Realitatea internationala pe scurt – 2 (30 Ianuarie 2018)

Moscova reacţionează după ce SUA au pus pe ‘lista neagră’ aproape întreaga conducere a Rusiei

Includerea de către Ministerul de Finanţe al SUA a aproape întregii conduceri a Rusiei pe lista cu oficiali şi oameni de afaceri ruşi, consideraţi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, susceptibili de sancţiuni, vorbeşte practic despre o rupere a relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a apreciat, Marţi, Vladimir Djabarov, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), relatează publicaţia semioficială Vzgliad, potrivit agerpres. ‘În mod oficial, ţările noastre au relaţii, dar includerea aproape a întregii conduceri a Rusiei pe lista celor pasibili de sancţiuni indică faptul că aceste relaţii se rup’, a subliniat Djabarov, calificînd decizia SUA drept o ‘ingerinţă gravă’ în afacerile interne ale Rusiei.

Ministerul de Finanţe american a publicat, Marţi, o listă cu 201 de persoane – 114 înalţi responsabili ruşi şi 96 de oameni afaceri – considerate ca făcînd parte din cercul preşedintelui Vladimir Putin şi care satisfac criteriile pentru eventuale sancţiuni, ca represalii la amestecul Moscovei în ultimele alegeri prezidenţiale americane. Conform Interfax, pe listă figurează toţi cei 96 cei mai bogaţi ruşi de pe lista Forbes, a căror avere este estimată la peste 1 miliard de dolari.

‘SUA încearcă să influenţeze politica internă a Federaţiei Ruse, numai că americanii obişnuiţi vor deveni ostatici ai ambiţiilor elitei americane’, a reacţionat preşedintele Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), Viaceslav Volodin, inclus şi el pe respectiva listă, conform agenţiei oficiale de presă TASS. Mai mult, măsurile pe care intenţionează să le adopte SUA ‘vor afecta multe state’, a spus el, adăugînd că şi medii de afaceri europene vor avea de suferit din această cauză. Potrivit Interfax, pe lista Ministerului de Finanţe american figurează 33 de oficiali ai administraţiei prezidenţiale de la Moscova şi 22 de membri ai Guvernului, în frunte cu premierul Dmitri Medvedev, dar şi ministrul de Externe Serghei Lavrov.

Greşeala fatală pentru cei mai macabri gangsteri din lume

Cea mai violentă şi macabră bandă din lume e pe punctul de a fi dezmembrată. Celebra Mara Salvatrucha, sau MS-13, aşa cum este prescurtată, a ajuns în atenţia publică în SUA şi chiar pe agenda lui Donald Trump. Înfiinţată în ani '80, în Los Angeles din emigranţi salvadorieni, banda a ajuns să aibă în jur de 70.000 de gangsteri în întreaga ţară, avînd "filiale" în LA, Boston, Fresno şi alte oraşe mai mici din California şi Massachusetts. Banda este recunoscută ca fiind cea mai violentă bandă de stradă din USA şi cel mai probabil şi din lume, obişnuind să îşi execute victimele cu macete. Atît de violenţi sunt membrii bandei încît în anumite oraşe s-a interzis comercializarea macetelor!

Recent, banda a comis o serie de crime odioase, ce au culminat cu omorîrea a doi tineri în urmă cu 3 luni. Un băiat de 16 ani şi o fată de 15 ani au fost omorîţi în plină stradă de gangsterii acestei bande, lucru ce a adus în atenţia media celebra bandă. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că a luat măsuri ca banda MS-13 să fie dezmembrată, iar membrii să fie deportaţi înapoi în America de Sud. Mai mult, Trump va ţine un discurs în care va explica o serie mai lungă de măsuri împotriva acestor bande de imigranţi care terorizează anumite comunităţi din USA. (ProTv.ro)

