REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (19 Noiembrie 2020)

ONU a deblocat 100 de milioane de dolari pentru a evita decesele provocate de foamete în șapte țări

ONU a anunţat deblocarea de urgenţă a 100 de milioane de dolari pentru a ajuta şapte ţări, inclusiv Etiopia care va primi 20 de milioane, să nu experimenteze foametea din cauza pandemiei de COVID-19, informează AFP.

"Nimeni nu ar trebui să vadă riscul foametei ca pe un efect secundar inevitabil al acestei pandemii", a declarat într-un comunicat subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare Mark Lowcock. "Dacă acest lucru se întîmplă, este pentru că lumea a permis să se întîmple. Foametea poate fi evitată. Dar trebuie să acţionăm la timp pentru a face diferenţa. La ora actuală, mai mulţi bani pentru asistenţă sunt cel mai rapid şi mai eficient mod de a sprijini eforturile de prevenire a foametei", a adăugat el.

Deşi pe planetă există "hrană mai mult decît suficientă pentru toată lumea", "foametea provoacă decese chinuitoare" şi "alimentează conflictele şi războiul", a mai amintit oficialul ONU, scrie Agerpres.

Din suma deblocată de Fondul central al ONU pentru intervenţii în caz de urgenţă, 20 de milioane de dolari vor fi direcţionaţi către Etiopia, iar restul de 80 de milioane de dolari vor ajunge la alte şase ţări: Afganistan (15 milioane), Burkina Faso (6 milioane), Republica Democrată Congo (7 milioane), Nigeria (15 milioane), Sudanul de Sud (7 milioane) şi Yemen (30 milioane), se arată în comunicat.

UE va avansa fără ţările care blochează planul de relansare economică dacă nu se va ajunge la un compromis

Uniunea Europeană analizează "soluţii practice" pentru a rezolva conflictul său cu mai multe state-membre din Est, care blochează planul de relansare european, însă va avansa fără ele în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat Miercuri secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, informează AFP, citată de Agerpres.

"Împreună cu Preşedinţia germană a Consiliului UE căutăm soluţii practice, însă vom vedea, dacă va fi nevoie în ultimă instanţă, cum să avansăm fără ţările care blochează planul de relansare”, a spus Beaune în faţa Senatului francez.

Ungaria și Polonia și-au exprimat Luni vetoul atît faţă de bugetul UE, cît şi faţă de planul de relansare, motivînd acest lucru prin faptul că bugetul include o clauză care condiţionează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept. Şefii de stat şi de Guvern din UE s-au pus de acord în Iulie, după un summit maraton de patru zile şi patru nopţi, asupra unui plan de relansare calificat drept istoric pentru sprijinirea economiilor ţărilor lor în vederea depăşirii crizei provocate de pandemie. În valoare de 750 miliarde de euro, planul este legat de bugetul UE pentru 2021-2027, care depăşeşte 1.000 miliarde de euro.

Doi băieți și-au organizat o nuntă falsă pentru a putea da o petrecere pentru toți colegii

Doi băieți, elevii de liceu din Sydney, au pus la cale un plan nebunesc pentru a putea să organizeze o petrecere mare, pentru toți colegii lor, însă totul s-a năruit cînd părinții au aflat șocați ce puneau la cale.

Supărați că din cauza restricțiilor nu pot organiza o petrecere cu mai mult de 30 de persoane, cei doi băieți, colegi și buni amici, au decis să-și ducă prietenia la nivelul următor, organizînd o nuntă falsă, fapt ce le-ar fi permis să invite la „masa festivă” 150 de persoane, potrivit presei australiene. Planul a fost pus, în mare parte, în aplicare. Astfel, băieții au pus în scenă o ceremonie civilă, cu o funcționară care a „oficiat” căsătoria, certificat și tot ce trebuie. Întrucît toate formalitățile au fost îndeplinite în conformitate cu reglementările legale în vigoare, cheful la care visau cei doi era la doar cîteva ore distanță, Joia trecută.

Însă, un detaliu important a fost scăpat din vedere: fotografiile de la „cununia civilă” au ajuns pe o rețea socială, iar vestea s-a răspîndit cu viteza luminii. Potrivit unor surse locale, părinții unuia dintre băieți au primit un mesaj de la niște vecini care i-au felicitat pentru „fericitul eveniment”, moment în care tot planul a fost dat peste cap. Părinții au declarat: „Nu a avut loc nici o ceremonie validă din punct de vedere juridic și am oprit petrecerea ce urma să aibă loc într-un loc înainte de a începe. Din fericire, nimeni nu a fost pus în pericol”. Băieții și-au cerut scuze pentru gestul lor, iar autoritățile nu i-au amendat, pentru că petrecerea doar a fost plănuită.

Țările europene pot refuza concediul parental prelungit pentru taţi

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, Miercuri, că statele pot refuza prelungirea concediului parental pentru taţi, deşi îl acordă mamelor, relatează dpa, citată de Agerpres.

