Realitatea internationala pe scurt – 2 (14 Februarie 2018)

Moscova califică drept ‘dezinformări clasice’ informaţiile despre ‘sute de ruşi’ ucişi în Siria

Autorităţile ruse au calificat drept o ‘dezinformare clasică’ informaţiile apărute în presă despre ‘sute de ruşi’ ucişi în urma luptelor din Siria, a declarat, Miercuri, pentru agenţia de presă RIA Novosti o sursă din cadrul Ministerului de Externe rus, informează Reuters, potrivit agerpres. La rîndul său, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu exclude să existe şi cetăţeni ruşi în Siria, dar a specificat că aceştia nu au nici o legătură cu forţele armatei ruse care acţionează în Siria. Mercenari ruşi, trimişi prin firme specializate, care luptă alături de forţele pro-regim în Siria, ar fi suferit pierderi grele după ce coaliţia internaţională condusă de SUA a efectuat atacuri aeriene asupra unor forţe loiale regimului sirian la 7 Februarie, în legitimă apărare, în provincia Deir al-Zor în Siria.

SUA vor includerea Pakistanului pe lista statelor care finanţează terorismul

Statele Unite au cerut adăugarea Pakistanului pe lista ţărilor care nu respectă reglementările împotriva finanţării terorismului, a declarat agenţiei Reuters un oficial pakistanez de rang înalt. Săptămîna viitoare, va avea loc la Paris o reuniune a Financial Action Task Force (FATF, Grupul Operativ pentru Acţiune Financiară), organism care stabileşte standardele internaţionale privind finanţările ilicite. Potrivit ministrului de Finanţe de facto al Pakistanului, Miftah Ismail, în urmă cu cîteva săptămîni SUA şi Regatul Unit au introdus o moţiune pentru includerea ţării sale pe lista neagră a FATF, ceea ce ar putea afecta economia pakistaneză, relatează agerpres. Statele Unite ameninţă că îşi vor înăspri atitudinea faţă de Pakistan, din cauza unor presupuse legături cu militanţii islamişti, dezminţite de Guvernul de la Islamabad. Luna trecută, administraţia condusă de Preşedintele Donald Trump a suspendat ajutoare pentru Pakistan în valoare de aproximativ două miliarde de dolari.

"Rozariul la frontiere"

A venit rîndul Regatului Unit, după Polonia și Irlanda, să organizeze deja cunoscutul „Rozariu la frontiere”, o rugăciune colectivă  menită  să combată „amenințările actuale la adresa credinței” și pentru promovarea „demnității ființei umane și a păcii”. Dar și pentru „o nouă înflorire a credinței”. Evenimentul va marca 50 de ani de la intrarea în vigoare a Legii privind avortul, scrie catholicherald.co.uk. Credincioșii catolici din Regatul Unit se vor ruga, pe 29 Aprilie, la frontierele țării, într-o acțiune care va cuprinde întreaga suprafață a coastelor britanice.

Spre deosebire de „Rozaniec do Granic”, rugăciunea colectivă a polonezilor, din Toamna anului trecut, obiectivul „Rozariului la frontiere” organizat de britanici nu este acela de a denunța islamizarea Europei sau împotriva imigrației ilegale. În urmă cu 50 de ani, la 27 Aprilie, în Regatul Unit intra în vigoare Legea privind avortul,  dispoziția legislativă care a introdus practica avortului în această țară. Tocmai împotriva acestei legi este organizată acum această rugăciune. Iar alegerea locurilor în care se va ține Rozariul, coastele Marii Britanii, are o simbolistică aparte. Credincioșii catolici au ales granițele țării exact pentru a sublinia apărarea identității creștine. „Rozariul la frontiere", desfășurat anul trecut în Polonia, a beneficiat de participarea a peste un milion de oameni și a implicat 22 de eparhii și 319 de biserici. Papa Francisc a preferat să nu comenteze deloc această acțiune, lucru care i-a făcut pe unii episcopi polonezi să se declare contrariați. 

