Realitatea internationala pe scurt – 2 (18 Ianuarie 2018)

52 de oameni au murit de vii într-un autobuz care a luat foc în mers 

Cincizeci şi doi de cetăţeni din Uzbekistan şi-au pierdut viaţa într-un incendiu ce a cuprins autobuzul cu care călătoreau într-o zonă izolată din Kazahstanul vecin, a anunţat, Joi, Ministerul kazah de Interne, relatează Reuters şi AFP. Autobuzul circula pe o şosea din regiunea kazahă Aktau (Nord-Vest), care face legătura între oraşul rus Samara şi Şikment, localitate din sudul Kazahstanului aflată aproape de graniţa cu Uzbekistan. Nu este clar în ce direcţie se îndrepta autobuzul, dar ruta este în mod constant folosită pentru transportul de muncitori migranţi uzbeci către şi dinspre Rusia, unde lucrează de obicei pe şantiere de construcţii. Doar cinci persoane au reuşit să scape din vehiculul cuprins de flăcări, potrivit unui comunicat al departamentului serviciilor de urgenţă al ministerului

Doi americani şi doi canadieni au fost răpiţi, în Nigeria

Doi americani şi doi canadieni au fost răpiţi în nordul statului nigerian Kaduna, iar răpitorii au ucis doi poliţişti, a anunţat un reprezentant al autorităţilor locale, conform Reuters. Cei patru străini se deplasau de la Kafanchan la Abuja, Marţi seară, în momentul în care bărbaţi înarmaţi i-au răpit, potrivit  news.ro . “Cei doi poliţişti care îi escortau s-au luptat cu atacatorii şi din păcate poliţiştii au murit”, a declarat Mukhtar Aliyu, purtător de cuvînt al poliţiei din Kaduna.

Eric Trump: Donald Trump ‘nu vede rase’, ‘singura culoare’ care-l interesează este ‘verdele’

Eric Trump, unul dintre fiii preşedintelui SUA, Donald Trump, a spus că tatăl său, acuzat de rasism, ‘nu vede rase’, iar ‘singura culoare’ care-l interesează este ‘verdele’, adică dolarul american şi prosperitatea economică a SUA, transmite agenţia EFE. ‘Tatăl meu vede o singură culoare: verdele. Este preocupat de economie’, afirmă Eric, în vîrstă de 34 de ani, care împreună cu fratele său Donald Jr. gestionează din luna ianuarie afacerile preşedintelui, conform agerpres . ‘El nu vede rase. Este cea mai puţin rasistă persoană pe care am întîlnit-o în viaţa mea. Sunt total lipsite de sens’ astfel de acuzaţii, a asigurat fiul său, referindu-se la acuzaţiile de rasism la adresa lui Trump, după ce la o întîlnire cu congresmeni pe tema imigraţiei ar fi caracterizat Haiti şi statele africane drept ‘ţări de rahat’ (‘shithole countries’).

Klaus Iohannis pierde ”like-uri” pe Facebook

Decizia de a o desemna premier pe Viorica Dăncilă afectează pagina de Facebook a preşedintelui Klaus Iohannis, după ce mai mulţi utilizatori au decis să-şi retragă ”like-urile”. În plus, postările Preşedintelui sunt asaltate de tot mai multe comentarii negative. ”Slăbiciunea şi oportunismul, laşitatea şi pretenţiile nu merg împreună, domnule Preşedinte. I-aţi trădat pe români, dintr-un calcul meschin. Culmea e că, veţi descoperi prea tîrziu, aţi judecat cu totul greşit, fiindcă alegătorii văd şi penalizează fariseismul”, este unul din sutele de mesaje negative primite de Klaus Iohannis după decizia din această seară (seara zilei de 17 Ianuarie; n. red.). În doar 15 minute, în jur de 100 de utilizatori şi-au retras ”like-ul” de pe pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis.

