Realitatea internationala pe scurt – 2 (10 Aprilie 2018)

Cel mai bătrîn bărbat din lume s-a născut înainte ca Einstein să descopere teoria relativităţii

Masazo Nonaka, un japonez în vîrstă de 112 ani, a fost recunoscut oficial Marţi de Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai bătrîn bărbat din lume, informează DPA, potrivit agerpres. Nonaka, care locuieşte la o pensiune cu ape termale aflată în proprietatea familiei sale şi situată în Nordul insulei Hokkaido, a primit certificatul din partea lui Erika Ogawa, vice-preşedintele filialei japoneze a Cărţii Recordurilor. Fostului proprietar al pensiunii din oraşul Ashoro îi place să-şi petreacă timpul împreună cu familia, citind ziare, privind la televizor sau mîncînd dulciuri, potrivit reprezentanţilor Guinness. Nonaka s-a născut la 25 Iulie 1905, cu doar cîteva luni înainte ca Albert Einstein să publice celebra teorie a relativităţii. În 1931, Nonaka s-a căsătorit cu Hatsuno şi au avut cinci copii împreună. Bătrînul mai are şapte fraţi şi o soră care locuiesc în acelaşi oraş.

Japonezul a fost recunoscut oficial drept cel mai bătrîn bărbat din lume după ce Francisco Nunez Olivera din Spania a murit în luna Ianuarie, la vîrsta de 113 ani. Cea mai în vîrstă persoană din lume este Nabi Tajima, de 117 ani, rezidentă în Kagoshima, o prefectură din Sudul Japoniei, potrivit Gerontology Research Group din Statele Unite. Decana de vîrstă a planetei s-a născut la 4 August 1900.

Macron, criticat după ce a spus că vrea să ‘repare’ relaţia dintre Biserică şi Stat

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a provocat o avalanşă de reacţii de indignare în Franţa, îndeosebi în tabăra stîngii, declarînd că vrea ”să repare” legătura ”deteriorată” dintre Biserică şi Stat, într-o ţară marcată de principiul laicităţii, relatează Marţi AFP. Într-un discurs fluviu rostit la Conferinţa episcopilor Luni seara, Macron a afirmat că vrea ”să repare” legăturile dintre Biserică şi Stat printr-un ”dialog întru adevăr”. Într-o ţară unde principiul laicităţii este ancorat din 1905 de o lege privind separaţia între Biserică şi Stat, aceste declaraţii au provocat imediat un val de reacţii de indignare.

Fostul premier socialist Manuel Valls, care s-a raliat totuşi partidului prezidenţial al lui Macron, a reamintit pe Twitter că ”Franţa înseamnă laicitate”. ”Laicitatea este bijuteria noastră. Iată ceea ce trebuie să apere un Preşedinte al Republicii”, a scris pe Twitter noul şef al Partidului Socialist, Olivier Faure. Partidul Franţa Nesupusă (stînga radicală) a criticat discursul ”iresponsabil” al Preşedintelui. ”#Macron în plin delir metafizic. Insuportabil. Aşteptăm un Preşedinte, auzim un ajutor de paroh”, a spus la rîndul său Jean-Luc Mélenchon pe Twitter. Purtătorul de cuvînt al partidului, Alexis Corbiere, a denunţat ”un cuvînt nedemn de un Preşedinte al unei republici laice… Cuvinte iresponsabile care suflă în jarul tuturor comunitarismelor religioase”. ”Şi legea separaţiei între Biserică şi Stat?”, se întreabă el.

Franţa este, în baza legii din 1905, o republică laică, cu un stat neutru, separat de religii. Acest principiu este apărat de către numeroşi francezi. Potrivit unui sondaj publicat în 2017 de către institutul WinGallup, 50 % dintre francezi se declară fie atei, fie fără religie, iar 45% spun că sunt religioşi. Dar este constant şi un subiect de dezbateri aprinse, în jurul unor manifestări publice ale credinţei musulmane sau ale moştenirii creştine a ţării. 

