Realitatea internationala pe scurt (20 Iulie 2018)

Declarație controversată a unui ministru dintr-o țară UE, legată de anexarea Crimeii de către Rusia

Vicepremierul italian şi ministru de Interne Matteo Salvini spune că nu are nici o problemă cu anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, o poziţie în total dezacord cu politica oficială a Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii pe această temă, relatează agenţia dpa, citată de Agerpres. Într-un interviu pentru ziarul The Washington Post, Salvini, întrebat dacă „Rusia a avut dreptul să anexeze Crimeea”, a răspuns: „A existat un referendum”. După ce jurnalistul care i-a luat interviul a spus că a fost „un referendum fals”, Salvini a replicat: „Este punctul dumneavoastră de vedere... şi 90% dintre persoane au votat pentru revenirea Crimeii în Federaţia Rusă”.

Salvini, care este şeful partidului Liga (extrema dreaptă), a făcut această declarație la o zi după o vizită la Moscova, în cursul căreia şi-a reluat apelurile la încetarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi l-a copleşit cu laude pe Preşedintele rus Vladimir Putin. Agenţia dpa aminteşte că, în Ianuarie, un alt politician european de extremă dreapta care îl admiră pe Putin, Marine Le Pen, şefa Alianţei Naţionale din Franţa, fostul partid Frontul Naţional, a exprimat opinii similare despre Crimeea. „A existat un referendum. Cetăţenii din Crimeea au dorit să adere la Rusia”, a declarat Le Pen la BFMTV şi la RMC.

De ce Guvernul american a decis ca „Europa Liberă” să se întoarcă în România

Conducerea Radio Europa Liberă a anunţat că, din luna Decembrie, va relua transmisia în limbile română şi bulgară. Potrivit unui comunicat de la Washington, scopul reluării emisiei, care a fost întreruptă în urmă cu zece ani, este acela de a dezvolta o presă liberă şi pentru a contracara ştirile false. Foştii angajaţi ai postului de radio cred că această măsură este una benefică pentru mass-media din România.

Pe vremea lui Ceaușescu, emisiunile postului de radio „Europa Liberă” erau ascultate seară de seară, în apartamentele întunecate, departe de ochii şi urechile temutei Securităţi care menţinea regimul comunist prin teroare. Anunţul revenirii emisiunilor în limba română la Europa Liberă, după zece ani de absenţă, e văzut ca un semnal de alarmă privind calitatea democraţiei din România.

„Ce se întîmplă acum e că revenim la locul nostru obişnuit, şi noi, şi bulgarii, şi anume alături de Macedonia, Bosnia, Serbia, unde există, şi de Moldova. Ne aşezăm la locul nostru, adică ţări cu democraţie neconsolidată”, spune Sorin Ioniță, analist de politică internă. „În toată zona fostă comunistă, în toată Europa Centrală, sunt probleme cu democraţiile astăzi”, subliniază Ion Bogdan Lefter, fost director la „Europa Liberă”. Un alt fost director al secţiei române a Europei Libere consideră că prin anunţul de la Washington s-a reparat o greşeală.

„Europa Liberă a însemnat enorm pentru România şi nu numai pentru România. Europa Liberă a fost cea mai eficientă armă a Războiului Rece, pur şi simplu prin puterea cuvîntului şi a cuvîntului liber. Avem de-a face acuma cu recunoaşterea şi corectarea unei mari erori politice care s-a făcut în anii 2000 şi anume, încetarea emisiunilor pentru România”, a declarat pentru Digi24 Liviu Tofan.

