REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (21 Ianuarie 2021)

Reducerea poluării aerului ar duce la evitarea a 50.000 de decese premature pe an în Europa

Reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de OMS ar permite evitarea a peste 50.000 de decese pe an în Europa, potrivit unui studiu, care solicită acţiuni rapide, informează AFP. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că poluarea aerului ucide peste şapte milioane de persoane pe an la nivel mondial şi provoacă, de asemenea, boli dar şi absenteism de la locul de muncă. Pragul recomandat de OMS pentru particulele fine PM2,5 este de 10 mg/m3 în medie pe an, iar pentru dioxidul de azot (NO2) de 40 mg/m3 în medie pe an.

Nocivitatea particulelor fine pentru sănătate este dovedită, în special în zonele urbane (mortalitate, boli cardiovasculare şi respiratorii, tulburări ale sarcinii şi ale dezvoltării fetale şi altele). Studiul, publicat în revista Lancet Planetary Health, a calculat decesele premature legate de aceşti doi poluanţi în 1.000 de oraşe europene. Respectarea recomandărilor OMS ar permite evitarea a 51.213 decese premature pe an, potrivit cercetătorilor.

Numărul deceselor asociate poluării aerului variază în funcţie de oraşe – localităţile situate în cîmpia fluviului Pad, în Italia, cele din Polonia şi din Republica Cehă fiind în mod deosebit afectate. În schimb, Capitala islandeză Reykjavik, oraşele Tromso din Norvegia, Umea din Suedia şi Oulu din Finlanda sunt mai puţin expuse.În medie, 84 de procente din populaţia oraşelor sunt expuse la niveluri de PM 2,5 peste cele recomandate de OMS, iar 9 procente la niveluri prea mari de NO2.

Joe Biden a devenit al 46-lea Președinte al SUA după ce a depus jurămîntul

Joseph R. Biden a depus, Miercuri, jurămîntul de învestire în funcţia de Preşedinte al Statelor Unite. El a devenit al 46-lea Preşedinte al SUA. Biden a depus jurămîntul în faţa judecătorului John Roberts, şeful Curţii Supreme, pe o biblie de la Douay-Rheims, de familie, veche de 127 de ani, pe care a depus jurămîntul la toate învestirile din cariera sa politică. Democratul Joe Biden, în vîrstă de 78 de ani, a primit din partea americanilor peste 81,2 milioane de voturi în alegerile din noiembrie anul trecut, cele mai multe pe care un candidat le-a obţinut în istoria Statelor Unite. La nivelul electorilor, el s-a impus cu 306 voturi, iar republicanul Donald Trump a primit 232.

Biden a fost ales senator al statului Delaware în 1973 şi a devenit apoi preşedintele comitetului juridic şi pentru relaţii internaţionale al Camerei. După două campanii fără succes pentru Casa Albă, în 1988 şi 2008, el a devenit vicepreşedinte în Administraţia Barack Obama, şi a deţinut această funcţie între 2009 şi 2017. În Februarie 2020, el şi-a anunţat intrarea în cursa pentru a deveni candidat democrat la alegerile prezidenţiale din Noiembrie. Biden este cel mai vîrstnic Preşedinte american.

La ceremonia de la Capitol Hill (Washington D.C.), organizată cu măsuri speciale de protecţie şi securitate, participă din partea fostei Administraţii vicepreşedintele Mike Pence. La eveniment sunt prezenţi foştii Preşedinţi americani Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton.

În Capitală au fost trimişi aproximativ 25.000 de militari din Garda Naţională. Mii de steaguri au fost amplasate în spaţiul din faţa Capitoliului, unde de obicei se afla publicul ceremoniei. Donald şi Melania Trump au părăsit, Miercuri dimineaţă, Casa Albă, pentru ultima dată din postura de cuplu prezidenţial. Cei doi au participat la o ceremonie de rămas-bun la Joint Base Andrews, înainte de a pleca spre Florida. Trump este al patrulea Preşedinte din istoria SUA care nu participă la inaugurarea mandatului succesorului.

