Realitatea internationala pe scurt – 2 (20 Februarie 2018)

Social-democraţii germani au devenit ţinta băşcăliilor după ce au înscris în partid un cîine

Social-democraţii germani, chemaţi să se pronunţe prin vot săptămîna aceasta asupra participării la un nou Guvern de coaliţie cu conservatorii, au ajuns ţinta ironiilor după ce cotidianul Bild a publicat pe prima pagină un articol despre un căţel simpatic care ar fi reuşit performanţa de a deveni membru al partidului de centru-stînga, relatează dpa, potrivit agerpres. Un purtător de cuvînt al SPD de la Berlin nu a întîrziat să denunţe „falsa calitate de membru” a căţelului – de fapt, o căţeluşă în vîrstă de trei ani. Purtătorul de cuvînt a subliniat că SPD „verifică dacă poate fi anulată această calitate de membru pentru că a fost în mod evident creată cu intenţia de a înşela”.

Cîinele, fireşte, nu va putea vota în consultarea demarată Marţi prin care cei peste 460.000 de membri ai SPD urmează să aprobe sau să respingă contractul de coaliţie anunţat la 7 Februarie cu CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială). Tabloidul Bild a relatat Marţi că o asociaţie locală din Berlin a primit o aplicaţie online cu foarte puţin timp înainte de expirarea termenului pentru înscrierea în partid, doar membrii înregistraţi putînd vota în consultarea care se va încheia pe 2 Martie. Aplicaţia se referea la tînăra Lima, cuprinzînd numele, adresa, data naşterii, precum şi informaţii bancare şi o adresă de e-mail. Cum căţeluşa are trei ani, în formularul de înscriere s-a trecut 21 de ani, „calculaţi în ani cîineşti”, a scris Bild. „Nici un cîine nu a aderat la SPD”, a insistat purtătorul de cuvînt al partidului.

România este pe primul loc în Europa cu cele mai multe cazuri de rujeolă

Europa a înregistrat o creştere puternică a cazurilor de rujeolă în 2017, situaţie considerată o tragedie de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar România se află pe primul loc în topul statelor europene cu cele mai multe cazuri de pojar înregistrate anul trecut, respectiv 5.562, fiind urmată de Italia, cu 5.006 cazuri şi Ucraina, cu 4.767, scrie BBC, conform news.ro. În Europa, numărul cazurilor de rujeolă a crescut cu 400% anul trecut, cînd au fost afectate peste 20.000 de persoane, faţă de 5.273 în 2016. Din cauza rujeolei, 35 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2017. Una dintre cauze este lipsa vaccinării, conform experţilor, care spun că încrederea oamenilor în vaccinuri a scăzut.

17 turci cer azil în Grecia după ce au reuşit să scape de persecuţiile din ţara lor

Şaptesprezece cetăţeni turci, printre care şase copii, au cerut azil în Grecia după ce au fugit din Turcia cu o ambarcaţiune şi au ajuns pe una dintre insulele din Marea Egee, a anunţat Marţi Poliţia portuară greacă, informează AFP. Grupul, care numără şi patru femei, a debarcat Luni pe mica insulă Oinousses, situată în largul portului turc Cesme. Ei au fost conduşi la bordul unei nave de patrulare a pazei de coastă a Greciei spre insula apropiată Chios, pentru a fi acolo înregistraţi. Potrivit portalului local de informaţii Politischios, este vorba de familii de funcţionari şi de magistraţi. La fel ca în anii 1980 şi 1990, cînd în Grecia veneau militanţi de stînga turci şi kurzi, această ţară a devenit teritoriu de azil pentru locuitorii ţării vecine care fug din calea represaliilor orchestrate de regimul de la Ankara după lovitura de stat eşuată din Iulie 2016.

Potrivit serviciului de azil grec, 1.827 de turci au cerut azil în 2017, de zece ori mai mulţi decît cu un an înainte. În UE, doar Germania a înregistrat mai multe cereri în această perioadă, potrivit aceleiaşi surse. Presa greacă a afirmat săptămîna trecută că cele trei persoane care au murit la 13 Februarie încercînd să treacă ilegal fluviul ce separă Grecia de Turcia la frontiera lor terestră erau candidaţi la azil. Agenţia de presă turcă Anadolu a informat la rîndul său despre decesele celor doi tineri băieţi şi a unei femei, însă fără a face precizări cu privire la identitatea lor.

Erdogan anunţă marele asediu: ‘Afrin va fi luat cu asalt în următoarele zile!’ 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat Marţi că forţele turce vor asedia în curînd oraşul sirian Afrin, Capitala enclavei cu acelaşi nume, unde o ofensivă turcă a fost lansată în urmă cu o lună împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), considerată de Ankara drept „teroristă”, relatează AFP, conform agerpres. „În zilele următoare şi într-un mod mult mai rapid, va începe asediul asupra centrului oraşului Afrin”, a spus Erdogan într-un discurs adresat membrilor partidului său în Parlament.

