Realitatea internationala pe scurt (2 Noiembrie 2018)

Condamnare fără precedent. Pedeapsa primită de un bărbat care și-a încurajat soția să se sinucidă

Un bărbat din Australia a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pentru că și-a încurajat soția să se sinucidă. Decizia Curții Supreme din Queensland este cu atît mai importantă cu cît poate stabili un precedent, la nivel global, pentru astfel de cazuri, scrie BBC News. Graham Morant, în vîrstă de 68 de ani, a fost condamnat luna trecută pentru că și-a sfătuit și ajutat soția, pe Jennifer Morant, să se sinucidă, în 2014. Bărbatul voia să primească asigurarea de viață a soției sale și urma să primească 1,4 milioane de dolari australieni.

„Ți-ai sfătuit soția să se sinucidă pentru că voiai să pui mîna pe banii cuveniți după moartea ei”, i-a spus judecătorul care l-a condamnat.

Jennifer Morant suferea de dureri cronice, depresie și anxietate, dar nu avea nici o boală terminală. Este prima dată cînd o persoană este condamnată definitiv pentru că a sfătuit pe cineva să se sinucidă, a spus judecătorul australian. Bărbatul a pledat nevinovat, însă juriul a stabilit că soția lui nu și-ar fi pus capăt zilelor dacă nu ar fi fost încurajată de el. „Ai profitat de vulnerabilitatea ei și de depresia de care suferea pentru beneficiul tău”, a adăugat judecătorul. Morant va sta în închisoare cel puțin pînă în Octombrie 2023, cînd poate face cerere pentru a fi eliberat condiționat.

Donald Trump a îndemnat soldații americani să tragă dacă migranții ajunși la granița cu SUA aruncă cu pietre

Armata americană ar putea fi nevoită să tragă asupra migranţilor careîncearcă să intre ilegal în SUA, dacă aceştia vor arunca în soldaţi cu pietre, a declarat Joi Preşedintele SUA, Donald Trump, informează Vineri Agerpres, care citează AFP.În condiţiile în care mai multe "caravane de migranţi" din America Latină se îndreaptă spre SUA, Preşedintele american a amintit că aceştia au aruncat cu pietre, "în mod perfid şi violent", asupra forţelor de ordine mexicane, cînd au traversat frontiera dintre Guatemala şi Mexic.

"Dacă ei vor să arunce cu pietre asupra Armatei noastre, Armata noastră va replica", a spus Trump de la Casa Albă. El a anunţat cu o zi înainte că pînă la 15.000 de soldaţi ar putea fi desfăşuraţi la frontiera cu Mexicul. "Le-am spus (soldaţilor) să considere aceasta (piatra) o armă. Dacă ei (migranţii) vor arunca cu pietre, după cum au făcut împotriva Poliţiei şi Armatei mexicane, eu zic, consideraţi aceasta o armă", a atenţionat el Joi.

Abordat de AFP, un purtător de cuvînt al Pentagonului a declarat că nu doreşte să comenteze asupra unor "situaţii ipotetice". "Trupele noastre sunt formate din profesionişti antrenaţi, care dispun şi de dreptul fundamental la legitimă apărare", a subliniat el, amintind că Armata este prezentă în "susţinerea" pazei de frontieră, însărcinată să aplice legea.

Cu cîteva zile înainte de alegerile din 6 Noiembrie, Donald Trump şi-a multiplicat numărul de anunţuri susceptibile să-i mobilizeze alegătorii, în special în problema imigraţiei. "Este o invazie", a spus el Joi, anunţînd că va trebui să semneze săptămîna viitoare un decret asupra acestei probleme, fără a face alte precizări.

El a declarat, de asemenea, că SUA nu vor mai accepta cereri de azil din partea unei persoane care nu a trecut pe la un post de frontieră oficial. Migranţii arestaţi la frontieră vor fi plasaţi în tabere formate din corturi sau alte instalaţii, pînă cînd vor fi expulzaţi său pînă cînd cererea lor va fi aprobată, a mai spus Donald Trump.

Germania va cere extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei, anunţă Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat Joi că Germania va cere extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei în Decembrie pentru că Moscova nu a implementat tratatul de pace de la Minsk din 2015 privind situaţia din Ucraina, scrie Reuters.