În comunism, ascultarea postului de radio era interzisă. „Toţi ascultam Europa Liberă şi Vocea Americii, în frunte cu activul de partid, cred că şi miniştrii ascultau, şi securiştii, încălcînd legea, dar dacă mîrîiai în front, atunci deodată începeau să aplice draconic toate legile scrise pe hîrtie şi te trezeai că ceea ce făcea toată lumea, brusc la tine era caz de zece ani în puşcărie”, reamintește Sorin Ioniță, expert EFOR. „Audienţa în România a Europei Libere pare-se că ajunsese la nişte nivele excepţionale, de genul 80, 90 la sută din populaţie. Europa Liberă a fost aproape singurul sau cel mai important canal de informaţie pentru populaţia românească”, spune Ion Bogdan Lefter. „Eu cunosc oameni care au stat în închisoare pentru că au ascultat Europa Liberă şi pentru că au comunicat cu Europa Liberă. S-a făcut închisoare pentru aşa ceva”, punctează Liviu Tofan.

Reacția Rusiei, după ce Trump l-a invitat pe Putin la Casa Albă

Rusia este gata să discute despre o nouă întîlnire între Preşedintele rusVladimir Putin şi omologul său american Donald Trump, a informat agenţia de presă Interfax citîndu-l, Vineri, pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, notează Reuters, preluată de Agerpres. Casa Albă a declarat Joi că Trump l-a invitat pe Putin să viziteze Washingtonul în această Toamnă, o replică îndrăzneaţă la un val de critici în Statele Unite asupra summitului dintre preşedinţii american şi rus la Helsinki din această săptămînă.

Trump a produs consternare, Luni, neavînd nici o poziţie critică faţă de Putin la primul lor summit pentru presupusul amestec al Moscovei în alegerile din 2016 în SUA. De asemenea, ce s-a discutat în timpul întîlnirii tete-a-tete de peste două ore dintre Trump şi Putin, numai cu interpreţii prezenţi, rămîne un mister. Antonov a spus că Putin i-a făcut propuneri concrete lui Trump despre rezolvarea conflictului din Estul Ucrainei, deşi el nu le-a dezvăluit, a informat Vineri Interfax. Ambasadorul rus este citat cu o declarație potrivit căreia ar fi bine să se organizeze o întîlnire între ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi omologul său american, James Mattis. Diplomatul a mai spus că un grup de congresmeni americani ar intenţiona, de asemenea, să viziteze Rusia.

Un grup de membri republicani ai Congresului s-a deplasat la Moscova pentru o vizită în această lună, un eveniment rar, iar congresmenii ar putea repeta vizita în prima jumătate a lunii August, a declarat Konstantin Kosacev, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), citat de agenţia de presă TASS.

Jafurile spectaculoase ale clanului R., suspectat și de furtul unei monede uriașe de aur

Autorităţile din Berlin au confiscat 77 de proprietăţi din oraş. Unele dintre acestea ar fi fost cumpărate cu banii obţinuţi din furtul unei monede uriaşe. Dar acesta nu este decît „vîrful icebergului”, într-un jaf ce are toate ingredientele unei producții hollywoodiene.

Casele și apartamentele confiscate valorează circa 10 milioane de euro. Și toate săgețile în acest caz duc spre un clan de cetățeni libanezi, cunoscut sub o singură inițială – R., implicaţi în mai multe jafuri şi spargeri de bănci. Patru dintre membrii grupării au furat anul trecut, dintr-un muzeu din Berlin, o monedă uriașă, ștanțată cu profilul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care cîntărea 100 de kilograme şi era făcută din aur pur. Poliţiştii cred că obiectul în valoare de 4 milioane de euro a fost topit, iar metalul preţios vîndut.

Într-o conferință de presă organizată Joi, procurorul-șef Jorg Raupach a precizat că 16 persoane, aparținînd clanului R., sunt anchetate acum pentru spălare de bani. Nici un membru din clan nu a fost arestat încă, transmite Deutsche Welle. Această operațiune de confiscări este cel mai recent episod dintr-o investigație declanșată în urmă cu patru ani, după jefuirea unei bănci din cartierul berlinez Mariendorf. În timpul spargerii a fost folosit și material explozibil. Explozia aproape că a distrus întreaga clădire a băncii Sparkasse. Hoții au fugit cu 9,16 milioane de euro. Într-o primă etapă a anchetei, unul dintre membrii clanului libanez, Toufic R., a fost condamnat pentru jaf, dar banii nu au fost niciodată recuperați. Ulterior, anchetatorii au observat că unul dintre frații lui Toufic R. începuse să cumpere pe bandă rulantă proprietăți în jurul Capitalei germane, chiar dacă bărbatul trăia doar din ajutoare sociale.