Un Raport ca o palmă pe obrazul României

România a făcut progrese extrem de limitate în implementarea recomandărilor GRECO de prevenire şi combatere a corupţiei în privinţa membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor, se arată într-un Raport publicat, Joi, de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE). GRECO evidenţiază că România a implementat pe deplin numai două din cele 13 recomandări incluse într-o evaluare din 2016. Şapte recomandări nu au fost implementate, iar alte patru au fost doar parţial implementate, precizează Consiliul Europei într-un comunicat. Raportul remarcă faptul că principala iniţiativă adoptată în România în privinţa parlamentarilor este adoptarea unui cod de conduită, în Octombrie 2017, cu scopul de a reglementa cadourile şi alte beneficii şi managementul conflictelor de interese. 

Coreea de Nord, cerere dură către Seul, în contextul discuțiilor dintre cele două țări

Coreea de Nord a cerut țării vecine din Sud să renunțe definitiv la exercițiile militare pe care le organizează împreună cu Statele Unite. Regimul de la Phenian anunță că pericolul de război din regiune nu este eliminat prin amînarea acestor manevre. "Sudul nu ar trebui să amîne, ci să renunţe în totalitate la exerciţiile militare, dacă speră cu adevărat la îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene şi dacă are intenţia de a crea un climat paşnic în regiune”, a transmis Coreea de Nord, conform agenţie Yonhap. Autoritățile din Coreea de Sud au decis să amîne exercițiul militar pe care urmau să-l desfășoare în Februarie împreună cu Statele Unite. Măsura a fost luată pentru organizarea mai eficientă a Olimpiadei de la PyeongChang, notează Mediafax.ro. "Amînarea exerciţiilor militare comune se datorează eforturilor Coreei de Nord de a îmbunătăţi relaţiile inter-coreene şi de a garanta pacea în peninsulă. O decizie curajoasă ar fi renunţarea completă la aceste exerciţii militare, pentru binele Statelor Unite, dar şi pentru pacea şi stabilitatea din Peninsula Coreea”, au relatat publicaţiile regimului de la Phenian.

După un an de mandat, Trump vorbeşte despre viaţa la Washington: ‘Îmi place, dar este un loc meschin şi foarte înşelător’

‘Îmi place Washingtonul, dar e un loc meschin, un loc foarte înşelător’, este lecţia principală pe care a învăţat-o Preşedintele american Donald Trump după primul său an petrecut la Casa Albă. Într-un interviu de 53 de minute acordat, Miercuri, agenţiei Reuters, stînd în Biroul Oval cu o sticlă de Diet Coke la îndemînă, Trump a vorbit despre imigraţie, despre controversa din jurul comentariilor sale vulgare la adresa unor state, dar şi despre criza Nord-coreeană şi poziţionarea unor state precum şi China şi Rusia în rezolvarea acesteia. 

Referitor la rolurile Rusiei şi Chinei în problema Nord-coreeană, Trump a amintit că a discutat în ziua precedentă cu preşedintele chinez Xi Jinping, insistînd că are cu acesta ‘o mare chimie, o relaţie grozavă’. ‘(Chinezii) fac foarte multe. Dar ar putea face mai mult. 93% din comerţul (Coreei de Nord) trece prin China’, a menţionat el. ‘Rusia nu ne ajută deloc cu Coreea de Nord. El (preşedintele rus Vladimir Putin) poate face multe. Dar, din nefericire, nu avem o relaţie – e mare păcat, dar, din nefericire, nu prea avem o relaţie cu Rusia şi în unele cazuri este probabil că ceea ce China ia înapoi, Rusia oferă. Aşa încît rezultatul net nu este la fel de bun pe cît ar putea fi’, a punctat Trump. În acelaşi interviu, Trump a dat şi cel mai clar indiciu de pînă acum despre faptul că administraţia sa va adopta măsuri comerciale împotriva Chinei, vorbind despre ‘o foarte mare amendă pe proprietate intelectuală, care va ieşi în curînd’.