Realitatea internationala pe scurt (19 Octombrie 2018)

Primirea de refugiaţi în Europa este ‘pe cît de injustă, pe atît de ineficientă’

Centrul de reflecţie Terra Nova şi Institutul Montaigne preconizează să deschidă în patru ţări europene centre de primire a solicitanţilor de azil sosiţi pe Marea Mediteraneană, informează Le Figaro şi AFP, potrivit agerpres.

Momentul a fost ales în mod scrupulos. În contextul în care cei 27 s-au reunit Joi cu ocazia unui summit organizat la Bruxelles pentru a evoca politica lor migratorie – fără să abordeze spinoasa chestiune a Brexit-ului -, două institute franceze au tras un semnal de alarmă cu privire la urgenţa reformării cererii de azil în cadrul UE. Într-un raport de 126 de pagini, think-tank-ul Terra Nova, reputat centru de reflecţie de stînga, şi institutul Montaigne, liberal, preconizează mai multe măsuri pentru reformarea unui sistem pe care îl consideră „pe cît de injust, pe atît de ineficient”. „Dreptul de azil este în pericol” într-o Uniune Europeană (UE) „în pragul scindării”, atenţionează autorii textului. Ei fac referire în special la navele cu migranţi cărora li s-a interzis să acosteze în ultimele luni.

Pentru a schimba politica europeană a dreptului de azil, acest raport cere o măsură forte: crearea de centre „de primire şi de tratament” pentru migranţii veniţi pe Marea Mediteraneană. Ţările riverane – Spania, Italia, Malta şi Franţa – vor fi vizate să deschidă fiecare „minim” cîte un asemenea centru. Aceste propuneri amintesc de proiectul european al „centrelor controlate”, unde o primă triere va fi făcută între solicitanţii de azil legali şi migranţii economici ce trebuie expulzaţi, exceptînd cazul cînd va fi vorba de „centre închise, de reţinere sau internare”. Fiecare stat îşi va trimite acolo agenţii pentru a examina „în mai puţin de o lună” cererile sau în caz contrar se vor expune unor penalităţi financiare. Punerea în funcţiune a acestor centre va fi finanţată de UE, „ca şi întoarcerea celor respinşi”. Pentru Franţa, costul total s-ar ridica la 57 de milioane de euro, precizează Le Figaro.

Cele două institute subliniază, de asemenea, importanţa punerii în funcţiune a unei „diplomaţii a migraţiei”. Ele asigură că nu fac decît să aplice în mod strict dispoziţiile Tratatului de la Lisabona. Acesta prevede ca UE „să dezvolte o politică unică în materie de azil, imigraţie şi control la frontierele externe, care să fie fondată pe solidaritatea dintre statele membre”. Mai concret, este vorba de articolul 78. Pentru a face să fie respectate aceste dispoziţii intrate în vigoare în 2009, ideea ar fi de face total independentă gestiunea cererilor. În Franţa, aceasta ar însemna o transformare a Oficiului francez pentru protecţia refugiaţilor şi apatrizilor (OFPRA), în prezent sub egida Ministerului de Interne, „pentru a împiedica orice ingerinţă politică”.

Printre cele 16 măsuri preconizate, raportul propune şi suprimarea „regulii ţării de primă intrare” prevăzută în regulamentul de la Dublin care gestionează depunerea de solicitări de azil şi pune pe umerii Greciei şi Italiei „o sarcină disproporţionată”. Cu atît mai mult cu cît „un număr important de imigranţi ilegali le folosesc pentru a prezenta o nouă cerere de azil într-un alt stat membru”, notează autorii. În loc de aceasta, fiecare solicitant ar putea cere un stat la alegere. Nu în ultimul rînd, raportul preconizează încheierea cu ţările de tranzit a unor acorduri „pentru facilitarea unei primiri a migranţilor cu respectarea demnităţii umane”, însă atenţionează cu privire la orice „subcontractare” de solicitanţi de azil către ţări terţe sigure, ceea ce „ar creşte considerabil riscurile de şantaj” faţă de Europa.

Putin bagă-n sperieţi pe toată lumea: ‘În caz de război nuclear, vom ajunge în Rai ca martiri; atacatorii vor pieri ca nişte păcătoşi!’

