Realitatea internationala pe scurt (20 Decembrie 20180

”Rusia, pe cale să învingă sistemele SUA anti-rachetă.” Mesajul lui Putin pentru Armată

″Noile arme ale Rusiei nu vor avea rival şi vor spori securitatea ţării pentru următoarele decenii″⁣. A spus-o chiar Vladimir Putin, la o întîlnire de sfîrşit de an cu şefii Armatei.

Liderul de la Kremlin a ţinut să spună şi că Rusia este pe cale să învingă sistemele americane, anti-rachetă. Preşedintele Putin a lăudat cele mai recente arme dezvoltate de Armata rusă, spunînd că puterile rivale ar trebui să se gîndească temeinic, înainte să-i ameninţe ţara. Liderul rus s-a referit în mod special la scutul anti-rachetă american.

Vladimir Putin: “Este nevoie să trecem la arme moderne, care au capabilităţi sporite de a “sparge” tehnologia avansată a scuturilor anti-rachetă.”

În urmă cu cîteva luni, Rusia a anunţat că dezvoltă o rachetă hipersonică, Avangard, capabilă să transporte focoase nucleare şi să zboare pe distanţe intercontinentale.

Vladimir Putin: “Următorul punct pe agendă este producţia de serie şi livrarea către Armată a sistemului de rachete Avangard.”

Declaraţiile lui Vladimir Putin vin în contextul creşterii tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, în ciuda scopului declarat al lui Donald Trump de a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două puteri. Retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare ar putea afecta întregul sistem de control şi neproliferare a armelor de distrugere în masă, crede Putin. Caz în care Rusia ameninţă să dezvolte arme noi.

Vladimir Putin: “Dacă se întîmplă ceea ce ameninţă ei (n.r. americanii), va trebui să răspundem în mod adecvat. Şi, după cum puteţi înţelege, nu va fi o problemă prea mare să efectuăm cercetările şi dezvoltarea necesare, şi să le desfăşurăm”.

Statele Unite au dat Rusiei un ultimatum de 60 de zile să vină cu un răspuns clar la ceea ce Washingtonul spune că este o încălcare a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat între cele două ţări şi care menţine rachetele americane şi ruse cu rază medie de acţiune în afara Europei. Washingtonul a ameninţat că se va retrage din acest pact, cu excepţia cazului în care Moscova se întoarce la o “aplicare integrală şi verificabilă” a înţelegerii.

Țara în care bătrînii aleg să meargă la închisoare ca să facă rost de bani

Coreea de Sud se confruntă cu o situaţie cel puţin bizară. Rata infracţionalităţii în rîndul tinerilor scade, însă creşte alarmant cea în rîndul bătrînilor. Este vorba despre coreeni care au peste 65 de ani şi, în lipsa unei serviciu şi a unei pensii, recurg la gesturi necugetate din disperare sau pentru a putea supravieţui. Într-o închisoare din Coreea de Sud, deţinuţii de peste 65 de ani au propria aripă şi un program aparte. S-a făcut această împărţire fiindcă numărul bătrînilor care ajung după gratii a crescut vertiginos: cu 45 la sută doar în ultimii cinci ani. Asta în timp ce rata infracţionalităţii este în scădere în Coreea de Sud. Sărăcia, izolarea şi o populaţie tot mai îmbătrînită sunt de vină pentru acest fenomen.

Dl Park, deţinut: „Guvernul se axează să le ofere de lucru tinerilor, dacă ar face acelaşi lucru şi pentru vîrstnici, rata infracţionalităţii ar scădea.” Deţinuţii vîrstnici, unii trecuţi de 70 de ani, muncesc în închisoare ca să strîngă bani cu care să supravieţuiască după ce-şi vor recăpăta libertatea.

Dl Noh, deţinut: „Multor deţinuţi le e teamă de ce va urma după ce vor fi eliberaţi. Nu au unde să se ducă, unde să doarmă, nu au bani sau mîncare.” Bătrînii sunt încurajaţi să cînte şi să danseze şi sunt învăţaţi să cultive legume, totul ca să poată suporta zilele grele de detenţie.

