Realitatea internationala pe scurt (21 Mai 2019)

Zeci de mii de femei Nord-coreene sunt vîndute ca sclave sexuale în China

Zeci de mii de femei din Coreea de Nord sunt vîndute în China ca sclave sexuale, se arată într-un raport citat de The Independent. Conform sursei citate, raportul a fost dat publicității de grupul Korea Future Initiative, care a constatat că femeile din Coreea de Nord sunt ținta traficului de carne vie în scop sexual, fiind abuzate sexual, obligate să se prostitueze și forțate să se căsătorească.

”Alungate din patria lor de către un regim patriarhal care supraviețuiește datorită tiraniei, sărăciei și opresiunii, femeile din Coreea de Nord trec prin mîinile traficanților și organizațiilor criminale, înainte să ajungă în China, în schimburi sexuale, unde sunt exploatate și folosite de bărbați pînă cînd trupurile lor sunt epuizate”, se arată în acest raport.

Investigația a descoperit ”o rețea de criminalitate complexă și interconectată” care obținea cîștiguri estimate de 105 milioane de dolari anual de pe urma ”vînzării trupurilor de femei din Coreea de Nord”. ”Victimele sunt prostituate pentru aproximativ 30 de yuani chinezești (în jur de 4 dolari), vîndute ca neveste pentru aproximativ 1000 de yuani chinezești (146 de dolari) și traficate în rețele de sex virtual într-o rețea de audiență globală”, spune autoarea acestui raport, Yoon Hee-soon, care este și cercetătoare la Korea Future Initiative, o organizație non-profit cu sediul la Londra.

Trump amenință Iranul cu distrugerea: ”Va fi sfîrșitul oficial”

Donald Trump a ameninţat Iranul cu distrugerea în cazul în care acest stat atacă interesele americane, într-o postare pe Twitter, care stîrneşte îngrijorare despre un potenţial conflict între cele două state. “Dacă Iranul doreşte să se lupte, va fi sfîrşitul oficial al Iranului. Fără ameninţări, vreodată, la adresa SUA”, a avertizat liderul de la Casa Albă. Tensiunile dintre Washington şi Teheran s-au exacerbat după ce SUA au anunţat desfăşurarea în Golf a portavionului Abraham Lincoln şi a bombardierelor B-52, invocînd existenţa unor ameninţări din partea Iranului la adresa trupelor şi a intereselor sale. Trump a înăsprit sancţiunile economice la adresa Iranului, pe lîngă întărirea prezenţei militare americane în regiune.

Teheranul a calificat manevrele SUA drept un război psihologic şi un joc politic. Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a minimalizat, Sîmbătă, posibilitatea unui noi război în regiune. La încheierea unei vizite în China, Zarif s-a declarat “sigur (...) că nu va exista un război deoarece noi nu dorim conflict şi pentru că nimeni nu îşi face iluzii în privinţa capacităţii sale de a înfrunta Iranul în regiune”, conform agenţiei Irna, citată de AFP.

Cinci români au fost condamnați după ce au violat o tînără în grup, în Marea Britanie

Cinci români au fost condamnați la cîte zece ani de închisoare după ce au violat în grup o tînără, într-un parc din Marea Britanie și au filmat atacul cu telefoanele mobile. Cei cinci atacatori - Florin C., 20 de ani, Dorel D., 23 de ani, Oprea D., 18, Alexandru D., 18 și Marius D., de 24 de ani - au fost fiecare condamnați la cîte 10 ani de închisoare, transmite BBC. Toți au pledat vinovați pentru acuzații de viol, iar în telefonul a doi dintre ei s-au găsit filmulețe cu atacul petrecut anul trecut, în luna decembrie, în orașul Jersey.

Cei cinci, care lucrau în agricultură, au ieșit într-un club și unul dintre ei a început să danseze și să flirteze cu victima, care părea foarte beată, conform imaginilor de pe camerele de supraveghere. La plecare, ceilalți români apar în apropierea celor doi. Toți au condus-o pe tînără într-un parc din apropiere, unde au violat-o. Pe tot parcursul violului, tînăra nu a scos nici un cuvînt, spunîndu-i judecătorului că s-a temut că va fi ucisă, a arătat instanța. Ulterior fata a fost abandonată de cei cinci în oraș, acolo unde a fost găsită de un trecător care a anunțatPoliția.

