eram în aceeași încăpere cu Trump și nu fuseserăm consultați. Decizia a venit din capul lui Trump. A fost o greșeală neforțată; o concesie pentru care nu am primit nimic la schimb", a mai povestit John Bolton pentru BBC.

Lidera opoziției din Belarus, despre protestele tot mai slabe: "Trebuie să recunosc, am pierdut strada"

La şase luni de la alegerile prezidenţiale din Belarus, cîștigate din nou de liderul autoritar Aleksandr Lukașenko, lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a recunoscut că mişcarea pentru democraţie a suferit o înfrîngere temporară, relatează DPA, potrivit Agerpres. "Trebuie să recunosc, am pierdut strada", a declarat Svetlana Tihanovskaia într-un interviu pentru ziarul elveţian Le Temps. "Nu avem mijloacele necesare să contracarăm violenţa regimului împotriva protestatarilor", a adăugat ea. Guvernul, a spus Tihanovskaia, are armele şi are puterea. "Da, se pare că pentru moment am pierdut", a adăugat ea. Dar opoziţia îşi construieşte structurile pentru bătăliile viitoare înainte de venirea Primăverii, a declarat Tihanovskaia pentru Le Temps, care a discutat cu ea în Lituania, unde este în exil. "Strategia noastră este să ne organizăm mai bine, să punem o presiune constantă asupra regimului pînă cînd oamenii sunt gata să iasă din nou în stradă, poate în Primăvară".

Doi presupuşi jihadiști, arestaţi la frontiera Turciei cu Siria

Autorităţile turce au arestat doi presupuşi membri ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI) care încercau să treacă din Siria în Turcia, a anunţat duminică Ministerul Apărării turc, citat de France Presse. „Grănicerii noştri staţionaţi în zonele Reyhanli şi Narlica ale oraşului Hatay (Sud) au arestat 16 persoane care încercau să intre ilegal pe teritoriul nostru, inclusiv doi membri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic şi doi ai Hayat Tahrir al-Sham”, a anunţat Ministerul pe Twitter. Gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) este legată de Al Qaida şi controlează aproape jumătate din provincia Idleb din Nord-Vestul Siriei. Cetăţenia persoanelor arestate nu a fost comunicată de Minister. În anii care au urmat declanşării conflictului din Siria, în 2011, Turcia, frontalieră, a fost unul dintre principalele puncte de tranzit pentru jihadiştii ce doreau să ajungă în această ţară în război. De la căderea autoproclamatului „califat” al SI în martie 2019, mulţi dintre ei au făcut cale întoarsă în Turcia. Acuzată de multă vreme că îi „lasă să treacă”, Ankara anunţă acum în mod regulat arestarea membrilor suspectaţi că aparţin SI care se află pe teritoriul său.

Franţa începe testarea masivă anti-covid în şcoli

Franţa începe testarea masivă în şcoli. Vor fi efectuate 200.000 de teste de salivă pe săptămînă, potrivit mediafax. Testele de salivă vor începe în şcoli după vacanţele şcolare. Jean-Michel Blanquer a asigurat că „între 50.000 şi 80.000 de teste” vor fi efectuate „începînd cu săptămîna aceasta”, pentru a ajunge la 200.000 de teste pe săptămînă. „Cu testele de salivă, credem că aproape toată lumea va fi de acord să fie testată”, a spus ministrul francez al Educaţiei. „Vom începe în primul rînd cu şcoala primară.”, a adăugat Jean-Michel Blanquer la BFMTV. Autorităţile franceze au adoptat la începutul săptămînii trecute un nou protocol de sănătate relaxînd regulile care impun închiderea clasei în cazul contaminării de către varianta britanică. De acum înainte, trei cazuri pozitive pentru varianta engleză duc la închiderea unei clase. Ministrul a precizat că prezenţa unui singur caz din varianta Sud-africană sau braziliană ar putea duce la închiderea unei unităţi.

Unul dintre criticii Papei Francisc a demisionat dintr-o funcţie de top din Vatican

Papa Francisc a acceptat demisia cardinalului Robert Sarah din funcţia de top din Vatican, un erou al multor conservatori care se confruntă adesea cu pontiful pe probleme teologice, potrivit mediafax. Cardinalul african, din Guineea, a deţinut diverse funcţii la Vatican în ultimii 20 de ani, relatează Reuters. Sarah îşi depusese demisia în Iunie anul trecut, cînd a împlinit 75 de ani, deoarece legea Bisericii impune tuturor episcopilor acest lucru, dar Papa le poate permite oficialilor Vaticanului să rămînă în funcţiile lor mai mult timp. Vaticanul a anunţat Sîmbătă că a aprobat demisia. În cea mai recentă poziţie pe care a ocupat-o din 2014, Sarah a criticat adesea schimbările dorite de Papa Francisc. Conservatorii din Biserică îl puneau adesea pe Sarah pe lista lor pentru ca într-o zi să-l succede pe Francisc ca pontif. Dar majoritatea observatorilor au văzut această posibilitate ca fiind extrem de îndepărtată, deoarece Sarah nu ar avea un sprijin larg printre colegii cardinali.