Realitatea internationala pe scurt – 2 (9 Ianuarie 2018)

Spargere ca în filme la Reșița, România: Hoții au intrat și au ieșit prin tavan

Spargere ca în filme, într-un magazin de bijuterii din Reșița. Hoții au luat cu ei un seif și mai multe obiecte de valoare, după ce au intrat în magazin prin tavan. Potrivit unor surse apropiate anchetei, hoții au folosit o încăpere aflată deasupra magazinului. Timp de cîteva zile, au fãcut o gaură în pardoseală și, noaptea, au coborît în magazin, fără să fie observați. Au furat tot ce au găsit de valoare și s-au fãcut nevăzuți tot prin tavan. Culmea este că spațiul în care s-a dat spargerea, unde funcționează bijuteria și salonul de coafură, este prevăzut cu sistem de alarmă. Această s-a declanșat în timpul spargerii, iar la magazin au venit agenții firmei de pază și proprietara, care au verificat doar exteriorul magazinului. Pentru că în exterior totul era în regulă, au plecat liniștiți acasă, fără să știe că magazinul a fost prădat. Polițiștii caută acum să-i identifice pe autorii jafului. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție nu au dorit să facă declarații oficiale referitoare la acest caz, pînă la finalizarea raportului judiciar. (Ştirile TVR.RO)

Oficialii celor două Corei au bătut palma. Ce s-a stabilit pentru Jocurile Olimpice de Iarnă

La Panmunjom, în zona demilitarizată dintre cele două Corei – de Nord şi de Sud – au început, Marţi, negocieri bilaterale privind în primul rînd participarea Nord-coreeană la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, informează agenţiile internaţionale de presă. Un prim rezultat, anunţat de un oficial Sud-coreean, este că sportivii Nord-coreeni vor fi însoţiţi de oficialităţi de rang înalt de la Phenian. Convorbirile urmau să continue Marţi după-masă, în Casa Păcii, o clădire cu trei niveluri din Coreea de Sud, imediat lîngă zona demilitarizată, relatează agerpres.

Cele două delegaţii sunt conduse de Ri Son-gwon, preşedintele Comitetului pentru Reunificarea Paşnică a Ţării de la Phenian, respectiv de ministrul Reunificării de la Seul, Cho Myoung-gyon, precizează agenţia Sud-coreeană de presă Yonhap. Primul a declarat, la începutul dialogului: „Am venit aici cu speranţa că cele două Corei vor discuta cu atitudini sincere şi de bună-credinţă pentru a aduce rezultate preţioase poporului coreean, care nutreşte mari aşteptări de la această întîlnire, ca un prim cadou de Anul Nou”. În replică, reprezentantul Coreei de Sud a apreciat că „dacă începutul e bun, treaba e pe jumătate făcută” şi şi-a exprimat speranţa că părţile vor dialoga „cu hotărîre şi perseverenţă”.

Pe agendă s-ar putea afla însă şi alte subiecte. Înaintea reluării dialogului la nivel înalt pentru prima oară din 2015, ambele părţi au făcut concesii. Coreea de Sud a amînat pînă după Jocurile Olimpice manevrele militare comune cu SUA, considerate de Nord acte ostile de pregătire pentru război. Coreea de Nord a acceptat redeschiderea legăturii telefonice directe întrerupte în 2016. În continuare, Sudul ar putea ridica problema reunificării familiilor separate de războiul din 1950-1953 şi cere detensionarea militară, iar Nordul ar putea insista asupra încetării exerciţiilor militare Sud-coreene alături de americani şi asupra ridicării sancţiunilor economice. După primele convorbiri, partea Sud-coreeană a anunţat că a propus reunirea familiilor cu ocazia Anului Nou lunar, în Februarie, a anunţat Chun Hae-sung, adjunct al ministrului Unificării.

Rusia salută reluarea dialogului între cele două Corei

Rusia salută dialogul între Coreea de Sud şi Coreea de Nord, reluat Marţi la Panmunjom, în zona demilitarizată dintre cele două Corei, a declarat Marţi un purtător de cuvînt al Kremlinului, citat de Reuters. ''Acesta este exact tipul de dialog despre care am spus că este necesar'', a afirmat oficialul rus.

