Realitatea internationala pe scurt – 2 (11 Aprilie 2018)

OMS confirmă 500 de victime tratate la Douma, după ce au fost expuse unor substanţe chimice toxice

Aproximativ 500 de pacienţi care au fost trataţi în centre medicale au prezentat simptome relevînd o expunere la substanţe chimice toxice în Douma, oraş sirian aflat la circa 17 kilometri de Damasc, a declarat Miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a condamnat presupusul atac chimic de Sîmbătă, atribuit de Occident regimului Preşedintelui Bashar al-Assad, informează Reuters şi EFE, potrivit agerpres. În acelaşi timp, OMS a ‘cerut’ acces ‘imediat’ la victimele presupusului atac chimic, exprimîndu-şi indignarea faţă de bombardamentele care au provocat simptome similare celor cauzate de substanţe chimice.

‘Toţi trebuie să fim indignaţi de aceste informaţii şi imagini oribile venite din Douma’, unde s-a produs atacul, a declarat Peter Salama, responsabil de răspunsurile de urgenţă în cadrul acestei agenţii ONU. ‘OMS cere acces imediat şi fără restricţii în zonă pentru a îngriji persoanele afectate, pentru a evalua impactul asupra sănătăţii şi pentru a furniza un răspuns cuprinzător despre sănătatea publică’, subliniază acesta într-un comunicat. Citînd informaţii publicate de organizaţii medicale locale din Douma, OMS a indicat că ‘în jur de 500 de pacienţi au prezentat semne şi simptome asemănătoare cu expunerea la substanţe chimice toxice’. ‘Au existat semne de iritaţie severă a mucoasei, probleme respiratorii şi tulburări ale sistemului nervos la persoanele expuse’, potrivit comunicatului.

Comisia Europeană a luat la ochi trustul lui Rupert Murdoch. Percheziţii în birourile centrale din Londra

Birourile de la Londra ale companiei Fox, al cărei preşedinte este Rupert Murdoch, au fost percheziţionate de anchetatori de la Comisia Europeană în urma unor acuzaţii pentru monopol în domeniul transmisiunilor sportive, a dezvăluit The Daily Telegraph, conform news.ro. Autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei a obţinut acces în birourile companiei din Hammersmith, în Vestul Londrei, Marţi dimineaţă, de unde au ridicat documente şi fişiere. Detalii despre această anchetă secretă, aflată abia la început, urmează să fie dezvăluite. Clădirea în care au intrat anchetatorii este sediul birourilor administrative ale Fox Networks.

Comisia Europeană a confirmat că investighează companii media din tot spaţiul comunitar în baza unor suspiciuni de asociere ilegală în domeniul drepturilor de autor şi de transmisie a unor competiţii sportive. „Comisia este îngrijorată cu privire la faptul că unele companii implicate au încălcat regulile de piaţă care interzic cartelurile şi practicile anticoncurenţiale”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Însă Comisia a arătat că astfel de percheziţii nu reprezintă o recunoaştere a vinovăţiei. „Inspecţiile neanunţate sunt un pas preliminar în vederea descoperirilor practicilor anticompetitive”, adaugă CE. „Faptul că anchetatorii efectuează astfel de inspecţii nu înseamnă că aceste companii sunt vinovate de comportament anticompetitiv sau că acest lucru prejudiciază rezultatul anchetei în sine”.  

Moscova răspunde la ameninţările lui Trump

„Rachetele inteligente” trebuie să zboare în direcţia teroriştilor, nu a Guvernului legitim, a replicat Miercuri purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, ca răspuns la avertismentul lansat pe Twitter de Preşedintele american, Donald Trump, că Rusia ar trebui să se pregătească să doboare rachetele lansate asupra Siriei, informează TASS şi Reuters. „Rachetele inteligente trebuie să zboare în direcţia teroriştilor, nu a Guvernului legitim, care de cîţiva ani luptă împotriva terorismului internaţional pe teritoriul său”, a notat purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse pe pagina sa de Facebook. De asemenea, ea a atenţionat că un atac cu rachete din partea SUA asupra Siriei ar putea distruge dovezile din incidentul legat de „aşa-zisa utilizare de arme chimice în Ghouta de Est”. „Dar inspectorii din partea Organizaţiei pentru Interzicerea de Arme Chimice (OIAC) au fost preveniţi că acum rachetele inteligente vor distruge toate dovezile utilizării de arme chimice la sol? Sau întregul scenariu constă tocmai în a şterge rapid urmele provocării cu lovituri de rachete inteligente, astfel ca inspectorii internaţionali să nu mai aibă ce găsi ca dovezi?”, a mai notat Zaharova.

