Realitatea internationala pe scurt (21 Octombrie 2019)

”Orașul interzis” din Coreea de Nord. Secretul apartamentelor fără geamuri sau balcoane

Secretomania regimului comunist de la Phenian a dus la o cenzură cu totul neobişnuită. Apartamentele şi camerele de hotel de la ultimele etaje ale clădirilor, care dau către zona instituţiilor oficiale, au ferestrele baricadate. Mai simplu spus, nu mai au geamuri şi nici balcoane. Obsesia lui Kim Jong Un pentru secretomanie şi securitate se face simţită şi în singurul cartier exclusivist din Phenian, unde stau în general membrii nomenclaturii, privilegiaţii regimului. Peste noapte, ferestrele de la etajele superioare au fost acoperite cu plăci de beton ori panouri late care obturează complet priveliştea. Jurnalistul unui site de ştiri din Coreea de Sud şi-a asumat riscul imens de a filma clădirile respective. Chad O’Carroll, corespondent NK News: ”Aceste “jaluzele” sunt făcute din beton. Sunt de neclintit. Și fie sunt complet opace, fie sunt ca niște șipci care îți permit să privești doar într-o anumită direcție”În hoteluri, măsurile sunt mai puţin drastice, dar cu același efect. De pildă, într-o clădire populară printre turişti, pe ferestre a fost lipită o peliculă opacă, astfel încît locatarii să nu poată distinge nimic din exterior. Chad O’Carroll, corespondent NK News: ”Din cîte înțeleg, ideea acestui demers este să-i împiedice pe oameni să privească spre ceea ce numim “Orașul Interzis” din Coreea de Nord”.

“Oraşul Interzis” este formula folosită pentru un sector al Capitalei Nord-coreene în care sunt situate mai multe sedii guvernamentale importante. Dean Cheng, analist: ”Dacă ești un asasin, probabil ți-ar fi de folos o perspectivă la înălțime. Dacă vrei să vezi cine vine și cine pleacă, dacă vrei să stabilești programul cuiva, atunci aceste apartamente îți oferă priveliștea necesară ca să știi cine în ce birou intră”.

Afectaţi de aceste măsuri sunt însă şi cîţiva dintre oficialii de la Phenian, oameni pe care jurnaliştii care au realizat acest reportaj susţin că dictatorul i-a mituit cu bani şi apartamente în această zonă ca să-l păstreze la putere.

Prezența de spirit a unui profesor cînd a văzut un elev înarmat în școală

Scene uimitoare au fost surprinse de camerele de supraveghere într-un liceu din SUA, unde un profesor a îmbrățișat un elev cu probleme psihice care intrase în instituția de învățămînt cu o armă de foc.

Pe 17 Mai, Angel Granados-Diaz, 18 ani, a pătruns într-un liceu din statul american Oregon cu o armă de foc. Pînă să apuce să facă vreo victimă, în calea tînărului a apărut profesorul de sport Keanon Lowe, care a reușit să îl dezarmeze, potrivit nypost.com.

În imaginile făcute publice Vineri de către autorități se poate vedea cum profesorul reușește să îi smulgă arma din mînă elevului și o pasează mai departe unui alt profesor. Imediat după ce l-a dezarmat pe tînăr, profesorul de sport l-a luat în brațe pînă la sosirea polițiștilor.

“Ușile s-au deschis, iar eu eram la 1 metru distanță și apare un copil cu un shotgun. Am analizat situația foarte repede. I-am văzut privirea și am realizat că arma era reală.

M-am întins și i-am apucat arma cu ambele mîini, iar copiii au fugit din clasă țipînd. Am simțit compasiune pentru el. De multe ori, cînd ești tînăr, nu îți dai seama ce faci”, a declarat profesorul.

Elevul Granados-Diaz ar fi avut atunci un dezechilibru nervos. În timpul procesului, finalizat zilele trecute, el și-a recunoscut faptele și a primit o pedeapsă de 36 de luni de închisoare cu suspendare pentru posesie ilegală a unei arme de foc într-o clădire publică. Tot ca parte din pedeapsă, tînărul va fi supus unui tratament pentru boli psihice și abuz de substanțe.

Un român acuzat de crimă în Germania a reușit să se ascundă de Poliție timp de 27 de ani

Un român acuzat că a ucis un conațional în 1992 în Germania a fost arestat în București la începutul lunii Octombrie, la 27 de ani de la producerea faptei. Crima a avut loc în noaptea de 27 Noiembrie 1992, într-un centru de imigranți din localitatea Weismain. Bărbatul este acuzat că și-a ucis colegul de cameră, tot român și el, lovindu-l cu o halbă de bere în cap, în timp ce dormea, potrivit tag24.de. În urma investigațiilor, autoritățile germane au emis în 1993 un mandat internațional de arestare pe numele bărbatului, însă nu au reușit să îi dea de urmă.