Coreea de Sud are un sistem de pensii de stat care a fost introdus în 1988, dar cotizaţiile au devenit obligatorii abia spre finalul anilor ’90. Din acest motiv, aproape 60 la sută din vîrstnicii coreeni nu primesc pensie şi trăiesc în sărăcie lucie, cu puţin ajutor de la stat.

Țara membră NATO care și-a deconspirat accidental toți agenții secreți

Albania, țară membră NATO, a publicat informații sensibile privind serviciile sale secrete, dezvăluind mii de plăți efectuate de agenția sa de spionaj. Astfel, au fost descoperite identitățile agenților străini și interni, plăcuțele de identificare folosite de ofițerii de informații și alte detalii delicate. Scurgerea de informații a fost publicată inițial în The Independent și dezvăluie detalii legate inclusiv de operațiunile agenției.

Această gafă este rezultatul unui efort al Ministerului albanez de Finanțe, care, pentru a crește transparența și a combate corupția, publică zilnic pe site toate cheltuielile raportate de instituțiile guvernamentale, scrie bellingcat.com. Pe una dintre coloane este specificată instituția despre care este vorba: premier, Președinție și alte instituții din țară. Astfel, plățile serviciului intern de informații, cunoscut cu acronimul SHISH, inclusiv operațiuni și misiuni legate de NATO, au fost publicate.

Recompensă record oferită de o companie pentru a trăi un an fără smartphone

Compania americană Vitaminwater a lansat în urmă cu cîteva zile un concurs insolit, în cadrul căruia participanţii sunt invitaţi să trăiască 365 de zile fără smartphone şi fără tabletă, pentru a cîştiga o recompensă de 100.000 de dolari. Primul pas care trebuie trecut pentru a fi selecţionat: fiecare candidat trebuie să indice, în limba engleză, ce va face în timpul lui liber timp de un an sau motivele pentru care renunţă la dispozitivele mobile. Explicaţiile vor trebui să fie publicate fie pe Instagram, fie pe Twitter, urmate de două hashtag-uri: #NoPhoneforaYear şi #Contest.

Aceste texte vor fi examinate în cele mai mici detalii, au prevenit reprezentanţii companiei americane. Astfel, nivelul de creativitate al textelor publicate va conta destul de mult (30% din nota finală), la fel ca umorul, ortografia, calitatea videoclipurilor şi a fotografiilor publicate, dar şi integrarea candidaţilor în imaginea de marcă a companiei. Textele vor trebui să fie “unice” şi “originale”. În final, un singur internaut va fi selecţionat. Candidatul ales pentru acest concurs insolit va trebui să semneze apoi un contract, care îl va obliga să utilizeze în locul unui telefon mobil de ultimă generaţie un telefon fabricat în 1996 - altfel spus, un “dinozaur” în materie de tehnologie şi un veritabil “handicap” în lumea digitalizată şi ultraconectată din zilele noastre. Dacă fericitul ales cedează după şase luni, el va primi doar 10.000 de dolari în loc de 100.000 de dolari.

Într-o perioadă marcată de dependenţa de telefonul mobil, de reţelele de socializare şi de alte aplicaţii, care afectează în special persoanele tinere, această provocare este una uriaşă. O scurtă precizare: deşi candidatul nu are dreptul să folosească nici smartphone-uri, nici tablete, el va putea totuşi să utilizeze un PC, un laptop sau un dispozitiv cu comandă vocală. Doar rezidenţii americani pot să participe la concurs şi ei trebuie să îşi expedieze textele de candidatură înainte de data de 8 Ianuarie 2019. Numele candidatului selecţionat va fi anunţat în jurul datei de 22 Ianuarie prin intermediul unui mesaj publicat pe reţelele de socializare.

Concursul s-ar putea dovedi o campanie de marketing foarte eficientă pentru compania Vitaminwater, deţinută de grupul Coca-Cola, întrucît îi va face pe internauţi să vorbească despre ea pe reţelele de socializare - o nouă piaţă care trebuie cucerită - şi acest lucru va fi realizat cu un cost de doar 100.000 de dolari, o sumă infimă în comparaţie cu bugetele alocate pentru o campanie clasică de publicitate.

