Realitatea internationala pe scurt (20 Iunie 2019)

O adolescentă și-a ucis cea mai bună prietenă pentru 9 milioane de dolari promişi pe internet

O americancă în vîrstă de 18 ani a fost inculpată pentru că a organizat asasinarea „cele mai bune sale prietene”, după ce un tînăr cu care intrase în legătură pe internet i-a promis 9 milioane de dolari pentru o crimă, transmit AFP și Agerpres.
Potrivit anchetatorilor, Denali Brehmer, rezidentă în Alaska, a fost recrutată de către Darin Schilmiller, în vîrstă de 21 de ani, pentru a-şi ucide prietena. Tînărul, care locuieşte în statul Indiana, la mii de kilometri, se dădea drept milionar pe reţelele sociale şi a intrat într-o relaţie online cu adolescenta, sub o identitate falsă şi numele de „Tyler”. Potrivit actului de inculpare, cei doi au discutat despre a viola şi ucide pe cineva în Alaska, iar Darin Schilmiller a promis cel puţin 9 milioane de dolari pentru fotografii sau filmări ale crimei.

Denali Brehmer a început ulterior să recruteze patru prieteni drept complici, iar micul grup a ales-o ca ţintă pe Cynthia Hoffman, de 19 ani, suferindă de tulburări mintale. Tatăl victimei afirmă că aceasta avea vîrsta mintală a unui copil de 12 ani şi o considera pe Denali Brehmer drept „prietena sa cea mai bună”. La data de 2 Iunie, Cynthia Hoffman a fost legată cu bandă adezivă şi împuşcată cu un glonţ în ceafă, după care a fost aruncată într-un rîu la Nord-Est de oraşul Anchorage, arată un comunicat al Departamentului Justiţiei din Alaska. Trupul fetei a fost găsit două zile mai tîrziu.

Conform Poliţiei, victima a fost ademenită de Denali Brehmer şi Kayden McIntosh, un adolescent de 16 ani, sub pretextul unei plimbări pe malul rîului. McIntosh este acuzat că a ucis-o pe fată cu o armă care îi aparţinea lui Denali Brehmer şi că s-a debarasat de cadavru. În timpul macabrei fapte, Denali Brehmer comunica permanent cu Darin Schilmiller, trimiţîndu-i „pe Snapchat fotografii şi înregistrări video cu Hoffman legată, apoi ale cadavrului”, precizează acuzarea.
Brehmer şi McIntosh au fost inculpaţi amîndoi pentru omor. Pretinsul milionar a fost la rîndul lui arestat, la fel şi alţi trei minori suspectaţi de complicitate la plănuirea sau executarea asasinatului. Schilmiller şi Brehmer au mai fost inculpaţi Marţi pentru acte de pedofilie comise de aceasta din urmă, tot la cererea lui Darin Schilmiller, împotriva unor minori de 8, 9 şi 15 ani. 

Rusia critică ancheta autorităților olandeze legată de prăbușirea avionului MH17

Purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, a criticat Miercuri ancheta autorităţilor olandeze privind prăbuşirea în Ucraina a unei aeronave a companiei Malaysia Airlines, transmite DPA.

Peskov a declarat agenţiei TASS, preluate de DPA, că „Rusia nu a avut ocazia de a participa" la investigaţiile privind cursa MH17. „Chiar de la început, din primele zile după această tragedie, (Rusia) a dat dovadă de iniţiativă şi a dorit să se alăture anchetei privind această prăbuşire groaznică", a spus purtătorul de cuvînt.

Echipa internaţională de anchetatori care investighează doborîrea de către o rachetă rusească a zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, deasupra Estului separatist al Ucrainei, în 2014, a făcut publice Miercuri numele a patru suspecţi: cetăţenii ruşi Igor Girkin, Serghei Dubinski şi Oleg Pulatov şi cetăţeanul ucrainean Leonid Harcenko. Aceştia au fost inculpaţi pentru crimă şi sunt urmăriţi internaţional. 

