Realitatea internationala pe scurt – 2 (12 Martie 2018)

Financial Times: Criza refugiaților nu poate fi oprită. Un nou val de imigranți din Africa se pregătește să năvălească în Europa

Uniunea Europeană se pregătește pentru un nou val de migranți în Primăvara și Vara anului 2018, deoarece blocul comunitar continuă să se lupte cu criza refugiaților, aflată în desfășurare. Deși se vorbește despre ea la timpul trecut, criza migranților este departe de a fi rezolvată, iar asta pe măsură ce se îmbunătățește vremea, scrie Financial Times, preluat de site-ul Breitbart.com. În ciuda faptului că cifrele au scăzut ușor din 2015, datorită unui acord de zeci de miliarde de euro cu turcii, pentru a-i împiedica pe migranți să treacă liber în Grecia, iar italienii au luat măsuri împotriva unor nave de salvare care acționează ca  un „serviciu de taxi” pentru  contrabandiștii libieni de traficanți, numărul celor care traversează Marea Mediterană ajunsese în 2017 la 172.301. UE nu a făcut însă mare lucru în ceea ce privește atenuarea riscurilor asociate în materie de securitate, avînd în vedere că eforturile sale de „salvare” nu au reușit să se coordoneze în mod eficient cu autoritățile polițienești și să transmită informații despre noii sosiți din cauza considerentelor „etice” și a normelor privind protecția datelor.

Este clar că Uniunea Europeană nu se așteaptă la problemele care însoțesc criza migranților, iar Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație, le-a spus participanților la Conferința primarilor din UE privind terorismul: „Orașele voastre, municipalitățile voastre  se află în prima linie pe frontul celor două probleme globale presante de azi: migrația și securitatea”. „Orașele voastre au suferit enorm de pe urma terorismului”, a recunoscut comisarul european, care s-a lăudat cu cele 120 de milioane de euro date de Bruxelles metropolelor europene pentru a asigura securitatea piețelor, sălilor de concerte și a stadioanelor din Europa. Tot el a fost însă cel care a spus, cu sinceritate,  că se așteaptă ca europenii să moară, mai departe, în urma atacurilor teroriste: „Știm că este o realitate cu care, probabil, va trebui să ne confruntăm ani de zile de-acum înainte”.

Grupul de la Vișegrad este ferm: Dorim o UE a Națiunilor, în care creștinismul și tradițiile creștine au un rol important

Vineri, 2 Martie, la Budapesta a avut loc o întîlnire a reprezentanților Grupului de la Vișegrad, a cărui președinție este deținută de către Ungaria pînă la finalul lui Iunie, informează Visegradpost. În cadrul întîlnirii, reprezentanții celor patru (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) au convenit să militeze în continuare pentru o UE a Națiunilor, în care rolul parlamentelor să fie sporit, pentru o Uniune fără migrație externă și pentru sporirea cooperării între state, precizează sursa citată. În ceea ce privește Brexit-ul, parlamentarii celor patru țări consideră că reprezintă, în primul rînd, un semn de întrebare pentru drumul spre care merge Europa. De asemenea, ei cer UE să respecte dorința Marii Britanii și să nu o pedepsească, în același timp menținînd cele mai bune relații cu această țară.

O posibilă contrabalansare la Brexit este integrarea Balcanilor de Vest, dar și a Moldovei în UE. Totuși, Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru Afaceri Europeni a V4 a declarat că UE trebuie să respecte fiecare națiune în parte și să nu devină o nouă Iugoslavie pentru respectivele țări. De asemenea, s-a luat în discuție natalitatea scăzută din aceste țări. S-a convenit ca soluția să fie stimulare natalității și a familiei, și nu migrația externă. V4 au acuzat Bruxelles-ul că a ales imigrația în locul creșterii copiilor. V4 și-a reiterat opoziția la ideologia genului și susținerea pentru instituția căsătoriei. Pentru membrii V4, cea mai mare amenințare externă la adresa securității Uniunii Europene este migrația. Ministrul de Externe maghiar a arătat cum solidaritatea țărilor din V4 a ajutat Ungaria să oprească migranții la graniță. În final, Ministrul maghiar de Externe a subliniat importanța creștinismului și a tradițiilor creștine în Europa și rolul Grupului de la Vișegrad în apărarea acestei moșteniri.

