Realitatea internationala pe scurt (19 Noiembrie 2019)

Zeci de arestări într-o operaţiune împotriva contrabandei cu artefacte arheologice în Europa

O operaţiune pe scară largă împotriva contrabandei în Europa a dus la arestarea a 23 de persoane şi confiscarea a circa 10.000 de artefacte arheologice, au anunţat organizaţiile Europol şi Eurojust, transmite dpa, potrivit agerpres. Artefactele confiscate provin din regiunea Calabria din Sudul Italiei. Liderii reţelei erau doi calabrezi din provincia Crotone, gruparea avînd intermediari în Franţa, Germania, Marea Britanie şi Serbia. La destructurarea reţelei au luat parte forţele de Poliţie din toate ţările implicate, a menţionat Ministerul italian al Culturii. Ministrul Culturii de la Roma, Dario Franceschini, a mulţumit tuturor participanţilor la anchetă.

Ofiţerii agenţiilor de cooperare poliţienească şi judiciară ale Uniunii Europene au efectuat în total 103 percheziţii în cadrul acestei operaţiuni. Într-una din acestea, în oraşul Munchen din Sudul Germaniei, au fost confiscate monede istorice din apartamentul şi biroul unei femei cu cetăţenie italiană şi al fratelui său.

China atenționează SUA să înceteze provocările militare în Marea Chinei de Sud

Administraţia de la Beijing a avertizat Statele Unite să diminueze capabilităţile militare din Marea Chinei de Sud, unde a fost trimis un portavion chinez, potrivit mediafax. Secretarul american al Apărării, Mark Esper, s-a întîlnit Luni, în Bangkok, cu Wei Fenghe, ministrul chinez al Apărării, cu ocazia unei reuniuni a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Mark Esper şi Wei Fenghe au discutat despre o serie de probleme, inclusiv despre criza politică din Hong Kong şi despre situaţia din Marea Chinei de Sud, a declarat Wu Qian, purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării de la Beijing.

China este determinată să menţină „pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud şi îndeamnă Statele Unite să înceteze acţiunile arogante în această zonă şi să nu lanseze provocări sau să amplifice tensiunile”, a transmis Administraţia de la Beijing, conform CNN. Cea mai mare parte a comunităţii internaţionale consideră exagerate revendicările teritoriale chineze în Marea Chinei de Sud. Mark Esper a admis, într-un mesaj postat pe Twitter, că a discutat cu omologul chinez „despre modul în care cele două naţiuni pot continua o relaţie axată pe menţinerea sistemului internaţional bazat pe reglementări”.

Forţele Navale chineze au anunţat Luni trimiterea celui mai nou portavion în Marea Chinei de Sud, pentru o misiune de antrenament şi cercetare. „Misiunea de antrenament a portavionului autohton reprezintă o acţiune normală în procesul de fabricaţie; nava nu vizează o ţintă specifică, iar misiunea nu are nimic de-a face cu actuala situaţie”, a declarat Cheng Dewei, purtătorul de cuvînt al Forţelor Navale chineze.

În SUA, doi profesori de chimie au fost arestați pentru că produceau metamfetamină

Doi profesori de chimie din statul american Arkansas au fost acuzați și arestați pentru că produceau metamfetamină, a informat Poliția din comitatul Comitatul Clark, relatează site-ul postului CNN. Terry David Bateman, în vîrstă de 45 de ani, și Bradley Allen Rowland, în vîrstă de 40, amîndoi profesori asociați la Universitatea Henderson din Arkadelphia, Arkansas, au fost arestați încă de Vinerea trecută. Un centru pentru știință din universitate a fost închis la 8 Octombrie, după ce o persoană a raportat un miros chimic puternice, se arată într-un comunicat al universității. Clădirea a fost redeschisă pe 29 Octombrie, după ce au fost luate măsuri care au inclus sisteme de purificare a aerului și au fost îndepărtate temporar cîteva ferestre pentru a ajuta aerisirea. Universitatea nu clarifică dacă cei doi profesori sunt suspectați că ar fi produs substanța în interiorul școlii.