„Tratatul de la Minsk nu a fost implementat şi facem progrese foarte mici, sau chiar deloc şi cîteodată mergem chiar înapoi”, a declarat Merkel într-o vizită la Kiev, ea întîlnindu-se cu Preşedintele Ucrainei, Petro Poroshenko. „Aşa că, avînd în vedere situaţia din prezent, Germania va cere extinderea sancţiunilor în Decembrie”, a adăugat ea, precizînd că printre încălcările tratatului de la Minsk se numără şi alegerile care vor avea loc pe 11 Noiembrie în zone controlate de separatiştii susţinuţi de Moscova.

A spart două case şi a încercat să violeze o femeie, dar a adormit lîngă ea

Poliţiştii din cadrul Secţiei de Politie Rurală Lunca Corbului, judeţul Argeş, România, au reţinut un bărbat de 38 de ani din localitate, bănuit de săvîrşirea infracţiunilor de tentativă de furt, tentativă de viol, violare de domiciliu, lovire şi alte violenţe. Individul a fost prins după ce a adormit lîngă femeia pe care voia s-o siluiască.

Potrivit IPJ Argeş, bărbatul a pătruns fără drept într-o locuinţă de pe raza comunei Lunca Corbului, cu intenţia de a sustrage bunuri. Ulterior, a mai intrat într-o casă din aceeaşi localitate, de data aceasta şi pentru a întreţine raporturi sexuale cu o femeie de 59 de ani. S-a băgat în pat, lîngă victima care dormea, dar pînă să treacă la fapte l-a luat somnul. Cînd s-a trezit, femeia l-a găsit dezbrăcat alături, dormind buştean, şi a sunat la Poliţie. Joi, bărbatul a fost reţinut, iniţial, pentru 24 de ore.    "Niciuna dintre rezoluţiile infracţionale nu au fost duse la îndeplinire. Persoanele vătămate nu au fost rănite. Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Costeşti", transmite IPJ Argeş. Instanţa a decis arestarea lui pentru 30 de zile. (Sursa: Adevărul.ro)

Documente declasificate în SUA. Judicial Watch, dezvăluiri despre acțiunile lui Soros în România

Despre sumele de bani vehiculate de așa ziși ONG-iști care pretind că lucrează „non-profit” în regim de „voluntariat” sub steagul Fundațiilor Societăților Deschise ale lui George Soros,  acționînd, de fapt, contra intereselor României, s-a tot scris în ultimii ani. Iar legăturile lui Soros cu fosta administrație Obama sunt, de asemenea, arhicunoscute. O nouă confirmare a acestor conexiuni și a modului în care au lucrat umăr la umăr reprezentanții lui Soros în România cu Administrația lui Barack Obama vine acum chiar de peste Ocean, de la Departamentul de Stat. 

Documente noi declasificate, aparținînd Departamentul de Stat și USAID, reușesc să scoată din umbră mai multe elemente, inclusiv privind fi finanțarea unor proiecte din România. Potrivit lui Tom Fitton, de la Judicial Watch, acest tip de parteneriat i-ar fi permis lui Soros, cel mai mare sponsor al curentelor neomarxiste, să stabilească agenda politică externă a SUA, scrie EVZ.ro. Judicial Watch a publicat documente noi ale Departamentului de Stat al SUA (49 de pagini) care demonstrează că reprezentanții lui Soros în România au colaborat cu Administrația lui Barack Obama. Mai exact, este vorba despre „Open Government Partnership”, o inițiativă sprijinită în comun de USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională) și Soros’s Open Society Foundations – România (OSFR).

Potrivit Judicial Watch, documentele au fost obținute grație unui proces din 2018, care a fost intentat împotriva Departamentului de Stat al SUA și a USAID, după ce acestea nu a răspuns unei cereri din 2017 (Judicial Watch v. Departamentul de Stat al Statelor Unite și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională). Procesul a urmărit obținerea înregistrărilor referitoare la orice contracte, subvenții sau alte alocări/plăți de fonduri de către Departamentul de Stat către Fundația pentru o Societate Deschisă - România și/sau personalul său și/sau orice filiale sau afiliate OSFR. De asemenea, a vizat evaluările, rapoartele sau înregistrările similare referitoare la activitatea Fundației pentru o Societate Deschisă - România și/sau filialele sau organizațiile sale afiliate.