Franța vrea controale sanitare la frontierele din interiorul UE

Franţa este favorabilă controalelor sanitare la frontierele din interiorul UE în faţa pericolului noilor variante a coronavirusului, a declarat  purtătorul de cuvînt al Guvernului, Gabriel Attal, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Franţa este favorabilă să poată fi efectuate controale sanitare de îndată ce va fi posibil şi să fie avansată cooperarea europeană asupra acestui aspect”, a declarat el. ”De la începutul epidemiei, noi am luat măsuri pentru a asigura controlul frontierelor noastre”, a mai spus Attal, amintind că ”frontierele externe ale UE cu Franţa sunt închise din luna Mai 2020”. ”Cele şi cei care pot intra în ţara noastră venind din ţări exterioare UE sunt cetăţeni francezi în cvasi-totalitatea lor şi trebuie să aibă un test PCR negativ înainte de a se îmbarca spre Franţa şi să se angajeze să respecte o izolare de 7 zile”, a menţionat purtătorul de cuvînt.

Vaccinul BioNTech/Pfizer pare a fi eficace contra variantei britanice a SARS-COV-2

Vaccinul BioNTech/Pfizer pare a fi eficace contra variantei britanice a COVID-19, care îngrijorează comunitatea ştiinţifică din cauza transmisibilităţii sale mai ridicate, potrivit rezultatelor a două studii preliminare, informează AFP. ”Rezultatele noastre sugerează că majoritatea răspunsurilor vaccinale ar trebui să fie eficace împotriva variantei B.1.1.7”, a estimat, într-unul dintre cele două studii care nu au fost încă evaluate de alţi oameni de ştiinţă, o echipă internaţională de cercetători de la universităţi britanice şi olandeze.

Pentru evaluarea eficacităţii vaccinului, cercetătorii au confruntat în laborator tulpina britanică cu plasma a 36 de pacienţi vindecaţi după ce au suferit forme grave sau mai moderate de COVID-19. ”Majoritatea eşantioanelor” a fost capabilă să ”neutralizeze” varianta, chiar dacă ”puterea” neutralizării a fost redusă în cazul a trei dintre eşantioane. În cadrul unui studiu preliminar separat, o echipă de cercetători din cadrul BioNTech/Pfizer a ajuns la concluzii similare, comparînd efectul plasmei a 16 participanţi cu studiile sale clinice asupra variantei engleze şi asupra virusului original din Wuhan.

Acestea au ajuns la concluzia unei capacităţi de neutralizare ”echivalente” pentru amîndouă şi estimează totodată că este ”improbabil” ca varianta engleză ”să scape protecţiei” vaccinului lor. Dacă este cazul, aceştia subliniază că ”flexibilitatea” tehnologiei acestui vaccin pe bază de ARN mesager ar permite adaptarea vaccinului la o nouă tulpină a virusului. În cadrul unui studiu publicat la începutul lui Ianuarie, cercetători de la BioNTech/Pfizer estimaseră deja că vaccinul pare eficace contra unei ”mutaţii-cheie”, comune variantelor britanice, Sud-africane şi braziliene.

Această mutaţie, denumită N501Y, este situată la nivelul proteinei Spike a coronavirusului, vîrful care se găseşte pe suprafaţa sa şi îi permite să se ataşeze celulelor umane pentru a le penetra, jucînd aşadar un rol esenţial în infecţia virală. În ceea ce priveşte eficacitatea vaccinurilor, experţii sunt în principal îngrijoraţi de o mutaţie denumită E484K, pe care o conţin variantele Sud-africane şi braziliene, dar nu şi varianta engleză. În acest context, este ”important să continuăm supravegherea variantelor şi să evaluăm in vitro impactul acestora asupra neutralizării”, subliniază cercetătorii care au realizat primul studiu.

Rusia cere UE să înregistreze vaccinul Sputnik V

Autorităţile ruse au cerut Uniunii Europene (UE) înregistrarea vaccinului rusesc anti-COVID Sputnik V şi speră ca procesul de revizuire să înceapă în Februarie, a anunţat Fondul de Investiţii Directe din Rusia (FIDR), relatează EFE, potrivit agerpres. FIDR a anunţat că experţi ai Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au avut o consultare ştiinţifică cu echipa care a dezvoltat vaccinul Sputnik V la care au participat peste 20 de experţi şi specialişti. „Recomandările în baza dezbaterii vor fi trimise dezvoltatorilor vaccinului Sputnik V în următoarele 7 sau 10 zile”, a informat FIDR. Pînă în prezent, vaccinul Sputnik V a fost autorizat în Rusia, Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay şi Turkmenistan.

