Realitatea internationala pe scurt (2 Mai 2018)

Marine Le Pen crede că este posibilă victoria 'naţiunilor europene' în 2019

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, crede în posibilitatea victoriei partidelor naţional-populiste în alegerile europene de anul viitor. Şi-a exprimat această convingere într-o declaraţie făcută cu ocazia unei reuniuni a militanţilor formaţiunii sale, Adunarea Naţională, Marţi, la Nisa, în contextul căreia a pledat pentru 'identitatea' naţiunilor şi originile eleno-creştine ale 'civilizaţiei' europene, relatează AFP. 'Perspectiva obţinerii unei majorităţi pentru a schimba Europa nu este atît de puţin probabilă. Depinde de noi să construim această victorie istorică', a declarat preşedinta Adunării Naţionale (noua denumire a Frontului Naţional) în faţa mai multor sute de militanţi, în marea majoritate provenind din partidul său, reuniţi la Palatul Congresului din Nisa, pe Riviera franceză. Nisa 'ne trimite înapoi la zeiţa greacă Nike, zeiţa victoriei. Vreau să văd în aceasta un angajament şi un semn bun. Deci, să trăim într-o Europă a naţiunilor europene!', a adăugat fosta candidată la prezidenţiale pentru care ieşirea Franţei din UE nu mai este o prioritate.
Marine Le Pen, care a angajat partidul său într-o nouă strategie de alianţe, doreşte ca în Franţa 'să realizeze un scor cît mai ridicat posibil cu o listă deschisă' la 'toate curentele suverane naţionale'. Ea a exprimat de asemenea dorinţa de a construi în Europa 'alianţe cu alte mişcări europene', în special în cadrul grupului Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENL), în Parlamentul European, de care aparţine şi Adunarea Naţională. 'Credem că nu vom putea schimba Europa numai pe calea Palatului Elysee. Putem schimba Europa pornind de la Europa', a apreciat Marine Le Pen. Denunţînd o 'Uniune antieuropeană', care 'nu serveşte ideea Europei, ci lucrează la distrugerea sa prin diluare şi scufundare', ea a denunţat 'această nebunie migratoare care este pe cale să scufunde Europa' şi a deplîns faptul că 'cu cît Uniunea Europeană are mai multă putere, cu atît mai puţine state o au'.
Ea a apărat, ca şi mai mulţi reprezentanţi ai partidelor invitate, 'moştenirea eleno-creştină' a Europei pe care o 'agităm cu mîndrie' şi 'valorile uneia dintre cele mai strălucite civilizaţii ale omenirii'. Marine Le Pen, deputată de Pas-de-Calais, l-a criticat şi pe Preşedintele Emmanuel Macron, care - potrivit ei - consideră că 'rădăcinile' Europei 'sunt moarte' şi 'îşi reiterează ideea că nu există o cultură franceză', ci o 'lume nomadă'.

Opoziţia turcă se coagulează împotriva lui Erdogan

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), alături de alte trei partide de opoziţie vor încheia Joi o alianţă electorală, în încercarea de a cîştiga alegerile din 24 Iunie, informează Miercuri NTV şi alte posturi de televiziune citate de Reuters. Acestea anunţă că CHP a ajuns la o înţelegere cu noul Partidul Iyi, cu Partidul islamist Saadet şi cu Partidul Democrat, şi vor semna acordul Joi, la orele locale 15:00 (12:00 GMT). La rîndul său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al Preşedintelui Tayyip Erdogan a încheiat deja o alianţă cu Partidul Mişcării Naţionale (MHP).

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat la 18 Aprilie alegeri anticipate legislative şi prezidenţiale pentru data de 24 Iunie, cu un an şi jumătate înainte de alegerile la termen. Potrivit calendarului, alegerile prezidenţiale şi legislative erau prevăzute să aibă loc simultan pe 3 Noiembrie 2019. De asemenea, un scrutin municipal este preconizat pentru luna Martie acelaşi an. Dublul scrutin prezidenţial şi legislativ este crucial, deoarece el va marca intrarea în vigoare a majorităţii măsurilor care întăresc prerogativele şefului statului, adoptate la referendumul constituţional din aprilie 2017.