Potrivit anchetei, bărbatul s-a folosit de mai multe identități false pentru a scăpa de urma Poliției timp de mai bine de un sfert de secol, timp în care a călătorit de mai multe ori în Germania. Anul acesta, în luna Septembrie, polițiștii din Coburg au descoperit că agresorul s-a întors în România, unde a și fost arestat de autoritățile române ulterior. Bărbatul a fost extrădat în Germania pe 9 Octombrie unde este urmărit pentru crimă, potrivit NeuePresse.

„Cînd vei găsi această scrisoare, e posibil să fi fost deja arestat sau ucis”. Scrisorile de adio ale protestatarilor din Hong Kong

Persoanele care participă la manifestațiile desfășurate în Hong Kong au început să scrie și să trimită „scrisori de adio” apropiaților, în contextul escaladării tensiunilor între protestatari și autorități, relatează site-ul cotidianului The New York Times, citat de MEDIAFAX.

„Cînd vei găsi această scrisoare, e posibil să fi fost deja arestat sau ucis”, scrie un protestatar în vîrstă de 22 de ani, care s-a semnat sub pseudonimul „Nimeni”. Cîțiva protestatari au transmis publicației The New York Times că au scris acele scrisori după ce autoritățile au început să folosească gloanțe reale. Violențele au escaladat în ultimul timp pe fondul protestelor din Hong Kong. Protestatarii au devenit mult mai agresivi, iar autoritățile au început să le percheziționeze locuințele unora dintre ei, relatează jurnaliștii americani. „Tată, mă simt nedemn că te părăsesc așa devreme, înainte de a îmi îndeplini datoriile de fiu, să fiu aproape de tine. Cînd nu voi mai fi, te rog să ai grijă de tine”, scrie un alt protestatar pe nume Ming. Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a susținut că forțele de ordine au folosit „în mod corespunzător forța armelor” pentru a răspunde protestelor de amploare manifestate în regiune

Protestele în Hong Kong, care deseori au fost marcate de incidente violente între demonstranți și forțele de ordine, au izbucnit în urmă cu patru luni, ca reacţie la un controversat proiect de lege ce ar fi facilitat extrădările spre China continentală. Manifestanţii contestă politicile Guvernului local pro-Beijing, condus de Carrie Lam.

Fostă colonie britanică, Hong Kongul a revenit sub suveranitatea Chinei în 1997, după 157 de ani, și se bucură de un statut special și de autonomie. Hong Kong a fost ocupat gradual de Imperiul Britanic începînd cu 1841. În 1898, britanicii au forţat Dinastia Qing, administraţia imperială de la acea vreme a Chinei, să semneze un tratat prin care o mare parte a regiunii Hong Kong a fost cedată Regatului Unit pe o perioadă de 99 de ani. Termenii acestei concesiuni au expirat în 1997, cînd britanicii au returnat regiunea printr-un tratat care prevede o largă autonomie faţă de Beijing pînă în 2047. Hong Kong este a patra cel mai dens populată regiune a lumii.

Înlăturarea miliţiei kurde YPG din Nordul Siriei, în centrul discuţiilor Erdogan-Putin

Turcia şi Rusia vor discuta despre retragerea miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG) din oraşele siriene Manbij şi Kobani din Nordul Siriei în cadrul unor convorbiri bilaterale la vîrf săptămîna aceasta la Soci, a confirmat Duminică ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Ankara a convenit Joi cu Washingtonul să-şi suspende ofensiva în Nord-Estul Siriei timp de cinci zile pentru a permite YPG să se retragă dintr-o regiune unde Turcia vrea să instituie o „zonă de securitate”. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se va deplasa Marţi la Soci pentru o întîlnire de urgenţă cu omologul său rus, Vladimir Putin. Într-un comunicat difuzat anterior de Kremlin se menţiona că cei doi lideri doresc „să pună accentul pe necesitatea prevenirii unui conflict între unităţile turce şi siriene”.

Într-un interviu acordat postului de radio Kanal 7, Cavusoglu a declarat că Turcia se aşteaptă ca YPG să se retragă din zonele în care Guvernul sirian, susţinut de Moscova, şi-a desfăşurat forţe în Nordul Siriei. Ministrul turc a mai spus că Turcia nu doreşte să vadă nici măcar un combatant YPG în „zona de securitate” la sfîrşitul perioadei de armistiţiu.

