Realitatea internationala pe scurt (21 Mai 2018)

Mitingul electoral european al lui Erdogan de la Sarajevo

Preşedintele turc Recep Erdogan s-a întîlnit Duminică, în sala Zetra din Sarajevo, cu peste 15.000 de turci expaţi din mai multe ţări europene cărora le-a cerut sprijinul pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 24 Iunie, potrivitnews.ro. El le-a spus susţinătorilor: „Ca turci europeni ne-aţi susţinut mereu. Acum, avem nevoie din nou de sprijinul vostru pentru alegerile din 24 Iunie”. „În vreme ce faimoase ţări europene au eşuat în a susţine că sunt leagănul civilizaţiei, Bosnia şi Herţegovina au arătat – prin faptul că ne-au permis să ne adunăm aici – că reprezintă o adevărată democraţie şi nu una aşa-zisă”, a mai spus Erdogan citat de Reuters.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz, care conduse o coaliţie de dreapta ce s-a opus aderării Turciei la Uniunea Europeană, a declarat luna trecută că lui Erdogan îi va fi interzis să „încerce să exploateze” comunităţile de turci din Europa. Germania a interzis astfel de manifestări pentru campania privind referendumul de anul trecut pentru un nou sistem care sporeşte puterea preşedintelui turc. Austria şi Olanda au anunţat în luna Aprilie că vor interzice orice fel de campanie electorală a politicienilor turci pe teritoriul lor.

Tot duminică, Erdogan a promis o investiţie de mai multe miliarde de euro pentru o autostradă care să lege Belgradul de Sarajevo. Cel mai popular politician turc din istoria recentă, Recep Erdogan, conduce ţara de 15 ani. Turcia are relaţii foarte bune cu Bosnia şi Herţegovina, iar companiile turceşti au jucat un rol major în reconstrucţia ţării după războiul inter-etnic din anii 1990. Jumătate dintre cei 3,5 milioane de cetăţeni ai Bosniei sunt musulmani, o treime sunt sîrbi, iar croaţii reprezintă 15% din populaţie. În Europa trăiesc 3 milioane de turci cu drept de vot, dintre care 1,4 milioane, în Germania

Manifestații la Strasbourg, în Franța, în sprijinul poporului palestinian

Aproximativ 1.500 de persoane, potrivit Poliţiei, 2.500, conform organizatorilor, s-au reunit Duminică la Strasbourg – în Estul Franţei – pentru a manifesta în sprijinul poporului palestinian, informează AFP. „Palestina va trăi”, a scandat minute în şir mulţimea, care arbora drapele palestiniene, turceşti şi franceze. „Nu vom abandona niciodată Ierusalimul” şi „Stop masacrului!”, se putea citi pe pancarte.

 „Suntem aici pentru a denunţa decizia administraţiei Trump de a-şi transfera Ambasada la Ierusalim”, a declarat Leila Shihabi, din colectivul „Strasbourg-Palestina 2018”, organizaţia aflată la originea reuniunii. Manifestanţii, reuniţi în piaţa Kleber, în centrul oraşului, au cerut de asemenea „conducătorilor comunităţii internaţionale să reacţioneze cu fermitate faţă de suferinţa poporului palestinian”. „Trebuie aduşi în faţa justiţiei internaţionale responsabilii de această violenţă”, a apreciat un student de 24 de ani, care afirmă că nu aparţine nici unei grupări militante. Soldaţi israelieni au ucis Lunea trecută 62 de palestinieni şi au rănit alţi 2.500 la frontiera dintre Israel şi Fîşia Gaza, în cursul manifestaţiilor împotriva transferului Ambasadei SUA la Ierusalim.

