Realitatea internationala pe scurt – 2 (17 Ianuarie 2018)

Gafă în presa din România după vizita premierului Abe

Este vorba despre ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Japonia. Știrea a fost preluată atît de televiziuni, cît și de site-urile de știri, inclusiv DC News. ”Pentru a încuraja şi consolida schimburile şi cooperarea la nivel de resursă umană, recent am decis ridicarea obligativităţii vizelor de intrare în Japonia pentru cetăţenii români şi sper că din ce în ce mai mulţi români vor veni să viziteze Japonia”, a declarat premierul Shinzo Abe la Cotroceni. Iar informația a fost preluată precum un breaking news. Însă vizele sunt ridicate de aproape doi ani. Potrivit unui anunț MAE, din 5 Februarie 2016, „cetăţenii români, posesori ai unui paşaport simplu/ simplu electronic, pot intra şi rămîne pe teritoriul Japoniei, fără viză, pentru o perioadă care să nu depăşească 90 de zile într-un interval de 6 luni de la data primei deplasări”.

Netanyahu: Ambasada SUA se va muta la Ierusalim într-un an

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, Miercuri, că SUA îşi vor muta într-un an ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează dpa. Calendarul înaintat de premierul israelian diferită drastic de cel lansat de oficiali ai Casei Albe, care au spus că o astfel de mişcare ar dura 3-4 ani, din cauza măsurilor de securitate şi a altor solicitări. Netanyahu a dat aceste declaraţii jurnaliştilor israelieni la bordul avionului care îl ducea de la Delhi la Gujarat în timpul unei vizite de stat în India, a relatat Times of Israel. Purtătorul de cuvînt al premierului a confirmat afirmaţiile acestuia. "Evaluarea mea încrezătoare este că (ambasada) se va muta mult mai repede decît cred oamenii, într-un an începînd de astăzi", a spus Netanyahu, conform Times of Israel.

Priorităţile pe 2018, prezentate de Guterres  

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a prezentat, Marţi, priorităţile pentru anul 2018, al doilea al mandatului său, trăgînd un semnal de 'alertă roşie' în ce priveşte perpetuarea conflictelor, extinderea terorismului şi alte subiecte la ordinea zilei, transmit Xinhua şi AFP. 'Ne confruntăm cu un nod gordian în Orientul Mijlociu şi cu o potenţială catastrofă nucleară în Peninsula Coreeană', a declarat Guterres. Secretarul general a abordat numeroase subiecte, printre care reforma ONU, agresiunile sexuale comise de membri ai Căştilor Albastre sau egalitatea de gen în funcţiile din cadrul organizaţiei. 'Inegalitatea şi naţionalismul sunt în ascensiune', a punctat Guterres, remarcînd că, în schimb, încrederea şi solidaritatea sunt în declin. În opinia sa, lumea are nevoie de o 'conducere îndrăzneaţă' în faţa provocărilor de astăzi, ca şi de 'mai puţină ură, mai mult dialog şi cooperare internaţională mai aprofundată'.

Arabia Saudită a doborît o rachetă lansată din Yemen  ’

Arabia Saudită, care conduce o coaliţie în războiul din Yemen, a anunţat, Miercuri, că a interceptat o nouă rachetă trasă de rebelii yemeniţi houthi în direcţia teritoriului său, informează AFP, potrivit agerpres. Houthi, susţinuţi de Iran – rivalul Riadului în Orientul Mijlociu -, au anunţat că o rachetă balistică „şi-a atins ţinta” asupra unui aeroport din regiunea Jizan în Sudul Arabiei Saudite, într-o declaraţie transmisă de postul lor de televiziune Al-Massira. La Riad, purtătorul de cuvînt al coaliţiei sub comandament saudit, colonelul Turki al-Maliki, a spus că forţele de apărare aeriană ale regatului „au interceptat şi distrus”, Marţi seară, o rachetă balistică trasă asupra oraşului Jizan din apropierea frontierei cu Yemenul. Miercuri, rebelii au asigurat că au tras o a doua rachetă spre o bază militară din regiunea saudită Najran, de asemenea la frontiera cu Yemenul.

Un preot pedofil rus, condamnat la 14 ani de închisoare într-un lagăr din Siberia

Un preot ortodox rus, extrădat de Israel în Septembrie 2016, a fost condamnat, Miercuri, la 14 ani de detenţie în lagăr pentru pedofilie de un tribunal din Nord-Vestul Rusiei, a anunţat instanţa. Gleb Grozovski a fost acuzat de acte de pedofilie împotriva mai multor copii în timpul unor colonii de vacanţă organizate de o asociaţie ortodoxă. Faptele de care este acuzat s-au produs în 2011 în regiunea Priozersk şi pe insula Kos, în Grecia, în 2013. Preotul, care a fugit în Israel în Septembrie 2013, a fost vizat de un mandat internaţional de arestare din Octombrie 2013. Arestat în Septembrie 2014, el a fost în cele din urmă extrădat în Rusia doi ani mai tîrziu.

Donald Trump, reforma imigraţiei, ameninţări de securitate

Preşedintele american Donald Trump a declarat că actualul sistem de imigraţie slăbeşte securitatea SUA, alimentînd o dezbatere deja tensionată în aceeaşi zi cînd administraţia sa a decis să aducă în faţa Curţii Supreme viitorul programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) de protecţie a 'Dreamers' ('Visătorii'), adică sute de mii de imigranţi ilegali care au sosit pe cînd erau copii în SUA, relatează France Presse. În plină furtună politică după afirmaţiile insultătoare pe care le-a dezminţit privind imigraţia din anumite ţări, preşedintele american a încercat să reorienteze dezbaterea pe probleme de securitate, notează AFP.