Moș Dobri, bătrînul de 103 ani care cerșea pentru a da banii primiți bisericilor și orfelinatelor, a trecut la cele veșnice

Moș Dobri, supranumit „Cerșetorul pentru Hristos”, unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți oameni din Bulgaria, a trecut la Domnul, la vîrsta de 103 ani. „Bucurați-vă, întru Domnul!”, cu acest salut Moș Dobri sau Sfîntul  din Bailovo îi întîmpina zilnic pe oamenii care se milostiveau de el. Dar care strîngea banii adunaţi din cerşit pentru a ajuta bisericile, catedralele și spitalele. Imaginea lui Moș Dobri, așezat, smerit, lîngă Catedrala Sfîntul Alexandru Nevski sau pe lîngă Biserica Sfinții Chiril și Metodie, a făcut înconjurul lumii, devenind subiect al multor reportaje. Popularitatea sa era atît de mare, încît ziarele și televiziunile din Bulgaria, și nu numai, i-au cinstit personalitatea. În 2000, i-a fost dedicat chiar un film documentar, în care spunea că „adevărata bunătate este dreaptă”, iar site-ul Novinite îl desemna, în 2013, „Omul Anului”.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în urma exploziei unei bombe,  a rămas aproape surd. Și-a dus viața într-o casă parohială aflată lîngă Sofia, de unde venea zilnic, pe jos, 25 de kilometri, purtînd haine făcute manual și opinci în picioare. Arșiță, ger sau ploaie, cu sfințenie, „Cerșetorul pentru Hristos” își întîmpina compatrioții cu un zîmbet și cu salutul „Bucurați-vă, întru Domnul!”. Din banii strînși la cerșit, zeci de mii de euro, a sprijinit material reconstruirea Mănăstirii Eleșnița, închinată Maicii Domnului, aflată la numai cîțiva kilometri est de Sofia și a donat pentru renovarea Catedralei Alexandr Nevski din Sofia. Mesajul său era la fel de puternic precum bucata de lemn pe care dormea: „Nu trebuie să furi, sa minți, să comiți adulter. Trebuie să îi iubești pe ceilalți așa cum Dumnezeu ne iubește pe noi”.

Suedia, țara în care corectitudinea politică a atins paroxismul: Deportează o studentă americană, în timp ce oferă case și bani jihadiștilor ISIS

Suedia este țara în care crucile creștine au fost ascunse pentru a nu deranja semilunile. Este țara în care Stockholm are cartiere marginale islamizate și în care la TV sunt transmise slujbele religioase ale mahomedanilor. Acum a devenit și țara în care corectitudinea politică atinge noi cote, permițînd jihadiștilor ISIS să se „reintegreze” în societate, în timp ce studenții străini fără bani în cont sunt amenințați cu deportarea.

Autoritățile suedeze au refuzat dreptul unei studente americane de a mai sta în Suedia pentru că nu avea suficienți bani în contul bancar. Miranda Andersson, care studiază masteratul în Digital Media la Universitatea Uppsala, și-a transferat în Vară o parte din banii pe care îi avea în contul din Suedia, în contul părinților săi, în America, pentru o perioadă de doar două luni. Acum însă a fost informată de agenția suedeză privind migrația că trebuie să părăsească țara. Motivul? Contul ei din Suedia a scăzut la sub 80.640 coroane (10.126 dolari SUA), suma pe care studenții străini din afara UE trebuie să o aibă în conturile lor pentru a primi viza de ședere, scrie voiceofeurope.com.

Tînăra americancă a returnat imediat banii în contul bancar din Suedia cînd și-a dat seama că a greșit. Andersson a declarat pentru site-ul The Local că se simte "foarte frustrată" ​​ și că simte că nu este lăsată să urmeze studiile pentru care a venit în Suedia. Andersson susține că a explicat autorităților că se poate întreține singură pe parcursul întregului an, însă acestea i-au tăiat-o scurt, spunînd: „Nu poți să iei bani din cont și apoi să-i aduci înapoi”.

Nu de același tratament au însă parte jihadiștii ISIS care revin în Suedia. Un așa-numit „program de reabilitare” din orașul Lund le oferă foștilor luptători ISIS case, locuri de muncă și sprijin financiar. Anna Sjöstrand, coordonator municipal împotriva extremismului violent, explică: „Este mult mai ieftin să reintegrezi o persoană în societate decît să o abandonezi.

Alo, Primăria Chişinăului! Germania vrea să facă transportul în comun gratuit

Ameninţată cu sancţiuni pentru slaba calitate a aerului, Germania vine cu o propunere îndrăzneaţă: să facă transportul în comun gratuit.

