REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (19 Octombrie 2020

Noi proteste împotriva premierului Netayahu în Israel

Poliţia israeliană a intervenit Duminică pentru dispersarea participanţilor la un protest împotriva premierului Benjamin Netayahu, la Ierusalim, relatează dpa. Forţele de ordine susţin că manifestaţia era neautorizată, potrivit agerpres. La manifestaţiile antiguvernamentale din întreaga ţară au participat circa 260.000 de israelieni. Protestele au loc în Israel de 17 săptămîni, în fiecare Sîmbătă după apusul soarelui. Demonstranţii cer demisia lui Netanyahu de la începutul lui Iunie, după ce în Mai a început procesul în care prim-ministrul este acuzat de corupţie. La motivele politice s-a adăugat frustrarea provocată de modul în care Guvernul a gestionat criza coronavirusului.

Sîmbătă, mii de israelieni s-au adunat în centrele oraşelor Ierusalim şi Tel Aviv, unde interzicerea de urgenţă a protestelor, instituită timp de două săptămîni, a încetat acum patru zile şi nu a mai fost prelungită. După miezul nopţii, poliţiştii au confiscat de la manifestanţi claxoane şi alte dispozitive zgomotoase şi i-au înlăturat cu forţa pe cei care nu s-au conformat apelurilor de a elibera o stradă. Un purtător de cuvînt al Poliţiei a declarat că au fost arestaţi nouă protestatari. Forţele de ordine au reţinut, de asemenea, mai mulţi activişti de extremă dreaptă care îi atacaseră pe manifestanţi, inclusiv cu spray-uri lacrimogene. Susţinătorii lui Netanyahu îi consideră pe cei care vor demisia premierului ”stîngişti jegoşi”.

Numărul deceselor a depăşit 200.000 în UE şi statele europene asociate

Numărul deceselor rezultate în urma infectării cu noul coronavirus a depăşit pragul de 200.000 în Uniunea Europeană şi statele europene, arată datele Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, transmite dpa, preluată de Agerpres. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor raportează aproape 4,8 milioane de cazuri coronavirus şi 200.587 de decese. Cele mai multe decese au avut loc în Marea Britanie (peste 43.000), urmată de Italia, Spania şi Franţa.

Datele acoperă Spaţiul Economic European (SEE), care cuprinde ţările Uniunii Europene, Marea Britanie, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Elveţia nu este inclusă în această statistică. Organizaţia Mondială a Sănătăţii include în jur de 53 de state în regiunea Europa, raportînd astfel un bilanţ mai mare al infectărilor şi deceselor: 7,8 milioane de infectări, din care 255.000 de decese.

Erdogan: Depozitul de gaze naturale descoperit în Marea Neagră este cu 25% mai mare decît se estimase inițial

Rezervele de gaze naturale descoperite în largul coastei turceşti din Marea Neagră conţin cu 85 miliarde de metri cubi mai mult decît se estimase iniţial, a anunţat Preşedintele turc Recep Erdogan, potrivit Mediafax, care citează Deutsche Welle.

Depozitul de gaze naturale Sakarya, descoperit în August în largul coastei oraşului Eregli, a fost estimat iniţial la 320 miliarde de metri cubi. Analiştii spuneau atunci că este una dintre cele mai mari descoperiri la nivel global în 2020. Descoperirea a fost cea mai mare din Turcia, iar Ankara a spus că este un „miracol”, susţinînd în acelaşi timp că Turcia ar putea deveni un exportator net de gaze naturale. Sîmbătă, o explorare recent finalizată în secţiunea „Tuna-1,” amplasată la aproximativ 150 de kilometri de coasta Turciei, la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, a arătat că rezerva conţine 405 miliarde de metri cubi.

„Lucrările la această gaură de foraj au fost finalizate după ce s-a ajuns la o adîncime de 4.775 de metri, aşa cum era programat anterior”, a spus Erdogan de la bordul navei de foraj Fatih. Resursele ar putea fi folosite de Turcia încă din 2023. Ankara a spus că descoperirea din Mărea Negra nu o va împiedica să exploreze şi în Estul Mediteranei, în ciuda acuzaţiilor venite din Grecia că Turcia încalcă frontierele maritime.

Grecia a anunțat că ridică un gard la frontiera cu Turcia în următoarele luni

Un gard nou la frontiera dintre Grecia şi Turcia va fi ridicat pînă în luna Aprilie a anului viitor, a anunţat Sîmbătă Guvernul de la Atena. Premierului grec Kyriakos Mitsotakis a făcut o vizită în regiunea Evros, din Nord-Estul Greciei, pentru a inspecta stadiul acestui proiect și a precizat că gardul va fi construit în zona localităţii Ferres, de-a lungul rîului Evros.„Prim-ministrul a promis să viziteze regiunea din nou pînă în Aprilie, dată la care proiectul trebuie să fie realizat”, au declarat surse din Guvernul de la Atena, relatează Agerpres.