Franţa, sufocată de cererile de azil

Franţa a depăşit anul trecut pragul de 100.000 de cereri de azil, potrivit cifrelor publicate de Oficiul francez pentru protecţia refugiaţilor şi apatrizilor (Ofpra), ce confirmă o creştere a numărului de dosare depuse de albanezi, care îl depăşeşte cu mult pe cel provenit din ţări în criză precum Afganistan ori Siria, transmite AFP. În total, Ofpra a primit 100.755 de cereri de azil, o creştere de 17,5% comparativ cu  2016, indică raportul anual al Oficiului, publicat Luni, cu puţin timp înaintea examinării în Adunarea Naţională a unui controversat proiect de lege privind azilul şi imigraţia. Un ‘prag simbolic’ a fost atins, ‘fără ca aceasta să constituie un aflux masiv’, a declarat directorul general al Ofpra, Pascal Brice, în concluziile raportului. Potrivit documentului, numărul cererilor depuse pentru prima dată (exceptînd minorii şi reexaminările) a fost de 73.802.

Numărul cererilor depuse de albanezi a crescut cu 60%, ajungînd la 12.131(inclusiv minori şi reexaminări), după ce deja cunoscuse o dublare în anul anterior. Chiar dacă acest fenomen a înregistrat, potrivit Ofpra, o scădere în semestrul al doilea, el constituie o sursă de îngrijorare pentru Guvernul francez, care a inclus în proiectul de lege mai multe măsuri vizînd descurajarea cererilor abuzive. Pe locurile următoare se situează cererile depuse de afgani (6.671), sirieni (5.824), haitieni (5.744) şi sudanezi (4.823). O altă confirmare în raport este creşterea puternică a numărului de cereri depuse de cetăţeni din zona Africii de Vest francofone, mai ales din Cote d’Ivoire (mai mult decît dublu, ajungînd la 3.745), Guineea (+50%, pînă la 4.292) şi Republica Democrată Congo (4.228).

Mamă poliţistă şi fiica sa radicalizată, arestate pentru un atac jihadist în Franţa

Şase persoane, printre care o poliţistă şi fiica sa radicalizată, au fost reţinute Luni în cadrul anchetei privind asasinarea unui poliţist şi a partenerei acestuia de viaţă de către un jihadist în Iunie 2016, la Magnanville, la circa 60 de km Vest de Paris, transmit AFP şi dpa, citînd surse concordante, relatează şi agerpres. Cei şase – trei femei şi trei bărbaţi – au fost reţinuţi de anchetatorii Subdirecţiei antiteroriste (Sdat) a Poliţiei judiciare, care încearcă să stabilească motivele celor două asasinate comise de Larossi Abballa. Printre persoanele reţinute Luni se află o fostă reprezentantă a unui sindicat al poliţiştilor şi membri din anturajul său, printre care fiica sa ‘radicalizată’, a precizat o sursă apropiată dosarului. Conform unor alte surse, poliţista nu este considerată deocamdată direct implicată.

La 13 Iunie 2016, Jean-Baptiste Salvaing, comandant adjunct al Comisariatului din Mureaux (Yvelines, regiunea pariziană) şi partenera sa Jessica Schneider, angajată ca agent administrativ la un alt Comisariat, au fost înjunghiaţi mortal în locuinţa lor de către Larossi Abballa, sub privirile fiului lor în vîrstă de 3 ani şi jumătate. Agresorul, ucis în asaltul forţelor de ordine, revendicase atacul în numele grupării Stat Islamic (SI) în direct pe reţele de socializare. Doi bărbaţi condamnaţi în 2013 alături de Abballa într-o filieră afgano-pakistaneză de recrutare pentru jihad au fost inculpaţi rapid în acest dosar. Cei doi, Charaf Din Aberouz, 31 de ani, şi Saad Rajraji, 28 de ani, sunt suspectaţi că i-au furnizat sprijin logistic lui Abballa. Ancheta a luat o nouă întorsătură în Decembrie 2017, cînd fratele mai mic al lui Aberouz, Mohamed, 24 de ani, a fost inculpat pentru ‘complicitate la asasinate teroriste’, după descoperirea ADN-ului său la locul crimelor.