Ruşii ‘vor merge în Paradis’ în caz de război nuclear, a declarat Joi Preşedintele rus Vladimir Putin, negînd orice ambiţii războinice, dar avertizînd că orice agresor care va dori să lovească ţara sa cu arma atomică va fi ‘distrus’, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

‘Agresorul trebuie să înţeleagă că pedeapsa este inevitabilă, că va fi distrus. Iar noi, ca victime ale agresiunii, vom merge în Rai ca martiri. În schimb, ei (agresorii) vor crăpa pur şi simplu, nu vor avea timp nici să se pocăiască’, a spus Putin la o conferinţă a clubului de discuţii Valdai pe tema ‘Lumea în care vom trăi: stabilitatea şi dezvoltarea în secolul XXI’, ce se desfăşoară în aceste zile la Soci, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti. Dacă un astfel de război nuclear se va produce, Rusia nu ‘poate fi iniţiatoarea unei astfel de catastrofe, căci noi nu avem un concept de lovitură preventivă’, a nuanţat Preşedintele rus.

‘Concepţia noastră este răspuns la o eventuală lovitură. Aceasta înseamnă că suntem pregătiţi şi vom recurge la arma nucleară doar atunci cînd vom fi siguri că un agresor potenţial a lovit teritoriul nostru’, a explicat Putin, subliniind că utilizarea armelor nucleare echivalează cu o catastrofă globală, iar Rusia nu poate fi iniţiatorul ei, conform agenţiilor TASS şi RIA Novosti. Rusia reproşează SUA noua lor doctrină nucleară adoptată la începutul anului 2018, calificată drept ‘belicoasă’ şi ‘antirusească’, ce vizează să doteze armata americană cu noi arme nucleare cu putere redusă, aminteşte AFP.

Vladimir Putin a ordonat în 2016 forţei nucleare a Rusiei şi o modernizare a armamentului, ca răspuns la consolidarea prezenţei militare a NATO la frontierele sale, percepută de Moscova ca o ameninţare. El s-a lăudat într-un discurs în faţa parlamentului rus în Martie cu noile arme ‘invincibile’ dezvoltate de ţara sa, suscitînd temeri privind declanşarea unei noi curse a înarmării cu SUA. Doctrina militară rusă nu menţionează posibilitatea unui ‘atac preventiv’ cu utilizarea de ogive nucleare. Rusia îşi rezervă dreptul să-şi utilizeze arsenalul în caz de agresiune împotriva teritoriului său sau a aliaţilor săi ori în caz de ‘ameninţare la adresa existenţei statului’, aminteşte AFP.

Rusia, cu sistemul său de apărare şi cu populaţia sa, este pregătită să-şi apere suveranitatea şi nu se teme de nici un conflict, a ţinut să menţioneze Preşedintele rus. ‘De niciunul!’, a răspuns Putin, întrebat de care conflict se teme Moscova astăzi. ‘În genere, nu ne este teamă de nimic – o ţară cu un asemenea teritoriu, cu un astfel de sistem de apărare, cu o astfel de populaţie, care este gata să îşi apere independenţa, suveranitatea. De ce să ne fie teamă?’, a întrebat retoric Putin, remarcînd că nu în orice ţară există o asemenea dedicaţie a cetăţenilor de a-şi da viaţa pentru patrie. ‘Noi o avem şi aceasta ne dă încredere că putem sta liniştiţi’, a spus el.

Cu toate acestea, Rusia nu va aduce lumea în pragul unei crize pentru a-şi atinge propriile obiective, a asigurat Preşedintele Federaţiei Ruse, a cărui intervenţie la sesiunea de la Valdai este difuzată în direct de mai multe canale de televiziune ruse, potrivit TASS. ‘Escaladarea situaţiei şi isteria nu sunt metodele noastre’, a spus Putin, comentînd cu privire la posibilităţile de a provoca o criză de amploare pe plan internaţional pentru a realiza anumite obiective de politică externă, făcînd abstracţie de anexarea Crimeii şi de conflictul din Estul Ucrainei, în condiţiile în care Rusia este acuzată de Occident şi Kiev că-i sprijină pe toate planurile, inclusiv militar, pe rebelii separatişti.

Referitor la relaţiile cu SUA, Preşedintele rus a declarat că omologul său american Donald Trump aspiră la o stabilizare a relaţiilor cu Federaţia Rusă. ‘Din punctul meu de vedere, actualul Preşedinte (al SUA) este orientat spre stabilizare şi o îndreptare a relaţiilor ruso-americane. Să vedem cum va evolua situaţia în continuare. În orice caz, suntem pregătiţi pentru acest lucru în orice moment’, a asigurat liderul rus, citat de TASS.

