Realitatea internationala pe scurt (20 Aprilie 2018)

Ce se va întîmpla cu noul Guvern maghiar şi care este problema cea mai mare în următorii ani

Premierul ungar Viktor Orban a afirmat Vineri, în interviul săptămînal acordat postului public de radio, că intenţionează să reorganizeze Executivul, păstrînd însă o parte dintre miniştri, între care pe cel al Economiei, Mihaly Varga, transmite MTI, potrivit agerpres. Orban a declarat că vrea să transforme „centrul strategic” al Guvernului şi să creeze o structură de conducere diferită. Au loc „negocieri serioase” în acest sens, a dat asigurări Orban, adăugînd că doreşte ca noul Executiv să fie format cît mai rapid posibil. El a precizat că nu există planuri de înfiinţare de noi ministere, argumentînd că, „dacă ceva nu s-a stricat, nu trebuie reparat” şi că sistemul actual cu ministere mari conduse de oficiali cu prerogative solide merită păstrat.

Orban a menţionat că în noul Guvern se vor regăsi „o parte din aceiaşi oameni”, iar „vechile obiective vor rămîne neschimbate”. Oamenii au votat pentru a menţine obiectivele Guvernului, nu pentru continuitate în ce priveşte personalul, a subliniat Orban. Premierul ungar a mai spus că alegătorii şi-au manifestat susţinerea pentru obiectivele principale ale Guvernului său cum sunt creşterea economică, o fiscalitate corectă, locuri de muncă, sprijin pentru familii, menţinerea valorii pensiilor şi garantarea securităţii prin „nesupunerea faţă de politica de imigraţie a Europei şi păstrarea Ungariei ca ţară ungară”. Potrivit lui Viktor Orban, imigraţia va fi cea mai importantă problemă a următorului deceniu şi „este o obligaţie morală să se discute despre acest lucru, iar mesajul trebuie să ajungă în fiecare casă de o sută de ori, dacă nu de o mie de ori”.

ETA îşi cere iertare pentru tot răul făcut de-a lungul anilor

Organizaţia separatistă bască ETA a recunoscut „răul” pe care l-a provocat în timpul luptei sale armate pentru independenţa Ţării Bascilor şi a cerut iertare victimelor, potrivit unui comunicat publicat Vineri de ziarul basc Gara, relatează AFP, potrivit agerpres. ETA afirmă totuşi că nu este singura responsabilă de suferinţe în Ţara Bascilor. ”Suferinţa exista înainte de apariţia ETA şi a continuat după ce aceasta a încetat lupta armată”, se arată în documentul publicat de Gara, canalul de comunicare al organizaţiei. „Am provocat multă durere şi daune ireparabile. Dorim să ne manifestăm respectul faţă de morţi, răniţi şi victime acţiunilor ETA… Regretăm sincer”, se arată în comunicatul emis înainte de dizolvarea acestei grupări care a ucis peste 800 de persoane în cîteva decenii de luptă împotriva statului spaniol. Fără a pune sub semnul întrebării statul spaniol, ETA cere ”tuturor să-şi recunoască responsabilităţile şi greşelile făcute” şi să se angajeze să lucreze pentru reconciliere.

Declaraţia organizaţiei separatiste basce ETA care recunoaşte „durerea” provocată de lupta sa armată şi „responsabilitatea sa directă” în acest sens este consecinţa forţei statului de drept, a reacţionat Guvernul spaniol într-un comunicat difuzat Vineri. „Aceasta nu este decît o nouă consecinţă a puterii statului de drept care a învins ETA cu armele democraţiei”, a indicat Guvernul conservatorului Mariano Rajoy. „A trecut mult timp de cînd ETA ar fi trebuit să-şi ceară iertare”, se adaugă în declaraţie.

Fondată în timpul dictaturii lui Francisco Franco, organizaţia bască a renunţat în 2011 la lupta armată şi urmează să-şi anunţe dizolvarea la începutul lunii Mai, a anunţat postul public de televiziune basc ETB, la un an după predarea armelor de către gruparea separatistă, menţionează Reuters.

