Realitatea internationala pe scurt (21 Ianuarie 2018)

Primele reacții ale presei internaționale privind protestul de Sîmbătă seara de la București

Peste 10.000 de români au protestat faţă de modificarea legilor Justiţiei la Bucureşti şi în întreaga ţară, scrie agenţia Associated Press, preluată de mai multe publicaţii din lume. Euronews a transmis în direct, pe Facebook, protestul de la Bucureşti. AP notează că protestatarii strînşi la Bucureşti, Sîmbătă seara, au avut o scurtă altercaţie cu forţele de ordine, iar mai tîrziu au mărşăluit spre Palatul Parlamentului, potrivit news.ro. „Hoţii, Hoţii”, scandau protestatarii de la Bucureşti, scrie AP, care subliniază că manifestaţii au avut loc şi la Cluj, Timişoara sau Iaşi. Agenţia France Presse scrie că peste 30.000 de români au manifestat la Bucureşti şi în marile oraşe împotriva corupţiei şi a unei reforme controversate a justiţiei dorită de majoritatea de stînga. AFP notează că aceste manifestaţii intervin la cîteva zile după demisia forţată a premierului social-democrat Mihai Tudose şi numirea ca şef al Guvernului al eurodeputatei Viorica Dăncilă, care susţine legile controversate. Agenţia franceză subliniază că 5.000 de persoane au manifestat la Cluj şi Timişoara şi 3.000 la Iaşi. Şi nydailynews.com scrie despre protestele din România, subliniind că pe lîngă miile de oameni din Bucureşti s-a protestat şi la Cluj, Timişoara, Constanţa, Bacău, Sibiu şi Iaşi.

Autoritățile franceze au arestat preventiv un bărbat pentru o tentativă de atentat

Un bărbat în vîrstă de 33 de ani a fost arestat preventiv şi inculpat, Sîmbătă, la Paris, pentru o tentativă de atentat, informează AFP din surse apropiate anchetei judiciare. Suspectul, fără antecedente din punctul de vedere al serviciilor de informaţii, jurase credinţă Statului Islamic într-o înregistrare video. El a fost reţinut, Marţi, la Nimes, în Sudul Franţei, de Direcţia Generală a Securităţi Interne (DGSI), care a confiscat în urma unor percheziţii. produse utilizabile pentru fabricarea unor explozivi. Nu a fost identificată nici o ţintă exactă a unui posibil atentat, au precizat sursele citate, conform agerpres. În ultimii trei ani, începînd cu atacul din 7 Ianuarie 2015 asupra redacţiei săptămînalului satiric Charlie Hebdo, atentatele islamiste s-au soldat în Franţa cu 241 de morţi, reaminteşte AFP. Anul trecut bilanţul a fost de trei victime, în urma a două atentate, pe bulevardul Champs Elysees din Paris, în 20 Aprilie, şi la gara Saint-Charles din Marsilia, în 1 Octombrie.

Coreea de Nord va trimite o delegaţie în Coreea de Sud pentru Jocurile Olimpice de Iarnă

Coreea de Nord va trimite, Duminică, o delegaţie în Coreea de Sud pentru pregătirile legate de evenimentele culturale prilejuite de Jocurile Olimpice de Iarnă, a anunţat Ministerul Sud-coreean al Unificării, conform Reuters. Astfel, Nord-coreenii au amînat cu o zi o vizită pe care iniţial o anulaseră. Ministerul Sud-coreean, care în urmă cu cîteva ore ceruse explicaţii Coreei de Nord după anularea delegaţiei, a precizat că Nord-coreenii i-au anunţat că vor trimite o delegaţie, Duminică, pe cale terestră, conform news.ro. Phenianul ar fi trebuit să trimită Sîmbătă în Coreea de Sud o delegaţie de şapte persoane, condusă de Hyon Song-Wol, componentă a unui grup pop din Coreea de Nord. Delegaţia ar urma să inspecteze locurile în care vor avea loc evenimente culturale, la Seul şi Gangneug, în perioada Jocurilor Olimpice.Cele două Corei vor defila sub un drapel comun la ceremonia de deschidere a JO de la Pyeongchang, din 9 Februarie, şi vor alinia o echipă comună în turneul feminin de hochei pe gheaţă.

Germania intenționează să impună noi sancţiuni împotriva Iranului

Germania încearcă să-şi convingă aliaţii europeni să aprobe noi sancţiuni împotriva Iranului, în speranţa de a-l împiedica pe Preşedintele american Donald Trump să renunţe la acordul nuclear semnat cu Teheranul, scrie, Sîmbătă, revista Der Spiegel, relatează Reuters. Publicaţia citează diplomaţi de la Bruxelles potrivit cărora Germania are în vedere noi sancţiuni, împreună cu Marea Britanie şi Franţa, pentru a demonstra Statelor Unite că aliaţii europeni iau în serios criticile lui Trump la adresa Iranului, conform agerpres. Mai presus de toate însă, scopul statelor europene este de a împiedica Statele Unite să renunţe la acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi Marile Puteri, după cum a ameninţat în numeroase rînduri Donald Trump, scrie Der Spiegel. Liderul de la Casa Albă a anunţat, la începutul lunii Ianuarie, că SUA rămîn deocamdată în acordul istoric din 2015 privind programul nuclear iranian, dar a avertizat că aliaţii europeni şi Congresul trebuie să lucreze cu el pentru a remedia ‘lacunele dezastruoase’ ale acordului. Concret, mai rămîn 120 de zile, pînă la viitorul termen de suspendare a sancţiunilor, pentru a se ajunge la o înţelegere cu europenii asupra unui acord vizînd înăsprirea condiţiilor din textul iniţial, a explicat un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane.