FIDR a informat, de asemenea, că, Vineri 22 Ianuarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va demara procedurile pentru prezentarea preliminară a solicitării de autorizare a vaccinului Sputnik V. Rusia, unde campania masivă de vaccinare cu Sputnik V a început săptămîna aceasta, speră să vaccineze 70 de milioane de persoane pînă la jumătatea acestui an, potrivit ministrului rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov. Ministrul a reamintit că, în Februarie, va începe producţia masivă a vaccinului EpiVacCorona, dezvoltat de centrul de cercetare din Siberia Vektor. „Acest lucru va spori capacităţile de vaccinare”, a subliniat Denis Manturov.

La rîndul său, ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Murashko, a declarat că, pentru „a obţine o imunitate colectivă, este necesar să se vaccineze 60 % din populaţia adultă, altfel spus 68,6 milioane de persoane”. „Preconizăm să atingem această cifră în actualul semestru”, a precizat el.

Românii ”e șmecheri”: Patru borfași au lăsat fără internet și telefonie trei orașe din Spania

Garda Civilă din Guadalajara, Spania, a reținut patru români acuzați că au lăsat mai multe orașe fără internet și telefonie, după ce au furat aproape un kilometru de cablu. Românii au furat 820 de metri de cablu din cupru din rețeaua telefonică, lăsînd fără internet și telefonie trei orașe întregi – Sotodos, Padilla del Ducado și Villarejo de Molina – în timpul furtunii „Filomena”, relatează guadalajaradiario.es. Potrivit autorităților, pe 7 Ianuarie, o companie de telefonie a reclamat furtul cablurilor. Martori au semnalat prezența unei mașini suspecte, singura care circula noaptea prin aceste orășele. În baza informațiilor primite, polițiștii au identificat mașina și ulterior pe cei patru români, toți rezidenți în Madrid. Pentru că au lăsat fără telefonie și internet trei orașe întregi, într-un moment dificil, românii, cu vîrste cuprinse între 21 și 27 de ani, au fost arestați preventiv. Ei sunt suspectați și de comiterea altor fapte similare. 

Pescarii scoțieni îl amenință pe Boris Johnson că îi vor descărca pește stricat la ușă

Zeci de camioane cu marfă au fost parcate în fața reședinței lui Boris Johnson în semn de protest. Le aparțin celor care cred că acordul post-Brexit încheiat cu UE este în defavoarea micilor afaceri din Regat. Cei mai supărați, pescarii scoțieni, amenință că data viitoare vor descărca pește stricat la ușa premierului. Acordul Brexit prevede ca pescarii europeni să renunţe la drepturile de pescuit în apele britanice. Boris Johnson se declară mulţumit, iar mai mulţi conservatori spun chiar că britanicii şi-au luat peştele înapoi. Totuşi, pescarii britanici nu au văzut decît jumătatea goală a paharului. Tone de peşte riscă sa se altereze, pentru că nu mai sunt cumpărătorii europeni care să le preia. Pescarii scoţieni ameninţă că dacă Guvernul nu rezolvă procedurile de export, tone de peşte alterat vor fi aruncate la uşa prim-ministrului.

Camioanele pescarilor au fost parcate Marți aproape de Downing Street, unde e reședința premierului britanic. Pentru Boris Johnson, criza are însă legătură cu pandemia de COVID şi închiderea restaurantelor. „Problemele din acest moment sunt temporare, din cauza noului sistem, cînd oamenii nu completează formularele corecte sau au anumite neînţelegeri. Cînd nu este vina lor, desigur că îi vom compensa şi am alocat deja fonduri pentru asta. Din nefericire, cauza o reprezintă pandemia”, a declarat Boris Johnson. Industria pescuitului trebuia să fie unul dintre principalii beneficiari ai Brexitului, potrivit autorităților britanice.

Trump, la plecare: Rămîneţi cu bine, ne vom revedea curînd!