Autorităţile greceşti recrutează încă 400 de poliţişti de frontieră care vor fi desfăşuraţi în regiunea Evros şi iau în calcul consolidarea unei bariere deja existente la graniță, cu o lungime de 11 kilometri, în zona punctului de trecere Kastanies-Kapikule. Construirea unui gard de 26 de kilometri în regiunea Evros a fost anunţată după tentativele de intrare a unor imigranţi, încurajaţi de Turcia, în Februarie şi Martie acest an. Grecia a reuşit să oprească majoritatea trecerilor ilegale de migranţi, în timp ce Uniunea Europeană a trimis în zonă un număr suplimentar de reprezentanţi ai Agenţiei europene pentru frontiere şi paza de coastă (Frontex).

Ministrul francez de Finanțe propune un control mai strict al grupurilor islamiste

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat, Duminică, că va propune întărirea controalelor asupra fluxurilor financiare ale unor asociații islamiste, după decapitarea unui profesor de către un atacator islamist, relatează Reuters, potrivit mediafax. „Există o problemă de finanțare a mai multor asociații islamiste pentru care cred că putem și trebuie să facem mai bine”, a declarat el pentru France 3 Television.

Vineri seara, în Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din Nord-Vestul Parisului, un profesor de istorie a fost decapitat de un tînăr de 18 ani de origine cecenă. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că profesorul a fost ucis pentru că „a predat despre libertatea de exprimare” şi a adăugat că „nu vor cîştiga… Vom acţiona”.

Atacul a avut loc Vineri, în jurul orei locale 17:00, lîngă şcoala la care preda profesorul. Atacatorul a fost împuşcat în timp ce ofiţerii au încercat să-l aresteze în urma atacului.

Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioşi să-şi plătească dările către stat

Papa Francisc i-a îndemnat, Duminică, pe credincioşi, de rugăciunea Angelus, să-şi îndeplinească datoria de cetăţeni şi să-şi plătească dările către stat, relatează EFE, potrivit agerpres. „Plătirea impozitelor este o datorie a cetăţenilor, alături de respectarea legilor statului”, a spus Papa de la fereastra Palatului apostolic. Înaltul pontif i-a salutat pe credincioşii strînşi în Piaţa Sf. Petru şi a adus în discuţie textul din Evanghelie, în care Iisus din Nazareth este întrebat, de detractorii săi, dacă trebuie sau nu plătit tributul către Roma. Iisus a cerut un dinar pe care era imprimat chipul Cezarului şi a întrebat, arătînd spre efigia Împăratului roman: Ale cui sunt chipul şi înscrisul acesta? Ale Cezarului, au răspuns fariseii. Atunci, a spus Iisus, daţi Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.

Prin această frază, Iisus separă cele două tabere, cea a puterii religioase şi cea a puterii politice. Mîntuitorul reuşeşte, astfel, să retragă instituţiilor politice dorinţa de a se amesteca în chestiunile religioase ale poporului evreu. „În această afirmaţie se regăseşte nu doar criteriul diferenţierii între sfera politică şi cea religioasă, ci şi orientările clare privind misiunea credincioşilor din toate timpurile, inclusiv pentru cei din vremurile noastre”, a subliniat Papa. Suveranul pontif a asigurat totodată că se roagă pentru ca negocierile internaţionale să permită pacificarea ţării maghrebiene (Libia) cuprinsă de război şi haos şi de lupta pentru putere după căderea dictatorului Muammar al-Gaddafi în 2011.

Alimentele congelate ar putea transmite coronavirusul

Contactul cu ambalajele de alimente congelate contaminate cu coronavirus ar putea provoca infecții, a anunțat Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), citat de Reuters, potrivit mediafax.  CDC a detectat și izolat coronavirus activ pe ambalaj de cod congelat în timpul eforturilor de depistare a virusului într-un focar raportat în orașul Qingdao, a declarat agenția pe site-ul său. Constatarea sugerează că este posibil ca virusul să fie transmis pe distanțe lungi prin mărfuri înghețate, a spus autoritatea.

Doi locuitori din Qingdao, care au fost diagnosticați inițial ca asimptomatici în Septembrie, au adus virusul la un spital în timpul carantinei din cauza dezinfectării insuficiente, ducînd la alte 12 infecții legate de spital, au spus autoritățile. Cu toate acestea, cea mai recentă declarație a CDC nu arată dovezi solide că cei doi lucrători din Qingdao au luat virusul de pe ambalaj și apoi au contaminat alimentele pe care l-au manipulat, a spus Jin Dong-Yan, profesor la Universitatea din Hong Kong. CDC a declarat că nu a fost găsit nici un caz de consumator care să fi contractat virusul prin contactul cu alimente congelate și riscul ca acest lucru să se întîmple rămîne foarte scăzut. Înainte de ultimele descoperiri ale CDC, s-au găsit urme genetice ale virusului în unele eșantioane prelevate din alimente congelate sau din ambalaje cu alimente, dar cantitatea de virus a fost scăzută și nici un virus viu nu a fost izolat, a spus agenția.

