Realitatea internationala pe scurt – 2 (19 Martie 2018)

Cel mai bun profesor din lume lucrează la o şcoală săracă din Londra. O familie bogată din Dubai l-a premiat cu o avere

Andria Zafirakou, o profesoară dintr-un cartier sărac din Londra, a fost desemnată Duminică, la Dubai, „cel mai bun profesor din lume”, în cadrul unui concurs cu un premiu în valoare de un milion de dolari, informează AFP, potrivit agerpres. Profesoara s-a aflat printre cei 10 finalişti aleşi dintre cei 30.000 de candidaţi din întreaga lume care au participat la acest concurs internaţional pentru promovarea profesiei de profesor. Zafirakou predă la şcoala comunitară Alperton (Nordul Londrei), într-un cartier sărac şi multietnic, potrivit organizatorilor. Ea a învăţat elementele de bază ale majorităţii celor 35 de limbi vorbite în şcoala sa şi, prin urmare, poate comunica cu elevii şi cu părinţii acestora, dintre care numeroşi sunt refugiaţi. Profesoara a impus, de asemenea, o reproiectare a curriculumului şcolar pentru a-l adecva modului de viaţă al elevilor săi. Concursul este organizat pentru a patra oară de Fundaţia Varkey, cu sediul în Dubai. Premiul este finanţat în rate şi are drept condiţie ca persoana desemnată cîştigătoare să rămînă la catedră timp cel puţin cinci ani. Fundaţia a fost creată de Varkey, o familie de indieni stabilită în anii ’50 în Emiratele Arabe Unite, la acel moment protectorat britanic.

Oficialii UE, convocaţi de urgenţă pe tema Brexit-ului

Diplomaţi care reprezintă statele membre ale UE la negocieri privind Brexit-ul au fost convocaţi într-o reuniune de urgenţă, Luni, de către negociatori UE, au anunţat diplomaţi şi oficiali, în contextul apariţiei unor speculaţii despre încheierea unui acord interimar înaintea unui summit care va avea loc la sfîrşitul acestei săptămîni, relatează Reuters, potrivit agerpres. ‘S-ar putea ajunge la un acord’, a declarat un diplomat al UE. Un alt diplomat a minimalizat unele informaţii potrivit cărora progresele importante obţinute în negocierile cu Marea Britanie la sfîrşitul săptămînii trecute au ajuns în punctul în care Londra poate încheia un acord de tranziţie după Brexit. Oficiali şi diplomaţi UE au afirmat că discuţiile intense care au avut loc la sfîrşitul săptămînii trecute avînd ca obiectiv, între altele, soluţionarea unor diferende serioase privind graniţa irlandeză, au înregistrat progrese semnificative.

Cenzură în Egipt. O piesă de teatru a fost interzisă la Cairo

Reprezentaţiile unei piese de teatru care trebuia să aibă premiera Duminică în cadrul Downtown Contemporary Arts Festival (D-CAF), un eveniment artistic important organizat la Cairo din 2012, au fost anulate din cauza cenzurii, au anunţat organizatorii festivalului, citaţi de AFP, potrivit agerpres. „Trupa Al-Mabad şi D-CAF anunţă cu regret că reprezentaţiile prevăzute pentru Duminică şi Luni ale piesei ‘Înainte de revoluţie’, de regizorul Ahmad Attar, au fost anulate”, a indicat D-CAF pe Facebook. Autorităţile responsabile cu cenzura au cerut eliminarea a cinci scene din piesă, însă preşedintele manifestării a decis însă că „acest fapt ar afecta structura dramatică a întregii opere şi ar goli-o de conţinut”, se indică în comunicatul D-CAF. La rîndul său, regizorul a precizat că piesa, care evocă Egiptul înainte de revoluţia din 2011, nu ar putea fi jucată fără aceste scene. Trupa le-a solicitat cenzorilor să reexamineze această decizie, instituind o altă comisie care să vizioneze piesa, şi şi-a exprimat totodată speranţa că piesa va putea fi autorizată şi vizionată ca atare începînd de Marţi dacă cenzorii îşi vor schimba părerea. Anularea piesei vine într-un moment în care libertatea de exprimare cunoaşte limitări din ce în ce mai mari în Egipt, la mai puţin de zece zile înainte de începerea alegerilor prezidenţiale, programate pentru 26-28 Martie. Preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, candidat la propria succesiune, este acuzat în mod regulat că reduce la tăcere opiniile dizidente, vizînd în mod special presa.