Armata israeliană a efectuat noi atacuri aeriene în Siria

Armata israeliană a întreprins în noaptea de Luni spre Marţi mai multe atacuri aeriene şi tiruri de rachete în Siria, provocînd pagube materiale ‘lîngă o poziţie militară’, a anunţat Marţi, într-un comunicat, armata siriană, informează AFP. Comunicatul sirian nu oferă amănunte în ceea ce priveşte ţinta acestor bombardamente israeliene care au avut loc în trei reprize în noaptea de luni spre marţi. De la declanşarea, în 2011, a conflictului din Siria, Israelul a întreprins mai multe raiduri împotriva armatei siriene şi aliatului acesteia Hezbollahul libanez, inamicul înveterat al statului israelian. Aviaţia israeliană a tras ‘mai multe rachete’ în direcţia regiunii Al Qatif, la Nord-Est de Damasc, iar armata siriană a ‘ripostat’ la asalt, ‘nimerind unul dintre avioanele’ israeliene, potrivit comunicatului sirian. Israelul şi Siria sunt în continuare în război. Israelul a ocupat din 1967 circa 1.200 de kilometri pătraţi din Platoul Golan, pe care i-a anexat, decizie nerecunoscută de comunitatea internaţională. În jur de 510 kilometri pătraţi rămîn sub controlul sirian. Statul israelian a lansat două rachete sol-sol dinspre Înălţimile Golan, însă armata siriană le-a interceptat, potrivit aceluiaşi comunicat. Aviaţia israeliană a mai tras alte ‘patru rachete’. ‘Una dintre ele a fost distrusă de apărarea antiaeriană siriană, însă celelalte au căzut lîngă o poziţie militară, cauzînd pierderi materiale’, potrivit comunicatului. De la începutul lui Decembrie, avioane israeliene au vizat ţinte lîngă Damasc, într-o regiune ce include un centru de cercetare ştiinţifică şi depozite de arme ale regimului şi aliaţilor săi, potrivit organizaţiei neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Germania: Anchetă pentru tentativă de omor după ce s-au tras focuri de armă asupra maşinii fotbalistului Deniz Naki

Procurorii germani au deschis o anchetă pentru tentativă de omor, după ce asupra maşinii în care se afla fotbalistul Deniz Naki s-au tras cîteva focuri de armă, în noaptea de Luni spre Marți, pe o autostradă din Germania. Potrivit AP, Katja Schlenkermann-Pitts, reprezentantă a Procuraturii din Aachen, a declarat că asupra maşinii lui Naki s-au tras focuri de armă pe autostrada A4, în apropiere de oraşul natal al sportivului, Duren. Nimeni nu a fost rănit, conform news.ro. Deniz Naki este legitimat la echipa turcă Amed SK, din Diyarbakir, regiune cu majoritate kurdă. Jucătorul, care se află în Germania pentru a-şi vizita familia, a declarat pentru Die Welt că probabil a fost ţinta acestui atac din cauza opiniilor sale politice exprimate în Turcia. “Puteam să mor, gloanţele nu au fost departe. Un glonţ a lovit fereastra maşinii, iar altul a trecut pe lîngă unul dintre pneuri. Cred că este o chestiune politică, în Turcia sunt tot timpul o ţintă, din cauza opiniilor mele prokurde”, a spus fotbalistul în vîrstă de 28 de ani, conform AFP. Naki a fost condamnat anul trecut, în Turcia, la 18 luni de închisoare cu suspendare pentru propagandă în favoarea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupare considerată teroristă.

Cum a ajuns să arate cel mai cunoscut traficant din lume. "El Chapo" stă izolat în închisoare de 2 ani

Celebrul traficant de droguri a ajuns să arate deplorabil, spune avocatul său. El Chapo va fi în curînd subiect de film! Joaquin Guzman sau "El Chapo", așa cum e cunoscut, este considerat cel mai mare traficant de droguri din istorie. Acesta a ajuns la 63 de ani, un lucru rar întîlnit în lumea traficanților. Mexicanul este considerat regele traficanților, transportînd o cantitate mai mere de droguri în toată lumea, în special în USA, chiar și decît celebrul Pablo Escobar. Guzman a transportat peste 500 de tone de cocaina în USA în toată "cariera sa".

El Chapo, sau "piticul" în traducere, a fost încarcerat pentru prima dată în 1993, însă telenovela a început în urmă cu 4 ani. În 2014, El Chapo a fost prins și băgat la închisoare, însă a evadat printr-un tunel săpat din celulă, fiind capturat după aproape 2 ani. Pe numele său au fost puse recompense enorme, mexicanii oferind 4 milioane de dolari, iar americanii 5 milioane, însă acesta a evitat capturarea din 2001 pînă în 2014.

Acum, după 2 ani în închisoare, regele traficanților a ajuns să arate deplorabil, anunță avocatul său. Acesta a slăbit enorm, de la 90 de kg pînă la 70 kg, și și-a pierdut mințile: "Vorbești ceva cu el acum și după 15 minute uită tot. Nu arată deloc bine, cred că e o formă de nebunie. Cei doi ani de segregare și-au spus cuvîntul, arată foarte rău". De 2 ani stă izolat de toata lumea, avînd în cameră doar un pat, o toaletă, un duș și o fereastră foarte, foarte mică, prin care nici nu îți dai seama dacă e zi sau noapte afară. Chiar și cînd se întîlnește cu avocatul, El Chapo o face dintr-o cameră separată. Mexicanul e programat luna aceasta la proces, unul care îi va aduce cu siguranță viața în închisoare fără posibilitatea de eliberare. (Pro Tv.ro)