„Lucrul dificil cu aceste structuri bazate pe familie este că ai nevoie de indicii. Îți trebuie conturi bancare, desfășurătorul operațiunilor de depunere și extragere de bani, este ca un puzzle uriaș. Există o ilegalitate, banii au dispărut, dar unde s-au dus? Să poți reface drumul acelor bani este adeseori foarte dificil, dar în cazul de față, ne îndreptăm spre un succes parțial, a declarat procurorul-șef Raupach, citat de Deutsche Welle.

Clanul R. este suspectat și de alte spargeri spectaculoase în Berlin din ultimii ani. Jorg Raupach a subliniat însă că, deocamdată, nu există o „conexiune evidentă” între schemele de spălare a banilor și furtul monedei de aur. O modificare legislativă introdusă anul trecut în Germania le-a înlesnit polițiștilor munca în combaterea crimei organizate, prin faptul că acum pot confisca proprietățile suspecților. „Înainte, ne trebuia o legătură mult mai puternică între infracțiunea inițială și proprietatea confiscată. Acum putem ajunge la proprietăți care nu sunt legate, ca valoare financiară, cu suma din infracțiunea inițială”, a explicat procurorul Thorsten Cloidt.

Copii atacați de rechini în statul New York

Pentru prima oară în ultimii 70 de ani, doi oameni au fost atacaţi de rechini în statul american New York. E vorba de doi copii, răniţi în incidente separate. Prima victimă este o fetiţă de 12 ani, muşcată de picior, în timp ce înota. A ieşit speriată la mal, unde a fost bandajată de un salvamar, apoi transportată la spital. Cîteva ore mai tîrziu, pe o altă plajă, un băiat de 13 ani a ajuns la spital după ce a fost şi el muşcat de un rechin. Nu se ştie dacă cei doi au fost atacaţi de acelaşi răpitor, dar autorităţile au închis pentru restul zilei cele două plaje. Atacurile rechinilor sunt foarte rare în statul New York. Ultimul se petrecuse în 1948.

Procedură de infrigement împotriva Ungariei din cauza legii „Stop Soros”

Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva Ungariei în legătură cu pachetul său de legi recent adoptat și intitulat „Stop Soros'”, relatează agenția MTI. Purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat într-un briefing de presă că Executivul comunitar i-a trimis Guvernului ungar o scrisoare cu notificarea oficială referitoare la legile „Stop Soros'” și la amendamentele constituționale conexe.

Executivul comunitar le-a dat un termen de două luni autorităților ungare pentru a da un răspuns la preocupările Bruxellesului pe această temă. Parlamentul de la Budapesta a adoptat legile în cauză în luna Iunie, avînd drept scop de a sancționa „promovarea sau organizarea migrației ilegale'”. Tot Joi, Comisia Europeană a anunțat că va aduce Ungaria în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu legea sa privind azilul, inițiind cea de-a treia etapă a procedurii în curs de infringement împotriva Budapestei în legătură cu acest act normativ.

Ministru olandez: Nu există societăți multiculturale pașnice

Ministrul olandez de Externe, Stef Blok, a intrat sub tirul criticilor după afirmații controversate pe care le-ar fi făcut într-o discuție la o întîlnire privată. Comentariile sale, privind imigrația și societățile multiculturale l-ar putea costa pierderea postului în Guvern, deși și-a manifestat ulterior regretul pentru ele, relatează presa locală citată de AFP.

„Nu există societăți multiculturale pașnice și este stabilit genetic că omul nu poate intra în contact cu "persoane necunoscute", a declarat ministrul Stef Blok, care s-a referit și la faptul că Surinam, o fostă colonie olandeză din America de Sud, era un „stat falit” care  se confrunta serios cu diviziunea etnică. După cum arată imagini obținute de la acea întîlnire privată desfășurată săptămîna trecută și prezentate de emisiunea televizată locală Zembla, ministrul a mai afirmat că, dintre țările care au o societate multiculturală și multietnică, nu cunoaște nici una unde oamenii să poată trăi împreună în armonie.