Arestări după ruperea unui baraj din Siberia, soldate cu 15 morţi

Autorităţile ruse au anunţat Duminică arestarea a trei responsabili ai unei exploatări aurifere din Siberia unde ruperea unui baraj s-a soldat Sîmbătă cu cel puţin 15 morţi, transmite AFP. Alţi şase oameni sunt încă daţi dispăruţi, potrivit agerpres. Au fost reţinuţi directorul companiei Sissim, responsabilul şi şeful de şantier, a precizat comisia de anchetă într-un comunicat. Cei trei au fost duşi la Krasnoiarsk, capitala regiunii, pentru interogatorii. Conform presei ruse, Sissim este o filială a companiei private Sibzoloto, care deţine mai multe exploatări aurifere. În cadrul anchetei a fost percheziţionat sediul firmei din Şcetinkino, la circa 160 de km la Sud de Krasnoiarsk, unde s-a produs catastrofa.

Anchetatorii consideră că explicaţia cea mai plauzibilă pentru accident constă în nerespectarea reglementărilor. Responsabilii locali susţin că barajul a fost construit necorespunzător, iar existenţa sa nici măcar nu fusese adusă la cunoştinţa autorităţilor.

Apele revărsate după ruperea barajului au inundat locuinţele angajaţilor exploatării. Căutarea celor dispăruţi este îngreunată de vremea rea, care nu permite folosirea aviaţiei, a arătat Ministerul rus pentru situaţii de urgenţă.

Rusia este unul din cei mai mari producători de aur din lume; anul trecut, la nivel naţional s-au extras aproape 300 de tone. Aurul din rîuri este în multe cazuri exploatat de firme mici, cum este şi Sibzoloto, care a produs trei tone de aur în 2018. Potrivit informaţiilor preluate Sîmbătă de agenţiile internaţionale de presă, la exploatarea din Şcetinkino lucrau circa 270 de angajaţi.

Pentagonul anunță mutarea militarilor americani din Nordul Siriei în Vestul Irakului

Toţi cei aproximativ 1.000 de militari americani retraşi din Nordul Siriei vor fi trimişi în vestul Irakului, pentru a continua campania împotriva Statului Islamic, a anunţat Sîmbătă secretarul Apărării SUA, Mark Esper, citat de Reuters, scrie agerpres. Aflat la bordul unei aeronave militare americane, în drum spre Orientul Mijlociu, Esper a precizat că trupele americane au şi misiunea „de a contribui la apărarea Irakului”. „Retragerea SUA din Nord-Estul Siriei continuă rapid (…), vorbim de săptămîni, nu de zile”, le-a declarat el reporterilor. Un oficial american cu funcţie înaltă în domeniul Apărării a explicat că situaţia în regiune este în continuare volatilă, iar planurile Washingtonului s-ar putea modifica.

Joi, Turcia a acceptat să declare un armistiţiu de cinci zile în Nordul Siriei, pentru a le permite luptătorilor kurzi să se retragă din „zona de siguranţă” pe care Ankara intenţionează să o creeze pe teritoriul sirian, la Sud de frontieră. Încetarea focului, obţinută de vicepreşedintele american Mike Pence de la Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, are şi rolul de a detensiona criza provocată de retragerea forţelor americane din Siria, anunţată luna aceasta de Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Esper a apreciat că armistiţiul este „în general” respectat. „Observăm o stabilizare a liniilor, dacă vreţi, pe teren, şi primim rapoarte despre tiruri intermitente (…), ceea ce nu mă surprinde neapărat”, a afirmat şeful Pentagonului. El a adăugat că Statele Unite menţin contactul cu miliţia kurdă YPG, care pare să păzească în continuare, în zonele pe care le mai controlează, închisorile unde sunt deţinuţi luptători jihadişti.

În Irak sunt deja desfăşuraţi peste 5000 de soldaţi americani, care participă la instruirea forţelor armate irakiene şi la prevenirea recrudescenţei Statului Islamic, menţionează Reuters.

Proteste de amploare la Roma. Salvini şi Berlusconi, împotriva actualului Guvern de stînga 

Zeci de mii de susţinători ai Ligii de extremă dreapta, conduse de fostul vicepremier italian Matteo Salvini, au participat Sîmbătă în centrul Romei la o manifestaţie împotriva actualului Guvern de stînga, pe care liderul formaţiunii Forza Italia, Silvio Berlusconi, l-a descris drept cel mai ”stîngist” din istoria Italiei, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

”Noi suntem poporul împotriva elitei, vom schimba istoria ţării noastre”, a spus Salvini în faţa celor circa 50.000 manifestanţi, conform estimării Poliţiei. El a lansat critici şi împotriva politicilor Uniunii Europene, salutînd totodată ”poporul catalan şi pe cel britanic”. ”Dacă vorbim despre suveranitate, eu doresc să trăiesc într-o ţară liberă, unde se guvernează fără să se aştepte telefonul lui Merkel sau al lui Macron. Italia pentru italieni”, a mai clamat Salvini la manifestaţie.

