Realitatea internationala pe scurt – 2 (15 Martie 2018)

Suedia, una dintre cele mai secularizate țări din lume, pornește cruciada împotriva școlilor religioase

Partidul Social Democrat Suedez a prezentat Marţi o propunere legislativă de interzicere a școlilor religioase, ca parte a campaniei electorale pentru alegerile din Septembrie.  O declarație venită din partea socialiștilor justifică demersul prin aceea că „nici un elev nu trebuie supus unei îndoctrinări religioase”, iar  „școala trebuie să fie caracterizată de valorile și principiile prevăzute în Constituție”.  Reacția imediată a Biroului Consiliului Bisericilor a fost publicată  pe site-ul Svenska Dagbladet. Replica vine și după ce, recent, se spune în articol, consilierul pentru Educație, Olle Burell, anunțase că nu vor mai exista spații de închiriat pentru școlile religioase, argumentînd faptul că „școlile religioase contribuie la izolare și la întărirea segregării”.

„Realitatea este alta”, spun liderii Bisericii. Astfel 1% dintre elevii școlilor elementare participă la una dintre cele 70 de școli confesionale, în care, oricum, activitățile „religioase” sunt voluntare și se desfășoară în afara orelor prevăzute în programă. „Dacă există școli confesionale (și școli non-confesionale) care nu reușesc diversitatea și integrarea, aceasta se datorează faptului că școlile generaliste pot eșua și pot fi contraproductive”, se spune în textul amintit.

Potrivit Daily Mail, toate școlile religioase din Suedia, una dintre națiunile cele mai secularizate din lume, sunt „școli libere”, funcționînd independent, în timp ce primesc finanțare de la stat. Întrucît legislația suedeză interzice să se perceapă taxe pentru învățămîntul primar, orice școală non-guvernamentală primește totuși fonduri guvernamentale. Există 71 de școli religioase primare și secundare superioare, care reprezintă 5% din toate „școlile libere” din Suedia. Una aparține evreilor, 59 sunt creștine iar 11 aparțin musulmanilor.

Angela Merkel va face o vizită la Varşovia Luni

Cancelarul german Angela Merkel, care a depus jurămîntul Miercuri pentru al patrulea său mandat, va face o vizită la Varşovia Luni, au anunţat televiziunea publică poloneză şi agenţia PAP, transmite AFP, conform agerpres. Potrivit presei poloneze, care citează informaţii din surse diplomatice, Varşovia va fi a doua capitală europeană vizitată de Merkel. Vineri, cancelarul german urmează să meargă la Paris pentru a avea „o întîlnire de lucru” cu Preşedintele francez, Emmanul Macron, a anunţat Palatul Elysee. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat Berlinul la mijlocul lunii Februarie, pentru a încerca să relanseze relaţiile cu Germania, tensionate după ascensiunea la putere, în 2015, la Varşovia, a conservatorilor naţionalişti. La nivel economic şi comercial, cooperarea bilaterală este bună – Polonia fiind unul dintre partenerii cei mai importanţi pentru Germania -, dar dosare spinoase din istorie opun cele două ţări, notează AFP. Conservatorii Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) nu exclud posibilitatea revenirii la problema reparaţiilor de război pentru grelele pierderi suferite în timpul celui de-al doilea conflict mondial, un dosar care, în opinia Berlinului, este o chestiune închisă.

Poliţia germană a arestat un suspect de răpirea fiului miliardarului Reinhold Wuerth

Poliţia germană a arestat Miercuri un bărbat suspectat de răpirea, în urmă cu trei ani, a fiului miliardarului Reinhold Wuerth, relatează DPA, potrivit news.ro. Un purtător de cuvînt al Poliţiei a confirmat arestarea, în oraşul Offenbach, şi a anunţat că suspectul urma să fie prezentat în faţa unui judecător Miercuri seara, însă a refuzat să ofere alte detalii. Este vorba despre un rezident cu cetăţenie sîrbă, în vîrstă de 48 de ani, a declarat Poliţia pentru DPA, potrivit AP. Markus Wuerth, în vîrstă de 50 de ani la vremea respectivă, a fost răpit dintr-un azil pentru persoane cu probleme de sănătate mentală, la Schlitz, la Nord-Est de Frankfurt, în urmă cu trei ani. În urma unei operaţiuni de amploare, el a fost găsit înlănţuit de un copac, într-o zonă împădurită, în apropiere de oraşul Wuerzburg, o zi mai tîrziu. Bărbatul era nevătămat şi a fost înapoiat familiei în aceeaşi zi. Răpitorul a cerut o răscumpărare, într-un mesaj scris, însă aceasta nu a fost plătită. Poliţia a impus la vremea respectivă o cenzură presei asupra subiectului, sub motivul că răpitorul ar putea creşte valoarea răscumpărării. Familia Wuerth deţine o afacere cu şuruburi. Arestarea are loc după ce postul public ZDF a difuzat o emisiune despre cazul nerezolvat, în urma căreia Poliţia a primit ponturi de la aproximativ 200 de persoane.