În Kuweit, temperatura a ajuns la 63 de grade Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată pe Terra

Cea mai mare temperatură la nivel mondial a fost înregistrată în Kuweit, 63 de grade Celsius la soare, potrivit autorităților locale, însă cifrele trebuie să fie confirmate de specialiștii World Meteorological Organisation (WMO), potrivit gulfnews.com, citată de MEDIAFAX.

Potrivit cotidianului local Al Qabas, pe 8 Iunie, temperatura la umbră a fost de 52,2 grade Celsius, iar la soare, de 63 de grade Celsius. Cinci persoane au murit din cauza caniculei și numeroase altele au fost afectate de deshidratare, în urma acestui val de căldură. Autoritățile locale se așteaptă ca temperaturile să mai crească, avînd în vedere că Vara începe oficial pe 21 Iunie. Potrivit specialiștilor WMO, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe Terra a fost de 56,7 grade Celsius, în Death Valley, statul american California, pe 10 Iulie 1913. Specialiștii de la World Meteorological Organisation au transmis într-un comunicat, Marți, că au fost confirmate oficial cele mai mari temperaturi din ultimii 76 de ani: 53,9 grade Celsius, în Mitribah, Kuwait, pe 21 Iulie 2016, respectiv 53,7 grade Celsius în Turbat, Pakistan, pe 28 Mai 2017.

„Temperatura din Mitribat, Kuweit, este în prezent acceptată de WMO drept cea mai mare vreodată înregistrată în regiunea continentală a Asiei. Cele două observații sunt a treia și a patra cele mai mari temperaturi recunoscute de WMO", se arată în comunicat. Unii experți contestă, însă, acuratețea celei mai mari temperaturi înregistrate vreodată pe Terra, cea din 1913, din California, și spun că, aceasta, „esențial, nu este posibilă dintr-o perspectivă meteorologică". A doua cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe Terra a fost de 55 de grade Celsius, în Kebili, Tunisia, pe 7 Iulie 1931.

Ministrul francez al Economiei critică decizia Facebook de a-și lansa propria monedă virtuală

Ministrul francez al Economiei a criticat proiectul Facebook de a lansa o monedă virtuală, Libra, argumentînd că apar riscuri în materie de securitate, astfel că sunt necesare garanții din partea companiei americane. Reacția vine după ce, Marți, gigantul Facebook a prezentat detalii despre Libra, un instrument financiar care probabil va reprezenta o provocare în domeniul criptomonedelor, cu obiectivul de a genera, eventual, un sistem digital mondial de rezervă, comentează secțiunea Alphaville a Financial Times

„Facebook creează un instrument de tranzacționare, de ce nu?! În schimb, să devină o monedă de tip suveran, nu se poate pune problema! O societate privată nu poate, nu are dreptul de a crea o monedă care ar intra în concurență cu monedele altor state”, a declarat ministrul Bruno Le Maire. „Capacitatea de a emite titluri, de a constitui rezerve și de a fi creditor nu poate fi prevăzută. Moneda este un atribut al suveranității statelor, astfel că trebuie să rămînă sub controlul statelor, nu al companiilor private, care au interese private”, a argumentat ministrul francez al Economiei într-un interviu acordat postului Europe 1.

Pentagonul trimite rachete Patriot în zona Golfului Persic

Cea mai recentă desfăşurare de noi trupe americane în Orientul Mijlociu va include un batalion de rachete Patriot, avioane de supraveghere cu şi fără pilot şi alte capabilităţi de descurajare, a informat Pentagonul, transmite Reuters, potrivit agerpres. Administraţia americană a anunţat despre suplimentarea cu 1.000 de soldaţi a prezenţei sale în Orientul Mijlociu, în completarea celor 1.500 de militari a căror trimitere în regiune a fost anunţată luna trecută. „Statele Unite nu urmăresc un conflict cu Iranul, dar suntem pregătiţi şi gata să apărăm forţele şi interesele SUA în regiune”, a declarat o purtătoare de cuvînt a Pentagonului.