De asemenea, Vladimir Putin nu exclude rezolvarea crizelor politice din SUA în cîţiva ani şi atunci şi retorica antirusească se va diminua, în opinia sa. ‘Se va întîmpla sau nu după alegerile din Congres? Nu ştiu încă, dar poate. Sau se va întîmpla în 2020, cînd vor avea loc viitoarele alegeri prezidenţiale ale SUA’, a admis Preşedintele rus, adăugînd că noul lider american ‘nu va trebui să privească în mod constant la cei care speculează retorica antirusească’. Cît despre tensiunile pe plan internaţional, în contextul în care Rusia este acuzată ba de otrăvire cu agent neurotoxic în Marea Britanie, ba de atacuri cibernetice în SUA şi Europa, Putin a spus că Moscova este acuzată fără a fi prezentate dovezi împotriva sa.

România şi Bulgaria sunt principalele ţări sursă ale traficului de carne vie din UE

România şi Bulgaria se numără printre principalele ţări sursă din Uniunea Europeană pentru traficul de fiinţe umane din cauza sărăciei, a excluziunii sociale şi a părăsirii timpurii a şcolii, a declarat Joi, la Sofia, un oficial bulgar în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, relatează BTA, potrivit agerpres.

Mai mult de 330 de victime ale traficului de fiinţe umane au fost identificate în Bulgaria în prima jumătate a anului 2018, majoritatea fiind femei traficate pentru exploatare sexuală, a declarat Kamelia Dimitrova, secretar al Comisiei Naţionale bulgare pentru Combaterea Traficului de Persoane. Următoarele cele mai numeroase victime au fost persoanele traficate în vederea exploatării prin muncă şi femei care au călătorit în străinătate pentru a-şi vinde copiii nou-născuţi. Traficul de persoane a generat aproximativ 29 de miliarde de euro la nivel mondial. Traficanţii utilizează în mod obişnuit reţelele sociale pentru a-şi atrage şi controla victimele, astfel că acestea pot fi urmărite în permanenţă de exploatatori. ‘Guvernul britanic ia foarte în serios această problemă’, a declarat adjunctul ambasadorului britanic în Bulgaria, Lynne Charles, în cadrul unei conferinţe de presă la Sofia, reamintind că toată lumea împărtăşeşte responsabilitatea pentru lupta împotriva traficului pentru exploatarea prin muncă.

O companie aviatică lansează primul zbor LGBT

Compania aviatică britanică Virgin Atlantic Airways vrea să transforme unul din zborurile sale într-o sărbătoare a homosexualității, bisexualității și transgenderismului în cadrul evenimentului World Pride de anul viitor, de la New York. Evenimentul va purta numele Pride Flight și îi va introduce pe pasageri în universul LGBT, cu tot ce înseamnă el, scrie lifesitenews.com.

Virgin Atlantic și Virgin Holidays au decis să colaboreze pentru a oferi celor interesați un zbor de la Londra la New York, așa că au creat chiar un videoclip șocant pentru lansarea acestui moment. Întregul echipaj, de la piloți la însoțitori de bord, va fi unul LGBT și se va asigura că va oferi clipe de neuitat pentru clientela homosexuală, bisexuală și transsexuală. Tituss Burgess, un actor care interpretează un homosexual în Kimmy Schmidt Show,  va fi gazdă pentru zborul care va avea la bord, de asemenea, un DJ, o drag queen, și alte personaje LGBT care vor asigura „divertisment special în timpul zborului”.

„Într-o perioadă în care observăm că drepturile grupurilor minoritare sunt amenințate, este mai important ca oricînd să ne ridicăm și să ne facem auzite vocile”, a declarat Titus Burgess. Dar activistul creștin Bill Whatcott consideră că Virgin's Pride Flight nu este decît „o declarație tristă despre obsesia [culturii] pentru homosexualitate". „Evenimentul este organizat la nivel internațional pentru a celebra  homosexualitatea mai ales pentru acele țări în care activitatea homosexuală este încă ilegală sau reprimată", susțin cei de la Virgin Atlantic într-un comunicat de presă.

Deși Pride Flight este numită o sărbătoare a „drepturilor comunității LGBT”, evenimentul  reprezintă și o bună afacere pentru compania britanică, pentru că pasagerii care vor urca în acest avion nu o vor face pe gratis. Un bilet la clasa economic la Pride Flight, care va pleca de pe aeroportul Heathrow pe 28 Iunie anul viitor pentru a ajunge la aeroportul Newark din Newark, costă 500 de dolari. 

