Realitatea internationala pe scurt – 2 (5 Martie 2018)

Moscova are dovezi care susţin implicarea americanilor în alegerile din 18 Martie

Ministrul adjunct de Externe rus Serghei Riabkov a declarat, Luni, că Moscova deţine dovezi că SUA încearcă să influenţeze apropiatele alegeri prezidenţiale din Rusia, a relatat agenţia de presă rusă RIA, citată de Reuters, potrivit agerpres. Statele Unite ale Americii încearcă să semene haos în Rusia, iar sancţiunile impuse de Washington urmăresc destabilizarea Rusiei, a afirmat Riabkov, citat şi de Interfax. Alegerile prezidenţiale din Rusia – care conform sondajelor vor fi cîştigate fără efort de actualul preşedinte Vladimir Putin – sunt prevăzute pentru 18 Martie. Serviciile americane de informaţii au acuzat Moscova că a intervenit în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, acuzaţii respinse ferm de Rusia. În Februarie, un juriu federal din SUA a decis inculparea a 13 cetăţeni ruşi şi a trei organizaţii din Rusia pentru amestec în alegeri şi în procesul electoral american, a anunţat biroul procurorului special Robert Mueller, care anchetează presupusa ingerinţă rusă. Într-un interviu difuzat Vineri noaptea de NBC TV, Putin a cerut ca SUA să aducă dovezi concrete privind implicarea unor cetăţeni ruşi în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2016.

Faţă de alegerile din Italia, Franţa reacţionează

Potrivit rezultatelor încă parţiale ale alegerilor din Italia cunoscute Luni, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a devenit primul partid al ţării, cu peste 31% din voturi. Coaliţia formată din Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini (extrema dreaptă) ar obţine circa 37%, mult peste rezultatul obţinut de Partidul Democrat (centru-stînga) al lui Matteo Renzi (19%). Faţă de un rezultat deja previzibil, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau, a afirmat că Italia „este într-o fază de euro-decepţie”, care a respins totodată „catastrofismul”, la o zi după o ascensiune istorică a forţelor antisistem şi eurosceptice în legislativele din Italia, informează Luni AFP „Ceea ce frapează e că această ţară, fondatoarea UE, este într-o fază de euro-decepţie”, a comentat Loiseau la postul de radio France info. „Este o ţară care s-a confruntat cu un aflux al migraţiei cum nu a mai cunoscut de-a lungul istoriei sale şi care s-a simţit singură, abandonată de UE”, a analizat ministrul francez, respingînd totodată orice abordare „catastrofică”. În opinia lui Nathalie Loiseau, „aceasta arată că peste tot în Europa partidele tradiţionale sunt obosite”. „Există o degajare, există o sete de reînnoire, aceasta poate fi văzută peste tot”, a subliniat ea. Însă „nimeni nu a triumfat, pentru că nimeni nu deţine majoritate absolută, nimeni nu poate să guverneze singur”, a mai spus ministrul francez. Lipsa probabilă a unei majorităţi atît pentru coaliţia de dreapta, cît şi pentru M5S îi va constrînge pe liderii politici italieni la calcule şi negocieri, care se anunţă lungi şi complexe, opinau Luni editorialiştii. 

Cine este Luigi di Maio, faţa moderată care-i face să triumfe pe populiştii italieni