La 16 Septembrie 2016, Jennryn Wetzler, de la Biroul de Afaceri Educaționale și Culte al Departamentului de Stat, a trimis un e-mail prin care anunța publicul participant la o conferință „Open Government Partnership” că vorbitorul, Ovidiu Voicu, este sponsorizat de Departamentul de Stat. Ovidiu Voicu este directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, care se descrie ca un dezvoltator al programelor Fundației Soros pentru o Societate Deschisă.

Fonduri ale Agenției guvernamentale USAID au mers către fundațiile finanțate de miliardarul George Soros în 2016 și 2017 în vederea susținerii unei campanii în favoarea reformei în Justiție realizată şi de Guvernul socialist din Albania, conform unor documente federale. Potrivit Profit.ro, Tom Fitton, de la Judicial Watch, cel care a obținut informațiile, spune că astfel de scheme au fost promovate și în alte țări din regiune, precum România și Ungaria. „George Soros este un miliardar și nu ar trebui să primească banii contribuabililor pentru a-și promova agenda de extrema stîngă spre a submina libertatea acasă și peste granițe.” Departamentul de Stat al SUA, în timpul Administrației Barack Obama și Agenția pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au cheltuit nu mai puțin de 9 milioane de dolari pentru a susține activități politice în Albania derulate de Fundația pentru o Societate Deschisă, finanțată de miliardarul american George Soros.

Netanyahu: Aşteptăm cu nerăbdare ziua în care România îşi va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, într-un interviu difuzat Joi de postul Antena 3, că abia aşteaptă ziua în care România, alături de alte ţări, îşi va muta Ambasada  de la Tel Aviv la Ierusalim şi a dat asigurări că Guvernul israelian se va afla acolo cu „covorul roşu” cînd se va întîmpla acest lucru, scrie Agerpres.

Întrebat despre furtuna politică pe care au stîrnit-o în România discuţiile despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Netanyahu a spus că are parte de destulă politică în Israel, pentru a nu se amesteca în politică în România. El a ţinut totuşi să precizeze că a găsit o „imensă prietenie” la toţi liderii cu care a discutat. „Evident, vrem ca toate Ambasadele să se mute la Ierusalim. Preşedintele Donald Trump a făcut o declaraţie istorică, care de fapt a recunoscut evidenţa. Ierusalimul este Capitala Israelului, a fost Capitala poporului evreu de 3.000 de ani, de la Regele David, şi cu 1.000 de ani înaintea erei noastre. (…) Aici este sediul Guvernului nostru şi aici va fi mereu. Deci, evident, apreciem decizia Preşedintelui Trump”, a spus Netanyahu, exprimîndu-şi speranţa ca cît mai multe ţări să procedeze la fel.

”Aşteptăm cu nerăbdare ziua în care România o va face şi, de asemenea, alte ţări. Şi, apropo, mă aştept ca şi alte ţări să facă asta foarte curînd. Deci este o problemă de timp, dar se va întîmpla. Cînd Guvernul român va decide să-şi mute Ambasada la Ierusalim şi va recunoaşte Ierusalimul drept Capitala Israelului, vom fi acolo cu covorul roşu”, a mai spus Benjamin Netanyahu.

MAE rus: NATO consideră Rusia „inamic”

Alianţa Nord-Atlantică a revenit la politica de disuasiune şi consideră Rusia „inamic”, a afirmat, Joi, Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, exprimînd regret că NATO a revenit la această abordare, potrivit Mediafax.

„Problema în relaţia noastră cu NATO este că NATO revine la o dispoziţie din anul 1949, la o politică de disuasiune în relaţiile cu ţara noastră. Prin urmare, nu poate exista cooperare normală în aceste condiţii, în contextul în care cooperarea este posibilă doar cînd părţile nu se consideră unele pe altele inamici, ci pornesc de la premisa că există sfere obiective de interese comune”, a declarat Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă Tass.

Referindu-se la sistemul de schimburi de informaţii aeriene în timp real pentru evitarea riscului deturnării avioanelor de către membri ai grupurilor teroriste, oficialul rus a notat că „acţiunile de cooperare au fost sistate aproape în totalitate la iniţiativa NATO”. „Alianţa Nord-Atlantică a trecut la o schemă de disuasiune în relaţia cu Rusia”, a subliniat Gruşko.