România, Moldova şi Rusia, unite în muzică

Cîntăreaţa româncă Loredana, trupa Zdob şi Zdub şi rapperul rus Ligalize au lansat împreună „Balkana Mama“, versiunea în limba rusă a cîntecului „La cîrciuma de la drum“. De pe malurile Prutului şi ale rîului Moscova, vulcanii vuiesc Balcanii şi anunţă o colaborare ce sparge toate graniţele – „Balkana Mama“. Zdob şi Zdub a zguduit industria muzicală timp de 20 de Veri, iar acum trupa colaborează din nou cu Loredana, după ce în 2016 artiştii au lansat, împreună cu Skizzo Skillz, o interpretare modernă a piesei folclorice „La cîrciuma de la drum“. De această dată, Zdob şi Zdub şi Loredana îl au alături pe unul dintre cei mai cunoscuţi rapperi ruşi, Ligalize.

Conservatorii şi social democraţii au ajuns la un acord privind reîntregirea familiilor de refugiaţi

Blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel, format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi ramura sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU), a ajuns, Marţi, la un acord cu Partidul Social-Democrat (SPD) privind reîntregirea familiilor de refugiaţi, depăşind astfel un obstacol cheie pe calea formării unui Guvern de coaliţie, relatează agenţia dpa, potrivit agerpres. Reîntregirea familială în cazul refugiaţilor care vor să-şi aducă rudele în Germania va fi suspendată pînă la 31 Iulie, după care numărul lor va fi limitat la 1.000 de persoane pe lună, au indicat surse din cadrul echipelor de negociere ale partidelor, precizînd că vor fi unele excepţii în cazuri de dificultăţi extreme. Blocul CDU/CSU şi SPD au convenit deja o limitare lunară a cazurilor de reîntregire familială în cadrul unui proiect de acord privind coaliţia la începutul acestei luni. Dar dezbaterea s-a redeschis ca urmare a începerii în mod oficial a negocierilor privind coaliţia, după circa patru luni de la alegerile generale din septembrie 2016.

Japonia ridică nivelul de alertă din cauza riscului unei erupţii vulcanice

Autorităţile japoneze au ridicat, Marţi, nivelul de alertă pentru vulcanul Zao din Nordul ţării, la o săptămînă după ce erupţia unui alt vulcan a provocat moartea unei persoane, a rănit aproximativ 10 şi a izolat grupuri de schiori, printre care se aflau şi turişti străini, timp de mai multe ore, potrivit DPA, transmite şi agerpres. Agenţia Meteorologică Japoneză au crescut nivelul de alertă de la 1 la 2 pentru Zao, un grup de vulcani din Nord-Estul Japoniei a căror altitudine maximă este de 1.841 m, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să stea departe de craterul vulcanului. Agenţia a avertizat de asemenea asupra posibilităţii ca rocile vulcanice să fie aruncate pînă la o distanţă de 1,2 km în eventualitatea unei erupţii.

Japonia are un număr de 110 vulcani activi, dintre care 47 se află sub o permanentă monitorizare. În Septembrie 2014, 63 de persoane au fost ucise pe muntele Ontake, cel mai grav dezastru vulcanic care a avut loc în Japonia în ultimii 90 de ani.

Cel puţin 14 oameni au murit într-un atentat sinucigaş din Yemen

Un număr de 14 soldaţi yemeniţi au murit într-un atentat sinucigaş în provincia Chabwa, din Sudul ţării cuprinse de război, a indicat o sursă de rang înalt din cadrul armatei din regiune, relatează AFP. Atacul a survenit în contextul unor lupte sîngeroase care au loc de Duminică între forţele separatiste sudiste şi trupele guvernamentale din Aden, marele oraş din Sudul ţării. Atentatul a vizat un punct de control al unei forţe susţinute de către Emiratele Arabe Unite (EAU) în Estul oraşului Ataq, centrul administrativ al provinciei Chabwa, a precizat sursa sub rezerva anonimatului, adăugînd că atacul a fost întreprins de către extremişti islamişti. Profitînd de haosul provocat de război, Al-Qaida şi-a întărit influenţa în Yemen, îndeosebi în Sud. Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) este şi ea prezentă în această ţară, unde a comis mai multe atentate. 