Aproximativ 10.000 de oameni au protestat în Maroc faţă de mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim

Circa 10.000 de oameni au protestat, Duminică, în Casablanca, faţă de mutarea Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, manifestanţii scandînd şi lozinci împotriva Israelului, informează site-ul agenţiei de presă Reuters. În cadrul protestului, cei 10.000 de marocani au scandat ”Moarte Israelului” pe străzile din Casablanca. Protestatarii au fluturat steaguri palestiniene şi pancarte pe care stătea scris "Al Quds (Ierusalim), Capitala eternă a Palestinei".

Roger Daltrey: Mişcarea #MeToo este o mizerie, starurile rock nu hărţuiesc femeile pentru că „nu au nevoie”

Roger Daltrey, solist şi membru fondator al trupei The Who, îl numeşte comunist pe laburistul Jeremy Corbyn şi spune despre mişcarea #MeToo că este o mizerie. Afirmaţiile făcute de muzician se regăsesc într-un interviu acordat Event Magazine, potrivit news.ro. În vîrstă de 79 de ani, Daltrey spune că nu este împotriva Uniunii Europene, ci doar a Bruxellesului. „Sunt împotriva Bruxellesului, nu a UE. Nu pot să trăiesc cu asta pentru că am pierdut oameni din familie luptînd pentru dreptul nostru la democraţie”, a declarat el, citat de NME. Corbyn, liderul Partidului Laburist, este, în opinia muzicianului „un comunist” care ar trebui să îşi recunoască apartenenţa. „Jeremy Corbyn nu este un socialist. Este un comunist. Fii sincer legat de asta şi vedem apoi cîte voturi primeşti, Jeremy, pentru că altfel ajungi pe Downing Street (reşedinţa prim-ministrului britanic, n.r.) sub o falsă premisă”.

Un alt subiect despre care a vorbit Daltrey în interviu a fost şi mişcarea #MeToo. El a susţinut că starurile rock nu hărţuiesc femeile pentru că „nu au nevoie”. „De ce ar forţa vreun star rock o femeie? De obicei, este invers. Mi-ar plăcea să am 1 liră pentru fiecare femeie care se ţine după mine. Mick Jagger cred că ar fi miliardar din asta. Dacă ar fi existat în industria rock ar fi ieşit la suprafaţă pînă acum. Găsesc toată chestia asta greţoasă. Sunt făcute mereu acuzaţii şi este doar o mizerie”.

Roger Daltrey, născut pe 1 Martie 1944, la Londra, a devenit cunoscut odată cu înfiinţarea şi lansarea trupei The Who, în 1964, care a devenit celebră pentru albume precum „My Generation”, „Tommy” şi „Quadrophenia”. Formaţia britanică, a cărui formulă originală a fost alcătuită din solistul Roger Daltrey, chitaristul Pete Townshend, basistul John Entwistle şi toboşarul Keith Moon, este considerată una dintre cele mai influente trupe rock din secolul al XX-lea, iar albumele sale au fost vîndute în peste 100 de milioane de copii pe plan mondial.

Siria: O coaliţie a combatanţilor arabi şi kurzi, sprijinită de SUA și Franța, au înaintat în provincia Deir Ezzor

O coaliţie a combatanţilor arabi şi kurzi în Siria, sprijinită de artileria forţelor franceze şi americane, au înaintat Duminică în ultimul bastion al grupării jihadiste Statul Islamic în provincia Deir Ezzor (Sud), informează AFP, citînd o organizaţie neguvernamentală, potrivit agerpres. Forţele democratice siriene (FDS), susţinute de asemenea de raiduri aeriene ale coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington, au lansat la începutul lunii Mai etapa „finală” a ofensivei lor împotriva Statului Islamic. Ele sunt poziţionate la Est de fluviul Eufrat, care împarte în două provincia Deir Ezzor, în timp ce forţele pro-regim sunt postate la Vest.