Mii de Nord-coreeni au dansat pentru omagierea lui Kim Jong Il 

Mii de Nord-coreeni s-au strîns Luni în diferite locuri din Phenian pentru a dansa în onoarea lui Kim Jong Il, tatăl actualului lider al regimului comunist, Kim Jong Un, relatează AFP. Fără să fie zi de sărbătoare, 8 Aprilie marchează împlinirea a 25 de ani de la sosirea la putere a lui Kim Jong Il. În Coreea de Nord, calendarul cuprinde numeroase zile în care au loc aniversări în legătură cu istoria ţării, dar şi cu viaţa fondatorului său, Kim Ir Sen, şi a fiului său, Kim Jong Il. Îmbrăcaţi în costume de ceremonie, Nord-coreenii au dansat în formă de cercuri concentrice, intonînd totodată cîntece în omagiul lui Kim Jong Il, mort în 2011. Grupuri formate din studenţi sau colegi de muncă s-au reunit în mai multe locuri din Capitală, inclusiv gara şi stadionul acoperit, în exteriorul căruia peste 1.000 de persoane au participat la dansuri. Manifestări de acest fel au avut loc şi în alte oraşe Nord-coreene, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA. 

Vladimir Putin avertizează împotriva „provocărilor şi speculaţiilor” după presupusul atac chimic din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Luni împotriva „provocărilor şi speculaţiilor” considerate „inadmisibile”, după presupusul atac chimic din oraşul sirian Douma, ultimul bastion rebel din provincia Ghouta Orientală, relatează AFP, conform agerpres. Cu prilejul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german, Angela Merkel, „partea rusă a atras atenţia asupra caracterului inadmisibil al provocărilor şi speculaţiilor” legate de acest atac chimic, a afirmat Kremlinul într-un comunicat. La rîndul său, purtătorul de cuvînt al Guvernului german, Steffen Seibert, a menţionat într-un comunicat că, în cursul acestei discuţii telefonice, „cancelarul a condamnat noile atacuri cu gaz din oraşul sirian Douma”.

Un presupus atac chimic la Douma, bastion rebel din apropierea Damascului, a făcut Sîmbătă 48 de morţi, potrivit Căştilor Albe, un grup de prim-ajutor în zona rebelă, şi ONG-ului medical Syrian American Medical Society (SAMS), dar aceste afirmaţii nu au putut fi verificate din sursă independentă.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situaţia din Ucraina, unde un acord de prelungire a armistiţiului pentru perioada Paştelui a intrat în vigoare la 30 Martie. Potrivit Kremlinului, a fost subliniată „importanţa respectării armistiţiului de Paşte”, precum şi „continuarea eforturilor vizînd asigurarea schimbului de ostatici deţinuţi ilegal”. Angela Merkel şi Vladimir Putin „au căzut de acord asupra faptului că Acordul de la Minsk trebuie să fie aplicat rapid şi complet”, că „recentul armistiţiu de Paşte trebuie menţinut şi că schimbul de prizonieri trebuie dus la îndeplinire”, a precizat la rîndul său Berlinul.

Autorul atacului din oraşul german Münster și-a învinovățit părinții pentru problemele lui psihice

Bărbatul care a intrat Sîmbătă cu maşina în mulţime în centrul oraşului Münster, din Nord-Vestul Germaniei, a lăsat un caiet rudelor şi prietenilor în care a dat vina pe propriii părinţi pentru problemele lui psihice, a recunoscut că era impotent, lăsa să se înţeleagă că suferea de mania persecuţiei şi manifesta intenţii sinucigaşe, a relatat Luni cotidianul Bild, citat de EFE. Documentul, care însumează 92 de pagini, reprezintă „cuvintele unui plîngăcios care s-a transformat în asasin”, scrie tabloidul Bild despre bărbatul care a intrat în viteză cu furgoneta pe terasa unui local din Münster, a ucis două persoane, a rănit 20 şi apoi s-a sinucis cu un glonţ în cap.

