Realitatea internationala pe scurt - 2 (26 Februarie 2018)

SUA: Au pierdut custodia copilului lor pentru că s-au opus deciziei fetei de a-și schimba sexul

Cazul relatat de presa americană este cel  al unor părinți din Ohio, SUA, care s-au angajat într-o luptă cu statul din pricina  terapiei hormonale la care fiica lor va recurge pentru a deveni băiat. Părinții au făcut tot ce s-a putut pentru a-și recupera fiica și  de a interzice tratamentul la care vrea să recurgă, dar nu au avut cîștig de cauză, scrie Christian Post. Avocatul părinților a declarat că fata nu este capabilă să ia o astfel de decizie de schimbare a vieții în acest moment și că tratamentul este o chestiune de „viață” sau de „moarte”. Cu toate astea, judecătorul Sylvia Sieve Hendon a ignorat cererea părinților și a decis să acorde custodia bunicilor fetei din partea mamei, bunici care sunt de acord cu procedura medicală.

Părinții au refuzat să i se adreseze fetei cu numele ei nou, de sex masculin. Asta în timp ce bunicii au spus că își vor numi nepoata cu numele de băiat și chiar vor lansa o petiție pentru ca statul să fie de acord cu schimbarea oficială a numelui. 

„Bunicii, și nu părinții, vor fi cei care vor ajuta la luarea deciziilor medicale pentru ca copilul să meargă înainte. Dar, înainte ca orice tratament hormonal să fie permis, instanța a dispus ca adolescenta să fie evaluată de un psiholog”. Judecătorul le-a permis părinților să își viziteze fiica, dar nu mai au nici o putere juridică în ceea ce privește creșterea ei. Părinții au fost, de asemenea, condamnați pentru credința lor creștină, care a jucat un rol substanțial în pierderea custodiei. Judecătorul Hendon a solicitat și modificarea legislației astfel încît să permită copiilor să obțină tratamente medicale care modifică genul, indiferent de consimțămîntul părinților. (Sursa: ActiveNews.ro)

Un nou pas spre modernizare. Pentru prima dată în istorie, Arabia Saudită a organizat concerte de jazz şi operă

Iubitorii de muzică din Arabia Saudită s-au putut delecta pentru prima dată cu muzică de jazz cu ocazia unuifestival de trei zile, care a debutat, Joia trecută, la Hotel Intercontinental din Riad, în prezenţa unor vedete precum artistul libanez Chady Nashef, informează AFP, potrivit agerpres. De asemenea, o punere în scenă a operei „Antar şi Abla” – o legendară poveste de dragoste între un războinic arab şi verişoara sa – a atras un public numeros Vineri şi Sîmbătă la Universitatea Prinţesa Noura din acelaşi oraş.

Astfel de evenimente ar fi fost de neimaginat în urmă cu cîţiva ani, cînd Poliţia religioasă, temută în această ţară, avea autoritatea de a opri organizarea de concerte şi de a împiedica prezenţa femeilor alături de bărbaţi în locurile publice. De la numirea în Iunie 2017 a Prinţului Mohammad bin Salman, 32 de ani, drept moştenitor al tronului, Arabia Saudită a practicat o politică mai liberală, permiţînd, printre altele, organizarea de concerte şi deschiderea cinematografelor.

În acest context, Autoritatea generală pentru divertisment din Arabia Saudită (GEA) a anunţat săptămîna trecută că va organiza peste 5.000 de festivaluri şi concerte în 2018, un număr dublu faţă de anul trecut, şi ca va injecta 64 de miliarde de dolari în acest sector în următorii zece ani

Vicepremierul Rusiei vorbeşte despre sancţiunile Occidentului: ‘Vor rămîne pentru totdeauna!’

Restricţiile impuse de Occident Rusiei vor rămîne pentru totdeauna, a apreciat vicepremierul rus Dmitri Rogozin într-un interviu apărut, Luni, în cotidianul economic Kommersant, citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti, potrivit agerpres. ‘Sancţiunile reprezintă o reacţie a vechiului inamic la întărirea noastră. Şi ele vor fi ridicate numai dacă vom deveni din nou slabi’, a afirmat Rogozin, responsabil de Industria de Apărare în Guvernul premierului Dmitri Medvedev.

Sancţiunile, în opinia sa, sunt o oportunitate pentru ca Rusia să-şi arate cele mai bune trăsături ale caracterului naţional. Întrebat dacă sancţiunile nu reprezintă o piedică pentru înzestrarea armatei ruse cu armament modern, Dmitri Rogozin a spus că există unele ‘dificultăţi’, dar măsurile necesare pentru depăşirea lor au fost luate.

Lavrov: Armistiţiul din Siria va începe doar atunci cînd toţi beligeranţii vor fi de acord

Armistiţiul cerut a fi aplicat ‘fără întîrziere’ de Consiliul de Securitate al ONU în Siria va începe doar atunci cînd toate părţile beligerante vor fi de acord asupra modalităţilor sale pe întreg teritoriul acestei ţări aflate în război, a declarat, Luni, şeful diplomaţiei ruse, informează AFP. Acest armistiţiu „nu vizează în nici un caz acţiunile Guvernului sirian susţinut de Rusia împotriva grupărilor teroriste precum sunt organizaţia Stat Islamic (SI), Frontul al-Nosra şi toţi cei care colaborează cu ei”, a adăugat Lavrov.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, Sîmbătă, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie care cere aplicarea „fără întîrziere” a unui armistiţiu umanitar de o lună în Siria, în condiţiile în care peste 500 de civili, printre care circa o sută de copii, au fost ucişi în ultimele şapte zile de atacuri ale regimului sirian asupra fiefului insurgenţilor Ghouta Orientală, lîngă Damasc. Acest text a necesitat mai mult de 15 zile de negocieri pentru a obţine o aprobare din partea Rusiei, aliat fidel al regimului lui Bashar al-Assad.

Autorităţile de la Seul cer Phenianului să renunţe la programele sale nucleare şi balistice

Phenianul trebuie să abandoneze programele sale nuclear şi de rachete balistice şi să permită instaurarea păcii în Peninsula Coreeană, a declarat, Luni, la Geneva, ministrul de Externe Sud-coreean Kang Kyung-wha, citat de Reuters şi Yonhap, potrivit agerpres. Într-un discurs rostit în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva, şeful diplomaţiei de la Seul a pledat pentru reluarea vizitelor membrilor familiilor coreene separate, calificată de oficialul Sud-coreean drept o problemă ‘umanitară şi de drepturile omului’ ţinînd cont de faptul că mulţi dintre aceşti membri au vîrste peste 80 de ani.

Moscova: ‘Atacul cu clor’ din Siria, ştiri false şi provocări

Rusia a denunţat, Luni, o ‘provocare’ după informaţiile privind un presupus atac chimic în regiunea Ghouta Orientală din Siria, unde o organizaţie neguvernamentală a raportat un caz de sufocare, Duminică, în urma unui bombardament al regimului, relatează AFP. ‘Există deja informaţii false în mass-media cu privire la utilizarea clorului Duminică şi în această dimineaţă de Luni în Ghouta Orientală’, a declarat ministrul de Externe rus Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă. ‘Responsabilii ruşi au avertizat încă ieri că se pregătesc astfel de provocări; probabil vor exista noi informaţii false’, a adăugat el.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), ONG cu sediul la Londra, dar care dispune de reţea de surse informare pe întreg teritoriul Siriei, a raportat 14 cazuri de sufocare Duminică, iar un copil ar fi decedat, după un bombardament al regimului sirian asupra regiunii Ghouta Orientală.