Realitatea internationala pe scurt – 2 (20 Martie 2018)

Peste 70% dintre americani consideră că „statul profund” manipulează politicile Guvernului

Un sondaj realizat de Universitatea Monmouth arată că o majoritate covîrșitoare a americanilor consideră că „statul  profund” manipulează politica Guvernului american, iar datele lor private și comunicațiile sunt monitorizate în masă. Sondajul, realizat pe aproape 1000 de persoane la începutul lunii Martie, a scos la iveală că 74% dintre cei chestionați consideră că un „grup de ofițeri din umbră” nu doar manipulează politica guvernamentală, ci o conduc în mod activ, scrie site-ul politico.com. Doar 21% dintre cei chestionați au spus că nu cred că în existența așa numitului „stat profund”. Chiar și în cazul apartenențelor politice, mai mult de 7 din 10 republicani, democrați și independenți americani au declarat că cred cu tărie că un stat profund conduce politica americană. 31% dintre republicani și 33% dintre independenți au spus că sunt convinși de existența clară a unui stat profund, în timp ce doar 19% dintre democrați cred în așa ceva. Același sondaj a indicat, de asemenea, că 82%  dintre americani cred că Guvernul le urmărește fiecare mișcare prin supravegherea în masă a comunicațiilor. 53% susțin că spionarea lor este larg răspîndită, în timp ce 29% dintre cei întrebați au spus că se simt supravegheați de guvern, dar că nu este o spionare larg răspîndită. Doar 14% dintre cei chestionați au declarat că nu cred că Guvernul  îi  spionează, potrivit sondajului.

În România, 107 persoane au murit din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 107, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ultimele trei persoane care au murit din cauza gripei aveau condiţii medicale preexistente şi nu erau vaccinate antigripal. Este vorba despre două femei - una de 68 de ani din judeţul Bihor, alta de 77 de ani din judeţul Arad - şi un bărbat de 66 ani din judeţul Cluj. 

Preşedintele Poloniei nu va participa la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial din Rusia

Preşedintele polonez Andrzej Duda nu va participa la ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia, a declarat şeful Cancelariei prezidenţiale, în contextul în care Varşovia a comunicat că este "certă" implicarea Moscovei în atacul neurotoxic din Marea Britanie.

Krzysztof Szczerski, şeful Cancelariei prezidenţiale, a declarat că Duda a "decis că nu va reprezenta Polonia la deschiderea Campionatului Mondial din Rusia", în luna Iunie, informează site-ul postului Radio Poland. Ministrul polonez de Externe a comunicat că este "certă" implicarea Moscovei în atacul neurotoxic din Marea Britanie, care l-a vizat pe un fost spion dublu rus. Consiliul UE pentru Afaceri Externe a adoptat Luni o poziţie de "solidaritate" cu Marea Britanie, cerînd Rusiei să ofere clarificări privind atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus. Moscova neagă acuzaţiile şi a exprimat regret în legătură cu poziţia Uniunii Europene.

Giganţii retailului american îi cer lui Donald Trump să revizuiască tarifele cu China

Trei dintre cei mai mari retaileri de pe piaţa americană, Walmart, Target şi Costco, au înaintat o cerere către Preşedintele Donald Trump prin care îi cer să revizuiască decizia majorării tarifelor pentru importurile din China, acestea putînd afecta viaţa familiilor americane, potrivit BBC. Tarifele ar putea afecta o listă cu pînă la 100 de produse, inclusiv încălţăminte şi îmbrăcăminte. Sectorul IT ar fi principalul afectat, în special electronicele de consum şi alte produse care beneficiază de proprietatea intelectuală din SUA, potrivit Reuters, citat de BBC. Grupul de comercianţi i-a scris lui Trump Luni, îndemnîndu-l să analizeze cu atenţie impactul pe care noile tarife îl vor avea asupra preţurilor de consum şi a familiilor americane. "Tarifele mai mari vor însemna costuri mai mari pentru companii şi, la rîndul lor, preţuri mai mari pentru familiile americane. Trebuie să facem ceea este mai bine pentru americani şi să ne asigurăm că nu vor plăti pentru practicile tehnologice dăunătoare din China", a declarat Sandy Kennedy, preşedintele Retail Industry Leaders Association, citată de BBC.

Potrivit rapoartelor, Statele Unite se pregătesc să impună taxe vamale suplimentare de pînă la 60 miliarde de dolari pe an pentru importurile chinezeşti. Donald Trump susţine că deficitul comercial masiv din relaţia cu China este urmarea firmelor chineze care copiază produse şi idei din SUA şi fie le vînd înapoi la un preţ mai mic, fie elimină produsele americane de pe piaţa chineză.

Reacţia Rusiei după ce Trump nu l-a felicitat pe Putin pentru cîştigarea alegerilor prezidenţiale

Absenţa unui mesaj de felicitare de la Preşedintele american Donald Trump către Vladimir Putin cu ocazia victoriei sale în alegerile prezidenţiale din Rusia nu este un gest "neprietenesc", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, informează agenţia de ştiri Tass. Anterior, Casa Albă a transmis că Washingtonul nu consideră drept surprinzător rezultatul scrutinului prezidenţial din Rusia şi nici nu există planuri pentru o conversaţie telefonică între Trump şi Putin.

"Putin rămîne deschis normalizării relaţiilor cu partenerii americani unde este de interes şi esenţial. Preşedintele primeşte multe mesaje de felicitare din partea liderilor străini. Este posibil ca unii să nu poată efectua un apel telefonic din cauza programului încărcat, iar alţii, din alte motive. Ar fi greşit să exagerăm orice", a declarat Peskov. Pe de altă parte, Hogan Gidley, adjunctul purtătorului de cuvînt al Casei Albe, a declarat că Administraţia SUA nu este surprinsă de rezultatul scrutinului prezidenţial din Rusia.

Putin asigură Occidentul că nu intenţionează să declanşeze o cursă a înarmării

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat statele din Occident, Luni, că nu îşi doreşte reluarea unei curse a înarmării şi că va face orice pentru a rezolva diferenţele pe care le are cu celelalte ţări, informează site-ul agenţiei Reuters. Vladimir Putin a cîştigat un nou mandat prezidenţial care îi va prelungi dominaţia politică asupra Rusiei cu încă şase ani, pînă în 2024. Acest lucru îl face cel mai longeviv conducător după liderul fostei Uniuni Sovietice, Iosif Stalin, ceea ce a stîrnit îngrijorare în rîndul statelor occidentale. Cu toate acestea, Putin, în vîrstă de 65 de ani, a declarat în cadrul unei întîlniri cu ceilalţi candidaţi, că va folosi această victorie pentru a investi în domeniul educaţiei, infrastructurii şi al sănătăţii, reducînd cheltuielile în domeniul apărării. "Nimeni nu vrea să accelereze o cursă a armelor. Vom face orice pentru a rezolva toate diferenţele între noi şi partenerii noştri folosind canale politice şi diplomatice", a declarat Putin. Aceste afirmaţii reprezintă o schimbare a poziţiei liderului rus, care în timpul campaniei electorale a susţinut că deţine arme nucleare care ar putea lovi oriunde în lume.