Temerile legate de iminenţa unei confruntări dintre Iran şi SUA au crescut după atacul de săptămîna trecută asupra a două petroliere la intrarea în Golful Oman. Washingtonul a acuzat Teheranul că este autorul acestora atacuri, învinuire pe care autorităţile iraniene au respins-o. SUA au trimis în urmă cu cîteva săptămîni un portavion, o navă de război transportînd vehicule, în special vehicule amfibie şi o baterie de rachete Patriot.

SUA: Vînzările de arme în afara ţării au ajuns la 44,15 miliarde de dolari

Agenţia americană de cooperare în domeniul securităţii (DSCA) a vîndut în afara ţării arme în valoare de 44,15 miliarde de dolari în primele trei trimestre din anul fiscal 2019, iar pînă la sfîrşitul anului livrările totale ar putea ajunge la nivelul înregistrat anul trecut, de 55,66 miliarde de dolari, a anunţat directorul DSCA, generalul Charles Hooper, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Guvernul SUA îşi continuă eforturile de a accelera vînzările de arme pentru îmbunătăţirea capacităţii de apărare a aliaţilor, a afirmat Charles Hooper, la Salonul aeronautic de la Bourget (Paris), care se desfăşoară în perioada 17-23 Iunie. Aici, peste 400 de companii americane îşi expun echipamentele aeriene şi de apărare. În anul fiscal 2018, vînzările de arme au urcat cu 33% faţă de anul anterior şi ar putea creşte şi mai mult în actualul an fiscal. Hooper a declarat pentru Reuters că nu poate estima datele pentru 2019, dar este optimist că pînă la sfîrşitul anului livrările totale ar putea ajunge la nivelul înregistrat anul trecut, de 55,66 miliarde de dolari.

Decizia DSCA de a reduce suprataxa administrativă la vînzările de arme în străinătate de la 3,5% la 3,2% i-a făcut deja pe clienţi să economisească 180 de milioane de dolari, a explicat Hooper. Statele Unite şi-au consolidat rolul de principal exportator de arme, furnizînd mai mult de o treime din armele vîndute la nivel mondial în ultimii cinci ani, relevă cel mai recent raport al Institutului de Cercetări în Domeniul Păcii (SIPRI). SIPRI a calculat că, în intervalul 2014-2018, volumul global al vînzărilor de arme a crescut cu aproape 8% faţă de perioada 2009 – 2013. Exporturile SUA, îndreptate spre cel puţin 98 de ţări, au constituit 36% din volumul mondial. O mare parte din aceste vînzări au reprezentat-o avioanele de luptă. În perioada 2009 – 2013, exporturile americane au însemnat 30% din totalul la nivel mondial.

AFP: Beneficiile şi obligaţiile funcţiei de şef al Comisiei Europene

Noul preşedinte al Comisiei Europene îşi va prelua mandatul de cinci ani pe 1 Noiembrie. AFP trece în revistă beneficiile şi obligaţiile funcţiei de şef al Executivului european, potrivit agerpres.

Cel sau cea care va negocia cu lideri din întreaga lume va avea, potrivit preşedintelui în exerciţiu, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, un program de lucru „cu normă întreagă” de 18 ore pe zi. E obligatoriu să cunoască engleza, iar franceza şi orice altă limbă europeană sunt atuuri suplimentare. Preşedintele Comisiei Europene are în subordine circa 33.000 de oameni. Poate fi numit din nou în funcţie o singură dată. Salariul este mai mare decît al Preşedintelui Franţei. Emmanuel Macron are dreptul la 15.140 de euro pe lună, brut. Şeful CE beneficiază lunar de 27.903 euro – de asemenea brut; impozitele sunt de circa 45% – plus o indemnizaţie pentru locuinţă de 4.185 de euro şi una pentru alte cheltuieli de 1.418 euro. Dacă are copii, se mai adaugă 410 euro şi o alocaţie şcolară de 100 de euro.