Belșugul bogaților într-una din cele mai sărace țări din lume

Peste 200 de oameni foarte bogaţi au plătit fiecare suma de 173.000 dolari pentru a participa la un dineu găzduit de premierul etiopian Abiy Ahmed. Dineul a avut scopul de a strînge fonduri pentru a înfrumuseţa Capitala Addis Abeba, au anunţat media de stat, relatează AFP. Radio-televiziunea Fana BC, apropiată Puterii, a publicat imagini de la dineu în care apar bărbaţi în smoking, aşezaţi la o masă de festivităţi acoperită cu trandafiri, în fostul palat imperial Menelik.

“Un loc pentru eveniment a fost evaluat la cinci milioane de birri” sau 173.000 dolari (150.000 euro) ”şi peste 200 de persoane, reprezentînd organizaţii locale şi internaţionale” au participat la eveniment, a adăugat media citată.

Dineul a avut ca scop strîngerea de fonduri pentru un proiect lansat în urmă cu trei ani de premierul Abiy pentru a ”îmbunătăţi imaginea Capitalei Addis Abeba”, un oraş în plină activitate, care trece prin schimbări profunde şi care are numeroase clădiri moderne.

Adresîndu-se în limba amhară invitaţilor săi, premierul Abiy le-a cerut să susţină proiectul său, exprimîndu-şi speranţa că odată finalizat, Capitala Addis Abeba va fi privită ca un oraş african “frumos şi curat”. Potrivit unui clip video de promovare a proiectului postat pe site-ul prim-ministrului, “creşterea rapidă şi expansiunea oraşului în ultimii ani nu au utilizat în mod adecvat resursele naturale şi topografia magnifică de care beneficiază oraşul”. Spaţiile verzi nu reprezintă decît 0,3 metri pătraţi pe cap de locuitor la Addis Abeba, iar proiectul urmăreşte să ridice această cifră la şapte metri pătraţi pe cap de locuitor pentru a ajunge la nivelul mediu în Africa, potrivit aceleiaşi surse.

Cu un cost estimat la un miliard de dolari (896 milioane de euro), acest proiect vizează să creeze parcuri, benzi de biciclete şi străzi pietonale de-a lungul căilor navigabile ale capitalei, să planteze arbori şi să construiască ferme urbane pe o suprafaţă de 56 km2.

Pe reţelele sociale, iniţiativa a fost aspru criticată, unii punînd la îndoială chiar importanţa proiectului, pe care nu îl consideră o prioritate. Premierul Abiy, în funcţie din Aprilie 2018, a fost lăudat în Etiopia şi în străinătate pentru programul său de reforme.

Etiopia este a doua ţară cu cea mai mare populaţie de pe continent, aproximativ 100 de milioane de locuitori, şi are cea mai dinamică economie din Africa de Est. Ţara rămîne însă una dintre cele mai sărace din lume, cu un venit anual mediu pe cap de locuitor de 783 de dolari.

Poliţia din Anglia a dejucat 19 atentate teroriste de amploare în ultimii doi ani

Poliţia britanică a dejucat 19 atentate teroriste de amploare în ultimii doi ani. Anunţul a fost făcut de ministrul de Interne, care spune că a fost vorba atît despre atacuri islamiste, cît şi despre cele plănuite de extremişti de dreapta. Oficialul de la Londra a anunţat că Guvernul îşi doreşte noi legi pentru prevenirea atentatelor, în contextul în care, susţine el, autorităţile se confruntă cu un număr tot mai mare de ameninţări teroriste.

Sajid Javid, ministrul britanic de Interne: „Această ţară este protejată de cei mai buni poliţişti, cele mai bune servicii de informaţii şi cei mai buni militari din lume. În ultimii doi ani, ei au dejucat 19 atacuri teroriste de amploare, 14 dintre ele islamiste, şi cinci motivate de ideologia extremei drepte. Vorbim, însă, doar de vîrful aisbergului, fiindcă pentru fiecare atentat prevenit alte cîteva zeci nici nu au mai apucat să fie pornite. Cei mai mulţi oameni nu vor şti niciodată cît de mult ne protejează munca voastră excelentă, realizată în colaborare cu MI5”.