Instanţa s-a referit la un caz din Franţa, unde un tată necăsătorit nu a putut obţine concediul suplimentar solicitat pentru îngrijirea copilului, după cel prevăzut de lege, deşi concediile de maternitate sunt acordate foarte frecvent. Cu toate că a recunoscut că discriminarea între bărbaţi şi femei este ilegală, CJUE a hotărît că ţările europene pot rezerva concediul parental suplimentar numai pentru mame, „nu în calitate de părinte, ci legat de efectele sarcinii şi ale maternităţii”, arată un comunicat de presă. „Astfel de concedii suplimentare trebuie să aibă rolul de a asigura protecţia stării biologice a femeii şi relaţia specială a acesteia cu copilul în perioada de după naştere”, a considerat instanţa.

Șefa sistemului britanic pentru urmărirea contacţilor COVID a primit mesaj de la propria aplicație că trebuie să se autoizoleze

Responsabila pentru sistemul de urmărire a contacţilor celor infectaţi cu noul coronavirus din Regatul Unit, Dido Harding, a fost anunțată miercuri de propriul sistem că trebuie să intre în autoizolare, informează Agerpres, preluînd AFP.

„Nimic nu se compară cu experimentarea pe propria piele a produselor tale... Am primit mesajul ăsta azi-noapte”, a ironizat Dido Harding, pe Twitter, alerta primită pe telefon, care o anunța că „Trebuie să staţi întrați în autoizolare pînă pe 26 Noiembrie”.

„Mă simt bine”, a dat ea asigurări, adăugînd că o așteaptă multe ore pe Zoom, pentru a-şi continua munca.

Vincent Reffet, un faimos cascador din echipa "Jetman", a murit în timpul unui antrenament

Un cascador francez faimos pentru săriturile sale de la punct fix sau execuțiile cu jetpack-ul a murit într-un accident petrecut în timpul unui antrenament în Dubai, informează BBC.

Vincent Reffet avea 36 de ani și făcea parte din echipa Jetman Dubai. El era cunoscut pentru zborurile realizate deasupra Alpilor sau coastei din Dubai. Un comunicat de presă anunță că Reffet a murit "în timpul unui antrenament în Dubai", dar nu oferit mai multe detalii. O anchetă în cazul morții sale a fost lansată. Tînărul a realizat numeroase cascadorii în cariera sa, sărind inclusiv de pe cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa. Reffet a devenit faimos pentru zborurile alături de Jetman Dubai, echipă creată de fostul pilot elvețian Yves Rossy, cunoscut drept "Jetman". Echipamentele echipei le permiteau piloților să atingă viteze de pînă la 400 km/oră. Zborurile lui Vincent Reffer se viralizau des pe rețelele de socializare. Unul dintre acestea îl prezintă sărind de pe un munte și zburînd într-un avion în mișcare, alături de un coleg.

Poliția britanică avertizează: Pandemia şi izolarea, "furtuna perfectă" pentru radicalizarea tinerilor pe internet

Pandemia de COVID-19 şi izolarea socială contribuie la o "furtună perfectă" care îi face pe tot mai mulţi tineri vulnerabili la radicalizare, a tras un semnal de alarmă Poliţia britanică, potrivit agenţiei Reuters.

În Marea Britanie, nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la ”sever” la începutul acestei luni, ca măsură de precauţie după atentatele din Franţa şi Austria. Acest nivel de alertă semnalează că un atac terorist este considerat foarte probabil. În intervalul Ianuarie 2019 - Iunie 2020, 17 minori, unii cu vîrsta de doar 14 ani, au fost arestaţi în legătură cu infracţiuni teroriste, a indicat Poliţia antiteroristă, scrie Agerpres.

"A existat o creştere puternică a materialelor extremiste în mediul online în ultimii cîţiva ani, iar COVID-19 a însemnat că oameni vulnerabili petrec mult mai mult timp izolaţi şi pe internet şi cu mai puţini factori de protecţie pe care şcoala, locul de muncă, prietenii şi familia îi pot oferi", a subliniat Neil Basu, şeful Poliţiei contrateroriste britanice. "În opinia mea, aceasta este o furtună perfectă, una pe care nu o putem prezice şi căreia s-ar putea să-i simţim efectele mulţi ani de acum înainte", a adăugat el. Un nou website cu caracter de prevenţie, denumit ACT, a fost lansat în Marea Britanie pentru a ajuta la combaterea acestei probleme.

Putin este îngrijorat de creşterea mortalităţii cauzate de COVID-19 în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat, Miercuri, îngrijorat de creşterea mortalităţii cauzate de noul tip de coronavirus în Rusia, însă fără a ordona deocamdată înăsprirea măsurilor restrictive menite să stăvilească epidemia, informează AFP, scrie agerpres. „Numărul de noi cazuri creşte (…) şi, ceea ce este mai îngrijorător, e faptul că rata de mortalitate creşte, de asemenea”, a afirmat Putin în timpul unei reuniuni online cu Guvernul rus.