Marea Britanie: Facebook închide pagina oficială a grupării Britain First pentru „ura împotriva minorităților”

Facebook a închis pagina oficială a grupării Britain First (extrema dreaptă), dar şi paginile liderilor acesteia, din cauză că încalcă normele grupului, scrie The Associated Press, potrivit news.ro. Gruparea a devenit cunoscută în întreaga lume în Noiembrie, cînd Preşedintele american Donald Trump a re-postat pe Twitter clipuri video antimusulmane postate de aceasta, înfuriindu-i pe liderii britanici. Conţinuturi postate de grupare şi liderii acesteia Paul Golding şi Jayda Fransen ”ne-au încălcat în mai multe rînduri normele comunităţii”, în pofida unor mesaje scrise de avertisment, incitînd la ură faţă de minorităţi. Cei doi lideri ai Britain First au fost găsiţi vinovaţi, recent, de hărţuire motivată religios. Gruparea militează împotriva unei ”islamizări” a Marii Britanii.

Vladimir Putin a salutat restabilirea ”dreptăţii istorice” în Crimeea

”Prin decizia voastră, aţi restabilit dreptatea istorică, ruptă în epoca sovietică”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa simpatizanţilor săi la Sevastopol, în Crimeea, la un concert în susţinerea sa, relatează AFP, conform news.ro. Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat Miercuri restabilirea ”dreptăţii istorice”, cu patru zile înaintea marcării a patru ani de la anexarea Crimeii de către Rusia, catalogînd acest eveniment un exemplu de ”adevărată democraţie”. Alegeri prezidenţiale ruse au loc Duminică, exact în ziua în care Rusia va marca patru ani de la anexarea Crimeii, aprobată în Martie 2014 de populaţia acestei peninsule ucrainene majoritar rusofone, într-un referendum nerecunoscut de către comunitatea internaţională. ”Prin decizia voastră, voi aţi arătat lumii întregi ceea ce este o adevărată şi nu o falsă democraţie, aţi venit la referendum, aţi luat decizia şi aţi votat pentru viitorul vostru şi al copiilor voştri”, a lansat Putin. Mai sunt ”încă multe de făcut în vederea dezvoltării Crimeii şi Sevastopolului”, portul de ataş al Flotei ruse la marea Neagră, a recunoscut el. ”Însă noi o facem, noi vom continua să o facem şi noi vom face absolut totul, pentru că, atunci cînd suntem uniţi, suntem o mare forţă capabilă să rezolve problemele cele mai dificile”, a dat asigurări Preşedintele rus.

Matteo Salvini, omul care ar putea deveni premierul Italiei: Moneda euro a fost, este și va fi o eroare!

Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, formațiune populistă care s-a situat pe locul doi la alegerile legislative din Italia, a declarat, în ultimul discurs rostit în Parlamentul European, ca eurodeputat, că moneda unică este „o greșeală”, dar că nu se pune problema ieșirii țării din zona euro. „Euro a fost, este și va rămîne o eroare, însă eu cred că nu se poate preconiza o ieșire din (zona) euro de o manieră improvizată”, a spus Salvini, potrivit affaritaliani.it. „Dacă nu vom reuși (să facem aceasta), nu exclud nici o posibilitate, însă o ieșire improvizată din zona euro nu este de dorit și aceasta nici nu este de fapt ceea ce ne dorim”, a nuanțat Salvini, evocînd o reflecție asupra "unui plan B”. „Dacă se dorește ca Italia să rămînă în UE, trebuie de asemenea să se țină cont de interesele italiene”, a insistat Salvini. El a mai spus că nu se pune problema unui referendum privind ieșirea din UE pentru că, potrivit Constituției țării, italienii nu pot vota asupra tratatelor internaționale. Liderul Ligii Nordului  a mai declarat că sprijină „exact contrariul politicilor economice prescrise de UE”, acuzînd Bruxellesul pentru măsurile de austeritate care induc recesiune. Prioritățile Guvernului său ar fi introducerea unei taxe unice de impozitare de 15%, scăderea vîrstei de pensionare și controale mai dure asupra imigrației.

