Realitatea internationala pe scurt – 2 (8 Februarie 2018)

În România, gripa a ucis opt persoane în ultimele zece zile

Alte opt persoane au murit, în ultimele zece zile, din cauza virusului gripal, numărul deceselor ajungînd la 16. De la începutul sezonului 2017-2018, au fost înregistrate 16 decese confirmate cu virus gripal, din care 11 tip A, subtip (H1)pdm09 si 5 tip B, fata de 21 in sezonul precedent, din care 19 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1)pdm09 şi 1 tip A, nesubtipat, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi control a bolilor transmisibile. Nici una dintre cele opt persoane care au murit în ultima perioada nu era vaccinată antigripal. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că nu este vorba despre o epidemie, anul trecut fiind înregistrate 22 de decese din cauza virusului gripal. Ministrul a precizat că sunt focare locale, iar la Spitalul Marius Nasta sunt internate opt persoane cu infecţii respiratorii. În acest moment mai sunt disponibile peste 135.000 doze de vaccin. Trebuie luate măsuri de carantină acolo unde sunt focare, în spitale trebuie limitat numărul vizitatorilor, susţine Sorina Pintea.

Soros finanţează în secret o campanie anti-Brexit

Miliardarul american de origine ungară George Soros a donat 400.000 de lire (453.000 euro) unei organizaţii pro-UE care încearcă să influenţeze votul deputaţilor britanici privind acordul final asupra Brexitului, a anunţat, Joi, preşedintele acestei organizaţii, relatează AFP, potrivit agerpres. ‘Prin intermediul fundaţiilor sale el a contribuit cu 400.000 de lire’, a declarat fostul ministru britanic Mark Malloch-Brown, preşedinte al organizaţiei Best for Britain, acuzat de cotidianul conservator şi pro-Brexit Daily Telegraph că ‘complotează pentru a zădărnici Brexitul’. Potrivit ziarului citat, această ‘campanie de schimbare a cursului Brexitului’ va fi lansată la scară naţională în Februarie cu scopul de a ‘conduce la un al doilea referendum pentru a obţine menţinerea Regatului Unit în Uniunea Europeană’. La Forumul Economic Mondial de la Davos, de luna trecută, George Soros a apreciat că premierul britanic Theresa May nu va rămîne mult timp la putere şi a afirmat că britanicii nu au fost informaţi în legătură cu consecinţele financiare ale Brexit-ului.

Erdogan respinge orice colaborare cu ‘criminalul’ Bashar al-Assad

Preşedintele sirian Bashar al-Assad este un „criminal”, a declarat, Joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, respingînd orice posibilitate de restabilire a relaţiilor sau cooperării cu liderul ţării vecine sfîşiate de război, relatează dpa. „Ce putem discuta cu un criminal care a ucis 1 milion de cetăţeni ai săi?”, a afirmat Erdogan în faţa unor politicieni locali la o adunare la Ankara. „Oamenii din Siria sunt importanţi pentru noi şi nu Al-Assad. Pentru că Al-Assad a pus în scenă teroarea acolo, teroarea de stat şi a provocat moartea atîtor oameni. El continuă încă să ucidă”, a mai spus Erdogan.

Turcia este un susţinător ferm al opoziţiei faţă de Al-Assad, inclusiv unele facţiuni de rebeli. Ankara s-a aliniat totodată cu Iranul şi Rusia, susţinătorii cheie ai lui Al-Assad, în aşa-numitul proces Astana pentru a impune încetarea focului în Siria.

Administratorul unui cunoscut site neonazist a fost întemniţat

Justiţia germană l-a condamnat, Joi, pe responsabilul unui website neonazist – în prezent interzis, versiunea locală a platformei internaţionale Altermedia – la doi ani şi jumătate de închisoare pentru incitare la ură, informează AFP, potrivit agerpres. Magistraţii Tribunalului din Stuttgart l-au judecat pe Ralph K., un tînăr informatician aflat în şomaj, vinovat pentru conducerea timp de mai mulţi ani ”a unei asociaţii criminale şi care propaga ura”. Trei coacuzaţi care contribuiau la alimentarea platformei media au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare între opt luni şi doi ani, potrivit dpa. Altermedia Deutschland era considerat, pînă la interzicerea sa de către Guvern în urmă cu doi ani, drept site-ul neonazist cel mai popular din spaţiul germanofon, cu circa 5 milioane de vizitatori. Prezentîndu-se oficial drept un blog de informaţii, site-ul difuza în realitate propagandă naţionalistă alimentată din sloganuri naziste, antisemite şi rasiste. Autorităţile de la Berlin au decis închiderea site-ului după ce acesta a difuzat în mod repetat calomnii şi apeluri la comiterea de crime. Platforma media Altermedia a fost creată în SUA, unde a fost administrată de către David Duke, un cunoscut membru al organizaţiei rasiste Ku-Klux-Klan.