Chris Matthews anticipează demisia lui Donald Trump din funcția de Președinte, în săptămînile următoare

Chris Matthews, prezentatorul postului de televiziune MSNBC, anticipează că Președintele american Donald Trump și-ar putea da demisia în următoarele săptămîni, pentru a evita punerea sa sub acuzare de către procurorul special Robert Mueller, relatează Huffington Post.

Matthews, o figură proeminentă în SUA în analiza politică, anticipează că Donald Trump și fiica sa, Ivana, ar putea fi următoarele „piese de domino” care vor cădea în urma anchetei conduse de Mueller. Aceștia riscă să fie puși sub acuzare și chiar să meargă la închisoare, dacă ar fi găsiți vinovați. „Dar dacă procurorul i-ar oferi Președintelui o alternativă? Dacă ar fi dispus să treacă totul cu vederea cu condițiile ca Președintele să plece din funcție? Asta ar însemna să demisioneze în schimbul achitărilor - nu numai pentru el, dar mai ales pentru copiii săi”, a spus Matthews.

Prezentatorul a afirmat că Donald Trump ar avea de învățat de la fostul vicepreședinte Spiro Agnews, care a demisionat în 1973 după ce a ajuns la o înțelegere cu procurorii pentru a evita să ajungă la închisoare, în urma unui scandal de fraudă. „Rămîne de văzut cum se vor desfășura evenimentele în săptămînile care urmează. S-ar putea să ajungem la un punct culminant. Va fi un eveniment istoric”, a încheiat Matthews.

Echipa procurorului special Robert Mueller investighează posibile legături între echipa lui Trump şi Rusia și, în ultimele săptămîni, a făcut progrese importante în anchetă. Donald Trump, tot mai iritat de această anchetă privind legăturile cu Rusia, denunţă neîncetat o ”vînătoare de vrăjitoare”. Robert Mueller, care anchetează de 18 luni cu privire la ingerinţe ruse în alegerile prezidenţiale din 2016, nu a făcut încă toate cărţile şi nimic nu permite să se spună, în acest stadiu, că a existat o înţelegere între Moscova şi echipa lui Trump.

Însă mai mulţi foşti consilieri ai magnatului în domeniul imobiliar, între care fostul său avocat personal Michael Cohen, au fost condamnaţi în legătură cu fapte descoperite în marja investigaţiilor sale, ceea ce dă senzaţia unui candidat cu un anturaj rău. Iar procurorul Mueller a prezentat, prin documentele sale judiciare, un tablou al contactelor multiple între ruşi şi apropiaţi ai lui Donald Trump.

Michael Flynn, cunoscut prin indulgenţa sa faţă de Rusia, a fost consilier al candidatului Trump, iar apoi consilier pe probleme de securitate naţională al Preşedintelui timp de 22 de zile. El a fost inculpat în Decembrie 2017, cu privire la faptul că a minţit în legătură cu contactele sale ruse. Odată cu apropierea audierii, avocaţii săi au argumentat că a fost împins să comită această greşeală de către anchetatori FBI care, la interogarea sa, nu l-au avertizat că minciuna este o infracţiune.

Însă procurorul Mueller a respins această încercare de a-i minimaliza responsabilitatea. ”Un consilier al Securităţii Naţionale, fost şef al unei agenţii de informaţii şi general în retragere, care a servit 33 de ani în forţele armate, ştie că nu trebuie să-i mintă pe agenţii federali”, a scris el.

Elevii din Marea Britanie vor învăța la școală că și băieții pot avea menstruație

Elevii din Marea Britanie vor fi învățați că și băieții pot avea menstruație, acest aspect urmînd să fie prevăzut în cursurile de educație sexuală din școli, scrie The Telegraph, potrivit Hotnews. „Subiectul este oricum unul dificil pentru copiii de vîrsta asta. Să avansezi ideea că fetele care cred că sunt băieți au și ele menstruație va duce la o confuzie totală”, a comentat parlamentarul conservator David Davies pentru The Mail, adăugînd că ”este o nebunie ca profesorii să le spună elevilor că băieții transgender pot avea menstruație”.

