Realitatea internationala pe scurt – 2 (9 Februarie 2018)

Ţara unde şoferii nu mai au voie să folosească mobilul nici cînd maşina este oprită

Utilizarea telefoanelor mobile în maşini, chiar şi cînd acestea sunt oprite sau staţionate în altă zonă cu excepţia parcărilor, poate duce la suspendarea permisului de conducere în Franţa şi la sancţionarea cu o amendă de peste 100 de euro. Un tribunal din Franţa a decis că folosirea telefoanelor mobile în interiorul maşinii este interzisă chiar şi atunci cînd vehiculul este oprit. Şoferii pot fi sancţionaţi dacă folosesc un smartphone cu o singură excepţie: dacă maşina este parcată într-un loc amenajat cu acest scop. Pedepsele sunt extrem de drastice: amenda poate ajunge pînă la 135 de euro şi le va aduce şoferilor şi trei puncte de penalizare. Franţa a înăsprit măsurile luate pentru conducere periculoasă ca urmare a creşterii numărului de accidente rutiere după decenii de declin constant. Recent, în această ţară a fost redusă limita de viteză pe drumurile cu două benzi de circulaţie de la 90 la 80 de kilometri pe oră.

Decizie de ultima oră cu privire la participarea sportivilor şi oficialilor ruşi la Jocurile Olimpice 2018 ce s-au deschis astăzi la Pyeongchang

Judecătorii de la Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS) au anunţat, Vineri, că au respins 47 de apeluri din partea sportivilor şi antrenorilor ruşi pentru a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang. Ruşii au susţinut că interdicţia dictată de Comitetul Internaţional Olimpic este nedreaptă, fiind deja achitaţi în scandalul de dopaj de la Sochi, din 2014, însă decizia judecătorilor pune capăt oricăror speranţe ale delegaţiei ruse de a participa la Jocurile de Iarnă care au debutat Vineri, la Pyeongchang. "În deciziile sale, judecătorii au considerat că decizia CIO de a stabili o listă de invitaţii pentru ca sportivii ruşi să poată concura nu ar putea fi descrisă ca o sancţiune, ci ca o decizie de eligibilitate" au declarat oficialii CAS, prin intermediul unui comunicat de presă. În luna Decembrie, CIO a interzis Rusiei să participe la Jocurile Olimpice după un scandal uriaş legat de dopingul de la Sochi. De asemenea zeci de sportivi şi antrenori au fost suspendaţi pe viaţă şi au rămas fără medaliile cîştigate la competiţia organizată în Rusia.

”Avalanşă” de ouă în Satul Olimpic de la Peyongchang

Bucătarii lotului olimpic norvegian care participă la Olimpiada de Iarnă de la Peyongchang au comandat de la un magazin local 1.500 de ouă, însă au primit 15.000, după ce au făcut comanda folosind serviciul Google Translate, relatează BBC şi The Guardian.

Stale Johansen, unul dintre bucătarii echipei norvegiene, a afirmat că a fost uluit în momentul în care a văzut camionul plin cu ouă şi a adăugat că greşeala de comandă a venit în urma unei erori de traducere a serviciului Google Translate. Bucătarii norvegieni au precizat că, din fericire, au putut returna cele 13.500 de ouă de care nu aveau nevoie. A fost un zero în plus la comandă, aşa că 1.500 a devenit 15.000”, a declarat Tore Ovrebo, liderul delegaţiei Norvegiei la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang. Bucătarii norvegieni nu sunt primele ”victime” ale erorilor programelor de traducere de pe internet. Anul trecut, un palestinian a fost arestat de către Poliţia din Israel după ce a postat, pe Facebook, mesajul ”bună dimineaţa” în arabă, însă în ebraică a fost tradus ”să-i atacăm”.