În text, bărbatul scrie că şi-a dorit pentru prima dată să se sinucidă pe cînd avea şapte ani şi că de mic avea accese de violenţă, lucru pentru care a dat vina pe părinţii săi, despre care a spus că l-au ignorat şi l-au maltratat de cînd s-a născut, l-au insultat şi îi spuneau bolnav mintal. Această atitudine a părinţilor – mai scrie bărbatul – l-a făcut să sufere de tulburări de comportament, l-a adus în situaţia de a deveni impotent, de a nu avea niciodată relaţii sexuale, de a nu avea „sentimente normale faţă de femei” şi de a-i fi teamă să nu fie considerat homosexual.

Potrivit documentului, trimis în urmă cu nouă zile prin e-mail şi poştă rudelor, prietenilor şi chiar şi unei vecine în vîrstă de 81 de ani, întreaga situaţie a avut drept consecinţă un consum excesiv de alcool, atacuri de panică şi de plîns. Jens R. împarte vina şi în cercul său de prieteni, pe care îi bănuia că-l spionau; între clienţii care nu l-au plătit pentru lucrările sale ca designer şi între medici, din cauza unei operaţii la spate în urma căreia a rămas cu sechele.

Surse din Poliţie au declarat pentru Bild că o dată Jens R. a jurat că se va sinucide „în mod spectaculos” şi că în cinci rînduri a fost anchetat pentru ameninţări şi fraudă, însă acuzaţiile au fost retrase. Pe de altă parte, o oficialitate germană a declarat Luni, potrivit dpa, că Jens R. nu avea permis de portarmă pentru pistolul pe care l-a folosit pentru a se sinucide. „Nu avea permis de portarmă. Arma nu a fost obţinută prin canale normale”, a declarat Herbert Reul, ministru de Interne al landului Renania de Nord-Westphalia, pentru postul WDR 5. Anchetatorii au descoperit un pistol de alarmă şi cîteva zeci de artificii lîngă arma pe care a folosit-o pentru a-şi lua viaţa. „Se pare că era un atacator instabil psihic şi tulburat care se gîndea de multă vreme să se omoare”, a declarat Reul la postul de radio german.

Numărul britanicilor care au devenit cetăţeni ai unui alt stat membru al UE, mai mult decît dublu în 2016

Numărul britanicilor care au devenit cetăţeni ai unui alt stat membru al UE a fost mai mult decît dublu în 2016, anul referendumului în care Marea Britanie a decis că va ieşi din Uniunea Europeană, potrivit cifrelor difuzate Luni şi citate de AFP, Reuters şi dpa, conform agerpres. În 2016, numărul cetăţenilor britanici deveniţi cetăţenii unui alt stat membru al Uniunii Europene (fără a-şi pierde cetăţenia originală) s-a ridicat la 6.555, faţă de 2.478 în 2015, adică o creştere de 165%, a anunţat oficiul european de statistici Eurostat. Dintre aceştia, 2.702 au devenit cetăţeni germani, o creştere de 355%. Belgia, unde mii de britanici au locuri de muncă la Bruxelles care depind de calitatea lor de cetăţeni ai UE, a acordat cetăţenia belgiană pentru 506 britanici în 2016, de patru ori mai mult decît în 2015. Potrivit Eurostat, în 2016, aproape un milion de persoane (994.800) au primit cetăţenia unui stat membru al UE, o creştere de 18% faţă de 2015. Marocanii formau cel mai important grup de noi cetăţeni ai UE: în total 101.300 de persoane, care au devenit cetăţeni spanioli (36,5%), italieni (34,8%) sau francezi (17,5%). Pe locurile următoare s-au aflat albanezii, indienii, pakistanezii şi turcii.