Programul-pilot va fi introdus iniţial în cinci oraşe, printre care Bonn şi Essen, apoi, în funcţie de rezultate, extins şi în alte părţi. Scopul este să-i încurajeze pe cetăţeni să-şi lase maşinile acasă şi să se deplaseze cu mijloacele de transport municipale. Pe hîrtie totul sună încurajator. În practică, situaţia este destul de neclară. Transportul gratuit ar presupune investiţii uriaşe despre care nu se spune încă nimic. Nu doar că parcul auto ar trebui extins, dar ar trebui achiziţionate doar vehicule care să nu polueze. (Digi24.ro)

Eroarea bancară a mileniului: Un belgian a primit 2.000 de miliarde de euro în cont

Un belgian originar din Dinant s-a trezit, peste noapte, cel mai bogat om din lume, descoperind la 4 Februarie un virament de 2.000 de miliarde de euro (!) în contul aferent cardului său Visa, informează Luni cnewsmatin.fr.

"Cînd m-am uitat pe contul de Internet banking, Miercurea trecută, am observat că am devenit cel mai bogat om din lume", a povestit Luc Mahieux pentru presa belgiană, potrivit Agerpres. Bărbatul a explicat că în urmă cu puţin timp îşi introdusese detaliile bancare pe un site la care s-a abonat, însă după ce a observat că respectivul site îl taxa cu cîte 34,90 euro pe lună, şi-a reziliat abonamentul. Apoi, a constatat că suma astronomică care i-a intrat pe card provine de pe această platformă. "Am telefonat la serviciul împotriva fraudei bancare. Cei de acolo nu mi-au putut oferi explicaţii. (...) Personal, nu cred că a fost vorba de o eroare informatică şi nici de o tentativă de escrocherie", a declarat el. Pentru siguranţă, belgianul a luat decizia de a-şi bloca cardul emis de Record Bank.

Conform publicaţiei Journal de la Meuse, situaţia a fost rezolvată Vinerea trecută, cînd miile de miliarde de euro au zburat din contul lui Luc Mahieux, la fel de uşor cum au intrat, fără alte explicaţii. Singurul efect care persistă este că bărbatul continuă să primească pe reţelele de socializare mesaje de la persoane care îi solicită tot felul de donaţii. (Digi24.ro)

Țara europeană în care fiecare cetăţean adult este considerat automat donator de organe

Camera superioară a Parlamentului Olandei a votat, Marţi, în favoarea unei legi controversate, în virtutea căreia fiecare cetăţean olandez adult este inclus automat în registrul naţional al donatorilor de organe, cu excepţia cazurilor în care locuitorii acestei ţări precizează în mod expres faptul că nu doresc să figureze în acel registru, informează DPA.

Legea a trecut la limită în Senatul olandez, cu 38 de voturi "pentru" şi 36 "împotrivă". Iniţiativa legislativă fusese deja aprobată de Camera Reprezentanţilor - Camera inferioară a Parlamentului Olandei - cu 75 de voturi "pentru" şi 74 de voturi "contra", în Septembrie 2016. În prezent, registrul naţional al donatorilor de organe din Olanda are la bază un sistem bazat pe acord prealabil ("opt-in system"). Persoanele care doresc să îşi doneze organele după moarte trebuie să se înscrie ele însele în registrul naţional al donatorilor. Însă penuria de organe reprezintă de mulţi ani o problemă cronică în Olanda, iar criticii guvernanţilor recomandă un aşa-zis sistem bazat pe refuz explicit ("opt-out system), în virtutea căruia oamenii sunt în mod automat consideraţi donatori de organe dacă nu îşi exprimă refuzul explicit faţă de această opţiune. (Sursă: Agerpres)

Cum își caută Nord-coreenii jumătatea

Atunci cînd două persoane decid să se căsătorească, în Coreea de Nord, cel mai important factor de care țin cont este „songbun”, adică statutul social, politic și economic al acestora. Acest lucru este valabil, însă, pentru cetățenii care fac parte din elita Nord-coreeană. Pentru oamenii de rînd, nu ideea de „songbun” este cea decisivă, ci perspectivele economice ale persoanei cu care cineva decide să își petreacă tot restul vieții, scrie portalul NK News, citat de stirileprotv.ro. Pentru elita Nord-coreeană, nu iubirea este cea care pecetluiește o relație. Atunci cînd părinții analizează posibilii „candidați” pentru fiii și fiicele lor, aceștia le iau în considerare doar pe acele persoane al căror „songbun” este impecabil. De ce? Pentru că, în funcție de această ierarhie, oamenilor le este permis sau nu să trăiască în Capitala Phenian sau în alte orașe mari. Mai mult de atît, tipul de educație și locul de muncă sunt determinate tot de „songbun-ul” unei familii.