Jihadiștii ISIS au luat sute de ostatici în Siria. Printre persoanele răpite se află și cetățeni europeni

Membrii rețelei teroriste Stat Islamic au atacat o tabără de refugiați din zona controlată de forțele armate americane și au luat peste 700 de persoane ostatice, a declarat pentru agenția rusă de presă Tass o sursă militară.

Atacul a avut loc asupra unei tabere de refugiați din regiunea siriană Deir ez-Zor.  Printre persoanele răpite ar fi și cetățeni americani, iar jihadiștii ar ucide zilnic cîte 10 persoane, relatează RT, care îl citează pe Președintele rus Vladimir Putin. „Au emis ultimatumuri, au cereri specifice și au avertizat că dacă solicitările lor nu vor fi îndeplinite, vor executa 10 oameni pe zi. Acum două zile au executat 10 persoane”, a spus liderul rus. Forțele ruse au dat o „lovitură grea” teroriștilor din Siria, eliminîndu-i pe mulți și forțîndu-i pe alții să-și predea armele, a spus Joi Putin.  El a adăugat că „În ultimii doi ani, am eliberat aproape 95% din teritoriul Republicii Siriene”. "Ne-am menținut suveranitatea și nu l-am lăsat pe statul sirian", a continuat el, argumentînd că acțiunile Rusiei au ajutat la "stabilizarea situației din regiune".

PPE face zid în jurul lui Viktor Orban. Le Monde: Liderii de dreapta din UE au respins orice sancțiune împotriva premierului ungar

Reuniți la Bruxelles, liderii Partidului Popular European (PPE) nu au dorit să-l excludă pe premierul ungar, acuzat de derivă autoritară, notează Joi cotidianul francez Le Monde., citat de Agerpres.

„Nici o excludere, nici o sancțiune, nimic” - Antonio Antonio Lopez Isturiz, secretarul general al PPE, a fost foarte clar Miercuri. Viktor Orban, premierul ungar ultraconservator, va fi autorizat să rămînă în marea formațiune a conservatorilor europeni. Criticat pentru atingerile aduse independenței Justiției, libertății ONG-urilor sau universităților, premierul ungar Orban adulat de naționaliștii de pe întreg continentul european va putea face campanie în alegerile europene sub sigla PPE.

După ce Parlamentul European a votat, în 12 Septembrie, pentru declanșarea procedurii de sancționare a Ungariei, inclusiv datorită unei majorități de europarlamentari din PPE, problema menținerii lui Orban scinda formațiunea. Mai mulți eurodeputați, în special din țările Benelux sau din Suedia și inclusiv președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au cerut să fie declanșată o procedură pentru excluderea lui Orban în vederea viitoarelor alegerilor europene, din mai 2019. Însă, reuniți Miercuri în cadrul unui mini-summit la Bruxelles, ei au decis să respingă această posibilitate, continuă Le Monde.

„A fost o discuție foarte deschisă și directă, însă nu a fost discutată nici o procedură” (de excludere), a confirmat Joseph Daul, președintele PPE. Orban nici măcar nu a trebuit să intre în detaliile dosarelor care îi sunt reproșate, cum sunt amenințările privind închiderea ce planează împotriva Universității Central Europene, fondată și finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros. Pînă acum, PPE a sperat la un pas înapoi din partea lui Orban asupra acestei probleme, pentru a putea justifica menținerea lui. "Viktor Orban s-a angajat să ia loc la masă și să discute. El va răspunde Comisiei Europene", susține acum Daul. Apărînd cu zîmbetul pe buze, Orban a anticipat un asemenea rezultat, declarînd în fața presei: "Noi suntem PPE!"

Miercuri seara, pînă și responsabilii de dreapta cei mai critici față de derivele Guvernului ungar au fost mai puțin vocali. „Continuăm dialogul, soluția privind excluderea nu este cea bună", a pledat astfel finlandezul Alexander Stubb, unul dintre cei doi candidați în competiție pentru a fi declarat cap de listă al PPE în vederea alegerilor europene. Pînă acum foarte critic la adresa lui Orban, el promite în prezent că "o declarație de valori" va fi elaborată în cadrul unui congres al partidului ce va fi organizat la Helsinki și declară că obiectivul este acela ca Orban să o semneze. Rămîne de văzut care va fi conținutul acesteia, conchide Le Monde. 