Preşedintele Bashar al-Assad a înapoiat Franţei Marea Cruce a Legiunii de Onoare prin intermediul ambasadei României la Damasc

Joi, Siria a înapoiat Franţei Marea Cruce (cel mai înalt grad) a Legiunii de Onoare, ce i-a fost acordată de statul francez, în 2001, Preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care acum spune că „nu se simte onorat” de distincţie, transmite EFE. Franţa a iniţiat o procedură de retragere a Legiunii de Onoare atribuite Preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat Luni seara, pentru AFP, anturajul Preşedintelui Emmanuel Macron. EFE relevă că, potrivit unui comunicat al biroului lui Bashar al-Assad, ministerul sirian al Afacerilor Externe a înapoiat Franţei decoraţia prin intermediul ambasadei României la Damasc, care reprezintă interesele franceze în această ţară, după ce Parisul şi-a închis reprezentanţa diplomatică în 2012.

Preşedinţia siriană arată că Bashar al-Assad „nu se simte onorat de această decoraţie a unui regim servitor al SUA, care sprijină organizaţii teroriste în Siria şi atacă un stat membru al ONU cu încălcarea flagrantă a fundamentelor şi principiilor dreptului internaţional”. Preşedintele sirian a primit Marea Cruce a Legiunii de Onoare din mîinile Preşedintelui francez Jacques Chirac, în 2001, la puţin timp după ce i-a succedat la putere tatălui său, Hafez al-Assad.

Devin tot mai numeroase atacurile armate din şcolile americane

Atacurile în şcolile americane, în „creştere constantă”, au făcut mai multe victime în ultimii 18 ani decît în întregul secol al XX-lea, potrivit unui studiu publicat în Journal of Childhood and Family Studies, relatează Joi AFP. Acest studiu a analizat atacurile în masă – în care au fost ucise sau rănite cel puţin patru persoane – precum şi numărul de copii cu vîrsta cuprinsă între 5 şi 18 ani care au fost ucişi în astfel de atacuri din 1940. Studiul exclude împuşcăturile dintre bandele rivale, precum şi atacurile cu arme de foc din universităţi. Statele Unite nu au cunoscut un atac în masă care să corespundă acestor criterii pînă în 1940, cînd un director de colegiu a ucis doi directori ai unor instituţii şcolare, un funcţionar din sistemul educaţional local şi doi profesori înainte de a se sinucide, crezînd că va fi concediat la sfîrşitul anului şcolar, menţionează studiul citat.

Studiul constată de asemenea că nu au existat cazuri de atacuri în masă în anii ’50 şi ’60, după care a urmat o creştere constantă a atacurilor în instituţii de învăţămînt, care a început în 1979 cînd o adolescentă de 16 ani, cu probleme mintale, a ucis într-o şcoală primară doi adulţi şi a rănit un al treilea precum şi opt elevi. Anii ’90 au reprezentat un deceniu deosebit de tragic, cu 36 de persoane ucise în 13 atacuri armate. Din 2000 pînă în 2018, studiul a constatat 66 de decese în 22 de atacuri, mai mult decît cele 55 de decese în 22 de atacuri comise între 1940 şi 1999. Studiul a constatat de asemenea că 60% din atacurile în masă investigate de cercetători au fost comise în secolul al XX-lea de către adolescenţi cu vîrste între 11 şi 18 ani, comparativ cu 77% din anii 2000.