Doi americani şi doi canadieni au fost eliberaţi după ce au fost răpiţi în Nordul Nigeriei

Doi americani şi doi canadieni au fost eliberaţi, Sîmbătă, la patru zile după ce au fost răpiţi în Nordul statului nigerian Kaduna, a anunţat Poliţia locală, citată de AFP. Cei patru sunt bine şi au fost preluaţi de ambasadele lor după ce au fost eliberaţi, Sîmbătă dimineaţă, a declarat Mukhtar Aliyu, purtător de cuvînt al statului Kaduna, conform news.ro. O persoană bănuită că ar avea legătură cu răpirea a fost arestată, a precizat el. „Ei au fost eliberaţi datorită eforturilor poliţiei. Nu sunt în măsură să confirm dacă au existat negocieri sau dacă s-a plătit vreo recompensă”, a precizat Mukthar Aliyu. Cei patru străini se deplasau de la Kafanchan la Abuja, Marţi seară, în momentul în care bărbaţi înarmaţi i-au răpit. Răpitorii au ucis doi poliţişti care îi escortau pe cei patru străini.

Donald Trump acuză opoziţia democrată că îi pune pe imigranţii ilegali înaintea Armatei şi a securităţii frontierelor

Preşedintele american Donald Trump a acuzat, Sîmbătă, opoziţia democrată că îi pune pe „imigranţii ilegali” înaintea Armatei şi a securităţii frontierelor, după închiderea parţială a activităţilor Guvernului („shutdown”), după ce republicanii şi democraţii nu au reuşit să ajungă în Congres la un acord privind bugetul, relatează AFP şi Reuters. Votul din Senatul SUA asupra ultimei propuneri legislative de finanţare temporară a Guvernului, pînă la data de 16 Februarie, pentru a se evita ‘oprirea’ activităţii administraţiei federale şi a prelungi termenul de negociere a bugetului, a întrunit, Vineri noaptea, 50 de voturi pentru şi 48 de împotrivă, insuficiente însă faţă de numărul necesar, de 60 de voturi în favoarea proiectului. Camera Reprezentanţilor a Congresului american adoptase, Joi, respectiva propunere iar Senatul trebuia să o adopte la rîndul său cel tîrziu Vineri, la miezul nopţii, pentru a se evita un aşa-numit ‘shutdown’, prin neadoptarea bugetului federal în termenul prevăzut de Constituţie. Această închidere parţială coincide cu aniversarea primului an de mandat a lui Donald Trump la Casa Albă. Ultima dată cînd Guvernul Statelor Unite a fost nevoit să-şi oprească activitatea din lipsă de fonduri a fost în Octombrie 2013, cu Barack Obama la Casa Albă, o pauză care a durat 16 zile.

O navă de război americană se pare că ar fi încălcat suveranitatea şi interesele în materie de securitate ale Chinei

Beijingul a informat, Sîmbătă, că a trimis o navă de război pentru a respinge un distrugător american care i-a ‘încălcat’ suveranitatea trecînd prin apropierea unei mici insule disputate din Marea Chinei de Sud,relatează AFP. Ministerul chinez al Afacerilor Externe a acuzat distrugătorul USS Hopper că a trecut pe la 12 mile nautice de reciful Huangyan, denumirea sa chinez, în noaptea de 17 Ianuarie fără a informa Beijingul, conform agerpres. Cunoscut de asemenea sub denumirea de reciful Scarborough, această mică insulă situată la 230 km de Filipine este revendicată de China, dar şi de Filipine şi Taiwan. Nava americană „a încălcat suveranitatea şi interesele în materie de securitate ale Chinei” şi a reprezentat „o gravă ameninţare” pentru securitatea bărcilor chineze care se aflau în apropiere, a afirmat purtătorul de cuvînt al ministerului, Lu Kang. Întru-un comunicat, Ministerul chinez al Apărării a adăugat că o fregată chineză „a luat imediat măsuri pentru a identifica şi verifica (informaţiile legate de) nava americană şi a o îndepărta prin avertismente”. USS Hopper a ajuns recent în zona de operaţiuni a Flotei 7, conform paginii de internet a Marinei de război americane, care preciza la începutul lunii că misiunea navei viza „cooperarea în materie de securitate, dezvoltarea cooperării cu parteneri şi efectuarea de operaţiuni de rutină în zonă”.

Turcia a efectuat noi atacuri împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului

Armata turcă a anunţat că a executat noi atacuri, Sîmbătă, împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în Nordul Siriei, în contextul în care o ofensivă terestră pare iminentă, relatează AFP. Forţele armate turce au afirmat că au atacat „în situaţie de legitimă apărare” poziţii ale YPG ca răspuns la atacuri în regiunea siriană Afrin, controlată de aceste miliţii kurde considerate de Ankara drept organizaţie teroristă. Atacuri similare au avut loc încă de Vineri, a precizat Armata. Ankara acuză YPG că sunt ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o rebeliune în Sud-Estul Turciei de peste 30 de ani şi este considerat de Ankara şi aliaţii săi occidentali drept organizaţie teroristă. Însă Unităţile de Apărare a Poporului au fost de asemenea un aliat al Washingtonului, partener al Turciei în cadrul NATO, în războiul împotriva grupării Statul Islamic (SI). Ele au jucat un rol major în îndepărtarea jihadiştilor din toate fiefurile lor din Siria în ultimii ani.