Jim Mattis: Noile arme ruse nu schimbă sub nici o formă viziunea Pentagonului asupra lucrurilor

Recentele armamente sofisticate anunţate de Preşedintele rus Vladimir Putin nu modifică viziunea strategică a SUA, a asigurat Duminică ministrul Apărării american Jim Mattis, informează AFP. La 1 Martie, Putin a prezentat noi echipamente militare, inclusiv o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară „cu rază de acţiune nelimitată”, un vehicul submersibil mai rapid decît un submarin şi o misterioasă armă laser, conform agerpres. Aflat în vizită în sultanatul Oman, Mattis le-a declarat jurnaliştilor că această demonstraţie nu schimbă sub nici o formă viziunea Pentagonului asupra lucrurilor. „Cît timp am privit fragmentele din ceea ce (Putin) a dezvăluit cu ajutorul imaginilor video (…), n-am văzut nici o schimbare în capacitatea militară rusă şi niciunul dintre sistemele despre care vorbeşte, care se află la ani buni de o definitivare, nu le văd modificînd raportul de forţe militare. Nu este nevoie de nici o schimbare în politica noastră de disuasiune”, a apreciat Mattis, care a calificat discursul Preşedintelui rus drept „înşelător, dar deloc surprinzător”.

ONU: În jur de un miliard de dolari sunt necesari în acest an pentru refugiaţii rohingya din Bangladesh

Aproape un miliard de dolari sunt necesari în acest an pentru a acoperi nevoile a circa un milion de refugiaţi rohingya înghesuiţi în tabere suprapopulate în Sud-Estul Bangladeshului, a anunţat Duminică un reprezentant al Organizaţiei Naţiunilor Unite, citat de AFP. Acest efort de 950 de milioane de dolari pentru acest an este „pe de-a întregul legitim”, dată fiind amploarea crizei, a declarat pentru AFP reprezentanta ONU în Bangladesh, Mia Seppo. „Nevoile sunt enorme. Aceşti oameni au sosit fără nimic. Sperăm că ajutorul va continua”, a adăugat ea. Această solicitare de fonduri ar putea fi prezentată săptămîna viitoare în cadrul unei conferinţe care va avea loc la Geneva. Alimente, haine şi materiale sanitare sunt în prezent cele mai mari cerinţe pentru refugiaţii rohingya care au fugit în masă în ultimele şase luni din statul Rakhine, din Vestul Myanmar, din calea represiunii armatei asupra acestei minorităţi musulmane. Peste 700.000 de refugiaţi rohingya au trecut frontiera din August 2017, alăturîndu-se celor peste 300.000 aflaţi deja în Bangladesh.

Rusia: FSB anunță dejucarea unui atentat terorist

Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a anunţat Duminică dejucarea unui atentat în apropiere de Saratov, în Sud-Vestul Rusiei, şi uciderea „unor terorişti”, fără să precizeze identitatea acestora, informează AFP. „După efectuarea unei anchete şi a unor percheziţii în regiunea Saratov, FSB a dejucat un act terorist planificat de membri ai unei celule teroriste clandestine”, au informat serviciile de securitate ruse într-un comunicat. „Un schimb de focuri a avut loc între criminali şi forţele de ordine şi în timpul acestei confruntări armate (criminalii) au fost răniţi mortal”, se adaugă în comunicat, conform agerpres. Într-o înregistrare video difuzată de FSB, cadavrele a doi bărbaţi pot fi văzute în apropierea unei maşini cu geamurile sparte, pe un drum înzăpezit. Potrivit comunicatului citat, FSB a găsit în apropierea „teroriştilor pistoale, grenade artizanale şi un dispozitiv exploziv cu trei kilograme de TNT”. O anchetă pentru „pregătirea unui act terorist” a fost deschisă, potrivit FSB.