Donald Trump a răspuns Miercuri Rusiei pe Twitter, după mesajul unui oficial rus că orice rachetă ar fi lansată către Siria va fi doborîtă, transmiţînd Moscovei să se pregătească pentru rachetele ”frumoase, noi şi ‘smart”’ care vor veni. „Rusia a promis că va doborî una cîte una toate rachetele trase către Siria. Pregăteşte-te Rusia, pentru că ele vor veni, frumoase, noi şi inteligente (‘smart’). Nu ar fi trebuit să fii prietenă cu un animal care ucide cu gaze (‘Gas Killing Animal’), care-şi ucide propriul popor şi îi face plăcere”, a scris Trump pe Twitter.

Peste 40 de persoane au fost ucise Sîmbătă într-un presupus atac chimic la Douma, ultimul bastion al insurgenţilor lîngă Capitala siriană Damasc.

GRECO este circumspect faţă de reforma din justiţia românească. Mesajul clar transmis Bucureştiului

Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) se declară, într-un raport publicat Miercuri, profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) adoptate recent de Parlamentul României, ca şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală, relevă un comunicat de presă al Consiliului Europei. GRECO a elaborat acest raport în baza unei decizii luate la sesiunea plenară din Decembrie 2017 privind efectuarea unei evaluări urgente extraordinare a reformelor sistemului judiciar din România, ţinînd cont de faptul că ele ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupţie.

Raportul notează că amendamentele la cele trei legi asupra sistemului judiciar adoptate de către Parlament în Decembrie 2017 nu conţin unele dintre cele mai controversate propuneri prezentate iniţial în Vara anului trecut. Totuşi, GRECO este îngrijorat de potenţialul lor impact, printre care structura personalului din tribunale şi parchete. În pofida importanţei şi a amplorii mari ale acestor reforme, impactul lor nu a fost estimat în mod corespunzător, iar procesul legislativ a fost de asemenea discutabil. ”GRECO cere României în special să renunţe la crearea noii secţii speciale de procurori pentru investigarea delictelor din sistemul judiciar. De asemenea, raportul ia notă de controversatul proces, iniţiat în Februarie 2018, de destituire a şefului biroului specializat al procuraturii anticorupţie (DNA), şi îşi reiterează apelul de luare a unor măsuri de protecţie suplimentare legate de procedurile de numire şi de revocare a procurorilor-şefi de către puterea executivă”, relevă raportul citat.

De asemenea, GRECO reia recomandarea ca procedura de numire şi revocare pentru majoritatea funcţiilor de procurori, altele decît cea de procuror-şef, în conformitate cu articolul 54 al Legii 303/2004, să includă un proces care să fie atît transparent, cît şi bazat pe criterii obiective, şi ca CSM-ului să i se acorde un rol mai puternic în această procedură. Pe de altă parte, GRECO critică şi proiectele de amendamente la legislaţia penală care, în cazul adoptării lor, ar fi în contradicţie evidentă cu unele dintre angajamentele internaţionale ale României, printre care Convenţia penală privind corupţia. ”Amendamentele la procedura penală discutate în prezent de comisia comună parlamentară specială sunt percepute de către ţările străine drept o ameninţare pentru eficienţa asistenţei juridice reciproce”, menţionează documentul citat.

În plus, raportul critică o serie de proiecte legislative iniţiate în Senat la 21 Decembrie 2017 care ar slăbi considerabil incriminarea diverselor infracţiuni legate de corupţie în Codul Penal; de exemplu, mita şi traficul de influenţă nu s-ar mai aplica oficialilor aleşi, iar cu privire la abuzul în serviciu amendamentele ar dezincrimina complet toate faptele comise în care pagubele ar fi mai mici de 200.000 de euro. ”GRECO invită România să prezinte, la următoarea sesiune plenară (18-22 Iunie 2018), o actualizare a situaţiei reformelor propuse şi să se abţină de la adoptarea altor amendamente la legislaţia penală care i-ar submina capacităţile sale anticorupţie”, adaugă raportul Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei.

Noua Zeelandă este ‘indiscutabil rasistă’. O spune chiar premierul acestei ţări

Prim-ministrul neozeelandez, Jacinda Ardern, a admis că ţara sa este „indiscutabil” rasistă, exprimîndu-şi în acelaşi timp mîndria faţă de eforturile de combatere a acestei probleme, relatează Miercuri AFP, potrivit agerpres. Ardern a reacţionat la afirmaţiile regizorului din Noua Zeelandă Taika Waititi, un maori, care şi-a acuzat ţara de rasism într-un interviu. „Cred că Noua Zeelandă este cel mai bun loc din lume, dar este un loc rasist”, a declarat săptămîna trecută autorul filmului ”Thor: Ragnarok”, într-un interviu acordat revistei britanice Dazed & Confused. „Există oameni care refuză să pronunţe corect nume maori. Ei au un comportament discriminatoriu faţă de polinezieni”, a adăugat Waititi, spunînd că el însuşi a fost victima unor remarci rasiste.

