Realitatea internationala pe scurt – 2 (12 Ianuarie 2018)

Rusia va răspunde ADECVAT noilor sancţiuni americane

Moscova va răspunde în mod adecvat la posibilele noi sancţiuni din partea SUA, a declarat, Vineri, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizînd că la baza reacţiei ruseşti va sta principiul reciprocităţii, informează RIA Novosti, potrivit agerpres. ‘Se vor lua măsuri ce vor fi considerate că sunt cele mai bune şi mai potrivite pentru interesele noastre. Şi în acest caz, nu există nici o îndoială, decizia va fi luată de preşedintele Rusiei’, a afirmat Peskov în cadrul unei conferinţe de presă, solicitat să comenteze recentele informaţii din presa internaţională potrivit cărora SUA ar putea să instituie sancţiuni împotriva a 50 de oameni de afaceri ruşi. Peskov a spus că în presă au apărut multe liste diferite, însă pînă la urmă acestea s-au dovedit că nu sunt reale. El a spus că Moscova aşteaptă mai întîi să apară un document oficial al Washingtonului.

SUA lucrează la unele sancţiuni împotriva Rusiei în conformitate cu legea „cu privire la combaterea inamicilor Americii”, a declarat Joi secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, citat de RIA Novosti. Preşedintele american Donald Trump a promulgat în luna August această lege. Una din prevederile acesteia stipulează ca administraţia să furnizeze Congresului o listă de oligarhi, oameni de afaceri şi alţi reprezentanţi ai elitei, apropiaţi de autorităţile ruse, inclusiv date despre rudele lor, în termen de 180 de zile de la adoptarea documentului (şi ulterior anual). Astfel, raportul consacrat Rusiei ar urma să fie dat publicităţii nu mai tîrziu de 29 Ianuarie, precizează agenţia de presă rusă.

Acordul guvernamental din Germania prevede limitarea numărului de refugiaţi

Conservatorii şi social-democraţii germani, care au convenit, Vineri, să înceapă negocierile oficiale asupra unei ‘mari coaliţii’ guvernamentale la Berlin, intenţionează să limiteze la circa 200.000 numărul solicitanţilor de azil sosiţi anual în Germania, transmit dpa, AFP şi Reuters. ”Cifrele privind imigraţia (inclusiv refugiaţi de război, persoanele vizate de reîntregirea familiei şi de reinstalare) nu vor depăşi 180.000 – 220.000 anual”, relevă documentul de 28 de pagini convenit de blocul conservator al cancelarului Angela Merkel – format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU) – şi Partidul Social-Democrat (SPD). De asemenea, documentul prevede că Germania va reduce proporţional numărul refugiaţilor pe care îi preia din Grecia şi Italia conform unui mecanism european de redistribuire a imigranţilor.

Reunificarea familiei se va aplica numai căsătoriilor oficializate înainte ca migranţii să-şi părăsească ţara de origine şi doar dacă aceştia nu au comis infracţiuni şi nu sunt periculoşi. CDU/CSU şi SPD au decis, Vineri, să înceapă negocieri oficiale pentru formarea unei ‘mari coaliţii’ guvernamentale la Berlin. Acordul deschide calea pentru negocieri detaliate în următoarele săptămîni, eliminînd incertitudinea din ultimele luni care a subminat rolul Germaniei în politica internaţională. Înainte ca reprezentanţii conservatorilor şi ai social-democraţilor să lanseze negocierile oficiale, liderii SPD trebuie să-i convingă pe membrii formaţiunii să dea undă verde cu ocazia congresului din 21 Ianuarie.

‘Cetăţenii Reich-ului’ cîştigă tot mai mulţi adepţi în Germania

Mişcarea extremistă ‘Cetăţenii Reich-ului’ are în prezent 15.600 de membri în Germania, în creştere cu 50% în ultimele 12 luni, notează revista germană Focus, citată Vineri de dpa. Conform unor date ale serviciilor de securitate internă germane, la începutul anului trecut ‘Cetăţenii Reich-ului’ reuneau doar 10.000 de membri în cele 13 landuri şi trei oraşe-stat din componenţa Germaniei. Experţii sunt îngrijoraţi că extremiştii au acces la un număr mare de arme legale, dar şi ilegale. În prezent, peste 1.000 de membri ai mişcării extremiste au permise de portarmă. Mişcarea ‘Cetăţenii Reich-ului’ nu recunoaşte Republica Federală Germania de după Al Doilea Război Mondial şi respinge legitimitatea autorităţilor administrative şi a tribunalelor. Serviciile de securitate urmăresc această mişcare întrucît o facţiune a sa intenţionează să creeze o organizaţie militară, adaugă Focus. În acest sens, membri din mai multe landuri au organizat deja o întîlnire clandestină. 

Ankara îşi avertizează cetăţenii care călătoresc în SUA: Riscaţi să fiţi ARESTAŢI!

Ministerul de Externe turc a declarat, Vineri, că cetăţenii turci care călătoresc în Statele Unite ale Americii se confruntă cu riscul arestării arbitrare şi le-a recomandat acestora să-şi revizuiască planurile de călătorie şi să-şi ia măsuri de precauţie dacă decid să meargă în SUA, relatează Reuters, potrivit agerpres. Declaraţiile Ministerului de Externe turc survin după ce Departamentul de Stat american a lansat un avertisment similar în această săptămînă cetăţenilor săi, afirmînd că americanii care intenţionează să meargă în vizită în Turcia ar trebui să-şi revizuiască planurile din cauza ‘terorismului şi a detenţiilor arbitrare’.

