Realitatea internationala pe scurt (2 Ianuarie 2018)

Crimă monstruoasă la Iaşi: Un bărbat şi-a omorît soţia şi şi-a obligat fiul să o îngroape

Un bărbat în vîrstă de 47 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce şi-a omorît soţia în vîrstă de 33 de ani şi şi-a obligat băiatul de 15 ani să o îngroape în apropiere de casă, potrivit Agerpres.ro. Surse din rîndul anchetatorilor susţin că au descoperit cadavrul pe 1 Ianuarie 2018, după ce fiul celor doi soţi, un băiat de 15 ani, a mărturisit unui prieten în noaptea de Revelion că a fost obligat şi ameninţat de tată să îşi îngroape mama, după ce acesta a ucis-o în a doua zi de Crăciun. Ulterior, prietenul a sesizat cazul Poliţiei, care a demarat o anchetă. Potrivit aceloraşi surse, principalul suspect este Ion Manole, de 47 de ani, care de 17 ani trăia în concubinaj cu Petronela Viciriuc, de 33 de ani. Cei doi aveau patru copii, cel mai mare fiind un băiat în vîrstă de 15 ani. În a doua zi de Crăciun cei doi soţi s-au certat, bărbatul fiind sub influenţa alcoolului. În timpul disputei, femeia a fost îmbrîncită şi lovită pînă nu s-a mai mişcat. Bărbatul a săpat o groapă în apropiere de casă, după care şi-a obligat cel mai mare dintre copii să-l ajute să o îngroape. Surse din rîndul anchetatorilor afirmă că în cauză a fost deschis un dosar penal pentru omor, procurorul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Iaşi dispunînd reţinerea pentru 24 de ore a bărbatului, băiatul fiind dus la expertiză neuropsihiatrică. Ceilalţi trei copii au fost preluaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Protestele din Iran continuă

Nouă persoane şi-au pierdut viaţa în noaptea de Luni spre Marţi în mai multe oraşe din provincia iraniană Ispahan (centru) în cursul violenţelor ce au legătură cu mişcarea de contestatare cu care se confruntă Iranul începînd de Joia trecută, potrivit televiziunii de stat, relatează AFP și BBC. Şase manifestanţi au murit în confruntări cu forţele de ordine în timp ce încercau să ia cu asalt un post de poliţie în Qahderijan. Un copil de 11 ani a fost ucis şi tatăl său rănit de focuri de armă ale manifestanţilor în Khomeinyshahr în timp ce cei doi treceau pe lîngă o adunare. De asemenea, o tînără din cadrul Gardienilor Revoluţiei (armata de elită a regimului) a fost ucisă şi un alt membru al forţelor respective a fost rănit cu focuri de armă la Kahriz Sang. Autorităţile au anunţat deja Luni seara că un poliţist a fost ucis cu focuri de armă în Najafabad. Circa o sută de persoane au fost de asemenea arestate Luni seara în provincia Ispahan, potrivit televiziunii de stat iraniene. În total, 21 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul manifestaţiilor împotriva dificultăţilor economice şi a puterii, care au izbucnit Joi la Machhad (Nord-Est), cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării. (Știrile TVR.RO)

Ayatollahul Khamenei îi acuză pe ''duşmanii'' Iranului că se află în spatele tulburărilor cu care se confruntă ţara sa

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, i-a acuzat, Marţi, 2 Ianuarie, pe ''duşmanii'' republicii islamice că s-au unit pentru a submina regimul de la Teheran, a relatat televiziunea de stat, în timp ce protestele zguduie ţara de mai multe zile, relatează AFP. ''În evenimentele din ultimele zile, duşmanii s-au unit, folosindu-şi mijloacele, banii, armele politica şi serviciile lor de securitate, pentru a crea probleme regimului islamic'' al Iranului, a afirmat Khamenei, care s-a exprimat pentru prima dată de la izbucnirea mişcării de contestare din ţara sa. Ei nu aşteaptă decît ''o ocazie pentru a se infiltra şi pentru a lovi în poporul iranian'', a mai spus ayatollahul, fără să precizeze despre ce ''duşmani'' este vorba. ''Ceea ce îl împiedică pe inamic să acţioneze sunt curajul, spiritul de sacrificiu şi credinţa poporului, la care sunteţi martori'', a adăugat Khamenei, adresîndu-se unor familii de soldaţi morţi în război. Autorităţile iraniene acuză grupările de opoziţie ''contrarevoluţionare'' cu sediul în străinătate, în SUA, dar şi în Arabia Saudită, că încearcă să exploateze nemulţumirea populaţiei pentru a provoca tulburări în ţară.