Aceste comentarii au declanşat o dezbatere aprinsă în Noua Zeelandă, în timp ce unii l-au susţinut pe realizator, alţii au spus că el a exagerat o problemă mult mai gravă în alte ţări. „Cred că ar fi greu de găsit o ţară unde rasismul nu există”, a declarat Ardern la canalul TV3, înainte de a recunoaşte că Noua Zeelandă nu face excepţie. „Noua Zeelandă este una dintre aceste ţări? Indiscutabil. Este rasismul prezent în majoritatea ţărilor? Indiscutabil. Putem face mai bine? Da”. „Sunt foarte mîndră de eforturile depuse în fiecare zi pentru a face mai bine”, a adăugat ea.

La sfîrşitul anului 2016, Noua Zeelandă a anunţat că a scos de pe hartă numele de locuri ce conţin termenul „negru”. Trei localităţi din Alpii de Sud din Insula de Sud au fost redenumite folosind termeni împrumutaţi din limba maori. Nigger Stream a devenit Pukio Stream, Niggerhead a fost transformat în Tawhai Hill şi Nigger Hill în Kanuka Hills. 

Evadare eşuată în Brazilia. 20 de oameni au murit în schimbul de focuri

O tentativă de evadare în masă, Marţi, dintr-o închisoare din Nordul Braziliei, s-a soldat cu cel puţin 20 de morţi în timpul schimburilor de focuri cu Poliţia, a anunţat Secretariatul Securităţii Publice, citat de AFP. „Tentativa de evadare a fost susţinută de un grup din exterior puternic înarmat” şi, „după primele informaţii, deţinuţii aveau de asemenea arme în interiorul” penitenciarului situat aproape de Belem, în statul Para, a adăugat aceeaşi sursă. Agenţia EFE precizează că în incident au murit un gardian al închisorii, deţinuţi care încercau să fugă, dar şi unii dintre oamenii înarmaţi care au atacat penitenciarul. Alţi patru agenţi de securitate au fost răniţi în confruntarea armată.

Potrivit autorităţilor regionale, atacatorii din exterior au utilizat explozibil pentru a dărîma zidul unei curţi a închisorii în care se aflau deţinuţii ce au pus la punct planul evadării. După explozie, s-a produs un intens schimb de focuri care s-a terminat odată cu sosirea întăririlor forţelor de ordine. Închisoarea în care s-a produs tentativa de evadare numără 659 de deţinuţi în ciuda capacităţii sale de 432 de persoane şi, pe lîngă supraaglomerare, condiţiile sale sanitare sunt considerate deficitare de către organizaţiile de apărare a drepturilor omului. 

Bulgarii protestează împotriva reformelor ajutoarelor destinate persoanelor cu handicap

Mii de persoane din Bulgaria au protestat Miercuri împotriva planurilor de reformă a ajutoarelor destinate persoanelor cu handicap, reformă care, potrivit Guvernului de la Sofia, va combate abuzurile din sistem, transmite Reuters, potrivit agerpres. Plata ajutoarelor pentru persoanele cu handicap costă Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, 1,7 miliarde de leva (1,08 miliarde dolari) pe an. Însă, statisticile oficiale arată că aproximativ 900.000 de plăţi sunt făcute anual către 500.000 de beneficiari, iar această discrepanţă a dat naştere la acuzaţii de fraudă. Planurile de reformă ale Guvernului au dus la critici venite din rîndul Opoziţiei, care susţine că reforma va duce la diminuarea ajutoarelor şi îi va lăsa pe beneficiarii acestora sub pragul minim al sărăciei. În dorinţa de a evita protestele de Miercuri, Cabinetul a renunţat la o serie de propuneri controversate, precum introducerea unor criterii mai stricte de evaluare a dizabilităţilor, însă şi aşa protestele din Sofia tot au avut loc.

În replică, Guvernul de la Sofia susţine că proiectul său de reformă se bazează pe liniile directoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care sunt destinate să readucă persoanele cu dizabilităţi în cîmpul muncii. Ministrul Muncii, Biser Petkov, a declarat că se va întîlni joi cu reprezentanţii protestatarilor pentru discuţii privind planurile de reformă. Un studiu derulat recent de Podkrepa, a doua mare confederaţie sindicală din Bulgaria, arată că 41% dintre peroanele cu dizabilităţi din Bulgaria se bazează numai pe ajutoarele pentru persoanele cu handicap, iar 83% dintre aceştia trăiesc sub pragul minim al sărăciei, care în Bulgaria este de 321 de leva (203 dolari) pe lună.