„Conducerea NATO şi mulţi lideri ai ţărilor membre vorbesc constant despre necesitatea măsurilor pentru detensionarea situaţiei, despre oprirea incidentelor militare periculoase şi despre evitarea situaţiilor în care există riscul interpretării greşite a intenţiilor militare. Cu toate acestea, nu fac absolut nimic pentru restabilirea contactelor militare. Este imposibil să discutăm aceste probleme fără un dialog normal, zilnic, la Bruxelles ori în altă parte. Dacă Alianţa Nord-Atlantică este interesată într-adevăr de ceea ce profesează la nivel politic, atunci această abordare ar trebui susţinută prin mişcări reale în sensul restabilirii cooperării normale şi a dialogului la nivel militar”, a spus Gruşko.

Alianţa Nord-Atlantică şi Moscova au furnizat, Miercuri, în cadrul unei reuniuni la nivel de ambasadori a Consiliului NATO-Rusia, informaţii despre manevrele militare programate, abordînd şi tema eventualei retrageri a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). „Ambasadorii au avut un schimb deschis de idei pe numeroase teme, inclusiv despre situaţia din Ucraina, despre activităţile militare, despre transparenţa reciprocă şi măsurile de diminuare a riscurilor, despre situaţia din Afganistan şi despre provocările de tip hibrid”, anunţă Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei. „În spiritul transparenţei, NATO şi Rusia au furnizat date despre exerciţiile majore”, precizează comunicatul.

A fost abordată şi problema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. „Suntem cu toţii de acord că Tratatul INF a fost crucial pentru securitatea euro-atlantică. Timp de cinci ani, Statele Unite au parcurs procedurile diplomatice şi tehnice cu Rusia în scopul menţinerii acestui Tratat. Statele Unite îşi respectă obligaţiile care decurg din acest acord şi continuă să furnizeze transparenţă substanţială despre propriile programe”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. El a subliniat că „nici un aranjament privind controlul armamentului nu poate fi eficient dacă este respectat doar de o parte”. „Aliaţii au exprimat în mod repetat preocupări grave privind noul sistem balistic rus 9M729 sau SSC-8. NATO a îndemnat Rusia în mod repetat să răspundă acestor preocupări în mod substanţial şi transparent şi să se implice într-un dialog constructiv cu Statele Unite. Regretăm că Rusia nu a dat curs apelurilor”, a subliniat Stoltenberg.

Administraţia Vladimir Putin a condamnat decizia Preşedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Ministerul rus de Externe a avertizat că abordarea conflictuală a Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării. La rîndul său, Uniunea Europeană a atras atenţia Administraţiei Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) va genera „instabilitate” şi o „cursă a înarmării”, cu efecte asupra ţărilor europene.

Cunoscut pentru declaraţiile nechibzuite sau false, Trump spune că el se străduieşte „cu adevărat” să spună adevărul (AFP)

Cunoscut pentru declaraţiile sale nechibzuite, deseori exagerate şi uneori complet false, Preşedintele american Donald Trump spune că el se străduieşte „cu adevărat” să spună adevărul, comentează AFP, scrie Agerpres.

„Vreau întotdeauna să spun adevărul. Cînd pot, spun adevărul. Şi uneori se produce ceva diferit sau se întîmplă o schimbare, dar îmi place întotdeauna să fiu sincer”, a spus el Miercuri la postul de televiziune ABC. „Încerc, încerc cu adevărat”, a declarat el.

Miliardarul republican este cunoscut pentru că improvizează în declaraţiile date pe neaşteptate presei la Casa Albă sau în reuniunile de campanie. Colaboratorii săi sunt deseori în alertă, fostul magnat din domeniul imobiliar făcînd mereu anunţuri surpriză şi declaraţii care ajung imediat în centrul atenţiei mass-media. De asemenea, Trump spune deseori lucruri care sunt evident exagerate, uneori de-a dreptul false sau care nu se bazează pe fapte. Aşa cum s-a întîmplat atunci cînd a spus că ‘persoane necunoscute din Orientul Mijlociu’ s-au infiltrat în ‘caravana’ cu migranţi din America Centrală care traversează Mexicul cu scopul de a ajunge în SUA pentru a depune cerere de azil. După ce a sugerat insistent că le asociază pe persoanele din Orientul Mijlociu în chestiune cu terorişti, Trump a recunoscut apoi că ‘nu are probe’ privind prezenţa lor printre migranţii evocaţi. Însă chiar şi admiţînd asta, el a adăugat „că se poate întîmpla chiar şi acest lucru”.

The Washington Post a creat un proiect care încearcă să contabilizeze toate declaraţiile false ale Preşedintelui. La ultima numărătoare din Septembrie, acestea ajunseseră la peste 5.000.