Milioane de ucraineni muncesc în Polonia, mulţi dintre ei sunt ilegali

Penuria de forţă de muncă reprezintă principala îngrijorare pentru politica monetară a Poloniei, a comunicat, Marţi, guvernatorul Băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, adăugînd că este preocupat de faptul dacă ţara sa ar putea atrage suficienţi muncitori din ţările vecine Ucraina şi Belarus, relatează Reuters, conform agerpres. Polonia, confruntată în perioada post-sovietică timp de mulţi ani cu un şomaj mare, a cunoscut o scădere la niveluri record a ratei şomajului, determinînd o creştere a salariilor şi a preocupărilor privind inflaţia. Forţa de muncă ieftină din Ucraina şi Belarus a compensat penuria în acest sector, dar, o dată cu relaxarea regimului vizelor UE pentru Ucraina, există temerea că s-ar putea ca tot mai puţini ucraineni să dorească să lucreze în Polonia. Doar 16 milioane din cei 38 de milioane de cetăţeni ai Poloniei muncesc în prezent. Se estimează că între 1 milion şi 1,5 milioane de ucraineni lucrează în Polonia, mulţi dintre ei fără permis de muncă.

Ankara arestează 11 medici, critici vehemenţi ai operaţiunii ‘Ramura de măslin’

Un procuror turc a ordonat arestarea a 11 membri executivi ai Asociaţiei Medicale Turce (TTB) în cadrul unei investigaţii după ce asociaţia s-a opus operaţiunii militare a Ankarei în Nordul Siriei, relatează Reuters, dpa şi AFP. Potrivit procurorului, Poliţia din Ankara a demarat procedurile legale Marţi dimineaţa şi operaţiunile de căutare şi reţinere sunt în curs de desfăşurare în opt provincii ale ţării. Cotidianul Cumhuriyet, citat de dpa, a relatat că au fost întreprinse razii la locuinţele unor medici. Şeful TTB, Rasid Tukel, şi alţi membri ai comitetului executiv ai asociaţiei au fost reţinuţi, a indicat pe Twitter un parlamentar al partidului CHP (de opoziţie), Ali Seker. ”Fascismul loveşte din nou această ţară”, a scris Seker. Asociaţia Medicală Turcă a denunţat operaţiunea transfrontalieră în provincia siriană Afrin săptămîna trecută, declarînd ”Nu războiului, pace imediat”.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Duminică uniunea de trădare şi peste 300 de persoane au fost reţinute de atunci din cauza unor postări pe reţele sociale care criticau ofensiva din Siria.

UE denunţă acuzaţiile lui Donald Trump şi ameninţă cu reacţii rapide dacă SUA restricţionează exporturile europene

Uniunea Europeană va reacţiona rapid dacă Statele Unite restricţionează exporturile europene, avertizează Comisia Europeană, după ce preşedintele american, Donald Trump, a promis măsuri pentru contracararea politicilor comerciale "foarte incorecte" ale Bruxellesului. Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat dur, într-un interviu acordat postului britanic ITV, politicile comerciale europene. "Noi nu putem avea acces cu produsele noastre. Este foarte, foarte dificil. Şi totuşi ei trimit produse la noi - fără taxe, cu taxe foarte puţine. Este foarte incorect. Am avut numeroase probleme cu UE şi ar putea conduce la ceva foarte mare din punctul nostru de vedere, din punct de vedere comercial", a afirmat liderul de la Casa Albă. Comisia Europeană a respins acuzaţiile liderului Statelor Unite. Comerţul "nu este despre cîştigători şi pierzători. Noi, în UE, credem că relaţiile comerciale trebuie să fie avantajoase pentru ambele părţi", a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvînt al Executivului UE.

"De asemenea, credem că relaţiile comerciale trebuie să fie deschise, dar şi axate pe reglementări. UE este pregătită să reacţioneze rapid şi adecvat în cazul în care exporturile noastre sunt afectate de măsuri restrictive aplicate de Statele Unite", a atras atenţia reprezentantul Comisiei Europene.