Tranziţia de la Havana este ilegitimă, consideră OSA

Tranziţia în curs în Cuba – cu accederea, Joi, a lui Miguel Diaz-Canel, 58 de ani, la Preşedinţia insulei comuniste, pentru a-l înlocui pe octogenarul Raul Castro – este „ilegitimă”, a apreciat secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), calificînd regimul cubanez drept „dictatură”, informează Vineri AFP. „Victoria dictaturii asupra libertăţii nu se numeşte revoluţie. Succesiunea prezidenţială la care am asistat în Cuba este o tentativă de a menţine un regim autocrat dinastic şi familial. Aceasta se numeşte dictatură”, a estimat Luis Almagro într-un comunicat apărut sub titlul „Cuba, o tranziţie ilegitimă”. Alegerea lui Diaz-Canel de Adunarea Naţională a Cubei „s-a desfăşurat fără libera exprimare a poporului cubanez”, adaugă comunicatul.

Instalarea acestuia la putere „semnifică decenii de lipsuri de democraţie şi de încălcări ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale”, notează secretarul general al OSA. „În 2018, un regim care trimite în închisori şi îi reduce la tăcere pe opozanţi şi disidenţi (…) nu poate fi asimilat unui sistem a cărui practică politică este acceptabilă”, a subliniat secretarul general al OSA, potrivit căruia „acţiunile regimului (cubanez) au fost extrem de negative pentru stabilitatea şi securitatea regionale”.

Vladimir Putin a fost invitat la Casa Albă de către Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, să întreprindă o vizită în SUA şi a afirmat că va fi bucuros să-l primească pe Preşedintele rus la Casa Albă, a anunţat Vineri RIA Novosti, citînd Ministerul de Externe rus, informează Reuters. Agenţia de presă rusă îl citează pe ministrul Afacerilor Externe Serghei Lavrov, potrivit căruia Trump a revenit asupra invitaţiei de mai multe ori în timpul discuţiei telefonice cu Putin. Preşedintele american i-a spus omologului rus că ar fi bucuros să efectueze la rîndul său o vizită în Rusia, adaugă RIA Novosti. Totodată, potrivit RIA Novosti, şeful diplomaţiei ruse a declarat că loviturile aeriene ale SUA în Siria au anulat orice obligaţie morală a Rusiei de a nu furniza aliatului său sirian Bashar al-Assad sisteme antirachetă S-300.

Serghei Lavrov a declarat, de asemenea, că înainte de atacurile aeriene americane asupra unor ţinte din Siria, Rusia le-a transmis oficialilor americani care zone din Siria reprezintă „linii roşii” pentru Moscova, iar acţiunea militară americană nu a depăşit aceste linii. Totodată, Lavrov şi-a exprimat convingerea că Preşedintele rus Vladimir Putin şi Preşedintele american Donald Trump nu vor permite o confruntare între ţările lor, potrivit RIA Novosti.

Soros îşi închide fundaţiile de la Budapesta, după victoria lui Orban în alegeri

Fundaţiile pentru o Societate Deschisă ale lui George Soros îşi vor închide biroul din Budapesta şi îşi vor muta operaţiunile din Estul Europei la Berlin, scrie presa maghiară care citează Joi ziarul austriac Die Presse, transmite Reuters. Premierul ungar Viktor Orban i-a adus lui George Soros, un miliardar american născut în Ungaria, o mulţime de învinuiri şi a forţat adoptarea unei legislaţii care reprimă organizaţiile neguvernamentale, aşa numitele legi „Stop Soros”, criticate pe plan internaţional. Site-ul maghiar de ştiri 444.hu susţine că biroul Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă va fi închis pînă la 31 August şi mutat mai întîi la Viena şi apoi la Berlin.

Klaus Iohannis: Relocarea Ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant

Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat cu privire la o posibilă mutare a Ambasadei României din Israel, a anunţat, Vineri, Administraţia Prezidenţială, care subliniază că un astfel de demers nu se poate face decît în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia.

„Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decît în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia”, a precizat Administraţia Prezidenţială cu privire la informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la intenţia Guvernului de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului consideră că iniţiativa Guvernului poate „reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală”.

„Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părţi”, a arătat sursa citată. Preşedintele Iohannis, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al ţării noastre în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămîne neschimbată, a subliniat Administraţia Prezidenţială. „Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea ‘soluţiei celor două state’, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor”, a indicat sursa citată.