Cea mai mare fraudă fiscală din SUA: Miliardarul Robert T. Brockman, acuzat de evaziune fiscală de 2 miliarde de dolari

Miliardarul Robert T. Brockman a fost acuzat într-un caz de evaziune fiscală de 2 miliarde de dolari, cea mai mare fraudă fiscală din Statele Unite, anunță CNBC, potrivit mediafax. Un mare juriu federal a admis acuzațiile că Brockman, CEO al companiei de software Reynolds & Reynolds, s-a angajat în evaziune fiscală, spălare de bani și alte infracțiuni ca parte a unui plan de a ascunde venituri de aproximativ 2 miliarde de dolari, timp de 20 de ani, de Internal Revenue Service – Fiscul american, și a fraudat investitorii în firma sa software, au declarat autoritățile federale într-un comunicat.

Autoritățile au formulat 39 de capete de acuzare care includ operarea unei rețele complexe de companii străine și conturi bancare, utilizarea veniturilor impozabile nedeclarate pentru a cumpăra un iaht de lux numit „Turmoil”, crearea unui sistem de e-mail criptat pentru a comunica cu angajații folosind nume de cod precum „Bonefish” și „Snapper”, activități de spălare de bani și distrugere de documente. Brockman a fondat Universal Computer Systems, un furnizor de sisteme informatice și software pentru reprezentanțe auto, în 1970. În 2006, compania a fuzionat cu Reynolds & Reynolds, la care Brockman este acum CEO și președinte. Înainte de Universal Computer Systems, a fost în armată și a lucrat pentru Ford și IBM. Brockman a apărut în fața instanței federale Vineri, cînd a pledat nevinovat și a fost eliberat plătind o cauțiune de 1 milion de dolari, potrivit Wall Street Journal. Dacă va fi condamnat, Brockman riscă „o perioadă substanțială de încarcerare”, au spus autoritățile, precum și confiscarea averii.

New York interzice nunta nepotului unui rabin, de teama răspîndirii infecţiei COVID-19

Departamentul de Sănătate al statului New York a ordonat anularea unei nunţi hasidice, prevăzută pentru Luni, a nepotului unui rabin cu aproape 10.000 de invitaţi, de teama răspîndirii infecţiei COVID-19, relatează EFE, potrivit agerpres. Nunta urma să aibă loc în cartierul Williamsburg din Brooklyn – unde există o amplă comunitate ultraortodoxă – şi deşi regiunea nu este inclusă în aşa numitele „zone roşii” ale comitatului, a fost emis un ordin de interdicţie a reuniunilor în masă, potrivit unui comunicat al guvernatorului Andrew Cuomo.

O anchetă, realizată cu privire la această nuntă, releva participarea a pînă la 10.000 de persoane la acest eveniment, astfel încît directorul Departamentului de Sănătate al statului, Howard Zucker, a semnat acest ordin de interdicţie pentru depăşirea numărului de persoane permise în contextul pandemiei. În unele zone din Brooklyn, mai ales în cele cu o prezenţă majoritară a comunităţii evreieşti ultraortodoxe, s-au înregistrat noi focare de contagiere din Septembrie, iar Primăria a ameninţat cu impunerea măsurilor de izolare în cazul unei escaladări a cazurilor.

SARS-CoV-2 rămîne activ pe piele timp de nouă ore

Coronavirusul rămîne activ pe piele timp de nouă ore, au constatat cercetătorii japonezi, care confirmă necesitatea spălării frecvente a mîinilor în lupta împotriva pandemiei Covid-19. Spre deosebire de coronavirus, agentul patogen care provoacă gripa supravieţuieşte pe piele aproximativ 1,8 ore, se arată într-un studiu publicat în jurnalul Clinical Infectious Diseases, potrivit AFP, scrie news.ro. “Supravieţuirea timp de nouă ore a SARS-CoV-2 pe pielea omului poate creşte riscul de transmitere prin contact comparativ cu virusul gripal A, accelerînd astfel pandemia”, se arată în studiu.

Cercetătorii japonezi au testat eşantioane de piele prelevate de la specimene de autopsie la aproximativ o zi de la deces. Coronavirusul şi virusul gripal devin inactive în 15 secunde, prin aplicarea etanolului, care este utilizat în dezinfectanţii pentru mîini. “Supravieţuirea de mai lungă durată a SARS-CoV-2 pe piele creşte riscul transmiterii prin contact, dar igiena mîinilor poate reduce riscul”, se menţionează în studiu. Studiul susţine recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de spălare în mod regulat şi corect a mîinilor pentru limitarea transmiterii virusului.

 

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46