Raport ONU: Mai mult de 100.000 de copii sunt deţinuţi în legătură cu imigraţia în SUA

Mai mult de 100.000 de copii sunt în prezent deţinuţi în legătură cu imigraţia în SUA, număr total ce include copiii deţinuţi împreună cu părinţii lor şi minorii deţinuţi separat, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP, potrivit agerpres. „Numărul total de copii deţinuţi este de 103.000”, a declarat Manfred Nowak, principalul autor al Studiului global al Naţiunilor Unite asupra copiilor privaţi de libertate, calificînd această estimare drept „prudentă”, bazată pe cifre oficiale, dar şi pe surse complementare „foarte fiabile”. La nivel mondial, sunt cel puţin 330.000 de copii deţinuţi în 80 de ţări din motive legate de migraţie, potrivit acestui studiu.

„Detenţia copiilor legată de migraţii nu trebuie să fie niciodată luată în calcul (…) în interesul copilului. Există întotdeauna alte soluţii”, a declarat Nowak în faţa jurnaliştilor la Geneva. El a precizat că numărul de 103.000 de copii deţinuţi în SUA îi include pe minorii neînsoţiţi, pe cei care au fost arestaţi împreună cu rude ale lor şi pe cei care au fost separaţi de părinţii lor înainte de detenţie.

Turcia avertizează cu reluarea operaţiunilor militare în Nord-Estul Siriei

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a avertizat că ar putea relua operaţiunile militare în Nord-Estul Siriei dacă grupurile insurgente kurde nu se retrag din zona de securitate. „Statele Unite şi Rusia nu şi-au îndeplinit obligaţiile din acordul de încetare a focului. Dacă zona de securitate nu va fi curăţată de terorişti, vom reîncepe operaţiunile”, a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, conform site-ului Haberturk.com. Turcia a încetat operaţiunile militare din Nord-Estul Siriei în cadrul unui acord garantat de SUA şi Rusia care prevede retragerea grupului insurgent kurd Unităţile Populare de Protecţie (YPG) din zona de securitate instituită de Armata turcă de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia.

Federația Rusă a lansat producția sistemelor antiaeriene S-400 pentru India

Rusia a lansat producția sistemelor antiaeriene S-400 pentru India, care urmează să fie livrate pînă în 2025, a informat directorul general al companiei Rostec, Serghei Chemezov, relatează site-ul agenției Tass. „Plata în avans a fost făcută deja. Nu vreau să specific exact suma, însă este o plată în avans. Am lansat producția și totul este în lucru, urmînd să fie implementat așa cum am stabilit. Contractul va fi îndeplinit pînă în 2025”, a declarat Chemezov.

New Delhi a anunțat că urmează să achiziționeze sisteme S-400 tocmai în 2015.Contractul de 5,43 de miliarde de dolari pentru S-400 a fost semnat în timpul vizitei oficiale pe care Președintele rus Vladimir Putin a efectuat-o în India anul trecut. Contractul pentru livrarea și localizarea producției elicopterelor Kamov Ka-226T pentru Ministerul indian al Apărării ar putea fi semnat în următoarele șase luni, a informat directorul general al Rosoboronexport , Alexander Mikheiev. Potrivit acestuia, „producția acestor elicoptere a început deja”, iar termenii sunt formați pe baza procedurilor adoptate de Ministerul indian al Apărării.

În 2015, Rusia și India au semnat un acord interguvernamental pentru livrarea elicopterelor Ka-226T către India și localizarea producției pe teritoriul său. Documentul include livrarea a 60 de elicoptere și producerea a altor 140 de aeronave în India.

În 2020, bugetul militar al Germaniei va crește pînă la 50,25 miliarde de euro

Bugetul militar al Germaniei pentru 2020 se va ridica la 50,25 miliarde de euro, cu peste 6% (6,2%) mai mult faţă de previziunile anunţate în Primăvară, relevă cifrele oficiale făcute publice de către Guvernul german. Suma anunţată reprezintă 1,42% din produsul intern brut al Germaniei, cifră care aduce această ţară mai aproape de angajamentele sale internaţionale şi de obiectivul intern de 2% prevăzut de NATO. Anunţul vine cu cîteva săptămîni înaintea summitului NATO de la Londra din 3-4 Decembrie, la care distribuirea poverii financiare, subiect de polemică între Washington şi aliaţii europeni, se va afla din nou pe agenda discuţiilor.