Dificultățile de înțelegere între populațiile îndepărtate din punct de vedere geografic sau etnic sunt înscrise în gena umană, a continuat ministrul de Externe olandez. În contextul în care problema afluxului de migranți divizează Uniunea Europeană, Stef Blok a estimat că chiar dacă și țările din Europa de Est, precum Ungaria, Polonia sau Cehia, și-ar deschide frontierele pentru migranți, aceștia din urmă 'nu vor putea trăi' în aceste țări, unde ar risca 'să fie bătuți' de localnici.

După dezvăluirea acestor afirmații, oficialul olandez a transmis Miercuri scuze într-o scrisoare adresată Camerei inferioare a Parlamentului, sperînd că astfel va pune capăt unei polemici din cauza căreia, după terminarea vacanței parlamentare, el și-ar putea pierde postul de ministru, remarcile sale provocînd indignare atît în tabăra opoziției cît și în propria sa formațiune, partidul liberal VVD al premierului Mark Rutte. „Comentariile mele au fost în parte severe în mod voit. Încercînd să duc discuția mai departe, am folosit termeni nefericiți. Cuvintele mele au fost prea puternice”, s-a scuzat el, exprimîndu-și totodată regretul că a 'ofensat' oameni. Stef Blok este ministru de Externe din luna Februarie, cînd l-a înlocuit în acest post pe Halbe Zijlstra, după ce acesta din urmă a fost acuzat de minciună.

România, trimisă în judecată de Comisia Europeană

Comisia Europeană anunță că dă în judecată România pentru că nu a implementat directiva europeană privind combaterea spălării banilor. Anunțul a fost făcut de comisarul european de Justiție, iar alături de România vor ajunge în fața Curții Europene de Justiție Grecia și Irlanda. De asemenea, Comisia Europeana a propus ca țara România să plătească o sumă forfetară și penalizări zilnice pînă la rezolvarea situației. „Spălarea banilor într-o țară poate și deseori chiar duce la infracțiuni în alte țări membre. Tocmai de aceea solicităm tuturor statelor membre să urmeze pașii necesari pentru a opri spălarea banilor, și, prin urmare, să taie fondurile teroriste”, a declarat Vera Jourova. 

Statele membre ale UE ar fi trebuit ca, pînă în data de 26 Iunie 2017 să transpună directiva în legislația națională. Între timp, ca urmare a dezvăluirilor din investigația Panama Papers și a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja a cincea directivă, care a intrat în vigoare în 9 Iulie 2018, iar statele UE vor trebui să o implementeze pînă în 10 Ianuarie 2020.

Un cunoscut brand pentru copii, acuzat de homofobie și fascism pentru că a încurajat natalitatea

Un cunoscut brand de jucării și produse de îngrijire a copiilor a lansat  o reclamă în care italienii, rămași acasă după ce naționala a ratat calificarea la Cupa Mondială din Rusia, sunt invitați să facă copii. Italienii de la Chicco au lansat spotul publicitar, un apel video pro viață și pro natalitate, declanșînd deranj mare printre adepții corectitudinii politice. Ideea a pornit tocmai de la eșecul Italiei, care nu a  participat, pentru prima dată în ultimii 60 de ani, la Cupa Mondială. Iar mesajul campaniei, destinată părinților, a fost acesta: dacă tot nu am ajuns în Rusia, haideți să stăm acasă, să producem un baby boom. 

Acest „imn închinat vieții”, cum l-au definit unii jurnaliști din presa catolică, nu face altceva decît să îndemne un popor care riscă să dispară din cauza ratei  scăzute a natalității să facă copii. „Mii, milioane, trilioane de copii. Avem nevoie de copii!”, așa cum spune entuziasmată vocea de pe fundalul videoclipului. „Copii care ne vor ajuta să creștem și să ducem Italia acolo unde merită să fie”.  „Să facem asta pentru Italia”. Apelul „Faceți copii!” este însoțit de imagini în care apar diverse cupluri care se avîntă în săruturi pătimașe, gata să facă dragoste cu pasiune.