Doi ţigani acuzaţi de evaziune fiscală, condamnaţi de Tribunalul Iaşi să facă cel puţin patru clase primare

O femeie şi un bărbat de etnie romă, acuzaţi de evaziune fiscală în formă continuată, au fost obligaţi, Marţi, printr-o sentinţă dată de magistraţii Tribunalului Iaşi, să facă cel puţin patru clase primare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”În temeiul dispoziţiilor art. 86, indice 3, aliniatul 3 Cod Penal din 1969, le impune inculpaţilor Stănescu Maria şi Stănescu Dragoş obligaţia de a urma un curs de învăţămînt primar de minimum patru clase. Supravegherea îndeplinirii măsurilor şi obligaţiei stabilite se realizează de către Serviciul de Probaţiune Iaşi“, arată magistraţii din cadrul Tribunalului Iaşi. Pe lîngă aceasta, instanţa a condamnat-o pe Maria Stănescu la trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală în formă continuată. În cadrul aceluiaşi dosar, cel de-al doilea inculpat, Dragoş Stănescu, a fost condamnat tot la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru aceeaşi acuzaţie.

Criză la nivel înalt în Germania

Martin Schulz a demisionat, Marţi seara, din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat (SPD), în încercarea de a calma turbulenţele din interiorul partidului de centru-stînga apărute după parafarea unui nou acord de coaliţie cu formaţiunea conservatoare a cancelarului Angela Merkel. Conducerea interimară a partidului a fost preluată de Olaf Scholz, adjunctul lui Schulz, care ar urma să devină ministru de Finanţe în noul Guvern de la Berlin. Liderii partidului de centru-stînga încearcă să convingă membrii SPD să voteze în favoarea acordului de coaliţie cu Uniunea Creştin-Democrată condusă de Merkel. În contextul disputelor din interiorul partidului privind prevederile acordului şi distribuirea posturilor ministeriale, rezultatul scrutinului, programat să aibă loc pe 4 Martie, este greu de estimat. Dacă rezultatul va fi unul negativ, cel mai probabil va duce la convocarea de alegeri parlamentare anticipate în Germania. Mai mulţi membri ai formaţiunii conduse de Merkel au criticat-o pe aceasta pentru că ar fi cedat social-democraţilor prea multe ministere importante, în primul rînd cel de Finanţe. Merkel, care conduce Guvernul Germaniei încă din anul 2005, a declarat că intenţionează să rămînă la putere cel puţin încă patru ani, pînă la încheierea actualului mandat de cancelar. (Gîndul.info.ro)

Român de 61 de ani arestat pentru relaţii sexuale cu minore, pe care apoi le şantaja

Un bărbat de 61 de ani din municipiul Rîmnicu Vîlcea, România, a fost arestat preventiv pentru că a întreţinut relaţii sexuale cu minore, iar cînd acestea încercau să rupă relaţia cu el le şantaja cu imagini. Potrivit Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii din Vîlcea au dispus, Luni, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Mîndruţă Emil, în vîrstă de 61 ani, din municipiul Rîmnicu Vîlcea, pentru pornografie infantilă, act sexual cu un minor şi şantaj. Bărbatul este bănuit că, începînd din Septembrie 2017, a întreţinut relaţii sexuale cu mai multe minore, din judeţul Vîlcea, pe care le-a convins să realizeze materiale pornografice cu conţinut sexual explicit. Ulterior, bărbatul a folosit fişierele foto şi video ca mijloc de şantaj, în momentul în care minorele nu voiau să mai continue relaţia cu el.

În urma percheziţiilor care au avut loc în acest caz, au fost ridicate patru telefoane mobile şi cinci cartele SIM, un hard disk, un laptop şi un pistol pentru care bărbatul nu a prezentat autorizaţie de deţinere. Tribunalul Vîlcea a dispus, Marţi, arestarea preventivă a bărbatului pentru o perioadă de 30 de zile.