Combatanţii FDS înaintează pe teren „datorită tirurilor artileriei americane şi franceze”, a afirmat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, precizînd că ei cuceriseră în ajun o „colină care domină Hajine şi două sate din împrejurimi”. Coaliţia antijihadistă a anunţat la 3 Mai pe Twitter că soldaţi francezi participau la operaţiunile împotriva Statului Islamic în Valea Eufratului. Trei mari sate rămîn încă sub controlul Statului Islamic în această zonă: Hajine, Sussa şi Al-Shaafa, potrivit OSDO. Trupele americane şi franceze sunt desfăşurate „în baze militare ridicate de Washington în jurul principalelor terenuri petrolifere din regiune, în special cel de la Al-Omar”, unul dintre cele mai mari din Siria, potrivit lui Abdel Rahmane. Înfrînt în urma multiplelor operaţiuni militare, Statul Islamic nu mai controlează decît mai puţin de 3% din teritoriul sirian, conform OSDO. El este prezent în pungi deşertice din centru şi Est, precum şi la Sud de Damasc.

Nicolas Maduro a cîştigat alegerile prezidenţiale din Venezuela

Nicolas Maduro a fost reales în funcţia de Preşedinte al Venezuelei pentru un nou mandat de şase ani, după ce a obţinut 67.7% din voturile alegătorilor, a anunţat, Luni, Consiliul Electoral din Venezuela, relatează site-ul postului CNN. Rata de participare a fost de numai 46%, faţă de 80% cît a fost în cadrul precedentelor alegeri prezidenţiale desfăşurate în anul 2013. Pe locul secund în preferinţele alegătorilor s-a clasat Henri Falcon care a obţinut 21% din voturi, urmat de Javier Bertucci cu 10% din sufragii. Opoziţia din Venezuela a boicotat alegerile desfăşurate Duminică, considerîndu-le nelegitime. Statele Unite au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatul alegerilor prezidenţiale de Duminică şi că vor impune noi sancţiuni împotriva regimului condus de Maduro. Anterior, Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic şi Peru au condamnat decizia de organizare a alegerilor anticipate şi au avertizat că este posibil să nu recunoască rezultatele scrutinului prezidenţial.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva Preşedintelui Nicolas Maduro, soldate cu decesul a peste o sută de manifestanţi. Aproape 1 milion de persoane au emigrat din Venezuela între 2015 şi 2017, potrivit datelor ONU, din cauza degradării situaţiei economice din această ţară.

Muntenegru ia în calcul ridicarea unui gard la graniţa cu Albania pentru a opri imigraţia ilegală

Muntenegru ia în calcul ridicarea unui gard la graniţa cu Albania cu scopul de a opri imigraţia ilegală, a declarat, Duminică, Vojislav Dragovic, şeful Departamentului pentru Supravegherea Frontierei de Stat din Muntenegru, informează site-ul agenţitei de presă Reuters. În ultimii ani, Muntenegru s-a confruntat cu o creştere masivă a numărului de imigranţi care îi tranzitează teritoriul pentru a ajunge în ţările bogate din Uniunea Europeană. Anual, mii de imigranţi din Africa şi Orientul Mijlociu încearcă să ajungă în cele mai dezvoltate state europene folosindu-se de noua rută din Balcani, care traversează Grecia, Albania şi Muntenegru. ”În cazul unui flux mai mare de imigranţi, am putea ridica un gard de sîrmă ghimpată la graniţa cu Albania”, a declarat Dragovic. Oficialul muntenegrean a adăugat că autorităţile albaneze refuză în repetate rînduri să accepte imigranţi retrimişi de Muntenegru, în pofida unui acord bilateral de readmitere.

O persoană a murit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit în Rusia

O persoană a murit după ce un avion de mici dimensiuni de tipul Su-29 s-a prăbuşit, Duminică, în timp ce efectua manevra de aterizare, în regiunea Leningrad din Rusia, au anunţat autorităţile locale, relatează site-ul agenţiei Tass. ”Un avion Su-29 s-a prăbuşit în apropierea aerodromului din Lomakha din regiunea Leningrad, la ora 17.25, ora locală. O persoană a murit”, a declarat un purtător de cuvînt al serviciului local de urgenţă. Autorităţile au precizat că au demarat o anchetă pentru a stabili circumstanţele în care a avut loc accidentul.