De asemenea, şeful statului reafirmă faptul că poziţia României faţă de statutul oraşului Ierusalim rămîne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie. „Prin urmare, în această etapă, relocarea Ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant”, a indicat comunicatul Preşedinţiei.

Premierul izraelian spune că cel puţin şase ţări intenţionează să-şi mute ambasada la Ierusalim

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat Joi că cel puţin şase ţări sunt în discuţii cu Israelul pentru a-şi muta ambasada la Ierusalim, transmite EFE. „Mă bucur să comunic că cel puţin şase state discută serios cu noi despre relocarea ambasadelor la Ierusalim”, a spus Netanyahu, la o întîlnire cu diplomaţi străini desfăşurată la reşedinţa Preşedintelui Reuven Rivlin cu prilejul Zilei Independenţei. El nu a numit statele în cauză, dar le-a promis ajutor. „Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!”, a precizat premierul israelian, care a îndemnat şi celelalte state să urmeze exemplul SUA şi Guatemalei de a-şi muta reprezentanţa în Oraşul Sfînt pentru că aceasta va contribui la eforturile de pace. „Faptul că Israelul are o Capitală, că poporul evreu a avut de 3.000 de ani o Capitală numită Ierusalim, este incontestabil. E timpul să recunoaştem acest fapt”, a adăugat el.

Pe 6 Decembrie anul trecut, Preşedintele american a recunoscut oficial Ierusalimul drept Capitală a Israelului şi a anunţat mutarea de la Tel Aviv în acest oraş a reprezentanţei diplomatice a SUA. Palestinienii au considerat acest act drept o provocare ce a descalificat Administraţia Trump din rolul de mediator onest al procesului de pace palestiniano-israelian.

Puşcăriile franceze gem de deţinuţi – 70.367 de încarceraţi

Numărul deţinuţilor a atins un nou record în Franţa pe 1 Aprilie, cu 70.367 persoane încarcerate în penitenciarele afectate de o suprapopulare cronică, potrivit cifrelor oficiale publicate joi, transmite AFP. „Populaţia în detenţie depăşeşte din nou pragul de 70.000 de deţinuţi, ajungînd la 70.637” a indicat Direcţia de Administrare a Penitenciarelor (DAP) din Franţa, într-un comunicat. Precedentul record data din 1 Aprilie 2017, cu 70.230 persoane încarcerate. Această cifră a scăzut apoi sub 70.000. La o capacitate de primire a deţinuţilor de 59.459 de locuri, rata de ocupare din închisorile franceze atingea în medie, la începutul lunii, 118% (faţă de 119,7% la 1 Aprilie 2017). Dar în aresturi, unde sunt reţinute persoanele în detenţie provizorie şi persoanele condamnate a căror pedeapsă nu depăşeşte doi ani, acest nivel ajunge la 143% şi atinge aproximativ 200% în cazul închisorii Fresnes, din regiunea pariziană.

Numărul mai mare de deţinuţi se explică în mare parte prin creşterea numărului persoanelor aflate în aşteptarea procesului (20.852), cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani. „Numărul minorilor şi al femeilor este în continuă creştere”, adaugă DAP. La 1 Aprilie, în închisorile franceze se aflau 872 minori şi 3.157 femei. Anunţarea acestui record are loc cu o zi înainte de prezentarea în Franţa a unui proiect de reformă a justiţiei, care include schimbări profunde ale sistemului de pedepse, după cum anunţa în Martie Preşedintele francez Emmanuel Macron. Acest proiect interzice detenţiile scurte, dar garantează aplicarea acelora mai mari de un an, înmulţind în acelaşi timp alternativele în mediu deschis. Totodată, Macron a revenit asupra unei promisiuni de campanie: obiectivul nu mai este de 15.000 noi locuri în închisori, ci de 7.000 pînă în 2022.