Un american din New Jersey face închisoare pentru apartenenţă la Statul Islamic

Un bărbat în vîrstă de 24 de ani din New Jersey a fost condamnat, Marţi, la opt ani de închisoare pentru că a planificat să adere la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a informat Departamentul american al Justiţiei, relatează dpa, potrivit agerpres. Sentinţa a fost pronunţată împotriva lui Samuel Rahamin Topaz, care a recunoscut că a planificat să călătorească în străinătate pentru a se alătura organizaţiei teroriste. Sentinţa în cazul lui Topaz, care a fost arestat de FBI în Iunie 2015, prevede de asemenea ca acesta să fie supravegherea pe toată durata vieţii după ce va ispăşi pedeapsa cu închisoarea.

Samuel Rahamin Topaz a recunoscut că el şi alţi trei bărbaţi – un fost coleg de liceu Nader Saadeh, fratele său Alaa Saadeh şi un Munther Omar Saleh – au vizionat înregistrări video cu execuţia unor persoane de altă religie decît cea musulmană şi considerate trădători ai Islamului. El le-a spus anchetatorilor că şi ceilalţi bărbaţi intenţionau să se alăture Statului Islamic, a precizat într-un comunicat Departamentul Justiţiei. Topaz a admis că el cunoştea faptul că Statul Islamic este considerată o organizaţie teroristă care a cucerit teritorii în străinătate, care alungă persoane de altă religie decît cea musulmană din casele lor şi îi execută pe cei care nu se supun ordinelor sale.

Nader şi Alaa Saadeh au fost condamnaţi la 10 şi respectiv 15 ani de închisoare după ce au recunoscut că au intenţionat să furnizeze sprijin material Statului Islamic. Munther Omar Saleh a pledat vinovat şi a fost condamnat la 18 ani de închisoare, a precizat Departamentul Justiţiei american.

Trump este indignat de scurgerile de informaţii din ‘Dosarul rus’

Preşedintele american Donald Trump a calificat drept ‘scandalos’ ceea ce a fost ‘dezvăluit’ de publicaţia The New York Times cu privire la întrebările pe care ar dori să i le adreseze procurorul special pentru ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi, în special, eventuala complicitate între echipa sa de campanie şi Moscova, potrivit AFP, transmite şi agerpres. ‘Aţi inventat o crimă, un fals, o complicitate care nu a existat niciodată şi o anchetă care a început cu o scurgere ilegală de informaţii confidenţiale. Frumos!’, a criticat Preşedintele american într-o postare pe Twitter.

Luni seara, The New York Times a publicat zeci de întrebări pe care procurorul special Robert Mueller ar dori să le adreseze Preşedintelui Trump. Conţinutul întrebărilor trimise Casei Albe pare să indice faptul că echipa lui Mueller este interesată de o eventuală obstrucţionare a Justiţiei din partea liderului american. ‘Pare destul de dificil să obstrucţionezi Justiţia pentru o infracţiune care nu a avut niciodată loc. O vînătoare de vrăjitoare!’, îşi manifestă indignarea Donald Trump într-un alt mesaj postat pe Twitter.

Întrebările pot fi împărţite în mai multe secţiuni: cu privire la Michael Flynn, fostul consilier al lui Donald Trump pentru securitate naţională, cu privire la demiterea lui James Comey, director Biroul Federal de Investigaţii (FBI); referitoare la Jeff Sessions, ministrul Justiţiei, care s-a recuzat în ancheta privind ingerinţa rusă, sau cu privire la evenimente despre o posibilă complicitate între echipa sa de campanie şi Moscova. ‘Cînd aţi aflat despre reuniunea de la Trump Tower?’ din Iunie 2016 între membri ai echipei sale de campanie şi o avocată rusă şi ‘După demisie, ce eforturi s-au depus pentru a-l contacta pe Michael Flynn cu privire la o eventuală imunitate sau o posibilă amnistie?’ – sunt două dintre întrebări.

Potrivit lui James Comey, Preşedintele american i-a cerut să abandoneze ancheta asupra fostului său consilier de securitate naţională, forţat să demisioneze. Dar aceste întrebări nu relevă faptul că Donald Trump este considerat drept suspect în ancheta supervizată de procurorul special Robert Mueller. Potrivit avocaţilor Preşedintelui american, Mueller intenţionează de mai multe luni să-l interogheze pe Donald Trump în cadrul anchetei sale.