Un sistem sofisticat de evaziune fiscală păgubeşte mai multe ţări europene cu zeci de miliarde de euro

Manipulări de dividende implicînd bănci şi fonduri financiare au provocat prejudicii, la încasarea impozitelor, în aproximativ zece ţări europene, în valoare de aproximativ 55 de miliarde de euro, începînd din 2001, dezvăluie 19 instituţii de presă într-o anchetă comună, relatează AFP, potrivit news.ro.

Această anchetă – realizată între altele de site-ul Correctiv şi ziare ca Die Zeit, Le Monde sau La Reppublica şi publicată Joi – se sprijină pe documente judiciare provenind din Germania, unde aceste manevre au fost descoperite în 2012. Ea vizează cazuri de fraudă şi de optimizare fiscală. În afară de Germania – ţara de departe cea mai afectată – zece ţări europene sunt vizate, şi anume Franţa, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia şi Elveţia. Grosul facturii, adică aproximativ 46 de miliarde de euro, este legat de o practică de optimizare intitulată ”cum cum”. Această tehnică, situată potrivit grupului media ”la limita legalităţii”, mizează pe fiscalitatea diferenţiată între investitori naţionali şi străini.

Taxaţi mai mult asupra dividendelor pe care le percep, investitorii naţionali îşi revînd, de exemplu, titlurile unor investitori străini, ceea ce le permite, o scurtă perioadă de timp, să scape de acest impozit, iar apoi le recuperează. Numai acest mecanism a costat, timp de 15 ani, 24,6 miliarde de euro Germania, 17 miliarde de euro Franţa şi 4,5 miliarde de euro Italia, potrivit acestei anchete comune, care citează informaţii de la autorităţi fiscale, juridice şi de analiză a datelor pieţei. În Franţa, ”pînă la trei miliarde de euro pe an” ar fi fost pierduţi de finanţele publice din cauza acestor manevre, scrie Le Monde, care dă asigurări că principalele trei bănci franceze – BNP Paribas, Crédit agricole şi Société générale – au recurs la ele. Acestei tehnici „cum cum” i s-a adăugat o practică în mod clar frauduloasă – intitulată „cum ex” şi atribuită unui avocat german, Hanno Berger, de-acum vizat de o anchetă penală deschisă în Germania şi care aşteaptă să fie judecat.

De această dată este vorba despre cumpărarea şi revînzarea de acţiuni în jurul zilei plăţii dividendelor, atît de rapid, încît administraţia fiscală nu mai identifică adevăratul proprietar. Manipularea – care necesită înţelegerea mai multor investitori – permite revendicarea de mai multe ori a aceluiaşi credit de impozit asupra profitului dividendului, ceea ce lezează în acest fel fiscul. Această escrocherie ar fi costat 7,2 miliarde de euro Germania, 1,7 miliarde de euro Danemarca şi 201 milioane de euro Belgia. Contactat de AFP, fiscul norvegian a spus că a descoperit o fraudă cu privire la 580.000 de coroane norvegiene în 2013 şi că a dejucat mai multe încercări ulterioare, în urma unor avertizări din Danemarca. Ulterior ţara şi-a consolidat controalele.

”Problemele sunt perfect identificate de către administraţia fiscală franceză. În cazul în care se confirmă infracţiunile, vom fi de neînduplecat”, a declarat la rîndul său ministrul francez al Conturilor Publice Gérald Darmanin. Contactată de AFP, administraţia fiscală franceză a refuzat să confirme sau să comenteze cifrele avansate de cele 19 publicaţii implicate în anchetă. ”Nu este vorba despre o problemă de amploare”, a dat ea asigurări. Parchetul financiar danez, sesizat asupra acestui subiect în 2015, a precizat că cercetează ”dacă există un fundament în vederea angajării responsabilităţii penale a persoanelor sau întreprinderilor implicate”, a declarat purtătorul său de cuvînt Simon Gosvig. Publicarea acestei anchete a fost salutată de deputata europeană Eva Joly, o fostă magistrată anticorupţie, care a îndemnat Justiţia, într-un comunicat, ”să diligenteze de urgenţă” anchete, iar statele ”să-şi consolideze legislaţiile”.

În Austria, opoziţia social-democrată (SPÖ) a cerut ca ministrul conservator al Finanţelor Hartwig Löger să furnizeze o evaluare a prejudiciului suferit de ţara sa. ”Ministrul Finanţelor trebuie să furnizeze o imagine de ansamblu asupra sumei prejudiciului”, a declarat purtătorul de cuvînt al partidului însărcinat cu finanţele, Jan Krainer.