Tensiunile între Ankara şi Washington, ambii aliaţi ai NATO şi membri ai coaliţiei împotriva SI, s-au adîncit şi mai mult după condamnarea la începutul acestei luni a unui bancher turc, găsit vinovat de un tribunal din SUA pentru că a ajutat Iranul să se sustragă sancţiunilor americane. Ankara a respins constant acuzaţiile aduse în cadrul procesului, pe care l-a catalogat drept un ‘complot’ pus la cale de predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, pe care autorităţile turce îl consideră că ar fi în spatele puciului eşuat din 15 Iulie 2016, acuzaţie respinsă categoric de Gulen.

 ‘Cetăţenii turci care călătoresc în Statele Unite ar putea fi obiectul unor detenţii arbitrare pe baza mărturiilor unor surse necunoscute’, se afirmă într-un comunicat al ministerului turc. Într-un avertisment de călătorie datat 11 Ianuarie, Ministerul de Externe turc a afirmat de asemenea că a existat recent o creştere a numărului de atacuri teroriste şi a incidentelor violente pe teritoriul Statelor Unite. 

Arestat după 13 ani. Cum a fost „trădat“ un şef Yakuza de propriile tatuaje

Căutat de 13 ani, un gangster din cadrul mafiei Yakuza a fost găsit din întîmplare în Thailanda, după ce şi-a expus tatuajele într-un ziar local. La 72 de ani, Shigeharu Shirai îşi petrecea zilele jucînd dame în piaţa din centrul oraşului Lopburi, situat la 150 de kilometri Nord-Est de Bangkok şi la mii de kilometri de ţara natală. El a fugit din Japonia acum 13 ani, după uciderea unui mafiot rival. În tot acest timp, Poliţia niponă l-a căutat neîncetat, considerîndu-l principalul suspect.

În cele din urmă, bărbatul a fost prins, dar nu în urma eforturilor poliţiştilor, ci din propria lui neglijenţă. Tatuajele sale imense au atras curiozitatea unor ziarişti locali, iar Shigeharu Shirai s-a lăsat fotografiat. Imaginile au devenit imediat virale, ajungînd tocmai pînă în Japonia. Atunci poliţiştii niponi l-au remarcat şi au cerut arestarea lui. Oficial, Poliţia thailandeză l-a plasat în arest pentru încălcarea condiţiilor de intrare şi şedere. El intrase în Thailanda fără viză şi nu mai are un act de identitate valabil. Interogat, Shigeharu Shirai a recunoscut că este liderul bandei Kodokai. „Suspectul nu a mărturisit crima, dar a admis că victima îl ameninţa“, a declarat un purtător de cuvînt al Poliţiei thailandeze. El s-ar fi căsătorit în Thailanda şi s-ar fi întreţinut cu bani livraţi de către un japonez care îl vizita discret de două-trei ori pe an.

Scandal în Germania și Austria pe tema migrației! Un ministru de interne a folosit termeni ce evocă nazismul, referindu-se la solicitanții de azil

Noul ministru austriac de Interne Herbert Kickl, membru al Partidului Libertății (FPOe, extrema dreapta) a declanșat, Joi, o polemică prin propunerea de cantonare a solicitanților de azil în mod „concentrat” în centre speciale, un termen interpretat ca făcînd trimitere la lagărele de concentrare naziste, transmite AFP, citată de Jurnalul Românesc din Austria. Vorbind într-o conferință de presă la Viena, Herbert Kickl a pledat pentru înființarea unei „infrastructuri adaptate, care va permite cantonarea în mod concentrat într-un loc a celor care au început o procedură de cerere de azil”.

Chestionat de jurnaliști cu privire la folosirea termenului „concentrat”, ministrul a dat asigurări că nu a avut „în nici un caz, intenția de a provoca”, propunînd ca alternativă expresia „gruparea oamenilor într-un spațiu”. Afirmația ministrului, care e membru al unui partid înființat de foști naziști, a declanșat imediat un val de reacții pe rețelele sociale. Directorul ONG-ului de asistență pentru migranți SOS Mitmensch, Alexander Pollak, a denunțat „o provocare deliberată”, în timp ce eseistul de stînga Robert Misik a fost de părere că „Rubiconul a fost trecut”. La rîndul lor, Verzii și-au exprimat „refuzul ca limbajul național-socialismului să se infiltreze în modul nostru de a gîndi”. Chiar și cotidianul popular Kronen Zeitung, care poate fi cu greu suspectat de simpatii pro-migranți, a remarcat „alegerea unui cuvînt complicat”.

În noul Guvern austriac, condus de tînărul cancelar conservator Sebastian Kurz și intrat în funcție la mijlocul lui Decembrie, FPOe deține șase portofolii, printre care cele foarte importante ale Internelor, Apărării și Afacerilor Externe. Partidul lui Kickl vrea să pună capăt acordării de indemnizații bănești solicitanților de azil, care ar urma să fie grupați în centre administrate de stat, unde nu vor beneficia decît de hrană și de un ajutor material. La începutul anului, vicecancelarul Heinz-Christian Strache, șeful FPOe, a sugerat ca solicitanții de azil să fie cantonați în „cazărmi”, cu interdicția de ieșire după o anumită oră. Strache a susținut ulterior că propunerile sale au fost „suprainterpretate”. Miercuri, comunitatea evreiască din Viena și-a reafirmat refuzul oricărui contact cu reprezentanți ai FPOe, scoțînd în evidență proximitatea anumitor membri ai acestui partid cu cercuri neonaziste și revizioniste.

O polemică a fost declanșată și în Germania, săptămîna trecută, de un eurodeputat al Uniunii Creștin-Sociale care a declarat că trebuie găsită „o soluție definitivă la problema migrației”, un termen perceput ca înrudit cu „soluția finală” preconizată de naziști.