În schimb, Comisia nu asigură locuinţă de serviciu. Preşedintele poate opta pentru un apartament în cartierul Schuman din Bruxelles, cum fac mulţi europarlamentari; sau îşi poate închiria o vilă în zone mai agreabile din Capitala Belgiei şi a Uniunii Europene; sau poate sta într-un hotel, ca Juncker. Pentru deplasări, preşedintele CE trebuie să folosească curse de linie, ca toată lumea – nu dispune de aeronavă oficială, cum au mulţi şefi de stat. Biroul preşedintelui este la etajul 13 al clădirii Berlaymont, construit în anii 1960 pe locul fostei mănăstiri cu acelaşi nume. Edificiul a fost renovat la începutul secolului 21, după operaţiuni de eliminare a azbestului care au durat 15 ani. Este o clădire cu plan în cruce, lipsită de opulenţa Palatului Elysee, reşedinţa preşedinţilor Franţei, sau a uriaşei cancelarii din Berlin. Cartierul – numit după Robert Schuman, german născut în Luxemburg, devenit ulterior francez, unul din fondatorii UE – este destul de tern.

Vizavi, tot pe Rue de la Loi (strada Legii), se află sediul Consiliului Uniunii, unde se întîlnesc de mai multe ori pe an şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări membre. Clădirea poartă numele lui Justus Lipsius, umanist belgian din secolul al 16-lea, iar pentru preşedintele Comisiei Europene este un memento al limitelor puterii de care dispune: el face propuneri, dar deciziile în Uniune le iau conducătorii ţărilor membre şi Parlamentul European. Principala limbă de lucru în Comisia Europeană va rămîne engleza, chiar şi după Brexit. Acelaşi statut îl au, teoretic, franceza – care şi-a pierdut mult din influenţă după extinderea UE spre Est – şi germana.

Cei 27 de comisari europeni – unul din fiecare ţară membră, în afara celei din care provine preşedintele – sunt subordonaţii direcţi ai acestuia. Preşedintele îi selecţionează pe baza propunerilor statelor, iar numirile trebuie aprobate de Parlamentul European. Una din candidatele la funcţie, daneza Margrethe Vestager, a promis că va distribui posturile astfel încît să rezulte un echilibru perfect între bărbaţi şi femei. Comisia Europeană propune directive şi decrete pentru întreaga Uniune Europeană, monitorizează respectarea concurenţei, aplicînd amenzi dacă este cazul, şi negociază acordurile comerciale ale UE în întreaga lume. Şedinţele de lucru au loc săptămînal, de obicei Miercurea, la Bruxelles, iar o dată pe lună Marţea, la Strasbourg.

Anual, în Septembrie, preşedintele CE ţine un discurs despre starea Uniunii în plenul Parlamentului European, întrunit la Strasbourg – o practică similară cu cea a preşedinţilor americani în faţa Congresului Statelor Unite.

Oficial rus: În anul 2020 am putea avea o escaladare a situației din Peninsula Coreeană

Situația din Peninsula Coreeană ar putea escalada anul viitor dacă Statele Unite nu reușesc să convingă Administrația de la Phenian că sunt serioase în ceea ce privește îmbunătățirea relațiilor, a declarat Alexander Venediktov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate rus, citat de Reuters, potrivit mediafax. „Nu există nici o îndoială că dacă Departamentul de Stat nu reușește să își demonstreze seriozitatea în fața Phenianului privind îmbunătățirea relațiilor cu Coreea de Nord, în anul 2020 vom avea o escaladare a situației din Peninsula Coreeană”, a declarat Alexander Venediktov.

Președintele american Donald Trump a declarat în urmă cu o săptămînă că nu „se grăbește” să facă o înțelegere cu Coreea de Nord privind programul său nuclear, reiterînd că relațiile dintre cele două state sunt pozitive. Președintele american a declarat în mai multe rînduri că nu exclude organizarea unei noi întîlniri cu liderul Nord-coreean. Preşedintele SUA a întrerupt brusc summitul cu liderul Nord-coreean desfăşurat în Februarie în Vietnam, din cauza disensiunilor privind programul nuclear Nord-coreean. Liderul Nord-coreean, Kim Jong-Un, a declarat că actualul impas în negocierile cu Statele Unite amplifică riscul revenirii la o perioadă tensionată, însă este interesat să aibă o nouă întrevedere cu Donald Trump dacă Washingtonul își schimbă atitudinea. Președintele Donald Trump, s-a întîlnit de două ori cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, ultima oară la Hanoi, în luna Februarie.