Luigi Di Maio, cu un aspect îngrijit şi o expresie care sugerează încredere, desemnat la vîrsta de doar 31 de ani drept succesorul său de către vulcanicul Beppe Grillo, a făcut din partidul Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem) primul partid al Italiei, scrie AFP, potrivit news.ro. Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor din 2013, el pare de-acum de neocolit în discuţiile cu privire la viitorul Guvern, după ce formaţiunea a obţinut peste 30% din voturile exprimate în alegerile legislative de Duminică, potrivit unor rezultate parţiale, de Luni. În cadrul M5S, în care regula este mai degrabă excesul, acest tînăr din Napoli a ştiut să se impună prin fizicul său de ginere ideal cu costumul şi cravata întotdeauna impecabile. Astfel el este cu totul diferit de Beppe Grillo, comicul fondator şi liderul M5S, ale cărui vorbire înflorită şi diatribe tunătoare au lansat M5S. Însă, la aproape 70 de ani, acesta din urmă s-a retras dintr-un M5S care a devenit un partid ”matur”. Un activist în spatele lui Beppe Grillo din 2007, membru al mişcării încă de la înfiinţarea ei, Luigi Di Maio a urcat rapid toate eşaloanele. În urma unui eşec în alegerile municipale din 2010, el a devenit trei ani mai tîrziu deputat şi vicepreşedinte al Adunării – la doar 26 de ani, un record în Italia. Fiul unui fost lider al Mişcării Sociale italiene – un partid neofascist în prezent dizolvat -, Luigi Di Maio respinge eticheta de populist, pe care o consideră peiorativă, şi dă asigurări că nu vrea o Italie extremistă sau antieuropeană. De un calm total în faţa oricărei probe, potrivit colaboratorilor săi, tînărul candidat reprezintă totodată seriozitatea, care a lipsit mişcării. Cu riscul de a-şi răci relaţiile cu aripa ortodoxă a mişcării, el şi-a potolit discursul cu privire la ieşirea din zona euro – care nu mai este de actualitate, sau cu privire la alianţe cu alte partide – care nu mai sunt total excluse, în pofida faptului că M5S s-a constituit pe respingerea vechii clase politice. Unii au insistat asupra CV-ului său subţire. El nu şi-a încheiat studiile în Drept, iar experienţele sale profesionale se limitează la a fi fost scurt timp administratorul unui site de web, asistent realizator şi steward. Aceste lucruri îi determină pe criticii săi să spună că este doar marioneta lui Beppe Grillo şi că nu este ”înarmat” intelectual să conducă a treia economie din zona euro. ”Cancelarul austriac are vîrsta mea, preşedintele francez are 40 de ani. A venit vremea tinerilor”, le răspunde el.

Reporteri fără Frontiere denunţă violenţele împotriva jurnaliştilor care investighează asupra drepturilor femeilor

Hărţuiri în mediul online, agresiuni, detenţie şi chiar asasinate: jurnaliştii care investighează asupra drepturile femeilor se află în pericol în numeroase ţări, denunţă Luni într-un raport organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF), relatează AFP. În perioada 2016-2017, RSF a raportat peste 60 de cazuri de încălcări ale drepturilor jurnaliştilor din peste 20 de ţări din cauza investigaţiilor sau reportajelor privind condiţia femeilor. Începînd cu anul 2012, au fost înregistrate 90 de cazuri de abuzuri, cifre cu 'mult mai mici faţă de numărul cazurilor reale', precizează organizaţia neguvernamentală. Vinovaţi pentru aceste violenţe, RSF menţionează grupuri religioase (talibani), grupări de crimă organizată şi guverne autoritare (în principal China, Turcia şi Egipt). Reporteri fără Frontiere menţionează că în 12% dintre cazurile studiate a fost vorba despre jurnalişti de investigaţie ucişi. Alte pericole asupra celor care investighează cu privire la drepturile femeilor sunt: detenţia (13%), agresiuni (28%) şi violenţa online (43%). Atacurile online vizează exclusiv femei jurnalişti, spre deosebire de alte abuzuri. Reporteri fără Frontiere face în jur de 30 de recomandări în raportul său, cerînd în special Statelor Unite să lupte împotriva impunităţii legate de aceste violenţe şi instituţiilor ONU să ţină seama de pericolele la care sunt supuşi jurnaliştii care investighează asupra drepturilor femeilor. (AGERPRES)

A doua armată din lume îşi majorează substanţial bugetul

China a anunţat Luni că bugetul său militar, al doilea ca mărime din lume după cel al SUA, va fi majorat cu 8,1% în 2018, un ritm de creştere superior anului trecut, relatează AFP, potrivit agerpres. Această rată de creştere, mai ridicată decît în 2017 (+7%), a fost anunţată de Guvern într-un raport dat publicităţii cu puţin timp înainte de deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului. Fondurile alocate se ridică la 1.107 miliarde de yuani (175 de miliarde de dolari), potrivit acestui raport citit de premierul Li Keqiang. China a cheltui în 2017 un total de 151 de miliarde dolari pentru armata sa, indică un recent raport al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), un think tank cu sediul la Londra. Este de patru ori mai puţin decît Statele Unite (603 miliarde de dolari), dar cu mult peste Arabia Saudită (77 de miliarde), Rusia (61 de miliarde), India (53 de miliarde), Marea Britanie (51 de miliarde) sau Franţa (49 de miliarde de dolari). Beijingul îşi majorează cheltuielile pentru apărare de peste 30 de ani cu scopul de a reduce avantajul armatelor occidentale. Creşterea anuală a atins aproape 18% la sfîrşitul anilor 2000.