O adolescentă palestiniană a fost pusă sub acuzare după ce a lovit soldaţi israelieni

Autorităţile israeliene au acuzat o adolescentă palestiniană de agresiune, după ce un material video în care lovea şi împingea soldaţi israelieni a devenit viral pe reţelele de socializare, informează BBC. Ahed Tamimi, în vîrstă de 17 ani, şi verişoara ei au fost filmate într-o confruntare cu soldaţii. 12 capete de acuzare sunt cerute împotriva ei, inclusiv cele de agresiune agravantă şi aruncare de pietre. Dar familia ei susţine că au fost implicaţi într-o rezistenţă legitimă în timpul protestelor. Materialul video, filmat la 15 Decembrie, arată un grup de femei, între care se afla şi Tamini, care strigă şi lovesc doi soldaţi israelieni. Filmuleţul a fost difuzat pe reţelele de socializare, iar mulţi palestinieni o consideră pe Tamimi un erou al rezistenţei împotriva ocupaţiei israeliene. Duminică, verişoara lui Ahed, Nour Tamimi, a fost acuzată de agresiune şi de faptul că a împiedicat soldaţii să-şi facă datoria. Şi mama lui Ahed, care a filmat şi a postat pe Facebook, a fost, de asemenea, pusă sub acuzare. În momentul arestării, tatăl lui Ahed a spus că soldaţii au folosit gaze lacrimogene şi au spart ferestre ale casei lor. Bassem Tamimi, un activist important, a adăugat că vărul de 14 ani al lui Ahed, Mohammed, a fost lovit la faţă de un glonţ de cauciuc tras de soldaţii israelieni. Mohammed a fost rănit în timpul unui protest din satul Nabi Salih, unde militarii israelieni au declarat că mai mult de 200 de palestinieni au aruncat cu pietre. În filmuleţul postat pe reţelele de socializate, Ahed poate fi auzită cum le cere soldaţilor să plece din casa ei. Cum aceştia nu se mişcau, ea i-a pălmuit şi lovit. Adolescenta palestiniană este o activistă cunoscută de autorităţile israeliene. În urmă cu doi ani, ea l-a muşcat de mînă pe un militar israelian care încerca să îl aresteze pe fratele ei mai mic.

Gest fără precedent al Coreei de Nord. Vor exista discuții cu Coreea de Sud în "satul de armistiţiu"

Propunerea vine după ce Kim Jong-un a declarat că intenţionează să trimită o echipă la Pyeongchang, în Coreea de Sud, pentru Jocurile Olimpice care vor avea loc în luna Februarie, transmite BBC. Kim Jong-un a declarat că cele două state ar trebui "să se întîlnească urgent pentru a discuta despre această posibilitate". Preşedintele Coreei de Sud a precizat că vede oferta ca pe o şansă de a îmbunătăţi relaţia tensionată cu regimul de la Phenian. Ministrul Sud-coreean pentru Reunificare, Cho Myoung-gyon, a propus Marţi ca reprezentanţii să se poată întîlni la Panmunjom, aşa-numitul "sat de armistiţiu", informează Mediafax. Panmunjom, aflat în zona demilitarizată de la graniţă, atent supravegheată, este locul în care cele două Corei au avut de-a lungul timpului discuţii istorice. "Sperăm că Sudul şi Nordul vor putea să poarte discuţii faţă în faţă despre participarea delegaţiei Nord-coreene la Jocurile din Pyeongchang, precum şi despre alte probleme de interes comun pentru îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene", a declarat oficialul. Nu se ştie încă cine va participa la discuţiile propuse la 9 Ianuarie. Deocamdată, Coreea de Nord nu a dat un răspuns. Ultimele discuţii la nivel înalt între cele două părţi au avut loc în Decembrie 2015 în zona industrială comună Kaesong, iar agenda întîlnirii nu a fost făcută publică. În ultimii doi ani, Coreea de Nord a avansat rapid programul său nuclear, în ciuda majorării sancţiunilor internaţionale.