Donald Trump va sesiza Departamentul Justiţiei pentru o presupusă infiltrare a FBI în campania electorală din 2016

Stefan Halper, informatorul FBI care a monitorizat echipa de campanie a lui Donald Trump, a fost implicat într-o operaţiune CIA de spionaj în cursul scrutinului prezidenţial american din 1980, informează publicaţia online The Intercept. În urmă cu patru decenii, Halper a fost responsabil pentru un scandal de spionaj în cursul scrutinului prezidenţial din 1980. Campania republicanului Ronald Reagan, cu ajutorul unor oficiali CIA coordonaţi de Halper, derula o operaţiune de spionaj în interiorul Administraţiei Jimmy Carter, relatează The Intercept. Agenţii CIA implicaţi în această operaţiune ofereau echipei lui Reagan informaţii clasificate despre deciziile de politică externă ale lui Carter.

De cîteva săptămîni, republicanii susţin că FBI a folosit un agent pentru a spiona echipa de campanie a lui Trump. La rîndul său, Preşedintele american Donald Trump a anunţat că va cere Departamentului Justiţiei să ancheteze presupusa infiltrare a FBI în campania sa. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) nu a negat acuzaţiile, însă a precizat că a folosit un "informator" şi nu un "spion", adăugînd că dezvăluirea identităţii sale ar pune în pericol vieţile mai multor persoane şi ar afecta grav securitatea naţională a Statelor Unite. "Voi cere oficial ca Departamentul Justiţiei să cerceteze dacă FBI sau Departamentul Justiţiei s-a infiltrat sau a monitorizat campania Trump pentru scopuri politice şi dacă orice astfel de solicitări sau cereri au fost făcute de persoane din Administraţia Obama”, a scris Trump pe Twitter.

Anterior, Trump a criticat Departamentul Justiţiei al SUA, sugerînd că agenţia FBI ar fi infiltrat sau ar fi recrutat o persoană care să îi ofere informaţii despre campania prezidenţială din anul 2016. Reprezentanţii agenţiei FBI au refuzat să dea declaraţii în urma acuzaţiilor lui Trump.

Marea Britanie nu îi prelungeşte viza miliardarului rus Roman Abramovich, proprietar al clubului Chelsea

Marea Britanie nu i-a prelungit viza oligarhului Roman Abramovich, patronul rus al echipei de fotbal Chelsea, după ce a expirat luna trecută, potrivit celor patru surse citate de Financial Times. Abramovich, al 13-lea cel mai bogat om din Marea Britanie, potrivit Sunday Times, cu o avere de 12,5 miliarde de dolari, a părăsit Marea Britanie după ce viza sa de investitor a expirat şi nu a participat la finala cupei FA pe care Chelsea a cîştigat-o cu scorul de 1-0. În plus, Abramovich nu a depus mărturie săptămîna trecută în disputa legală dintre cei doi oligarhi ruşi, Oleg Deripaska şi Vladimir Potanin. David Davidovich, un asociat al companiei Millhouse, deţinută de Abramovich, a transmis că oligarhul este în Elveţia, pregătindu-se să fie capul apărării într-un caz separat. „S-a întîmplat ceva cu viza lui. Nu ştiu exact ce şi nici ei nu ştiu. Sperăm să se rezolve curînd”, a transmis un alt investitor rus pentru publicaţia americană. Autorităţile au refuzat să comenteze. „Nu comentăm situaţiile individuale”, a transmis ministrul Securităţii, Ben Wallace. Roman Abramovich şi-a construit averea în anii 90 din petrol şi gaze şi a devenit proprietarul companiilor care deţin clubul Chelsea în 2003.