Decizia a fost luată de Consiliul Local din Brighton & Hove pe baza unui raport care arăta că: ”Băieții și bărbații transsexuali și persoanele non binare pot avea menstruație”. "Menstruația trebuie inclusă în toate genurile”, se spune în raport. Potrivit sursei citate, coșurile destinate special tampoanelor vor fi instalate în toate toaletele copiilor, potrivit aceluiași raport.  Raportul Consiliului Local mai recomandă ca limbajul și cursurile să prevadă că menstruația include toate genurile, culturile, credințele și orientările sexuale”. Spre exemplu, se vor folosi formule de genul ”fetele, femeile și alte persoane care au menstruație”.

Țara lui Macron: Pancartă anti-Macron CENZURATĂ la televiziunea de stat

Canalul France 3, deținut de stat, a cenzurat o pancartă de la protestele anti-Macron în timpul unei emisiuni live, declanșînd un val de critici privind cenzura.

France 3, a doua cea mai mare televiziune publică din Franța, a prezentat imaginea retușată a unui protestatar din mișcarea Vestele Galbene,  în timpul demonstrațiilor de săptămîna trecută de la Paris.  Doar că de pe pancartă a fost șters cuvîntul „Macron demisia” și a fost lăsat doar „Macron”, in timp ce imaginea originală, realizată de un fotograf AFP, l-a surprins pe activistul „Vestelor Galbene” care ține în mîini o pancartă cu mesajul „Macron Demisia”. Franța 3 este deținută de France Télévisions, care, la rîndul său, este o companie de stat.

Jean-Baptiste Reddé, protestatar activ din Paris, cunoscut și sub pseudonimul „Voltuan" , a sesizat Consiliul Superior al Audiovizualului pentru faptul că France 3 a retușat fotografia cu pancarta sa. Sindicatul SNJ France Télévisions a denunțat acest gest, considerîndu-l  un act de "abatere profesională inexplicabil" și a cerut o anchetă.

Este în pericol Moș Crăciun? Unii britanici și americani l-ar vrea NEUTRU din punctul de vedere al GENULUI

În numele corectitudinii politice, mulți ar vrea să-l transforme pe Moș Crăciun în ceva de n-ar mai fi. Adică nici bărbat, nici femeie, ci NEUTRU, scrie evz.ro. Un sondaj făcut în randul britanicilor a arătat că mai mult de 15% dintre cei intervievați consideră că Moș Crăciun nu ar trebui să fie bărbat sau femeie, ci ar trebui să fie neutru din punctul de vedere al genului. GraphicSprings a chestionat cîteva sute de persoane din SUA și Regatului Unit despre modalitățile de modernizare a lui Moș Crăciun. În Marea Britanie, aproape unul din șase din cei chestionați au spus ar trebui să fie neutru din punctul de vedere al genului. Și în America aproape unul din cinci intervievați a răspuns la fel.

Alte sugestii au fost în legătură cu costumului său iconic optînd pentr varianta ca Moșul să fie blugi, trening și cu tatuaje. Pe Twitter, o persoană a notat: "Sunt tot pentru egalitate, dar ideea că ar trebui să facem sexul neutru pentru Moș Crăciun este ridicol!"."Nu poți schimba istoria!" Și un vicar a fost acuzat de „corectitudine politică nebună" după ce a pus un poster pentru serviciul copiilor din Ajunul Crăciunului în Biserica Sf. Barnaba, Erdington, Birmingham: „Copiii sunt invitați să vină îmbrăcați ca îngeri, păstori, oi sau oameni înțelepți!" Cu alte cuvinte cei care participă costumați la scena Nașterii Domnului nu sunt înțelepți.