Siria: Consiliul ONU pentru Drepturile Omului cere o anchetă privind Ghouta Orientală

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat, Luni, o rezoluţie prin care cere deschiderea unei anchete privind asedierea enclavei rebele Ghouta Orientală de către Armata siriană, care a făcut pînă acum sute de victime în rîndul civililor, relatează AFP, conform agerpres.ro. Rezoluţia propusă de Marea Britanie a fost adoptată cu 29 de voturi pentru din cele 47 de state aflate în prezent în Consiliu, 4 împotrivă şi 14 abţineri. Textul cere Comisiei internaţionale de anchetă privind Siria, mandatată de ONU, să deschidă urgent o investigaţie cuprinzătoare şi independentă privind evenimentele recente din această regiune. Mandatul acestei comisii este reînnoit în fiecare an printr-un vot în luna Martie în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Vineri, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, 'a încurajat puternic' cei 47 de membri ai Consiliului să reînnoiască mandatul comisiei în cadrul acestei sesiuni. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat, Luni, că forţele regimului sirian controlează în prezent o treime din fieful rebel Ghouta Orientală, unde în prezent se desfăşoară o ofensivă terestră pentru a cuceri ultimul bastion al rebelilor situat la porţile Damascului. 

O instanţă cere confiscarea bunurilor rudelor foştilor demnitari din timpul regimului Saddam Hussein

Instanţa din Irak însărcinată cu urmărirea foştilor membri ai Partidului Baas al lui Saddam Hussein a cerut Guvernului să confişte bunurile a zeci de demnitari din timpul regimului Hussein şi pe cele ale rudelor acestuia, relatează AFP, conform agerpres.ro. Într-o scrisoare adresată secretariatului Guvernului precum şi miniştrilor de Finanţe, Justiţiei şi Agriculturii sunt incluse numele miniştrilor şi cele ale demnitarilor Partidului Baas închişi, spînzuraţi sau decedaţi, însă şi numele soţiilor, copiilor şi ale nepoţilor lor. Printre demnitarii menţionaţi se numără Ali Hassan al-Majid, vărul lui Saddam Hussein, cunoscut sub numele de 'Ali Chimicul', executat în 2010, precum şi fratele vitreg al liderului irakian, Barzan Ibrahim al-Hassan, şi el executat prin spînzurare, şi fostul său vicepreşedinte Taha Yassine Ramadan şi secretarul său Abed Hamid Mahmoud, precum şi Tarek Aziz, fostul vicepremier al lui Saddam Hussein

Cancelarul Merkel promite că viitorul său Guvern îşi va începe imediat activitatea

Cancelarul german Angela Merkel a promis, Luni, că viitorul său Guvern îşi va începe imediat activitatea, pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană, după aproape jumătate de an de paralizie politică în Germania, relatează AFP. "La aproape şase luni după alegeri, alegătorii au dreptul să se aştepte să se întîmple, în sfîrşit, ceva", a declara Merkel, a doua zi după ce membrii Partidului Social Democrat (SPD) au aprobat acordul de coaliţie cu conservatorii săi, asigurîndu-i astfel majoritatea de care avea nevoie. "Vedem în fiecare zi că Europa este foarte solicitată şi că este necesară o voce puternică din partea Germaniei, alături de cea a Franţei şi a altor state membre", a mai spus Merkel, înainte de o reuniune a conducerii formaţiunii sale, Uniunea Creştin Democrată (CDU). Cancelarul german a menţionat problema comerţului internaţional, pe fondul conflictului apărut după ce SUA au anunţat introducerea de noi tarife la importurile de oţel şi aluminiu, sfidarea reprezentată de ascensiunea Chinei, dar şi situaţia din Siria, unde vocea Europei nu reuşeşte să se facă auzită, deşi a primit sute de mii de refugiaţi din calea războiului, ceea ce a creat tensiuni în şi între state membre ale Uniunii Europene.