Donald Trump a susţinut, Miercuri, ultimul său discurs ca Preşedinte al SUA, în faţa unui mic grup de simpatizanţi ai săi veniţi la baza aeriană Andrews (Maryland), relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres. ”Ne vom întoarce, într-un fel sau altul”, le-a promis el în acest discurs foarte scurt, înainte de a se îmbarca pentru ultima dată în Air Force One, către Florida, unde va petrece la resortul său ultimele ore ca Preşedinte. ”Este pentru mine cea mai mare onoare şi un privilegiu să fi fost Preşedintele vostru”, a mai spus Trump, mulţumind familiei sale şi staff-ului său pentru cei patru ani la Casa Albă. ”Au fost patru ani incredibili”, dar ”nu am fost o Administraţie obişnuită”, şi-a descris el dificilul mandat.

Donald Trump le-a transmis ”respectul nostru şi dragostea noastră” oamenilor care au suferit din cauza pandemiei COVID-19. ”Doresc noii Administraţii mult noroc şi mult succes. Cred că vor avea mult succes, au fundamentele să facă ceva cu adevărat spectaculos”, a apreciat Trump, care crede că o revenire a economiei se conturează la orizont. ”Rămîneţi cu bine, ne vom revedea curînd!”, a spus el în încheiere.

Interdicţie de circulaţie pe timp de noapte şi interzicerea unor zboruri, noile restricții propuse de Guvernul olandez

Guvernul olandez a propus impunerea primei interdicţii de circulaţie pe timp de noapte din epoca postbelică, precum şi interzicerea curselor aeriene dinspre Africa de Sud şi Marea Britanie, măsuri prin care se încearcă limitarea propagării noilor mutaţii ale coronavirusului în Ţările de Jos, informează Reuters. Şeful Guvernului demisionar, Mark Rutte, a spus că, pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie mai întîi aprobată de Parlament, care urmează să ia în dezbatere în această săptămînă cele mai aspre măsuri de pînă acum din Regat. Interdicţiile de zbor, despre care Rutte a precizat că se vor aplica şi tuturor statelor din America de Sud, vor intra în vigoare Sîmbătă.

Interdicţia de deplasare ar însemna că olandezii vor putea ieşi din casă între orele 20.30 şi 04.30 doar pentru urgenţe. Şcolile şi magazinele cu produse neesenţiale au fost deja închise de la mijlocul lui Decembrie, după ce o decizie similară fusese luată în privinţa barurilor şi restaurantelor cu două luni mai devreme. Interdicţia de deplasare va rămîne în vigoare cel puţin pînă la 9 Februarie, a afirmat Rutte săptămîna trecută. Introducerea primei interdicţii de circulaţie pe timp de noapte după cea impusă olandezilor de către ocupanţii germani în Al Doilea Război Mondial este un subiect foarte controversat, diferite partide politice anunţînd deja că nu o vor sprijini niciodată.

Al doilea val de COVID-19 a făcut ravagii în UE

Al doilea val de COVID-19 a provocat mai multe decese în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană (UE) decît primul şi au fost raportate cifre mai negre decît în Primăvară, potrivit datelor publicate de Eurostat, care analizează perioada cuprinsă între Ianuarie şi Noiembrie 2020, relatează EFE, potrivit agerpres.

Spania, în schimb, a fost ţara cu cele mai multe decese în primul val al pandemiei, cu un vîrf al deceselor în Aprilie, o lună în care numărul total al morţilor a crescut cu 78,9 %, faţă de media înregistrată între 2016 şi 2019. În Noiembrie, cea mai recentă lună din care au fost furnizate date, Polonia a înregistrat o creştere cu 97,2 % a deceselor, Bulgaria cu 94,5 %, Slovenia cu 91,4 %, Republica Ceha cu 75,6 % şi Romania cu 54,1 %. În lipsa datelor din Italia, luna Noiembrie a înregistrat o creştere medie a deceselor cu 39 %, în timp ce în primul val cînd perioada de vîrf a fost în Aprilie, creşterea a fost de 24,9 %, în condiţiile în care Irlanda nu a oferit date pentru întreg anul trecut.

Pînă la începerea pandemiei, în Ianuarie şi Februarie numărul deceselor a scăzut în ansamblul UE, comparativ cu media celor trei ani anteriori. În prima lună cu 5,7 % iar în a doua cu 2,7 %. Deşi de atunci cifra deceselor a crescut mai mult decît între 2016 şi 2019, în Mai şi Iunie ritmul a scăzut faţă de Aprilie (2,8 % în Mai şi 1,9 % în Iunie), pentru a creşte apoi progresiv pînă în Noiembrie.