Cotidianul The Washington Post, cu referire la patru surse anonime, a afirmat Marţi seara că, în timpul unei întîlniri desfăşurate la 5 Martie cu echipa juridică a Preşedintelui, procurorul special Robert Mueller a ameninţat cu o citaţie pentru ca Donald Trump să compară în faţa unui mare juriu dacă refuză să fie interogat în cadrul acestei anchete federale. Potrivit ziarului citat, după această discuţie avocatul Preşedintelui, Jay Sekulow, a întocmit o listă cu 49 de întrebări care i-ar putea fi adresate şi care a fost publicată de The New York Times. Cu două săptămîni în urmă, Preşedintele Trump a angajat un nou avocat în persoana fostului primar al New York-ului, Rudy Giuliani.

Pentru orice eventualitate, Seulul vrea ca Armata americană să rămînă în Coreea de Sud

Problema trupelor americane staţionate în Coreea de Sud nu are legătură cu vreun viitor tratat de pace cu Coreea de Nord, iar forţele americane este necesar să rămînă chiar dacă se semnează un asemenea acord, a anunţat Miercuri Casa Albastră, Preşedinţia Sud-coreeană, relatează Reuters, potrivit news.ro. ”Trupele americane staţionate în Coreea de Sud fac parte din alianţa între Coreea de Sud şi Statele Unite. Ele nu au nimic a face cu semnarea unor tratate de pace”, a declarat Kim Eui-kyeom, citîndu-l pe Preşedintele Moon Jae-in.

Casa Albastră a răspuns astfel unor întrebări ale presei despre un editorial scris de consilierul prezidenţial şi universitarul Moon Chung-in şi publicat săptămîna aceasta. Moon Chung-in a recunoscut însă că ar fi dificil să se justifice prezenţa forţelor americane în Sud, în cazul în care se semnează un tratat de pace după ce liderii celor două Corei au convenit într-un summit istoric, la sfîrşitul săptămînii trecute, să încheie conflictul. Însă Seulul vrea ca trupele să rămînă, deoarece forţele americane din Sud joacă un rol de mediere în confruntări militare între superputeri vecine – ca China şi Japonia, a declarat alt reprezentant al Preşedinţiei Miercuri, sub protecţia anonimatului. Consilierului prezidenţial Moon Chung-in i s-a cerut să nu creeze confuzie cu privire la poziţia Preşedintelui, a declarat Kim.

Statele Unite au în prezent aproximativ 28.500 de militari staţionaţi în Coreea de Sud. Phenianul cere de mult timp ca aceştia să părăsească peninsula – o condiţie pentru a renunţa la programele sale nuclear şi balistic. Moon Jae-in şi Kim Jong Un nu au evocat Vineri, în ”Declaraţia de la Panmunjom”, vreo retragere a forţelor americane din Coreea de Sud. Însă ei s-au angajat să acţioneze în vederea unei ”denuclearizări complete” a peninsulei. Trupele americane se află în Sud de la Războiul Coreei (1950-1953), care s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar astfel cele două ţări se află teoretic în război.

În ciuda detensionării relațiilor dintre cele două Corei, SUA au desfăşurat avioane de vînătoare invizibile F-22 în Coreea de Sud

Coreea de Sud a confirmat Miercuri că mai multe avioane de vînătoare invizibile americane F-22 „Raptor” au fost desfăşurate în Coreea de Sud, pentru manevre aeriene comune, în pofida detensionării din relaţia cu Phenianul, informează AFP. Avioane F-22 „Raptor” au survolat deja Coreea de Sud în Decembrie, atunci cînd cei doi aliaţi au organizat cele mai importante exerciţii aeriene ale lor, la cîteva zile după lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabile să lovească orice loc de pe teritoriul continental al SUA. Coreea de Nord reacţionează întotdeauna în mod vehement la desfăşurarea de avioane invizibile F-22, F-35A sau F-35B, care pot, potrivit Phenianului, să fie folosite pentru lovituri de mare precizie.