Vladimir Putin le-a cerut Miercuri autorităţilor regionale ruse să nu „cosmetizeze” situaţia şi „să nu pretindă că totul este bine”. Potrivit lui Putin, mai multe regiuni se confruntă cu o penurie de medicamente pentru bolnavii de COVID-19 sau cu o lipsă de ambulanţe. „Sarcina tuturor şefilor regionali este să rezolve problemele zilnice, oră de oră”, a amintit el. „Situaţia generală din Rusia este dificilă, însă este sub control”, a mai dat asigurări Preşedintele rus, lăudînd experienţa pentru depistarea şi tratarea bolnavilor înregistrată în Primăvară, precum şi dezvoltarea în Rusia a unor vaccinuri împotriva COVID-19.

La sfîrşitul lui Octombrie, Putin a exclus o nouă carantină la nivel naţional pentru a nu opri economia rusă, deja afectată de carantina strictă din Primăvară, precum şi de sancţiunile occidentale. Cu toate acestea, el a evocat măsuri „ţintite şi justificate”, care ar putea fi luate independent în regiunile ruse. Luni, regiunea Buriatia din Siberia a devenit prima din Federaţia Rusă care a reintrodus o carantină de două săptămîni, pentru a opri răspîndirea coronavirusului.

Imunitatea bolnavilor de coronavirus poate dura de la 8 luni la cîțiva ani

Imunitatea celor care au avut coronavirusul poate dura de la 8 luni la cîțiva ani, arată un studiu american, scrie mediafax. Datele provin din cercetări nepublicate încă, dar din laboratoare excelente, examinate de cîțiva oameni de știință, scrie Corriere della Sera. Profesorul Alessandro Sette, directorul departamentului de cercetare a vaccinurilor din Institutul de Imunologie La Jolla (Ljl) San Diego, este unul dintre semnatari. Astfel, dr. Sette și colegii săi au ales 185 de bărbați și femei cu vîrste cuprinse între 19 și 81 de ani, care s-au vindecat de Covid-19. Majoritatea avusese simptome ușoare, fără spitalizare. Echipa a monitorizat patru componente ale sistemului imunitar: anticorpi, celule B și două tipuri de celule T, pentru a construi o imagine cît mai completă asupra imunității.

Conform concluziilor, la opt luni de la infectare, majoritatea celor vindecați (peste 90%) are încă suficiente celule imune pentru a evita infecția și pentru a preveni boala Covid-19. Puține persoane infectate nu au prezentat imunitate de lungă durată după recuperare, posibil din cauza cantității de încărcătură virală la care au fost expuse. „Această cantitate de memorie ar împiedica probabil marea majoritate a oamenilor să se îmbolnăvească timp de mulți ani”, a spus Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla, care a condus noul studiu. Potrivit echipei de savanți americani, persoanele vindecate ar putea fi protejate cel puțin opt luni, însă e posibil să evite infecția cîțiva ani. Durata exactă a imunității este greu de prezis, deoarece oamenii de știință nu știu încă ce niveluri ale diferitelor celule imune sunt necesare pentru a protecție, dar studiile de pînă acum au sugerat că ar putea fi suficient chiar și un număr mic de anticorpi sau celule T și B.

Dacă rezultatele cercetării ar fi confirmate, ar reprezenta o veste excelentă, deoarece cea mai mare îngrijorare a fost că imunitatea la coronavirus ar putea dura doar cîteva luni.

Proteste violente la Berlin împotriva noilor restricții anti-Covid

Poliția din Berlin a revocat permisiunea pentru un protest împotriva noilor restricții anti-pandemice din cauza faptului că manifestanții au refuzat să poarte măști și să se distanțeze. Au fost folosite tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea care se strînsese în fața Porții Brandenburg, relatează The Guardian.

Autoritățile estimează că între 5.000 și 10.000 de persoane se adunaseră în centrul Capitalei germane, înainte de votul din Parlamentul german prin care se vor pune în vigoare noile restricții menite să stopeze răspîndirea accelerată a infectărilor cu coronavirus. Protestatarii au fluierat, au bătut în tigăi și au purtat ochelari de protecție în loc de măști în timp ce au mărșăluit pînă în fața Porții Brandenburg. Protestele în fața clădirii Reichstag au fost interzise, Poliția din Berlin temîndu-se de o repetare a scenelor din August, cînd protestatarii au încercat să intre cu forța în clădirea Parlamentului.

Membri ai partidului de extremă-dreapta, AfD, au participat și ei la proteste. Un parlamentar extremist, Hansjoerg Mueller a comparat restricțiile împotriva Covid-19 cu actul din 1933 prin care Adolf Hitler a dat lovitura de grație Republicii de la Weimar. Alte grupuri neonaziste au luat, de asemenea, parte la protest. „Toată lumea are dreptul să critice măsurile, democrația noastră prosperă atunci cînd schimbăm între noi opinii. Dar oricine relativizează sau trivializează Holocaustului nu a învățat nimic din istoria noastră”, a scris Heiko Maas, ministrul de Externe german, pe Twitter. Institutul Robert Koch a raportat, Miercuri, că numărul infectărilor cu coronavirus a crescut cu 17.561 în ultimele 24 de ore, bilanţul total ajungînd la 833,307, din care 13.119 decese.