Realitatea internationala pe scurt – 2 (2 Martie 2018)

Ţara comunistă cu peste 100 de miliardari în Parlament

Deşi sună paradoxal, cel mai bogat Parlament din lume este cel al Chinei, numărînd peste 100 de miliardari în dolari. Averea celor mai bogaţi membri ai Parlamentului chinez a crescut cu o treime în ultimele 12 luni iar un număr de 102 membri ai Legislativului au o avere de cel puţin un miliard de dolari, potrivit unui raport publicat Vineri de revista Hurun, informează AFP şi Reuters. Magnaţi ai internetului, baroni ai imobiliarelor şi mari patroni din sectorul industrial, elita economică a Chinei, se vor alătura pentru cîteva zile cadrelor de conducere ale Partidului Comunist chinez sub cupola Palatului poporului din Beijing. Aici va începe Sîmbătă sesiunea anuală a Conferinţei consultative politice a poporului chinez (CCPPC), un organ consultativ, urmată Luni de cea a Adunării naţionale populare (ANP), Camera legislativă, cu o compoziţie remaniată pentru noua legislatură.

Din cei aproximativ 5.100 de membri ai celor două adunări, se regăsesc 102 miliardari în dolari, adică un număr similar cu cel din 2017, susţine revista Hurun. În plus, 153 de delegaţi posedă o avere de peste două miliarde de yuani (255 milioane euro) iar averile lor cumulate se ridică la 650 miliarde de dolari, adică dublu faţă de Produsul Intern Brut al Irlandei. Chiar dacă numărul total al membrilor super-bogaţi ai celor două adunări a scăzut comparativ cu anul trecut, de la 209 la 153, averea lor combinată a crescut cu 18% pînă la 4.120 miliarde dolari (507 miliarde de dolari).

Kremlinul respinge ideea că vrea să relanseze o "cursă a înarmărilor"

Kremlinul a respins, Vineri, orice idee că şi-ar dori să relanseze o "cursă a înarmărilor" cu SUA, la o zi după discursul foarte ferm al Preşedintelui Vladimir Putin, în care el a lăudat armele "invincibile" ale Rusiei, relatează AFP. "Rusia nu are intenţia de a se lansa într-o cursă a înarmărilor", a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, respingînd acuzaţiile Washingtonului potrivit cărora Moscova şi-ar încălca obligaţiile sale internaţionale prin dezvoltarea acestor noi arme. "Noi dezminţim categoric toate acuzaţiile conform cărora Rusia încalcă dispoziţii şi articole ale dreptului internaţional privind dezarmarea şi controlul armelor ", a spus Peskov. "Rusia a fost, este şi va fi constrînsă de obligaţiile sale internaţionale", a adăugat el. Preşedintele Vladimir Putin a pronunţat Joi un discurs cu accente militariste în faţa Parlamentului, în care el a enumerat ultimele tipuri de arme de înaltă tehnologie ale Rusiei, asigurînd în acelaşi timp că "nu ameninţă pe nimeni". Washingtonul a reacţionat, acuzînd Moscova de "încălcarea directă" a tratatelor internaţionale semnate de Rusia, între care Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987.

Rusia anulează discuţiile strategice cu SUA

Rusia a anulat discuţiile strategice prevăzute săptămîna viitoare cu Statele Unite ale Americii, după retragerea de ultim moment a unei delegaţii americane de la o reuniune pe tema securităţii cibernetice, a anunţat Vineri ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, citat de agenţia TASS, transmite AFP, potrivit agerpres. Ambasadorul Anatoli Antonov a calificat retragerea delegaţiei americane de la negocierile programate la sfîrşitul lunii Februarie, la Geneva, ca o ‘decizie inamicală’, ce ‘dă impresia că a fost planificată în avans şi care a dus la o degradare suplimentară în relaţiile’ dintre cele două state. Rusia consideră, în consecinţă, că ‘este imposibil’ să ia parte la reuniunea prevăzută în zilele de 6 şi 7 Martie la Viena, destinată discutării dificultăţilor pe care le traversează relaţiilor ruso-americane, dar şi altor chestiuni strategice.