Regatul Swaziland şi-a schimbat numele în ‘eSwatini’

Regele din Swaziland, ultimul monarh absolut din Africa, a anunţat că ţara sa şi-a schimbat numele în ‘eSwatini’, decizie anunţată Joi cu ocazia aniversării a 50 de ani de independenţă a acestui mic stat din Sudul Africii, relatează AFP. ‘Aş vrea să anunţ că Swaziland va reveni la numele său original’, a declarat regele Mswati al III-lea în Manzini (centru), al doilea oraş ca mărime al ţării. ‘O dată cu independenţa, toate ţările africane şi-au preluat vechiul nume, cel dinaintea colonizării’, a spus el în faţa unui stadion plin de oameni. ‘Swaziland este singura ţară care şi-a păstrat numele din epoca colonială. Deci, de acum încolo, ţara se va numi în mod oficial Regatul eSwatini’, a adăugat el. Fost protectorat britanic, această mică ţară muntoasă, aflată între Africa de Sud şi Mozambic, şi-a cîştigat independenţa în 1968.

În timpul epocii coloniale, ţările africane şi-au schimbat numele. O dată cu obţinerea independenţei, ele au fost însă redenumite. Congo a devenit Zaire înainte de a lua numele de Republica Democratică Congo, Rhodesia de Sud se numeşte Zimbabwe, Coasta de Aur a fost redenumită Ghana.

Opera din Viena aniversează 150 de ani de existenţă

Opera din Viena, care se pregăteşte să aniverseze 150 de ani de existenţă, şi-a prezentat Joi programul pentru stagiunea 2018/2019, care va fi marcată de şase premiere lirice, două de balet şi o nouă producţie pentru copii, relatează EFE. La 25 Mai 2019 teatrul vienez va rememora solemna inaugurare prezidată de împăratul Franz Josef I şi de soţia sa Elisabeth – Sissi, cunoscută ca Opernhaus am Ring. Dacă atunci au răsunat acordurile operei ‘Don Juan’ a lui Mozart, pentru cea de-a 150 aniversare a fost aleasă o nouă versiune a basmului „Femeia fără umbră”, singura operă a lui Richard Strauss. „Sincer nu îmi plac aniversările, dar împlinirea a 150 de ani existenţă a Operei din Viena o vom sărbători cu fast”, a asigurat directorul teatrului, Dominique Meyer, la prezentarea programului viitoarei stagiuni.

Programul celor 50 de opere include şase noi producţii, printre care şi premiera mondială ‘Die Weiden’ inspirată liber din nuvela scurtă „Heart of darkness” al lui Joseph Conrad. Este vorba de o operă politică ce face referire la cotitura spre dreapta marcată de Europa. Vor mai fi puse în scenă operele ‘Les Troyens’, de Hector Berlioz; ‘Lucia di Lammermoor’, de Donizetti; ‘Orest’, de Manfred Trojahn; Otello, de Verdi. În program figurează şi o reinterpretare a spectacolului de balet ‘Sylvia’ în noua coregrafie a lui Manuel Legris, directorul de Balet al Operei din Viena şi discipol al lui Rudolf Nureyev. În sezonul 2018/2019, Opera va continua să acorde atenţie copiilor, cu o premieră dedicată special celor mici şi numeroase spectacole ce vor avea loc pe o scenă secundară. Pe scena principală se va prezenta în martie tradiţionalul spectacol „Flautul Fermecat” la care 7.500 de copii obişnuiesc să ia cu „asalt” teatrul. În total vor exista 311 reprezentaţii, printre care opere, spectacole de balet, recitaluri şi concerte pe o scenă pe care vor urca unii dintre cei mai reputaţi artişti lirici şi dirijori de orchestră.

În privinţa numărului de locuri ocupate, directorul a subliniat că la precedenta stagiune procentul a fost de 98,5 %. Fiecare reprezentaţie aduce Operei încasări de 120.000 euro, în condiţiile în care numărul biletelor vîndute a crescut cu 19 % la ultimele şase stagiuni.