Arme chimice în Siria: În acest stadiu, linia roşie trasată de Franţa nu a fost depăşită

Ministrul Apărării francez, Florence Parly, a estimat, Vineri, că în absenţa 'certitudinilor' cu privire la atacurile chimice în Siria, linia roşie trasată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pentru o eventuală ripostă nu a fost deocamdată depăşită, informează AFP. 'Deocamdată, pentru că nu există certitudine cu privire la ce s-a întîmplat, cu privire la consecinţele a ceea ce s-a întîmplat, nu putem afirma că suntem acolo unde spuneţi', a răspuns Parly la Radio France, fiind întrebată despre linia roşie fixată de şeful statului francez. Cu ocazia primirii omologului său rus Vladimir Putin în 29 Mai 2017, la Versailles, Emmanuel Macron a declarat că 'orice utilizare de arme chimice' în Siria va atrage după sine 'o ripostă imediată' din partea Franţei. Pentru Franţa, care la fel ca SUA suspectează regimul sirian, nu sunt reunite dovezi în ceea ce priveşte natura şi originea atacurilor. 'Există indicii posibile privind utilizarea de clor, însă nu avem o confirmare absolută. Prin urmare, o astfel de muncă de confirmare facem noi, împreună cu alţii, pentru că în mod evident trebuie ca faptele să fie stabilite', a subliniat ministrul apărării. Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit Joi fără a ajunge la un rezultat concret cu privire la problema unui armistiţiu umanitar.

Poliţia din Marea Britanie avertizează cu privire la riscurile provocării ''24 Hour Challenge''

Copiii riscă să declanşeze ample operaţiuni de căutare dacă acceptă să ia parte la o ''isterie'' iniţiată în mediul online prin care sunt provocaţi să îşi petreacă noaptea în magazine, a avertizat Poliţia din Marea Britanie, citată de Press Association. Aşa-numita ''Provocare de 24 de ore'' (24 Hour Challenge) încurajează persoanele din public să îşi amenajeze cazemate din mărfurile magazinelor şi depozitelor şi să rămînă ascunse pînă cînd unităţile se închid urmînd ca mai apoi să iasă, să îşi petreacă timpul cum doresc şi dimineaţa să iasă afară. Poliţia a dat exemplul unui caz petrecut în Sheffield, cînd Abid Mirza a declarat că ''a trecut prin momente grele'' cînd fiul său în vîrstă de 11 ani şi-a petrecut noaptea într-un magazin Ikea.
Detectiv inspector Anna Sedgwick din cadrul Departamentului de Poliţie din South Yorkshire a subliniat că riscurile ce pot rezulta în urma unor astfel de evenimente ''nu sunt deloc amuzante şi pot fi catastrofale''. ''Depozitele şi magazinele conţin cantităţi importante de produse grele şi obiecte ce pot să cadă cu uşurinţă şi să zdrobească pe cineva dacă acestea sunt mişcate incorect sau sunt utilizate pentru a amenaja cazemate improvizate'', a precizat ea.

Proiecția unui film despre vindecarea homosexualilor a fost oprită de către activiștii LGTB

Core Issues Trus, un grup de creștini evanghelici, au organizat o proiecție privată a unui film documentar despre vindecarea homosexualilor. Filmul prezintă 15 mărturii ale unor persoane care spun că au ieșit din stilul de viață homosexual după ce au urmat un tratament. Premiera urma să aibă loc la un cinematograf din centru Londrei, dar totul a fost anulat după ce 600 de persoane, activiști LGTB, au semnat o petiţie prin care solicită anularea proiecției. Lucrurile au mers chiar mai departe, lanțul de cinematografe fiind amenințat cu boicotul.

Youtube nu a găsit nici o dovadă a interferenței Rusiei în referendumul privind Brexit

YouTube nu a găsit nici o dovadă de interferență rusească în referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE. Comitetul digital, media, cultură și sport din Marea Britanie a prezentat o parte din anchetă, Joi, la Universitatea George Washington. YouTube nu a găsit nici o dovadă de interferență a Rusiei în referendumul Brexit din anul 2016, a declarat un lider executiv pentru Comisia parlamentară britanică  de anchetă privind știrile false, informează The Guardian. Juniper Downs, liderul politicii publice YouTube, a declarat că divizia Google nu a găsit "nici o dovadă de interferență rusească în referendumul Brexit”. Marea Britanie spune că nu a văzut nici o dovadă că Rusia a intervenit în alegerile britanice, deși a afirmat că Moscova a plantat știri false și imagini fotografiate în încercarea de a semăna discordie și de a submina Occidentul.