UE presează Chișinăul să combată corupția dacă mai vrea scutire de la obligativitatea vizelor

Comisia Europeană a transmis Miercuri mai multor state din regiunea Balcanilor de Vest şi din Estul Europei care nu sunt membre ale UE, inclusiv Republicii Moldova, că pentru a beneficia în continuare de regimul de scutire de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii lor care călătoresc în UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru combaterea corupţiei, a crimei organizate şi a migraţiei ilegale, transmite agenţia dpa.

Cetăţenii din Albania, Bosnia, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina pot călători fără viză în Uniunea Europeană. Aceste state îndeplinesc în mare măsură condiţiile UE pentru liberalizarea regimului de vize, dar Comisia Europeană menţionează în raportul ei anual că se impun acţiuni - unele chiar ''imediate'' - pentru ca acest regim să fie menţinut. Documentul atrage atenţia că toate cele opt state trebuie să facă mai mult pentru combaterea crimei organizate, iar Republicii Moldova şi Ucrainei li se solicită să adopte ''acţiuni imediate'' împotriva corupţiei.
Republica Moldova este singura ţară dintre cele opt căreia Comisia Europeană îi cere să ia măsuri urgente împotriva spălării banilor şi corupţiei. ''Neobligativitatea vizelor pentru partenerii noştri Est-europeni şi din Balcanii Occidentali este o mare reuşită pentru ambele părţi. Dar aceasta vine şi cu responsabilităţi'', a declarat în faţa presei la Bruxelles comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos. El a cerut ''eforturi rapide şi susţinute pentru a se continua diminuarea migraţiei ilegale şi combaterea corupţiei şi a crimei organizate''.

Migraţia ilegală în UE dinspre Ucraina, Serbia şi Bosnia rămîne la un nivel ridicat, în timp ce numărul tot mai mare de cereri de azil neîntemeiate formulate de cetăţeni moldoveni şi georgieni provoacă îngrijorare, menţionează raportul. Comisia Europeană a salutat eforturile Albaniei pentru diminuarea migraţiei ilegale, precum şi decizia Serbiei de a elimina liberalizarea vizelor pentru iranieni, însă şi-a exprimat preocuparea faţă de acordurile acesteia cu alte state privind regimul de călătorii, întrucît astfel există riscul facilitării accesului în UE pentru cetăţenii unor state terţe.
''Există loc pentru îmbunătăţiri, mai ales în ceea ce priveşte readmisia cetăţenilor ţărilor terţe, în special în Serbia'', se constată în raport.

Majoritatea americanilor s-a săturat de Corectitudinea Politică

Majoritatea americanilor se declară sătui de declaraţii „politically correct”, care le îngrădesc dreptul de exprimare, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii şi care reflectă gîndirea Preşedintelui Donald Trump, adept al declaraţiilor senzaţionaliste, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit sondajului, realizat de institutul Marist pentru reţeaua audiovizuală publică NPR/PBS, 52% dintre cei intervievaţi susţin că nu doresc ca ţara lor să devină mai corectă politic şi se declară „contrariaţi” că nu se mai pot exprima liber cu privire la numeroase probleme. Proporţia depăşeşte 76% în rîndul republicanilor şi 53% printre independenţi, în timp ce majoritatea democraţilor (55%) cer mai multă „sensibilitate” în exprimarea ideilor. Potrivit directorului institutului Marist, Lee Miringoff, acest sondaj sună ca un avertisment pentru democraţi, care şi-au reimpus controlul în Camera Reprezentanţilor în Noiembrie, datorită susţinerii independenţilor. Această susţinere ar putea slăbi dacă pătura progresistă din cadrul democraţilor va face din „sensibilitatea culturală” calul său de bătaie în alegerile prezidenţiale din 2020.

Sondajul, efectuat pe un eşantion de 1.075 de persoane între 28 Noiembrie şi 4 Decembrie, ilustrează divizările din cadrul societăţii americane după alegerea ca Preşedinte a lui Donald Trump. Opozant declarat al „corectitudinii politice”, miliardarul le ”lipeşte” cu regularitate apelative jignitoare criticilor săi, mergînd pînă la insulte.