 „Pentru că acţionăm pentru a evita punerea în pericol a forţelor noastre de securitate şi a civililor, poate părea că avansăm într-un ritm lent”, a spus Erdogan. „Însă nimeni nu trebuie să uite acest lucru: nu am mers acolo să distrugem ceea ce întîlnim în cale. Ne aflăm aici pentru a crea un mediu sigur şi viabil pentru sutele de mii de sirieni care locuiesc în ţara noastră”, a adăugat el, referindu-se la cei peste trei milioane de refugiaţi sirieni care au fugit în Turcia pentru a scăpa de războiul civil din ţara lor.

Verdict CJUE: Polonia a încălcat legislaţia europeană

Polonia a încălcat legislaţia europeană privind protejarea siturilor naturale atunci cînd a ordonat defrişări în pădurea Bialowieza, una dintre ultimele păduri virgine din Europa, a estimat avocatul general al Curţii de Justiţie a UE (CJUE), informează AFP. Avocatul general, ale cărui concluzii sunt în general urmate de CJUE, consideră că defrişările ordonate de Varşovia din raţiuni sanitare nu sunt justificate şi sunt susceptibile să „deterioreze” siturile de reproducere ale unor specii protejate, se spune într-un comunicat semnat de acesta.

În Iulie 2017, Comisia Europeană a înaintat recurs împotriva Poloniei, pentru că avea temeri pentru integritatea pădurii, clasată situl Natura 2000. Bialowieza, pădure milenară, oferă habitate naturale pentru specii de animale şi păsări a căror protejare este considerată prioritară. De la începutul conflictului, Guvernul polonez susţine că operaţiunile au drept scop asigurarea securităţii în pădure, prin combaterea proliferării de insecte xilofage şi că, prin urmare, ele corespund unei exceptări acceptate de legislaţia europeană. Însă, potrivit avocatului general al CJUE, Yves Bot, Polonia „nu a pus în aplicare măsurile necesare conservării sitului”, în timp ce măsurile luate „au dus la pierderea unei părţi din populaţiile forestiere”.

Avocatul general a exprimat de asemenea îndoieli în legătură cu faptul că Polonia a efectuat „o evaluare corespunzătoare” înainte de a lansa defrişările, „prin simpla analizare a cronologiei deciziilor litigioase şi a coerenţei pieselor justificative produse”. Bot estimează astfel că principiul de precauţie a fost „nerespectat”.

Muntenegru intră din Vară sub protecţia aviaţiei militare din două ţări UE

Ministrul Apărării din Muntenegru, Predrag Boskovic, a confirmat pentru un cotidian local că începînd din această Vară spaţiul aerian al ţării sale va fi protejat de avioane de luptă italiene şi greceşti, în cadrul misiunii NATO de Poliţie aeriană, informează Marţi agenţia Hina, potrivit agerpres. Ministrul muntenegrean a precizat că în prealabil va trebui semnat un acord cu Agenţia pentru servicii de trafic aerian din Serbia şi Muntenegru (SMATSA). În cadrul aceluiaşi program al NATO, avioanele italiene şi greceşti vor supraveghea şi spaţiul aerian al Albaniei, a menţionat pentru Hina un reprezentant al Alianţei Nord-atlantice. Programul NATO de Poliţie aeriană, care urmăreşte asigurarea integrităţii spaţiului aerian al statelor membre, funcţionează din 2004 în republicile baltice Estonia, Lituania şi Letonia, după aderarea acestora la alianţa militară. Spaţiul aerian al Sloveniei este păzit de aeronave din Ungaria şi Italia. Muntenegru a devenit oficial cel de-al 29-lea stat membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în Iunie anul trecut.

Doi foşti colaboratori ai lui Netanyahu, arestaţi într-un alt dosar de corupţie

Doi foşti colaboratori ai premierului israelian Benjamin Netanyahu, precum şi patronul celui mai mare grup de telecomunicaţii din Israel se numără printre persoanele arestate recent într-un nou dosar de corupţie din jurul premierului, a anunţat Marţi Poliţia israeliană, informează AFP, potrivit agerpres. Acest nou caz a fost declanşat la o săptămînă după ce concluziile Poliţiei recomandă inculparea lui Netanyahu pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în alte două dosare. Numele lui Netanyahu nu a fost deocamdată citat public de Poliţie în legătură cu această afacere, însă, potrivit mass-media israeliene, el şi soţia lui Sara ar urma să fie interogaţi în perioada următoare.

Investigaţiile vizează suspiciunile privind favoruri acordate directorului grupului de telecomunicaţii Bezeq, în schimbul unei acoperiri favorabile a acţiunii premierului pe Walla, unul dintre cele mai importante site-uri de informaţie ale ţării, deţinut de patronul Bezeq, potrivit presei. Poliţia a anunţat Duminică arestarea a şapte persoane, fără a le divulga identitatea, pe care a dezvăluit-o Marţi. Printre acestea se numără Nir Hefetz, care a fost purtătorul de cuvînt al premierului, precum şi Shlomo Filber, numit de Netanyahu în funcţia de director general la Ministerul de Comunicaţii pe vremea cînd Netanyahu deţinea acest portofoliu, din 2015 pînă în 2017. Shaul Elovitch, directorul Bezeq al furnizorului prin satelit Yes şi al Walla, a fost de asemenea arestat, precum şi soţia sa Iris, fiul Or şi doi înalţi responsabili de la Bezeq.