Nou record de frig în Rusia. Cum este să ieşi la -60 de grade Celsius?

Luna Decembrie a stabilit un record, în Rusia, cînd soarele a strălucit, în total, doar șase minute, în Moscova. Iar în provincia Yakutia, unde se află cea mai geroasă localitate din emisfera nordică, temperaturile au scăzut sub -60 de grade Celsius, scrie BBC News, conform digi24. Recordul pentru cea mai întunecată lună fusese doborît în anul 2000, cînd Moscova a avut parte doar de cîteva ore cu soare, pe parcursul întregii luni Decembrie. Meteonovosti observă că temperaturile au scăzut anormal de mult, chiar și pentru Siberia, în timp ce la Moscova valorile termice s-au situat în jurul a -7 grade Celsius, pe timpul zilei, însă vîntul face ca temperatura resimțită să fie cu cel puțin 10 grade Celsius mai scăzută.

Criză politică în Cehia. Guvernul lui Andrej Babis demisionează după ce a pierdut votul de încredere

Guvernul ceh condus de premierul Andrej Babis şi-a anunţat, Miercuri, demisia, la o zi după ce nu a reuşit să obţină votul de încredere din partea Camerei inferioare a legislativului de la Praga, transmite Reuters, potrivit agerpres. Guvernul Babis va rămîne în funcţie ca executiv interimar pînă la formarea unui nou Cabinet, însă negocierile ar putea dura săptămîni sau chiar luni în condiţiile în care partidele parlamentare refuză să colaboreze cu miliardarul ceh, acuzat de fraudă din fonduri ale Uniunii Europene. Premierul a anunţat, Miercuri, că îi va solicita o întrevedere preşedintelui Milos Zeman pentru a-i înainta personal demisia. Milos Zeman a declarat deja că îi va încredinţa lui Andrej Babis un al doilea mandat de formare a unui Guvern. Conform purtătorului de cuvînt al preşedinţiei cehe, Zeman va accepta pînă la sfîrşitul acestei săptămîni demisia cabinetului minoritar Babis.

Qatarul întinde un colac de salvare emigranţilor daţi afară din SUA

El Salvador discută cu Qatar un acord în baza căruia imigranţi salvadorieni ameninţaţi să-şi piardă dreptul de rezidenţă în SUA ar putea trăi şi lucra temporar în acest emirat, a comunicat Guvernul de la San Salvador, transmite Reuters, conform agerpres. Săptămîna trecută, administraţia americană a anunţat că, în Septembrie 2019, va pune capăt statutului special de protecţie temporară (TPS) de care beneficiază peste 200.000 de cetăţeni din El Salvador rezidenţi în Statele Unite, şi care a împiedicat pînă acum expulzarea acestora. El Salvador se află în discuţii pentru a identifica modul în care cetăţeni salvadorieni ar putea fi angajaţi în Qatar, un emirat bogat, cu circa 2,6 milioane de locuitori, care va găzdui Cupa Mondială la fotbal în 2022, a declarat, Marţi, şeful biroului de presă al Preşedinţiei, Eugenio Chicas. ‘Emiratul Qatar (…) a semnalat posibilitatea unui acord cu El Salvador prin care muncitori salvadorieni ar putea fi aduşi în etape’ în Qatar, a afirmat Chicas pentru presă. Ministrul salvadorian de Externe, Hugo Martinez, aflat într-o vizită în Qatar pînă Vineri, a declarat că aceste persoane ar putea lucra în construcţii, inginerie, mentenenţa avioanelor şi agricultură.

Raport statistic: Peste un milion de persoane din Marea Britanie se declară lesbiene, gay sau bisexuale

Peste un milion de persoane, adică 2% din populația Marii Britanii, s-au declarat lesbiene, gay sau bisexuale (LGB) în 2016, în creștere de la 1,7% în 2015, potrivit statisticilor oficiale date publicității, Miercuri, informează Reuters. Aproximativ 4% dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 16 și 24 de ani se declară LGB, în creștere cu 3 procente față de anul 2015. Această categorie de vîrstă cuprinde cel mai mare procent de persoane LGB din Marea Britanie, urmată de grupul 25-34 de ani. ”Unul dintre motivele pentru care se întîmplă acest lucru poate fi acela că tinerii sunt mai înclinați să-și exploreze sexualitatea, iar acceptarea socială și libertatea de exprimare sunt mai ridicate în vremurile de astăzi”, se precizează în raportul Biroul Național de Statistica (ONS). Statistica nu include persoanele transgender.

Germania şi Turcia reiau consultările guvernamentale pe teme de securitate

Germania şi Turcia vor relua consultările regulate la nivel guvernamental după o întrerupere de aproape un an, în contextul în care Ankara continuă să insiste pentru o normalizare a relaţiilor bilaterale tensionate, transmite, Miercuri, dpa, preluînd cotidianul Die Welt, potrivit agerpres. Responsabili de rang înalt de la Ankara urmează să discute Miercuri, la Berlin, cu reprezentanţi ai Ministerului federal de Interne pe tema luptei împotriva grupării teroriste Stat Islamic, scrie Die Welt. Ultimele discuţii bilaterale pe teme de securitate au avut loc în Februarie 2017, cînd cancelarul Angela Merkel a întreprins o vizită în Turcia. Potrivit unei statistici a Ministerului federal de Interne, între lunile Ianuarie-Noiembrie 2017, 7.952 de cetăţeni turci au depus cereri de azil în Germania, printre ei aflîndu-se 3.953 de kurzi. În aceeaşi perioadă, alţi 622 de cetăţeni turci – responsabili de rang înalt, diplomaţi sau militari – au cerut azil în Germania.