Realitatea internationala pe scurt – 2 (19 Februarie 2018)

„Revoluţie educaţională” în Franța prin revenirea la învățămîntul clasic

După 50 de ani de „revoluție” în învățămînt, Franța pare gata să revină la valorile clasice ale educației, iar liderul acestei mișcări este chiar ministrul de resort, Jean-Michel Blanquer, informează RFI. Jean-Michel Blanquer a decis revenirea la valorile fundamentale. El a reintrodus clasele bilingve și studiul limbilor clasice (greaca și latina), ca să înțeleagă copiii cum a fost construită civilizația europeană. Imnul național a fost reintrodus în școli și poate că într-o zi vor deveni obligatorii și uniformele. În numele unei "modernități" discutabile, multe experiențe au însemnat doar pierdere de timp. În ultimii ani profesorii erau îndemnați să renunțe la tradiționalele ore de "dictare" cotidiană și la exercițiile de memorizare. Directorilor li s-a cerut să abandoneze ceremoniile de acordare a diplomelor. Ministrul mai vrea să interzică telefoanele mobile în școală, să reintroducă disciplina și să reabiliteze autoritatea profesorului. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la revoltele din 1968. Ori, exact acestei generații i se reproșează că a distrus, în numele "egalitarismului”, autoritatea profesorilor în școli.

Moscova răspunde acuzaţiilor de peste ocean: ‘Total nefondate’

Kremlinul a anunţat Luni că acuzaţiile Washingtonului împotriva a 13 cetăţeni ruşi şi a trei companii ruse acuzaţi de amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 nu sunt bazate pe ‘nici o probă substanţială’ privind implicarea statului rus în această activitate, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres. Purtătorul de cuvînt al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Peskov, a declarat că acuzaţiile privind implicarea statului rus sunt incorecte şi neîntemeiate. ”Noi tot nu vedem probe substanţiale privind amestecul cuiva în alegerile prezidenţiale americane. Nu există nici un indiciu că Guvernul rus a fost implicat”, a spus Peskov. Un juriu federal din Statele Unite a decis, Vineri, inculparea a 13 cetăţeni ruşi şi a trei organizaţii din Rusia pentru amestec în alegeri şi în procesul electoral american, a anunţat biroul procurorului special Robert Mueller.

786 de turci au fost arestaţi de la declanşarea operaţiunii ‘Ramura de Măslin’ în Siria

Turcia a reţinut 786 de persoane pentru postări pe reţelele sociale sau pentru participarea la proteste de la începutul ofensivei militare împotriva enclavei kurde Afrin din Nordul Siriei, a informat Luni Ministerul de Interne turc, relatează dpa. Persoanele reţinute sunt acuzate de ‘propagandă teroristă’ şi participare la ‘acţiuni provocatoare’. Mai mult de 585 de persoane au fost reţinute pentru postări pe reţele de socializare. Un grup de medici şi activişti kurzi au fost de asemenea arestaţi din cauza declaraţiilor lor privind operaţiunea militară lansată de Ankara.

O turcoaică va fi executată prin spînzurare în Irak

Un Tribunal din Irak a condamnat la moarte prin spînzurare o femeie de cetăţenie turcă pentru aderare la mişcarea radicală Statul Islamic (SI), a declarat Luni un purtător de cuvînt al instanţei penale din Bagdad, transmite Reuters, potrivit agerpres. Alte zece femei de diferite cetăţenii au fost de asemenea condamnate la închisoare pe viaţă. În toate cazurile, sentinţa poate fi contestată prin apel, a menţionat purtătorul de cuvînt. „Curtea a formulat zece sentinţe de închisoare pe viaţă împotriva a zece femei care au fost condamnate pentru terorism şi a condamnat la moarte prin spînzurare o altă teroristă care deţine cetăţenia turcă”, a precizat judecătorul Abdul-Sattar al-Birqdar.

Joe Biden îl critică dur pe Donald Trump pentru că ignoră ştiinţa şi cercetarea din SUA

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden s-a folosit Duminică de un discurs rostit în Texas pentru a-l critica pe Preşedintele Donald Trump pentru lipsa de angajament faţă de ştiinţă şi cercetare, a informat presa locală, relatează Luni dpa. Joe Biden a fost prezent la Austin, Texas, la întîlnirea anuală a Asociaţiei Americane pentru Promovarea Ştiinţei, informat Daily Texan. ‘Este inacceptabil faptul că actualul nostru Preşedinte nu are consilieri pe probleme de ştiinţă. Trebuie să promovăm ştiinţa şi să păstrăm America în prima linie’, a spus Biden. Fostul vicepreşedinte american a vorbit la Convention Center din Austin în sprijinul dezvoltării cercetării în lupta împotriva cancerului. Fiul său Beau a murit la vîrsta de 46 de ani din cauza unui cancer la creier. Administraţia lui Trump nu este la fel de angajată ca cea a lui Barack Obama pentru promovarea cercetării ştiinţifice, a mai spus Biden.

Cele mai puternice grupări islamiste din Siria se unesc împotriva jihadiştilor

Două importante grupări ale insurgenţilor islamişti implantaţi într-o regiune din Nordul Siriei au anunţat, Duminică, că fuzionează, pentru a-şi întări poziţiile în faţa grupării jihadiste ce controlează zona, informează Luni AFP, potrivit agerpres.

„Noi, Ahrar al-Sham şi Nour al-Din al-Zenki anunţăm fuziunea noastră sub numele de Frontul Sirian de Eliberare”, au anunţat cele două grupări prezente la frontiera dintre provinciile siriene Alep şi Idleb. Aceasta din urmă, care este singura din Siria ce se sustrage aproape în totalitate controlului din partea regimului sirian, este controlată în principal de jihadişti din Hayat Tahrir al-Sham, coaliţie dominată de fosta ramură siriană a Al-Qaida. Această fuziune este legată de ascensiunea în putere a Hayat Tahrir al-Sham în Nordul Siriei, potrivit lui Sam Heller, analist al International Crisis Group. „Este vorba de a constitui o contrapondere la Hayat al-Sham, care pare să pregătească o nouă confruntare cu Zinki”, a explicat el pentru AFP. „Zinki şi Ahrar sunt cele două principale facţiuni ale insurgenţilor non-jihadişti din Nord, iar Zinki s-a dovedit întotdeauna un obstacol în calea tentativelor Hayat Tahrir al-Sham de a-şi consolida puterea” în acest sector, a adăugat analistul. Conflictul din Siria s-a soldat pînă acum cu peste 340.000 de morţi şi a evoluat într-un război complex, implicînd numeroşi participanţi.