Partidul său, Liga, rămîne cel mai popular, fiind cotat cu circa 30% din intenţiile de vot în sondaje. Fost ministru de Interne şi vicepremier în precedentul Guvern al lui Giuseppe Conte, Salvini a intrat în conflict cu Bruxellesul din cauza măsurilor luate de Guvernul de la Roma împotriva migraţiei ilegale şi a politicilor economice cu un pronunţat caracter social ce ameninţau respectarea ţintei de deficit bugetar. Liderul Ligii s-a văzut înlăturat de la putere în August după ce a încercat să forţeze convocarea alegerilor anticipate, iar partenerul său de coaliţie, formaţiunea anti-sistem Mişcarea 5 Stele (M5S), a format o alianţă inedită cu formaţiunea de stînga Partidul Democrat (PD), împreună cu care guvernează în prezent într-un Executiv considerat proeuropean. Executiv pe care însă liderul formaţiunii Forza Italia, fostul premier acum în vîrstă de 83 de ani Silvio Berlusconi, l-a descris în intervenţia sa la mitingul lui Salvini drept ”cel mai stîngist din istoria noastră”. Amintind că a intrat în politică în urmă cu 25 de ani pentru a salva Italia de ”comunişti”, Berlusconi a susţinut că în opinia sa acum această ameninţare este mai mare ca niciodată.

Pe scena manifestaţiei a mai urcat şi Giorgia Meloni, care conduce partidul de extremă dreapta Fraţii Italiei (Fdl). Salvini l-a eclipsat pe Berlusconi ca lider al dreptei italiene, dar încă are nevoie de sprijinul acestuia din urmă în încercarea de a reveni la putere, altfel relaţia lor fiind destul de ambiguă şi adesea tensionată. Totuşi, cele trei partide de dreapta participante la manifestaţia de Sîmbătă îşi unesc forţele la alegerile locale şi regionale.

Zeci de mii de persoane au vizitat Tîrgul de Carte de la Frankfurt

Holuri arhipline, mulţimi numeroase reunite în faţa standurilor de lectură şi cozi impresionante formate cu ocazia sesiunilor de autografe au marcat prima zi în care Tîrgul de Carte de la Frankfurt a fost deschis pentru publicul larg, Sîmbătă, cînd zeci de mii de persoane au vizitat cel mai mare eveniment de acest tip din lume, informează DPA, potrivit agerpres. „Este foarte aglomerat şi noi suntem foarte mulţumiţi de acest lucru”, a declarat Kathrin Gruen, purtătoarea de cuvînt a evenimentului. „În holurile dedicate literaturii de limbă germană, am atins limita maximală a capacităţii de primire”, a adăugat ea. La standurile editurilor, vizitatorii se informau în legătură cu noile publicaţii şi bestselleruri.

Ediţia 2019 a fost prima din istoria evenimentului ce a permis vînzarea de cărţi pe parcursul weekendului. Conform tradiţiei, numeroşi tineri purtînd costume colorate – denumiţi „cosplayers” – au putut fi văzuţi în toate spaţiile expoziţionale. În plus, vizitatorii au putut să asiste la sesiuni de lectură şi discuţii. Unul dintre subiectele intens dezbătute a fost tema modificărilor climatice. Luisa Neubauer, reprezentantă a campaniei „Fridays For Nature”, a dezbătut această tematică, Sîmbătă, cu Armin Laschet, preşedintele landului Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei.

Ţara care a deţinut statutul de invitat special la ediţia din 2019 a fost Norvegia. La acest tîrg de carte, dar şi în cadrul muzeelor şi în diverse spaţii din întregul oraş Frankfurt, Norvegia s-a prezentat în faţa vizitatorilor cu o vastă ofertă culturală. Mai mulţi scriitori germani şi norvegieni au participat Sîmbătă după-amiază la un meci de fotbal, organizat pe un teren amenajat în aer liber între halele expoziţionale ale evenimentului. Echipa scriitorilor germani, coordonată de legendarul antrenor Otto Rehhagel, a cîştigat cu scorul de 5-3.

La ediţia din acest an a evenimentului, care a durat pînă Duminică, au participat 7.500 de expozanţi. Aproximativ 100 de scriitori norvegieni au fost prezenţi la Frankfurt, inclusiv renumitul autor de romane poliţiste Jo Nesbo.