Profesorii au nevoie de stimulente economice şi intelectuale (OECD)

Meseria de profesor trebuie să beneficieze „de mai multe stimulente economice şi mai ales intelectuale” pentru a asigura oferta de personal calificat, a declarat Andreas Schleicher, directorul pentru Educaţie şi Abilităţi al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) citat de EFE, scrie agerpres. Schleicher a prezentat la Londra raportul TALIS 2018, „The Teaching and Learning International Survey”, care cuprinde opiniile a 250.000 de profesori din 15.000 de şcoli de cursuri primare şi secundare din 48 de ţări, printre care Spania, Mexic, Chile, Columbia, Argentina şi Brazilia

Potrivit expertului OECD, „calitatea educaţiei nu poate depăşi calitatea cadrelor didactice”, deci guvernele trebuie să garanteze profesorilor, nu doar să fie bine remuneraţi, ci şi „să aibă o pregătire continuă relevantă” şi să lucreze într-un mediu „cooperant şi stimulator” unde pot să inoveze. Şcolile „nu trebuie doar să răspîndească cunoaştere, ci şi să o creeze”, a declarat Andreas Schleicher într-o conferinţă la Londra.

Raportul, realizat din cinci în cinci ani şi care examinează nivelul educaţional al statelor analizate, avertizează că atragerea unor buni profesionişti „va fi esenţială pentru a asigura că tinerii primesc instrumentele necesare” pentru a performa în viaţa adultă. Pentru a oferi aceste instrumente, profesorii trebuie să fie pregătiţi în acord cu noile necesităţi din şcoli şi cu evoluţia societăţii, ceea ce înseamnă o mai bună pregătire privind noile tehnologii şi susţinerea cursurilor într-un context multicultural. Potrivit TALIS, 56% dintre cei chestionaţi au primit o pregătire în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicării (TIC) şi doar 35% în privinţa cursurilor într-un mediu multicultural (35%), semnalîndu-se totodată carenţe în domeniul educaţiei elevilor cu nevoi speciale.

Printre ţările cu cea mai deficitară pregătire TIC se află Suedia, unde doar 36% dintre profesori primesc astfel de cunoştinţe, alături de Spania (38 %), în timp ce Mexic şi Chile sunt fruntaşe cu 77%. Potrivit raportului, pregătirea în diversitate este fundamentală ca urmare a „recentelor fluxuri migratorii care au schimbat componenţa claselor”.

Potrivit raportului, 17% dintre profesorii chestionaţi au mărturisit că lucrează în şcoli unde cel puţin 10% dintre elevi sunt copii de imigranţi. O treime dintre profesorii din ţările membre ale OCDE participante la TALIS au declarat că lucrează în şcoli unde cel puţin 1% dintre elevi sunt refugiaţi. Este şi motivul pentru care 80% dintre profesorii care lucrează cu clase multiculturale consideră necesar să abordeze chestiuni globale şi să-i înveţe pe elevi să facă faţă discriminării etnice şi culturale. Raportul notează, de asemenea, că vîrsta medie a profesorilor din OECD este de 44 de ani şi că doar 78% dintre ei predau efectiv, în timp ce restul se ocupă cu menţinerea ordinii sau cu realizarea de sarcini administrative.

Timpul dedicat predării este mai mic în şcolile cu elevi proveniţi din familii defavorizate, imigranţi sau cu nevoi speciale. În acest sens, Schleicher a făcut apel guvernelor să ofere stimulente profesorilor care vor să lucreze în centre educative cu probleme, la fel cum sunt recompensaţi „chirurgii care vor să facă operaţii complicate”.