Uniunea Europeană ne schimbă „ora de Vară”

Parlamentul European a adoptat rezoluția prin care se renunță la ora de Vară și ora de Iarnă cu 384 voturi pentru, 153 de voturi împotrivă și 12 abțineri. Această decizie a fost luată din cauza efectelor pe care schimbările le au asupra sănătății oamenilor. Trecerea la ora de Vară în 2018 ar urma să se facă în data de 25 Martie, care va deveni ziua cea mai scurtă din an, avînd, practic, 23 de ore. Apoi, în 28 Octombrie ar urma să se treacă la ora de Iarnă. Membrii Consiliului European vor evalua această rezoluție și o vor modifica dacă este cazul, informează breakingnews.ie. Decizia vine după ce Guvernul Finlandei a anunțat că face lobby pentru eliminarea procedurii de trecere la ora de Vară, ca urmare a faptului că peste 70.000 de finlandezi au semnat o petiție în acest sens, transmite AP. În Finlanda, Soarele nu apune timp de 73 de zile consecutive în perioada Verii, iar în timpul Iernii Soarele nu răsare timp de 51 de zile în zona de Nord a Finlandei. Nici un stat membru UE nu poate, însă, renunța unilateral la schimbarea orei, așa că este nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.

Decizie fără precedent: Căsătoriile homosexuale au fost anulate în Insulele Bermude, respectîndu-se voința poporului, după ce Parlamentul le legalizase

Căsătoriile între persoanele de același sex au fost anulate în Insulele Bermude, teritoriu care inițial legalizase astfel de căsătorii, informează The Guardian. Guvernatorul Insulelor Bermude, un teritoriu britanic, a promulgat o lege care anulează drepturile persoanelor de același sex să se căsătorească, în pofida unei decizii a Înaltei Curți de anul trecut care autoriza astfel de căsătorii. Legislația a trecut de Parlament, iar majoritatea cetățenilor au fost împotriva căsătoriilor între persoane de același sex în cadrul unui referendum. Grupurile LGBT au spus că parteneriatele civile, varianta legală disponibilă în Insulele Bermude, îi fac să fie cetățeni de rang secund și că este fără precedent ca o jurisdicție să anuleze dreptul legal la căsătorie după ce l-a acordat inițial.

Anual, în Belgia, se fac peste 1.000 de eutanasieri fără consimțămîntul pacientului

Anual, aproximativ 1000 de belgieni sunt omorîți prin eutanasiere, fără ca ei să solicite acest lucru, a declarat doctorul Marc Cosyns, cel care a realizat prima eutanasiere legală din Belgia, potrivit site-ului Cultura Vieții. Medicul pioner al eutanasiei a făcut această afirmație pe 29 Ianuarie, în cadrul procesului intentat lui Ivo Poppe, asistent medical, acuzat de uciderea a peste douăzeci de persoane. Marc Cosyns a considerat mereu că eutanasia nu trebuie să fie decriminalizată  „deoarece medicul acționează conștient de binele pacientului său și „îl însoțește pe acesta cînd se află în pragul morții”. El însuși nu consideră întotdeauna că este util să declare sfîrșitul unei vieți, care a fost „ajutat”, la Comisia federală pentru controlul și evaluarea eutanasiei. Medicul a mai adăugat că regretă faptul că eutanasia din Belgia se limitează la pacienții care au depus o cerere și și-au dat consimțămîntul, deoarece „cel mai adesea asistenții medicali le scurtează în mod discret viața pacienților fără ca aceștia să fi cerut. Ei se simt obligați pentru că medicii refuză să facă asta ei înșiși", spune dr. Cosyns. 