Letonia refuză semnarea Convenției de la Istanbul

Principalele grupuri politice din Parlamentul Letoniei au anunțat că nu vor ratifica Convenția de la Istanbul. Aceasta se prezintă ca un document ce-și propune să protejeze femeile de violența domestică, dar conține prevederi care impun reeducarea populației conform ideologiei de gen, informează portalul Știri pentru viață. Ideologia de gen este o teorie lipsită de bază științifică, susține că genul persoanelor este un simplu construct psiho-social schimbător și fără legătură cu sexul biologic al persoanei. Ministerul de Justiție leton a comandat o evaluare independentă a Convenției de la Istanbul în urma căreia expertul a constatat că aceasta intră în contradicție cu Preambulul Constituției letone și că „obligă o întreagă populație să adopte o singură ideologie: cea a feminismului radical”. Evaluatorul mai afirmă că „națiunea letonă nu poate accepta ca un acord internațional să conțină afirmația că bărbații letoni „au oprimat femeile și le-au discriminat, împiedicîndu-le dezvoltarea”. Dacă nu am fi avut luptătorii pentru libertate, care au fost în majoritatea lor bărbați, nu am mai avea țară astăzi. Și nu ne putem onora luptătorii pentru libertate afirmînd în același timp că au oprimat femeile și le-au împiedicat deplina dezvoltare de-a lungul istoriei. După cum știm, regimul comunist a fost produsul direct al ideologiei marxiste. De ce ar trebui poporul leton să sprijine acum și să celebreze ideologiile – respectiv feminismul gender – în sistemul juridic și în toate domeniile vieții publice?”. Guvernul de la Sofia a retras pe 7 Martie proiectul de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul.  Ungaria, Slovacia, Lituania și Croația au refuzat, de asemenea ratificarea Convenției. În schimb, România a ratificat Convenția de la Istanbul încă din 2016.

Cuplul afgan renegat de societate, după ce și-a botezat copilul Donald Trump

O familie care trăiește în centrul Afganistanului susține că decizia de a-și numi copilul Donald Trump, ca pe Președintele Statelor Unite, le-a distrus viața, din cauza reacțiilor negative ale comunității în care trăiesc. Copilul în vîrstă de 18 luni s-a născut cînd omul de afaceri miliardar era în perioada campaniei prezidențiale americane. Părinții copilului, Jamila și Sayed Assadullah, îl admiră pe liderul american pentru cariera de succes și, numindu-și copilul după el, în speranța că-i va călca lui Trump pe urme, scrie Evening Standard. Cu toate acestea, decizia de a-i pune un nume american unui copil dintr-o comunitate afgană a fost una neinspirată, pentru că încalcă tradițiile comunității. Sayed Assdullah a declarat, pentru New York Times, că tatăl său a fost furios cînd a aflat că băiatul nu va purta numele Spu, așa cum este tradiția. „Mi-a spus: „Cum poți alege pentru fiul tău numele unui necredincios?” Tatăl meu e un om furios. Mi-a zis că nu poate accepta să îmi numesc fiul Donald Trump, așa că am părăsit casa natală și m-am mutat la Kabul”, a spus el. Nici autoritățile n-au văzut cu ochi buni această decizie. Potrivit bărbatului, familia a fost amenințată și tratată dur din cauza acestei decizii. Ei nu și-ar fi dorit ca numele copilului să ajungă în atenția publicului, dar că certificatul de naștere a apărut pe rețelele de socializare. Jamila și Sayed Assdullah au devenit fanii președintelui american după ce l-au văzut la televizor. Mai mult, Sayed Assdullah spune că a și citit lista cu cărți studiate de Trump în timpul studiilor universitare. (Sursa: Evening Standard)

Le-au pus copiilor numele care îi vor condamna pentru toată viaţa

Un cuplu din New Jersey pretinde că a scăpat fără nici o acuzaţie după ce şi-a numit cei trei copii cu expresii naziste. Cu toate acestea, judecătorii nu le-au acordat custodia micuţilor, încă. Cei trei copii ai americanilor au fost luaţi de lîngă părinţii lor, în 2009, după ce mama şi tatăl lor au comandat un tort la o cofetărie locală şi au cerut să scrie pe el „Adolf Hitler””. S-a descoperit că aşa îşi numiseră băieţelul. Autorităţile tutelare au găsit atunci nereguli şi i-au acuzat pe părinţi de neglijenţă şi incompetenţă. Aşa că micuţii, pe nume Adolph Hitler, JoyceLynn Aryan Nation şi Honszlynn Himler au fost luaţi, spun părinţii, şi pentru că aveau nume “neconvenţionale”. Justiţia, însă, nu i-a acuzat pentru asta, în procesul care continuă în New Jersey. La următorul termen, părinţii vor afla dacă îşi primesc sau nu înapoi odraslele. (Sursa: NBC)