Trump este acuzat de asemenea de detractorii săi că a dat frîu liber discursului rasist, prin complezenţa lui faţă de extrema dreaptă şi declaraţiile sale asupra imigraţiei. El i-a calificat pe imigranţii mexicani drept „hoţi” şi a atenţionat împotriva unei „invazii” a miilor de migranţi din America Centrală care să ceară azil în SUA.

O largă majoritate dintre cei intervievaţi (70%) apreciază de asemenea că nivelul de politeţe din cercurile puterii de la Washington a scăzut după alegerea lui Trump, în Noiembrie 2016. Însă, dacă democraţii îl fac pe Preşedinte responsabil de acest climat alterat (67%), republicanii acuză mass-media (58%), la fel ca magnatul imobiliarelor, care acuză constant presa că publică „fake news”.

Băiețel de 10 ani, îmbrăcat ca un travestit, a dansat lasciv pe o scenă într-un club de homosexuali din New York. Publicul a aruncat cu bani în copilaș, ca și cum ar fi fost stripper

Un băiețel de 10 de ani a dansat lasciv într-un club de homosexuali din Brooklyn, New York, pe 1 Decembrie, anunță publicația Dangerous.com. Cu o perucă feminină pe cap și machiat strident, copilul a dansat pe scenă în cadrul evenimentului intitulat „Club Whoa”, găzduit de barul gay „3 dollar bill” din Brooklyn. Cei care au dorit să participe la „spectacol” au cumpărat bilete prin intermediul unei pagini de internet, micuțul începîndu-și „show-ul” la miezul nopții. În timp ce copilul dansa pe scenă, bărbații din auditoriu aruncau cu bani pe scenă, așa cum se procedează de-obicei cu dansatoarele din cluburi de striptease. Totul în aplauzele unor travestiți îmbrăcați indecent, așa cum precizează sursa citată. Imaginile au fost surprinse de către un utilizator de youtube, care le-a publicat pe respectiva rețea de socializare. Băiețelul în cauză este Desmond, copilul devenit faimos după ce în 2018 a devenit imaginea marșului LGBT din New York.

 La o zi după spectacol, unul dintre cei care fost martori la apariția micuțului a scris că „Am plecat după ce am văzut un copil dansînd pentru bani la miezul nopții. Asta se întîmpla Sîmbătă noaptea și de atunci sunt foarte tulburat de ce am văzut”.

Copilul este purtat cu regularitate pe la evenimentele travestiților și homosexualilor, părinții încurajîndu-l în acest sens. Un exemplu este o emisiune găzduită de un homosexual celebru în SUA, Michael Alig, cel care tocmai a ieșit din pușcărie după ce a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că și-a ucis și dezmembrat furnizorul de droguri. În emisiunea respectivă, Desmond a fost așezat sub un desen pe care era scris cuvîntul Rohypnolalături de un copil. Rophynol este un drog folosit de violatori. Tot în 2018, o revistă a homosexualilor a folosit imaginea unui băiețel de 8 ani pentru a se promova pe rețelele sociale. În 2016, Televiziunea de stat din Canada a realizat un documentar despre pedofili, despre care asociațiile pentru părinți au afirmat că urmărește îmbunătățirea imaginii acestor persoane. În 2017, siteul Vice.com a fost acuzat de promovarea pedofiliei.

În 2013, asociația pro-LGBT Accept l-a invitat pe profesorul homosexual Gert Hekma să vorbească la Facultatea de Sociologie a Universității București. Hekma predă „studii gay” la a Departamentul de Sociologie și Antropologie al Universității din Amsterdam, susține teza departajării legale a pedofiliei de „efebofilie”, argumentînd că pedofilia privește doar copiii sub 12 ani iar „efebofilia”, adică sexul adulților cu copii de peste 12 ani, este o stare de normalitate. Așa rezultă dintr-un interviu acordat publicației de psihologie și psihoterapie „Spiegeloog” („Ochiul-oglindă”), reprodus pe pagina lui Hekma de pe site-ul Universității din Amsterdam (citiți integral la Interview of Gert Hekma by Thea Schepers: Children and Sexuality), din care reproducem pasaje:

 „Este o diferență între pedofilie – sexul cu copii mai tineri – și efebofilie, relația sexuală cu copii ceva mai mari de 12 ani. Dar cel mai adesea, termenul de pedofilie este folosit pentru ambele.”