Marc Cosyns este de părere că, chiar și fără consimțămînt, eutanasierea este un act medical simplu care nu are nimic de-a face cu o crimă. El dorește „mai multă transparență, dar fără represalii, pentru a ușura conștiința personalului medical”. În cazul de față, procurorul general Serge Malefason, a considerat că asistentul Ivo Poppe este într-adevăr un asasin, acesta explicînd că „chiar implicit, nu i s-a cerut niciodată. (…) Legea este aceeași pentru toată lumea. Să nu ucizi”. Belgia a legalizat eutanasia în 2002, pentru cei aflați în „constantă și insuportabilă suferință fizică sau psihică care nu poate fi remediată”. Minorii fuseseră incluși în proiectul de lege, dar au fost scoși ca urmare a presiunii publice, în special a medicilor pediatri și a Bisericii Catolice. În 2014, legea a extins așa-zisul „drept la moarte” pentru minori, dar cu acordul părinților sau tutorilor. 

Factorul care ar putea provoca un nou război în Balcani

Crearea unei entități teritoriale croate în Bosnia-Herțegovina ar fi o cale sigură spre un nou război. Declarația îi aparține lui Bakir Izetbegovici, reprezentantul bosniac din președinția tricefală a Bosniei-Herțegovina, scrie Balkan Insight. „O a treia entitate nu va putea fi creată în Bosnia fără un război”, spune Izetbegovici. Reacția sa vine după ce, săptămîna trecută, un grup de inițiativă din orașul Tomislavgrad a adoptat o declarație prin care cere înființarea unei a treia entități teritoriale în Bosnia-Herțegovina, dominată de croați, după modelul Republicii Srpska, care se află sub conducerea sîrbilor bosniaci. „Această prostie nu poate deservi decît propria lor circumscripție electorală. Credeți că după lagărele de concentrare, cineva va permite să se înființeze așa ceva?”, a declarat Bakir Izetbegovici postului public de televiziune croat HRT, făcînd referire la lagărele conduse de croații bosniaci în timpul războaielor iugoslave din anii 1990. „Nu depășiți linia roșie”, le-a transmis liderul bosniac suporterilor acestei partiții teritoriale. După semnarea Acordului de Pace de la Dayton în 1995, care a pus capăt războiului din Bosnia, fosta țară iugoslavă a fost împărțită în două entități: Republica Srpska, dominată majoritar de sîrbii bosniaci, și Federația Bosniei și Herțegovinei, locuită în special de bosniaci și croați, dar în care croații se află în minoritate.

Guvernul Statelor Unite a ieşit din blocaj, după ce proiectul de buget privind finanţarea Executivului a fost adoptat

Guvernul Statelor Unite a intrat în blocaj administrativ pentru a doua oară în mai puţin de o lună, Vineri, după ce senatorul republican Rand Paul a cerut o dezbatere asupra unui amendament, blocînd votul privind finanţarea Executivului, relatează CNN. Camera Reprezentanţilor din Congresul american a adoptat, Vineri, proiectul legislativ privind finanţarea Executivului, punînd capăt celor cîteva ore de blocaj administrativ, relatează CNN. Anterior, proiectul fusese aprobat şi de Senat. Proiectul bugetului urmează să ajungă pe masa preşedintelui Donald Trump pentru a fi promulgat. Blocajul administrativ a început la miezul nopţii în SUA, cînd legea pentru finanţarea Executivului a expirat, iar noua lege nu a fost supusă votului la timp deoarece senatorul republican Rand Paul a cerut dezbaterea unui amendament depus de el.

Este cel de-al doilea blocaj guvernamental din acest an după cel de la sfîrşitul lunii ianuarie, cînd republicanii şi democraţii din Senatul american nu au ajuns la un acord privind finanţarea pe termen scurt a operaţiunilor Executivului. Atunci, sute de mii de angajaţi ai instituţiilor federale din Statele Unite au intrat în concedii fără plată pentru trei zile în contextul imposibilităţii aprobării bugetului de tranziţie, din cauza disputelor între, pe de o parte, preşedintele Donald Trump şi congresmenii republicani, iar, pe de alta, politicienii democraţi.