Un arbitru de fotbal a fost ucis de un jucător după ce i-a arătat cartonașul roșu

S-a întîmplat în timpul unui meci din Mexic. Arbitrul a ajuns la spital în comă şi a decedat. Agresorul, care a fost reţinut, riscă ani grei de închisoare. Nu este prima dată cînd un astfel de lucru se întîmplă în ţara latino-americană. În Noiembrie anul trecut, un alt arbitru a murit în urma unui atac similar.

Producţia de petrol şi gaze a Rusiei a atins un nou record în 2017

Rusia a înregistrat anul trecut cea mai mare producţia de gaze naturale din istorie, pe fondul creşterii livrărilor în Europa şi China dar şi planurilor privind creşterea vînzărilor de gaze naturale lichefiate, informează Bloomberg. În paralel, producţia de petrol a Rusiei a atins şi ea o nouă valoare record în 2017, chiar dacă Moscova s-a alăturat acordului de limitare a producţiei globale de ţiţei promovat de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Conform datelor publicate Marţi de CDU-TEK, divizia de statistică a Ministerului rus al Energiei, producţia de gaze naturale a Rusiei a crescut cu 7,9% pînă la 690,5 miliarde metri cubi în 2017, depăşind precedentul record, stabilit în anul 2011, cu 2,9%. Rusia, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, lucrează în prezent la creşterea producţiei de gaze naturale lichefiate cu noi facilităţi de lichefiere în regiunea care se întinde de la Marea Baltică şi pînă pe coasta Oceanului Pacific. În acest fel, Rusia va putea concura direct cu marii producători mondiali de GNL, Qatar, Australia şi SUA. Oficialii de la Moscova estimează că Rusia are resursele necesare pentru a-şi majora de zece ori producţia de GNL pînă la aproximativ 100 milioane de tone în anul 2035. La nivel global, SUA au devenit cel mai mare producător mondial de gaze naturale în 2009, devansînd Rusia, graţie tehnologiei fracturării hidraulice. Potrivit celor mai recente date ale Administraţiei americane pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), SUA au produs în primele zece luni din 2017 o cantitate de aproximativ 626 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 11% mai mult decît a produs Rusia în aceiaşi perioadă.
De asemenea, datele comunicate Marţi de CDU-TEK, divizia de statistică a Ministerului rus al Energiei, arată că în 2017 producţia de petrol a Rusiei a fost, în medie, de 10,98 milioane barili pe zi, cu 0,1% mai mult decît în 2016. Este vorba de al nouălea an consecutiv de creştere a producţiei de petrol a Rusiei care a ajuns astfel la cel mai ridicat nivel de după colapsul URSS în 1991. Sub conducerea lui Putin, producţia de petrol a Rusiei aproape s-a dublat de la 6,1 milioane barili pe zi în 1999, pînă la 10,98 milioane barili pe zi în 2017. Însă această lungă expansiune ar putea să ia o pauză în 2018 pentru că Moscova a acceptat prelungirea acordului de reducere a producţiei convenit anterior cu OPEC. Chiar dacă a respectat acordul convenit cu OPEC, producţia de petrol a Rusiei a atins un nou record în 2017 pentru că Moscova a reuşit să majoreze rapid producţia la finele lui 2016. În luna Octombrie 2016, cu o lună înainte de anunţarea acordului convenit cu OPEC, producţia de petrol a Rusiei a ajuns la 11,23 milioane barili pe zi. Ulterior Rusia a implementat gradual promisiunea sa de reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă că producţia a rămas deasupra pragului de 11 milioane barili pe zi timp de mai multe luni la începutul lui 2017. În luna Decembrie 2017, producţia de petrol a Rusiei a fost de 10,95 milioane barili pe zi, în creştere cu 0,1% faţă de luna Noiembrie, în timp ce exporturile au scăzut cu 5,3% pînă la 5,24 milioane barili pe zi, potrivit CDU-TEK. (AGERPRES.RO)

 

 

 

 

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40