Coreea de Nord negociază intens eliberarea a trei americani deţinuţi la Phenian

Coreea de Nord se află în negocieri cu Statele Unite şi Suedia în vederea eliberării a trei americani deţinuţi de Phenian, scrie presa, ultimul semn de efervescenţă diplomatică provocată de perspectiva summit-urilor cu Seulul şi Washingtonul, relatează AFP, potrivit news.ro. Cei trei americani de origine coreeană – Kim Hak-song, Kim Sang-duk şi Kim Dong Chul – sunt deţinuţi în Nord după ce au fost inculpaţi în mod separat de regimul de la Phenian. Soarta lor este discutată prin multiple canale, la aproape două săptămîni după de Preşedintele american Donald Trump şi-a luat prin surprindere proprii diplomaţi şi a anunţat că acceptă o invitaţie la un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, transmisă de Seul. Postul Sud-coreean MBC a dezvăluit Duminică faptul că Phenianul şi Washingtonul sunt pe punctul de a încheia un acord final cu privire la eliberarea americanilor. ”Ei sunt pe cale să pună la punct detaliile cu privire la calendarul eliberărilor”, potrivit televiziunii, care citează o sursă diplomatică Sud-coreeană. Negocierile se desfăşoară prin intermediul misiunii Nord-coreene la ONU de la New York şi a Departamentului de Stat – o cale de comunicare supranumită ”canalul de la New York”, a adăugat această sursă.

Deţinuţii Kim Hak-song şi Kim Sang-duk lucrau amîndoi la Universitatea Tehnologiei de la Pyongyang (USTP), o instituţie înfiinţată de evangheliştii creştini străini. Ei au fost arestaţi anul trecut din cauza unor ”acţiuni ostile”.

Oficialii Casei Albe sunt obligaţi să semneze acorduri de confidenţialitate

Preşedintele american Donald Trump a ordonat ca membri importanţi ai personalului de la Casa Albă să semneze acorduri de confidenţialitate, ca urmare a unor cazuri de scurgeri de informaţii în primele luni ale administraţiei sale, potrivit ediţiei de Duminică a cotidianului Washington Post, relatează Reuters. Acordurile prevăd că oficialii americani ar putea suporta sancţiuni financiare dacă dezvăluie presei sau altor surse informaţii confidenţiale de la Casa Albă şi ar fi urmat să rămînă în vigoare şi după ce Trump nu va mai fi Preşedinte, notează publicaţia citată. O copie a proiectului pentru un astfel de acord prevede penalizări de 10 milioane de dolari pentru fiecare caz de încălcare a acestui acord, bani care ar fi urmat să fie furnizaţi către Trezoreria SUA, a afirmat Ruth Marcus, editor adjunct al publicaţiei menţionate. Responsabili din campania lui Trump au semnat acorduri similare, dar experţii juridici analizează dacă un astfel de acord ar fi legal pentru un angajat guvernamental de rang înalt, avînd în vedere protecţia dreptului la liberă exprimare prevăzută de Constituţie. Oficiali americani au fost de acord în cele din urmă să semneze aceste acorduri de confidenţialitate, în parte după ce au ajuns la concluzia că acestea nu ar putea fi puse în aplicare, notează publicaţia citată. Casa Albă nu a făcut deocamdată nici un comentariu în acest caz. 

Procuratura italiană confiscă o navă neguvernamentală spaniolă pentru migranţii din Mediterana

Un procuror italian a confiscat, Duminică, o navă a organizaţiei neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms, care a refuzat să predea autorităţilor libiene o parte din migranţii aflaţi la bord, informează DPA. Nava confiscată acostase Sîmbătă în portul sicilian Pozzallo, avînd la bord 216 migranţi, după ce, potrivit Proactiva Open Arms, fusese ameninţată cu deschiderea focului de către o unitate a pazei de coastă libiene, în urma refuzului de a preda femeile şi copiii. Un bebeluş bolnav, în vîrstă de trei luni, şi mama sa au fost transbordaţi pe o navă rapidă a pazei de coastă din Malta şi transportaţi pe această insulă pentru tratament de urgenţă. Organizaţia neguvernamentală a acuzat şi paza de coastă italiană de tergiversarea permisiunii de a acosta. Italia consideră că nava ar fi trebuit dirijată de autorităţile spaniole, iar cel mai apropiat port era în Malta. Presa italiană – agenţia ANSA şi cotidianul La Repubblica, preluate de DPA – arată că procurorul implicat, Carmelo Zuccaro din Catania, este cunoscut şi pentru alte anchete împotriva unor organizaţii neguvernamentale implicate în salvarea migranţilor. La Repubblica o citează pe Emanuela Lo Faro, avocată a Proactiva Open Arms, care susţine că încă nu a fost notificată privind confiscarea navei şi că procuratura a stabilit „infracţiunea de solidaritate”.