Armenia are un nou Preşedinte

Parlamentul Armeniei, reunit Vineri în sesiune plenară, l-a ales – cu o largă majoritate de voturi – pe Armen Sarkissian Preşedinte al ţării, o funcţie mai mult protocolară în urma reformei constituţionale denunţată de opoziţie, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres. Pînă acum ambasador în Marea Britanie, Sarkissian (64 de ani), fost premier, a fost singurul candidat. El a acumulat 90 de voturi favorabile dintr-un total de 105, cît numără Legislativul acestei mici ţări din Caucazul de Sud, în timp ce zece deputaţi s-au opus şi unul s-a abţinut. Sarkissian, care îi succede în funcţie Preşedintelui actual Serge Sarkissian – chiar dacă are acelaşi nume se pare că nu are vreo legătură cu acesta -, a fost ales pentru un mandat de şapte ani.

Viktor Orban îşi ‘ascute’ discursul anti-imigranţi înainte de alegerile de săptămîna viitoare

Premierul ungar Viktor Orban a declarat Vineri că partidele de opoziţie se vor uni în încercarea de a înlătura de la putere partidul său Fidesz la alegerile de la 8 Aprilie şi că ele ar transforma Ungaria într-un rai al imigranţilor, după ce formaţiunea sa a suferit o surprinzătoare înfrîngere la un scrutin parţial, relatează Reuters. Fidesz, partidul naţionalist de dreapta condus de Orban, încearcă să obţină un al treilea mandat consecutiv. Analiştii politici au spus că rezultatul acestui scrutin parţial ar putea schimba dinamica în cadrul opoziţiei, care are dificultăţi în a reprezenta o contrapondere serioasă la adresa puterii. Orban a spus că dacă Ungaria va deveni o ‘ţară a imigranţilor’, acest lucru va aduce „teroare, femei şi fete care nu vor mai fi în siguranţă, iar identitatea noastră culturală va fi slăbită şi se va evapora încet”. Orban a mai afirmat că opoziţia va folosi fonduri de la finanţatorul american George Soros şi va beneficia de ajutorul instituţiilor media cu proprietari străini care operează în Ungaria. Soros este acuzat cu regularitate de Fidesz şi de Orban de faptul că ar sprijini venirea a milioane de imigranţi în Europa, lucru negat de finanţatorul de origine maghiară.

Grecia aprobă producţia de marijuana în scopuri medicale

Parlamentul grec a aprobat, Joi, un proiect de lege care va permite producerea de marijuana în scopuri medicale, informează agenţia de presă AMNA, conform news.ro. „Suntem în discuţii pentru a licenţia o singură unitate care să includă producţia, procesarea precum şi fabricarea de produse finite din canabis. Despre asta este vorba”, a spus Andreas Xanthos, ministrul Sănătăţii. Partidele din opoziţie care au votat în favoarea proiectului de lege au apreciat ca fiind incomplet cadrul legal introdus de Guvern. De asemenea, au considerat că nici nu este definit clar, dar că este un pas în direcţia bună. Noua Democraţie, unul dintre partidele care au fost împotriva proiectului, a spus că nu pune la îndoială valoarea marijuanei medicinale dar este împotriva felului în care Guvernul aprobă legile noi pentru că nu se asigură că va fi prevenită cultivarea, producţia şi vînzarea necontrolată.

Washingtonul vinde în Ucraina rachete antitanc

Departamentul de Stat american a aprobat oficial Joi vînzarea către Ucraina a unor rachete antitanc care includ sistemul avansat Javelin, confirmînd o decizie ce riscă serios să irite Moscova, adversară a Kievului, relatează AFP. Potrivit agenţiei federale însărcinate cu contractele militare, Defense Security Cooperation Agency, Guvernul ucrainean a solicitat să cumpere 210 rachete şi 37 de lansatoare de rachetă pentru un cost total de 47 de milioane de dolari.