Pe fondul scandalului de corupţie în care este implicat, Benjamin Netanyahu îl critică dur pe şeful Poliţiei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat dur, Joi, pe şeful Poliţiei din ţara sa după ce un comisar israelian a afirmat că oameni ‘cu putere’ au trimis anchetatori privaţi într-o încercare evidentă de a-i discredita pe ofiţerii judiciari care îl investighează pe şeful Executivului, transmite dpa. ”Este şocant să descoperi că un comisar de Poliţie repetă insinuarea falsă şi ridicolă că prim-ministrul a trimis anchetatori privaţi împotriva ofiţerilor de Poliţie care îl investighează”, relevă o declaraţie postată pe pagina de Facebook a premierului israelian. Într-un interviu acordat Miercuri televiziunii israeliene, comisarul de Poliţie Roni Alshiekh a spus că detectivi privaţi ‘adulmecă’ în jurul ofiţerilor de Poliţie în încercarea de a găsi lucruri compromiţătoare despre aceştia. Această dispută a apărut în contextul în care media israeliene au evocat intenţia Poliţiei de a recomanda punerea sub acuzare a premierului Netanyahu în cursul săptămînii viitoare. La încheierea anchetei, poliţia va recomanda fie punerea sub acuzare a şefului Executivului israelian, fie închiderea cazului contra acestuia.

Sancţiuni mai aspre împotriva parlamentarilor britanici pentru abuz şi hărţuire

Legislatorii britanici ar putea fi destituiţi sau revocaţi, în baza noilor sancţiuni pentru hărţuire şi abuz prevăzute într-un raport care sugerează că fenomenul hărţuirii sexuale este larg răspîndit în parlamentul de la Londra, relatează Joi Press Association, potrivit agerpres. Un sondaj la care au luat parte 1.377 de lucrători parlamentari a constatat că aproape unul din cinci (19%) afirmă că au trăit sau au fost martori la situaţii de hărţuire sexuală sau comportament neadecvat în decursul ultimului an, numărul femeilor care reclamă acest lucru fiind dublu faţă de al bărbaţilor. În acelaşi timp, 39% dintre cei intervievaţi au relatat experienţe de hărţuire de altă natură decît sexuală în acest interval – 45% dintre bărbaţi şi 35% dintre femei. Raportul, realizat de un grup de lucru interpartinic condus de lidera Camerei Comunelor Andrea Leadsom, recomandă elaborarea unei proceduri pentru reclamaţii care să funcţioneze „independent de partidele politice şi să asigure confidenţialitate şi corectitudine celor vizaţi de reclamaţii”.

Conform sistemului propus, plîngerile ar fi urmate de o anchetă confidenţială a comisarului parlamentar pentru etică şi ar atrage sancţiuni mai dure pentru cei despre care se stabileşte că au avut un comportament neadecvat. În baza raportului comisarului, comisiile de etică din Camera Comunelor şi Camera Lorzilor ar putea recomanda suspendarea unui parlamentar pe o perioadă determinată, care ar putea fi urmată de revocarea – în cazul membrilor Camerei Comunelor – sau expulzarea celui vizat, în cazul membrilor Camerei Lorzilor.

Trump pune presiune pe NATO pentru reluarea misiunilor de instruire a militarilor irakieni

SUA reiau presiunea asupra aliaţilor lor europeni din NATO pentru a stabili o misiune de instruire şi consiliere pe termen lung în Irak, au afirmat mai mulţi diplomaţi, readucînd în atenţie un subiect care provoacă disensiuni în cadrul alianţei, relatează Joi Reuters, conform agerpres. Ministrul Apărării american Jim Mattis a trimis o scrisoare la cartierul general al NATO, în Ianuarie, cerînd o misiune oficială a NATO în Irak cu o comandă semipermanentă sau permanentă pentru a pregăti forţe irakiene, au afirmat cinci înalţi diplomaţi ai NATO. După un război de trei ani cu Statul Islamic, Washingtonul doreşte să se asigure că militanţii nu reapar. Cu toate că NATO are deja instructori în Irak, aceştia nu depăşesc 20 de persoane. Miniştrii Apărării din NATO urmează să discute cererea SUA la Bruxelles săptămînă viitoare, o posibilă decizie urmînd a fi luată la un summit în Iulie. Demersul SUA se înscrie în linia solicitărilor formulate de preşedintele Donald Trump ca Alianţa Occidentală să meargă dincolo de misiunea sa principală de apărare a aliaţilor şi să contribuie la combaterea militanţilor islamişti.