Ce a pățit un tînăr care și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții „păcătoși”

Sudesh Amman, un simpatizant al grupării Stat Islamic în vîrstă de 18 ani, a fost condamnat la închisoare după ce și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții, pe motiv că „sunt păcătoși”. Totodată, el și-a exprimat dorința de a comite un atac terorist în Londra. Tînărul a început să colecteze arme – un cuțit de luptă, un pistol cu aer comprimat - și să își procure un steag negru pe cînd avea 17 ani. Autoritățile au fost alertate de un blogger olandez care a descoperit materiale cu caracter extremist pe un grup de pe Telegram – rețea folosită și de simpatizanții jihadiștilor. Într-un mesaj postat pe 3 Aprilie, apărea o fotografie în care erau două arme, un cuțit și un steag ISIS, cu mesajul: „Înarmat și pregătit.”

„Polițiștii au identificat rapid persoana care a trimis fotografia, apoi l-au localizat și arestat. Ei au descoperit numeroase dovezi care scot la suprafață infracțiunile comise, cît și radicalizarea acestuia”, a spus comandantul Alexis Boon, șeful Diviziei Antiterorism a Poliției Metropolitane. De pe laptopul, telefonul mobil și celelalte dispozitive digitale care îi aparțin lui Amman au fost recuperate 349.000 de documente cu caracter suspect, între care manuale despre tehnici de luptă, atacuri cu cuțitul și cum să confecționeze bombe. Într-un caiet, tînărul scrisese despre „țelul” său de a deveni martir, informează The Independent.

„A devenit clar dintr-un caiet descoperit acasă că este fascinat de ideea de a muri în numele terorismului. Nu este clar cum s-a radicalizat, dar din mesaje reiese că acest lucru s-a produs de cel puțin un an. Oricare ar fi circumstanțele, e necesar să fim atenți la semnalele care indică radicalizare”, a mai spus Boon.

Tînărul le trimitea mesaje de propagandă teroristă chiar și celor din familie, prin intermediul unui grup de WhatsApp. Într-unul dintre mesaje, le spunea că „radicalizarea nu e pierdere de timp.” Mai mult, a discutat pe chat cu iubita sa, cît și cu un prieten, despre ura față de „cei care nu cred.” Lor le-a mărturisit și că a jurat credință grupării Stat Islamic și că visează să comită un atac. Într-unul dintre mesaje, și-a încurajat iubita să-și decapiteze „părinții păcătoși.”

„Acuzatul a discutat cu familia, cu prietenii și cu iubita despre opiniile extreme pe care le avea în ceea ce privește Jihadul și dorința sa de a comite un atac terorist. În mare parte, visa să comită un atac cu cuțitul, dar și să atace cu acid persoanele de pe mopede. Interesul său cu privire la ISIS este mai mult decît o fascinație imatură. Este cineva care crede, în mod sincer, în aceste lucruri. De exemplu, i-a povestit iubitei sale cum a jurat credință grupării Stat Islamic și că și-ar dori să purifice societatea”, a spus procurorul Kelly Brocklehurst.

Astfel, o instanță l-a condamnat la trei ani și patru luni de închisoare pentru distribuirea și colectarea de informații care să-l ajute să comită un atac terorist. La percheziții, oamenii legii au descoperit inclusiv manuale care să-l învețe să confecționeze bombe improvizate.

Cel mai negru scenariu pentru Marea Britanie. CE începe implementarea planului de Brexit fără acord

Comisia Europeană a anunțat că a început implementarea planurilor pentru unul dintre cele mai negre scenarii privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană: un Brexit fără acord, relatează BBC News.