Epocala surpriză pe care un miliardar a făcut-o studenților unei universități

400 de absolvenţi ai unei universităţi din Statele Unite au primit un cadou nesperat, la ceremonia de decernare a diplomelor. Un miliardar a anunţat că le va plăti tuturor creditele de studii. Robert F. Smith este unul dintre cei mai cunoscuți filantropi de culoare din Statele Unite, iar averea a făcut-o investind în firme de tehnologie. Bunul samaritean este fondatorul şi directorul unei mari firme de investiţii şi are o avere estimată la 4,4 miliarde de dolari. El a fost invitat să ţină un discurs la universitatea din Atlanta, înfiinţată în 1897 special pentru educarea bărbaţilor afroamericani. Omul de afaceri a spus va achita împrumuturile bancare făcute de studenţii promoţiei 2019 pentru a-şi plăti studiile. Presa americană estimează că ar fi în jur de 40 de milioane de dolari. Americanii datorează, în total, peste 1.500 de miliarde de dolari, bani împrumutaţi pentru studii.

Apocalipsă islamică la Paris! Sute de imigranți africani au ocupat terminalul aeroportului Charles de Gaulle: „Franța nu aparține francezilor”

O mulțime furioasă de imigranți ilegali din Africa a asediat Duminică aeroportul din Paris, cerînd statutul  de imigrant permanent, deoarece „Franța nu aparține francezilor” și „toată lumea are dreptul să fie aici”. Potrivit New York Post, imaginile surprinse Duminică pe aeroportul  Charles de Gaulle arată sute de imigranți ilegali care umblă prin aeroport și ocupă un întreg terminal, cerînd să aibă o întîlnire cu premierul francez. Imaginea postată pe Twitter indică prezența a aproximativ 500 de imigranți aflați în Terminalul 2 al aeroportului Charles de Gaulle, în timp ce cîțiva ofițeri de Poliție încearcă să-i stăpînească.

„Franța nu aparține francezilor! Toată lumea are dreptul să fie aici!”, se aude o persoană care strigă într-un difuzor. Protestul a fost organizat de grupul de sprijin pentru migranți „La Chapelle Debout", care susține că membrii lor se autodefinesc „Vestele negre”. Un mesaj postat pe Twitter pare să sugereze că prim-ministrul Édouard Philippe ar fi cedat cererilor și le-ar fi acordat statut legal permanent, deși acest lucru nu a fost confirmat.

Opt poliţişti portughezi, condamnaţi pentru violenţe împotriva unor imigranţi africani

Opt poliţişti portughezi au fost condamnaţi de un Tribunal pentru că au sechestrat, agresat şi insultat şase tineri proveniţi din rîndul unei comunităţi de imigranţi africani într-un Comisariat de la periferia Lisabonei, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres. La peste patru ani de la comiterea faptelor, agenţii condamnaţi au primit pedepse între două luni şi cinci ani de închisoare cu suspendare. Unul singur a fost condamnat la închisoare cu executare, un an şi jumătate, întrucît era recidivist.

Alţi nouă poliţişti au fost achitaţi de Tribunal, care nu i-au găsit vinovaţi de acuzaţiile de tortură sau de o motivaţie rasistă a agresiunilor, a explicat judecătoarea Ester Pacheco. Tribunalul a considerat că se află în faţa „unui caz de abuz grav de autoritate” din partea poliţiştilor, care au recurs la reţineri „nejustificate” şi apoi au încercat să-şi explice conduita printr-o „presupusă tentativă de invadare a comisariatului lor”, a adăugat ea.

