Realitatea internationala pe scurt – 2 (6 Martie 2018)

Nou scandal în spionajul mondial: un fost spion a fost otrăvit într-un centru comercial din Marea Britanie

Una dintre persoanele aflate în stare critică după contactul cu o substanţă toxică, în provincia britanică Wiltshire, este un cetăţean rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, afirmă surse citate de BBC News. Serghei Skripal, în vîrstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Două persoane sunt în stare critică, în Marea Britanie, după ce au fost expuse Luni unei substanţe toxice, au afirmat surse din cadrul serviciilor de securitate citate de cotidianul The Guardian. Incidentul a avut loc în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. "Poliţia din Wiltshire consideră că este vorba de un incident major, după ce două persoane au intrat în contact cu o substanţă deocamdată neidentificată, în Salisbury", se arată într-un comunicat oficial. Secţia de urgenţe a Spitalului din Salisbury a fost plasată în carantină după aducerea celor două victime aflate în stare critică.

Kremlinul se declară gata să coopereze cu autorităţile britanice în cazul agentului dublu presupus otrăvit

Kremlinul s-a declarat, Marţi, gata să coopereze cu autorităţile britanice dacă acestea îi cer ajutorul pentru a ancheta cazul unui fost agent dublu internat în stare critică în Marea Britanie, după ce ar fi fost expus la o substanţă necunoscută, informează Reuters. "Nimeni nu ne-a abordat cu o astfel de solicitare", a precizat purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, întrebat de ziarişti dacă Londra a cerut ajutorul Moscovei în acest caz. Una dintre persoanele aflate în stare critică după contactul cu o substanţă toxică, în provincia britanică Wiltshire, este un cetăţean rus condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, afirmă surse citate de BBC News.

The Telegraph: Seismul politic italian va zdruncina din temelii vechea hegemonie europeană

Victoria formațiunilor conservatoare și antisistem la alegerile legislative desfășurate Duminică în Italia continuă să provoace o undă de șoc în Europa. Analiștii politici și presa occidentală pun rezultatul scrutinului -  Mișcarea eurosceptică și antisistem intitulată „5 stele” a obținut o treime dintre voturi, devenind principala formațiune politică, iar Liga Nordului, partid ostil imigrației, revendică, pe baza procentelor mari obținute, dreptul de a forma Guvernul - pe seama migrației și a creșterii sentimentelor anti UE în rîndul italienilor. Eșec dezastruos pentru stînga italiană la alegerile Duminică, partidul  fostului premier Matteo Renzi fiind practic spulberat, nereușind să obțină decît 20 de procente. În schimb, Mișcarea „5 stele”  a devenit principala formațiune din noul Parlament,  chiar dacă nu poate forma singură noul Guvern. O majoritate clară pentru formarea Guvernului nu are nici coaliția de centru-dreapta grupată în jurul fostului premier Silvio Berlusconi. Dar alianța care cuprinde partidul lui Berlusconi (Forza Italia), un partid ostil imigrației (Liga Nordului) și altul tot de dreapta (Frații Italiei) a obținut, cumulat, cele mai multe voturi, și, implicit, cele mai multe mandate în Camera Deputaților. Într-un comentariu publicat de The Telegraph, ziarul britanic concluzionează că, prin votul de Duminică, italienii au spulberat establishment-ul pro-european al țării lor, după șaptezeci de ani de guvernare neîntreruptă, marcînd o cotitură revoluționară în istoria postbelică a Europei. Partidele populiste de stînga și dreapta au ajuns, pentru prima dată, pe primele locuri în peisajul politic al unui stat important din zona euro, toate promițînd solemn și deschis că vor sfida regulile fiscale ale UE, codurile bancare și politicile privind migranții. Partidele cîștigătoare s-au angajat să retragă reformele impuse Italiei de către Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană și, de asemenea, să țină piept hegemoniei franco-germane de neoprit.

Kovesi: Statul român are de primit un miliard de euro în urma dosarelor instrumentate de DNA

Statul are de primit un miliard de euro în urma dosarelor instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din România, a declarat, Marţi, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ea a spus că, potrivit unui studiu european, inculpaţii preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea, iar acest lucru pare să se confirme. Kovesi a făcut aceste declaraţii la o dezbatere la care au luat parte magistraţi şi reprezentanţi ai Fiscului, pe tema recuperării prejudiciilor. Ea a spus că au fost făcuţi paşi importanţi în privinţa recuperării prejudiciilor din dosarele penale. "Trebuie să avem în vedere că nu doar condamnarea poate duce la prevenirea faptelor de corupţie, ci mai mult recuperarea prejudiciilor. Un studiu european arată că un condamnat preferă să stea mai mult în închisoare, dar să nu i se confişte averea. Lucru care pare să se confirme în ultimul timp", a afirmat Kovesi. Procurorul şef al DNA a spus că 1 miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului, în urma investigaţiilor desfăşurate de DNA. De asemenea, a continuat şefa DNA, există o tendinţă a inculpaţilor de a-şi deschide conturi în alte state sau de a cumpăra proprietăţi acolo, ea precizînd că DNA a sechestrat două proprietăţi din Franţa, două imobile din Spania şi a blocat conturi în Cipru, Germania şi Elveţia. Procurorul şef al DNA a explicat că problema pentru care banii din confiscări nu intră efectiv în bugetul statului ţine de modul în care sunt executate hotărîrile judecătoreşti de către instituţiile competente.