Vladimir Putin: Peninsula Crimeea nu va fi înapoiată niciodată Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a exclus orice posibilitate a unei reveniri a Peninsulei Crimeea la Ucraina, a cărei anexare în Martie 2014 se află la originea unei serii de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, informează Duminică AFP. Cu o săptămînă înaintea scrutinului prezidenţial din 18 Martie, care ar urma să-i asigure lui Putin un al patrulea mandat şi rămînerea la putere pînă în 2024, postul de televiziune Rossia-1 a difuzat Duminică pe reţelele sociale ruse Vkontakte şi Odnoklassniki un film de circa două ore dedicat Preşedintelui rus, potrivit agerpres. La întrebarea dacă Rusia va fi într-o zi obligată să înapoieze Crimeea Ucrainei, Putin a răspuns sec: „Nu, aţi luat-o razna? Circumstanţe de acest gen nu există şi nu vor exista niciodată”. În acest documentar intitulat „Putin”, jurnalistul Andrei Kondraciov, care conduce echipa de campanie electorală a liderului de la Kremlin, îi adresează lui Putin o serie de întrebări pe o gamă largă de teme, începînd cu Siria şi terminînd cu viaţa personală a liderului rus.

Rusia a testat Duminică noua sa rachetă hipersonică Kinjal

Rusia a testat Duminică noua sa rachetă hipersonică Kinjal (Pumnal, în limba rusă – n.r.), despre care susţine că este capabilă să evite scutul antirachetă al SUA, ţară pe care Kremlinul o acuză că provoacă o nouă cursă a înarmării la nivel mondial, informează EFE. „Echipajul unui avion de vînătoare MiG-31 a efectuat o lansare de probă a unei rachete hipersonice de înaltă precizie Kinjal”, a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat de presă, conform agerpres. Racheta Kinjal, care are o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri şi o viteză de 10 ori mai mare decît sunetul, a lovit o ţintă într-un poligon militar, potrivit comunicatului de presă citat. Avionul supersonic MiG-31, care a decolat de pe un aerodrom situat în Sudul Rusiei, a fost modernizat special pentru a putea transporta rachete de tip Kinjal la locul de lansare într-un interval de cîteva minute. Racheta, care poate transporta atît focoase nucleare, cît şi încărcătură convenţională, este în serviciul armatei ruse din Decembrie 2017.

Jim Mattis: Orice atac chimic comis în Siria nu ar fi deloc înţelept

Ministrul Apărării din SUA, Jim Mattis, aflat în vizită în Oman, a avertizat că orice atac chimic comis de către regimul sirian nu ar fi deloc înţelept, informează Duminică AFP. „Am fost foarte clari cu privire la faptul că nu ar fi deloc înţelept (pentru regimul sirian) să utilizeze arme chimice împotriva populaţiei şi civililor, indiferent de cîmpul de luptă”, le-a spus Mattis jurnaliştilor cu ocazia deplasării în această ţară din Golf, potrivit agerpres. „Insist să reafirm că nu va fi deloc înţelept din partea lor să folosească arme dotate cu produse chimice şi cred că Preşedintele Trump a spus-o foarte clar la începutul mandatului său”, a adăugat oficialitatea americană. Mattis a refuzat să spună clar dacă utilizarea de arme chimice de către regimul sirian ar fi suficientă pentru a declanşa o ripostă militară americană. „Preşedintele dispune de o marjă de manevră politică completă pentru a lua decizia pe care o consideră potrivită. Mai sunt şi alte ţări occidentale care s-au aflat în contact cu noi, care supraveghează îndeaproape situaţia şi care sunt întru totul de acord cu noi şi cu ceea ce tocmai am spus, şi anume că nu ar fi deloc înţelept (ca regimul de la Damasc) să folosească arme chimice”, a mai transmis şeful Pentagonului.