Acest anunţ a intervenit după ce presa Sud-coreeană a informat Duminica trecută că opt avioane F-22 au aterizat în acea zi la baza militară din Gwangju, în Sudul peninsulei. Exerciţiile aeriene „Max Thunder” vor începe la 11 Mai şi vor dura două săptămîni. Ele vor implica în jur de o sută avioane din cele două ţări. Cotidianul conservator Chosum Ilbo a avansat ideea că această desfăşurare de avioane este menită să sporească presiunea asupra Coreei de Nord, înainte de întîlnirea istorică dintre Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul Nord-coreean, Kim Jong Un.

Schimb de replici dure între Israel şi Iran

Acuzaţiile lansate Luni seară de premierul israelian Benjamin Netanyahu în legătură cu programul nuclear iranian sunt opera unui ‘mincinos inveterat, în pană de idei’, a afirmat Marţi Ministerul de Externe de la Teheran, într-un comunicat citat de AFP. Aceste afirmaţii ‘răsuflate, lipsite de interes şi ruşinoase’ sunt ale unor ‘lideri sionişti (care) nu văd alte mijloace pentru a asigura supravieţuirea regimului lor ilegal decît să-i ameninţe pe alţii recurgînd la un bluf reşapat’, se afirmă în comunicatul postat pe site-ul Ministerului iranian de Externe. ‘Netanyahu şi regimul sionist de tristă celebritate, ucigaş de copii, ar trebui totuşi să înţeleagă că opinia publică mondială este suficient de educată şi de înţeleaptă’ pentru a nu crede astfel de afirmaţii, adaugă textul.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat Luni seară, la posturile de televiziune din ţara sa, că Israelul dispune de ‘probe concludente’ despre existenţa unui ‘plan secret’ pe care Iranul l-ar putea activa în orice moment pentru a se dota cu bomba atomică. Afirmaţiile lui Netanyahu survin în contextul în care Preşedintele american Donald Trump urmează să anunţe pînă la 12 Mai dacă va retrage – aşa cum a ameninţat în repetate rînduri – sau nu Statele Unite din acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

Acordul, încheiat în Iulie 2015 la Viena între Teheran şi grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania), prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Ministrul român al Muncii: Eu nu vreau străini în România, vreau să muncească românii, dar e o presiune foarte mare. Ni se cer oameni din străinătate, din afara UE. La modă e acum Vietnam, Sri Lanka

Ministrul Muncii din România, Olguța Vasilescu, a vorbit, Marți seara, într-o emisiune la postul de televiziune românesc Antena 3, despre noua lege a salarizării, afirmînd, printre altele, că, în continuare, după Bulgaria, românii sunt cel mai prost plătit popor. Ea a recunoscut că românii vor continua să plece din țară dacă salariile nu se vor apropia de cele din UE și că, în acest moment există o criză a forței de muncă. „Eu nu vreau străini în România, vreau să muncească românii, dar e o presiune foarte mare. Ni se cer oameni din străinătate, din afara UE”, a spus ministrul Muncii, amintind că acest gol este ocupat de angajați din Vietnam și Sri Lanka.

„În momentul în care s-au făcut corecturile din Parlament, am fost atenți și noi ca să nu dezechilibrăm sistemul. Noi ne-am asumat că vom crește salariile. După Bulgaria, suntem în continuare cel mai prost plătit popor, dar facem eforturi. Dacă noi nu reușim să ne apropiem de salariile din Uniunea Europeană, ei pleacă din țară. Este foarte mare deficitul de muncă. România are mult mai mult decît 6,3 milioane de angajați. Avem o problemă uriașă în construcții. Avem nevoie mare de forță de muncă. România e în criză de oameni care să muncească. Problema noastră cea mare e deficitul de forță de muncă. Șantierele sunt goale în construcții. Pleacă în străinătate. De aia avem șantierele pentru autostrăzi goale. Pe județele de graniță e o cerere disperată de forță de muncă, acolo șomajul e zero. Eu nu vreau străini în România, vreau să muncească românii, dar e o presiune foarte mare. Ni se cer oameni din străinătate, din afara UE. La modă e acum Vietnam, Sri Lanka, asta cer patronii, muncitori de acolo. Ei trebuie să le dea acelor străini salariul mediu pe economie, iar eu le-am spus să le dea românilor salariul mediu”, spune ministrul Muncii, potrivit Antena 3. 

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40