Rusia le propune o evacuare rebelilor din Ghouta de Est

Armata rusă le-a propus marţi rebelilor sirieni din Ghouta de Est o evacuare sub protecţie din zona asediată de forţele siriene şi aliaţii lor, relatează Reuters, conform news.ro. Ministerul rus al Apărării se declară pregătit, într-un comunicat, să garanteze transportul rebelilor şi familiilor lor. El se angajează totodată să le acorde o imunitate faţă de orice urmăriri. Combatanţii vor putea să părăsească regiunea păstrîndu-şi armele, se arată în comunicat. Pe de altă parte, ofensiva forţelor Damascului în vederea cuceririi Ghoutei de Est continua Marţi, în pofida unor presiuni internaţionale, la o zi după o primă distribuire a unor ajutoare umanitare de către ONU, scurtată din cauza bombardamentelor regimului, scrie AFP. Un al doilea convoi umanitar este prevăzut Joi. Noi acuzaţii cu privire la o eventuală nouă folosire a unor arme chimice de către forţele Damascului au fost apărut Luni seara. După mai bine de două săptămîni de bombardamente extrem de intensive - soldate cu peste 760 de morţi în rîndul civililor -, regimul a recucerit peste 40% din suprafaţa fiefului rebel, situat la porţile Damascului şi asediat din 2013.

Un nou mega-oraş pe harta lumii

Arabia Saudită şi Egipt au încheiat un acord pentru a crea un fond comun de 10 miliarde de dolari, menit să finanţeze dezvoltarea unui mega-oraş în Sudul Egiptului, în peninsula Sinai, potrivit CNBC, notează zf.ro. Deal-ul a fost anunţat Duminică, după ce Prinţul Coroanei Mohammed bin Salman s-a întîlnit cu Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi în Cairo. Aceasta a fost prima călătorie oficială a lui Bin Salman de cînd a preluat conducerea în 2017. Arabia Saudită şi Egipt, cele mai populate şi mai bogate state arabe, şi-au consolidat relaţiile strategice de cînd Sisi a venit la putere în 2013. Acordul de a crea un mega-oraş vine la trei săptămîni înainte de alegerile prezidenţiale din Egipt, Preşedintele Sisi încercînd să obţină un al doilea mandat. Votul a generat reacţii la nivel internaţional, criticii acuzînd Egiptul că nu păstrează un cadru democratic.

A doua ţară din UE care acordă drept de vot persoanelor care au împlinit 16 ani. "Am făcut din nou istorie"

Parlamentul maltez a aprobat, în unanimitate, amendamentul constituţional care prevede coborîrea vîrstei de vot de la 18 la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri, informează site-ul agenţiei The Associated Press. Toţi cei 64 de parlamentari au votat în favoarea modificării Constituţiei, iar Malta devine al doilea stat membru al Uniunii Europene care coboară vîrsta de vot, după Austria. ”Parlamentul a aprobat în unanimitate modificarea Constituţiei. Am făcut din nou istorie”, a scris pe Twitter Joseph Muscat, prim-ministrul Maltei. Cu toate acestea, vîrsta minimă pentru a candida la o funcţie publică rămîne de 18 ani. În Austria, vîrsta de vot a fost redusă la 16 ani, începînd din 2007. Măsura a mai fost introdusă, la nivel local, în cîteva landuri din Germania şi în unele cantoane din Elveţia. În 2011, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie prin care a recomandat statelor membre să analizeze posibilitatea de a scădea vîrsta minimă de vot pînă la 16 ani.

Stop libertinismului francez în public! Amendă pentru orice gest de hărţuire sexuală

Gesturi deplasate, fluierături, remarci obscene: Franţa va impune o amendă imediată de 90 de euro pentru a-i pedepsi pe cei care comit acte de hărţuire sexuală în spaţiul public, a declarat Marţi purtătorul de cuvînt al Guvernului francez, Benjamin Griveaux, relatează AFP, potrivit agerpres. ‘Amintesc faptul că, în Ile-de-France (regiunea pariziană), 90% dintre femeile care folosesc transportul în comun consideră că au fost victime ale unor violenţe fie fizice sau verbale fie ale unor forme de hărţuire şi că trebuie ca acestea să înceteze’, a subliniat Benjamin Griveaux pentru postul de televiziune francez BFMTV. Într-un context de liberă exprimare în urma cazului Harvey Weinstein, unul dintre cei mai influenţi producători de la Hollywood, un raport parlamentar recent a cerut impunerea unei amenzi de 90 pînă 750 de euro (în funcţie de rapiditatea plăţii) pentru a pedepsi ‘orice cuvînt, comportament sau presiune cu caracter sexist sau sexual’ în spaţiul public. Potrivit acestui raport, infracţiunea de ‘agresiune sexuală’ va trebui să fie constatată ‘în flagrant’ de către agenţi ai celui mai apropiat post de poliţie.