Faptele datează din Februarie 2015, după arestarea unui tînăr din cartierul Cova da Moura, unde majoritatea populaţiei este provenită din rîndul imigraţiei venite din Republica Capului Verde, una dintre fostele colonii africane ale Portugaliei. Ceilalţi cinci tineri s-au deplasat la Comisariat pentru a protesta împotriva acestei reţineri, dar au fost şi ei arestaţi. La momentul respectiv, ei aveau între 23 şi 25 de ani. „Este o decizie inedită, însă pedepsele sunt derizorii”, a afirmat Celso Lopes, una dintre cele două victime prezente Luni în sala de audienţe a Tribunalului din Sintra.

Potrivit media locale, este pentru prima dată cînd sunt condamnaţi în Portugalia atîţi poliţişti într-un caz de asemenea natură. „Acest caz subliniază necesitatea unui control independent şi extern al activităţii forţelor de securitate”, a reacţionat directorul filialei portugheze a ONG-ului Amnesty International, Pedro Neto. „Statul nu poate da greş faţă de victimele rasismului”, a adăugat el într-un comunicat.

Rusia nu are nimic a face cu scandalul politic din Austria

Rusia ”nu are nimic a face” cu scandalul politic din Austria, unde difuzarea unei înregistrări video compromiţătoare a liderului naţionalist Heinz-Christian Strache a aruncat în aer coaliţia aflată la putere, a dezminţit Kremlinul, relatează AFP, scrie news.ro. ”Este o poveste care nu are nimic a face şi nu poate avea ceva a face cu noi”, a declarat pentru presă un purtător de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov referindu-se la această înregistrare video.

Difuzarea, Vineri, a acestei înregistrări, în care Heinz-Christian Strache şi unul dintre ”locotenenţii” săi discută cu o interlocutoare care se prezintă drept o nepoată a unui oligarh rus a provocat un adevărat cutremur politic în Austria. Ei discutau despre acordarea unor contracte publice austriece în schimbul susţinerii financiare. Strache a demisionat Sîmbătă de la conducerea partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta), dar şi din postul de vicecancelar al Guvernului lui Sebastian Kurz. ”Eu nu pot să emit vreo părere despre apariţia acestei înregistrări video, pentru că ea nu are nimic a face cu Rusia, nici cu Preşedintele (Vladimir Putin) şi nici cu Guvernul (rus). Noi nu ştim cine este această femeie, dacă este de naţionalitate sau de origine rusă”, a adăugat Peskov.

Oligarhul despre care este vorba în înregistrarea video – Igor Makarov – a declarat Duminică ediţiei ruse a revistei Forbes că el este fiu unic şi nu are ”vreo legătură de rudenie” cu femeia din înregistrarea video, pe care ”nu o cunoaşte deloc”.

Marine Le Pen a denunţat, Luni, ”o greaţă grea”, după demisia vicecancelarului austriac, totodată liderul FPÖ – aliat al Rassamblement national (RN, extremă dreapta, fostul FN) –, în urma înregistrării video cu privire la Rusia şi a salutat rolul Moscovei împotriva ”fundamentalismului islamist”. ”Ne confruntăm cu greţeala unui om, o greşeală grea. De altfel, ea a fost sancţionată imediat prin demisia sa, nu doar din postul de vicecancelar, ci şi din cel de preşedinte al FPÖ”, un partid aliat RN în Parlamentul European (PE), a declarat la Franceinfo preşedinta Rassemblement National.

Nemţii au mai mare încredere în primari decît în politicienii trimişi la Parlamentul European

Germanii au mai multă încredere în politicienii lor la nivel municipal decît în cei care lucrează pentru instituţii ale Uniunii Europene, potrivit unui sondaj realizat pentru Fundaţia Bertelsmann, relatează dpa, potrivit agerpres. Aproape 64% dintre cei 2.000 de alegători chestionaţi de institutul de sondare a opiniei publice Soko şi-au exprimat încrederea în primari, 48,5% pronunţîndu-se la fel pentru politicienii municipali în general. Aproximativ 43% au încredere în politicieni la nivel de stat şi 32% în cei la nivel federal. Politicienii europeni se bucură de încrederea a doar 28% dintre alegătorii germani, a indicat Soko cu cîteva zile înainte ca alegătorii din UE să meargă la urne pentru a alege un nou Parlament European.