Au apărut însă imediat voci deranjate de toate aceste imagini pe care par să le considere o adevărată nelegiuire pentru societatea de astăzi. Prea multe burtici de mămici, prea multe săruturi, prea mulți copii... prea scandalos! Prea fără mesaje LGBT. S-a  mers pînă acolo încît spotul publicitar  a fost acuzat de „homofobie”, pur și simplu pentru că printre scenele cuplurilor care apar în clip sunt doar cupluri heterosexuale. Alții s-au simțit ofensați și pentru că nu apare nimic despre mamele-surogat.

Controversele și mai aprinse au fost alimentate de acuzațiile conform cărora campania celor de la Chicco este una „fascistă”. De ce? Pentru că în mesajul „Faceți copii!” se încearcă stimularea mîndriei patriotice prin legătura care se face între creșterea natalității și Cupa Mondială. Dar și pentru că în textul videoclipului se spune că familiile trebuie să aibă copii pentru binele Italiei. Într-un editorial publicat de site-ul famigliacristiana.it, jurnalistul Francesco Belletti găsește  explicația atacurilor lansate la adresa clipului publicitar:

„(...) Revenind la publicitatea celor de la Chicco, clipul a deranjat prea multe persoane pentru că mesajul său a fost unul care nu s-a pliat pe corectitudinea politică. În ceea ce mă privește, singurul comentariu pe care l-aș face este că acum înțeleg de ce e dificil să promovezi politici de sprijinire a ratei natalității în țara noastră, în ciuda datelor cu adevărat copleșitoare privind prăbușirea demografică și riscul „colapsului social” pentru o Țară a Bătrînilor. În gîndirea prea multor oameni, punerea copiilor pe agenda politică este practic imposibilă pentru că acestea sunt valori de dreapta. Și totuși, tocmai, „proletariatul" era acela care pretindea că a are ca unică avere copiii”.

Israel devine „statul-națiune al poporului evreu”

Parlamentul israelian a adoptat Joi un proiect de lege care definește Israelul drept ''statul-națiune al poporului evreu'', relatează AFP. Textul votat intră în categoria legilor fundamentale care joacă rol de Constituție în Israel. Adoptată cu 62 de voturi „pentru” și 55 „împotrivă”, legea prevede că ebraica devine singura limbă oficială a Israelului, după ce araba avusese un statut identic, și afirmă că „dezvoltarea de așezări evreiești ține de interesul național și statul va lua măsuri pentru a încuraja, pentru a face să progreseze și să slujească acest interes”. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat satisfacția în legătură cu acest vot. „Este un moment decisiv în istoria statului Israel care înscrie în marmură limba noastră, imnul nostru și drapelul nostru”, a declarat Natanyahu la finalul votului, relatează Agerpres.  

În precedenta versiune, proiectul de lege evoca posibilitatea înființării de localități rezervate exclusiv evreilor, în condițiile în care arabii reprezintă 17,5% din populația totală israeliană. Formularea suscitase critici din partea Președintelui Reuvlen Rivlin, a procurorului general Avishai Mandelbit și a delegației Uniunii Europene în Israel, din cauza caracterului său considerat discriminatoriu. Noua formulare, mai vagă, a fost denunțată totuși de către opoziție, îndeosebi de către deputatul arab Ayman Odeh, care a fluturat în timpul dezbaterii un drapel negru la tribună pentru a marca „moartea democrației” în Israel.