Premierul britanic Theresa May nu a reușit încă să îi convingă pe parlamentari să voteze acordul negociat cu UE și să limiteze astfel impactul unui Brexit dur, fără acord. Au mai rămas 100 de zile pînă la momentul în care Marea Britanie va ieși din blocul UE. Planul Comisiei Europene pentru un Brexit „hard” include 14 măsuri „specifice și temporare” care vizează domenii precum serviciile financiare, transportul aerian și climatul, pentru a evita posibilele blocaje în țările care fac parte din UE.

„Aceste măsuri nu pot și nu vor reduce impactul pe care îl are un scenariu de Brexit fără acord. Este doar un exercițiu de limitare a pagubelor. Un astfel de plan este necesar în condițiile în care în Marea Britanie există încă multă confuzie privind ieșirea din UE”, a declarat comisarul european pentru dialog social Valdis Dombrovskis.

Care sunt măsurile temporare despre care vorbește Comisia Europeană. Aceste 14 măsuri temporare la care face referire CE vizează menținerea funcționalității în mai multe industrii. Ele vor permite, pentru o perioadă limitată de timp:

  • companiile aeriene britanice să poată efectua zboruri în și dinspre Uniunea Europeană, dar nu și între statele membre UE;
  • transportatorii rutieri de mărfuri în UE nu vor fi obligați să obțină permis de transport timp de nouă luni;
  • reglementările privind serviciile financiare din Marea Britanie să fie recunoscute ca echivalente cu cele ale UE pe o perioadă de doi ani.

Liderii la Bruxelles subliniază că aceste măsuri sunt limitate în timp și că ele vor fi revocate fără nici un fel de consultare cu Marea Britanie. Singurul scop al acestor măsuri nu este de a proteja Regatul Unit, ci de a evita blocajele și aspectele catastrofice ale Brexitului pentru statele membre UE, mai notează BBC. Și Guvernul britanic a început să se pregătească, pe ultima sută de metri, pentru un scenariu de Brexit fără acord. Guvernul a trimis scrisori pentru peste 140.000 de firme, în care li se cere să își pregătească o strategie în avans pentru Brexit.

”Cu doar trei luni înaintea ieşirii din Uniunea Europeană, noi am atins acum punctul în care trebuie să accelerăm aceste pregătiri”, a declarat un purtător de cuvînt al lui May, la finalul ultimului consiliu de miniştri din acest an.

Mii de militari, ”pregătiţi” să intervină în cazul unui Brexit fără acord. De asemenea, ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson a anunţat, în Parlament, că 3.500 de militari sunt ”pregătiţi” să intervină în cazul în care ţara iese din Uniunea Europeană (UE) fără acord, relatează AFP. Aceşti militari - inclusiv rezervişti - vor fi ”pregătiţi” să susţină serviciile guvernamentale care vor anunţa că au nevoie, în pofida faptului că nu s-a depus ”vreo cerere oficială” în acest sens, a precizat ministrul. Theresa May a încheiat cu Bruxellesul un acord de divorţ, după 17 luni de negocieri dificile, pe care doreşte ca parlamentarii să-l ratifice, însă aceştia îi sunt în majoritate ostili, consolidînd scenariul unei ieşiri fără acord.

Posibil haos în cazul unui Brexit fără acord. Guvernul a publicat deja, în ultimele luni, zeci de note tehnice evocînd - în caz de ”no deal” - o creştere a cheltuielilor telefonice şi bancare, eventuale penurii de medicamente sau un posibil haos în transporturi. Banca Angliei a avertizat, la rîndul ei, cu privire la o prăbuşire a lirei sterline şi o creştere extrem de puternică a şomajului. În faţa blocării situaţiei, tot mai multe voci se ridică pentru a susţine organizarea unui al doilea referendum, atît în opoziţie, cît şi în rîndul conservatorilor. Însă Theresa May a respins categoric ipoteza repetării referendumului pentru Brexit, afirmînd că acesta ar scădea credibilitatea Marii Britanii și ar încălca voința poporului, exprimată la primul referendum.