O puternică organizație franceză „anti-rasism” acuză naționala de fotbal a Croației că a fost „prea albă” la CM din Rusia

Naționala de fotbal a Croației a fost numită „prea uniformă” și „fără culoare” (sau prea albă) de către un important ONG francez „anti rasism”, informează Valeurs Actuelles. LICRA (Liga Internațională împotriva Rasismului și Antisemitismului) este o așa-zisă organizație anti rasistă. Cu toate acestea, remarcile făcute de această organizație cu privire la echipa de fotbal a Croației nu pot fi catalogate altfel decît rasiste. LICRA este probabil cea mai influentă dintre toate ONG-urile anti-rasism din Franța, avînd dreptul de a da în judecată pe oricine consideră că face remarci cu tentă rasistă.

Înaintea finalei Cupei Mondiale de Duminică, filiala pariziană a  LICRA a postat un mesaj pe Facebook prin care a lăudat echipa Hexagonului ca fiind „multicoloră”, „multietnică” , în timp ce echipa Croației era taxată pentru că este „prea uniformă și fără culoare”. „Meciul de astăzi se evidențiază istoric și sociologic... Echipa franceză, multicoloră, multietnică, se confruntă cu o echipă croată prea uniformă, fără culoare, fără savoare, bogată doar în sine”. Chiar și după ștergerea postării în urma reacțiilor negative la aceste comentarii, LICRA a  înlocuit-o cu una și mai controversată, în care naționala Croației era acuzată că ar fi multe prea prietenoasă cu mafia.

Nu au fost singurele polemici născute înainte și după meciul Franța și Croația. Internauții s-au dezlănțuit pe rețelele de socializare împotriva celor care au analizat meciul de fotbal din punct de vedere sociologic și politic. Adică o Croație autohtonă împotriva unei Franțe unde o parte dintre jucători provin din familii de imigranți din a doua sau a treia generație. Dar și un antrenor croat care se roagă înainte de fiecare meci, spre deosebire de rugăciunile înălțate către Allah de către unii dintre jucătorii francezi. 

Peste toate aceste aspecte, s-a adăugat încă ceva, ce a remarcat o lume întreagă: revoltele și jafurile care au avut loc în Franța în seara de 16 Iulie, după victoria francezilor, în comparație cu efuziunea colectivă și pașnică din Croația.

Primar amendat pentru că a refuzat să permită ridicarea unei moschei în orașul său

Primarul orașului francez Mantes-la-Ville a fost amendat pentru refuzul acordării unui permis de construcție a unei moschei, anunță ziarul Le Parisien. Edilul Cyril Nauth nu a fost doar pedepsit cu amendă de 3.000 de euro, ci i s-a dat şi termen de o lună pentru a accepta cererea asociației care dorește construirea moscheii. În cazul în care primarul nu se conformează judecătorilor administrativi din Versailles, amenda va crește cu 150 de euro în fiecare zi de la termenul limită.

Asociația Musulmanilor din Mantes de Sud, prin vocea președintelui său,  Abdelaziz El Jaouhari, a salutat decizia: „Din motive dogmatice, primarul a îngropat orașul în proceduri îndelungate și costisitoare, încălcînd regulile de bază ale legii. [...] Mii de euro cheltuite de către primar în aceste proceduri ar fi putut fi investite în servicii destinate populației, de care orașul are nevoie. Vom continua să păstrăm co-existența minorităților și să luptăm împotriva extremismului”.

La începutul mandatului său, Președintele Emmanuel Macron a anunțat că pregătește o reorganizare completă a cultului musulman din Franța. Scopul lui Emmanuel Macron este de a pune baze noi relației pe care o întreține cultul musulman cu statul francez și cu celelalte religii. Și prin care se va putea combate mai eficient și fundamentalismul islamic, crede Președintele Franței.

Consiliul francez al cultului musulman, instanța reprezentativă a musulmanilor din Hexagon, creat în 2003, nu reprezintă în fapt pe mai nimeni: potrivit unui sondaj de opinie, doar o treime dintre musulmanii francezi au auzit de această instanță. Factor de imobilism, CFCM este prea influențat de state străine - Algeria, Maroc, Turcia, Arabia saudită sau Qatar.

 

 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
07.04.24 - 00:04
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
06.04.24 - 13:46
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15