Statele Unite au acuzat în mod repetat Germania că nu alocă suficienţi bani pentru apărare. Cifra anunţată recent de către Guvernul german este mai mare decît cea evocată în luna Mai, cînd se anticipa un buget al apărării de 47,32 miliarde de euro pentru 2020. Şi cifra pentru anul în curs, 2019, de 47,9 miliarde de euro, reprezintă o creştere faţă de cea anticipată în Primăvară, la 1,39% de la 1,36% din PIB.

NATO se află într-o perioadă delicată după criticile formulate la începutul lui Noiembrie de către Preşedintele francez Emmanuel Macron, în sensul că Alianţa s-ar afla în „moarte cerebrală”. Cancelarul german Angela Merkel a ţinut să se distanţeze de această poziţie, afirmînd că Alianţa atlantică reprezintă „pilonul central al apărării noastre”.

Urmînd exemplul Franţei, Cehia îi va taxa cu 7% pe giganţii din domeniul Internetului

Guvernul ceh a aprobat un plan care prevede taxarea giganţilor din domeniul Internetului precum Google, Amazon, Facebook şi Apple, transmite AP, potrivit agerpres. Urmînd exemplul Franţei şi al altor state, autorităţile de la Praga vor impune o taxă anuală de 7% pe veniturile realizate de companiile digitale de pe urma operaţiunilor derulate în Cehia. Taxa se va aplica doar companiilor ale căror vînzări globale depăşesc 750 milioane de euro (830 milioane dolari) şi care realizează în Cehia venituri de peste 100 milioane de coroane (4,3 milioane dolari).

Ministerul ceh de Finanţe estimează că taxa, care va intra în vigoare în 2020, va genera venituri de aproximativ cinci miliarde de coroane (216 milioane de dolari) pe an. Însă planul Guvernului de la Praga are nevoie să fie aprobat de Parlamentul ceh.

Decizia autorităţilor de la Praga vine într-un context în care aproximativ 130 de state încearcă, sub auspiciile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), să găsească o modalitate prin care giganţii globali din domeniul internetului să fie taxaţi mai corect.

Pentru a pune capăt practicilor fiscale ale multinaţionalelor din IT, Guvernul francez a adoptat, la sfîrşitul anului trecut, aşa-zisa taxă Gafa (acronimul de la Google, Amazon, Facebook şi Apple), care a intrat în vigoare în acest an. Totuşi Parisul s-a angajat să renunţe la ea dacă se ajunge la un acord internaţional privind impozitarea acestor companii, în timp ce Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va impune ca represalii o suprataxă pentru vinurile franțuzeşti.

Tusk, unicul candidat la preşedinţia Partidului Popular European

Polonezul Donal Tusk, preşedintele în exerciţiu al Consiliului UE, este unicul candidat la preşedinţia PPE (dreapta), cel mai important partid european, la succesiunea francezului Joseph Daul, a anunţat formaţiunea, relatează AFP, potrivit news.ro. Aceasta ar fi prima oară cînd un Est-european ar conduce cea mai mare familie de dreapta în UE, în care se află Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului german Angela Merkel şi Partidul francez Les Républicains (LR, opoziţie). Numirea sa la conducerea PPE, fără suspans, din cauza lipsei vreunui competitor, urmează să aibă loc Miercuri, la Zagreb, în Croaţia, în cadrul unui congres al partidului. Alegerea urmează să aibă loc prin vot secret, exprimat de aproximativ 700 de delegaţi, iar rezultatul urmează să fie proclamat Miercuri seara, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvînt a PPE.

Tusk, în vîrstă de 62 de ani, a ocupat în ultimii cinci ani unul dintre posturile-cheie în instituţiile europene, preşedinţia Consiliului UE, pe care o lasă la 1 Decembrie fostului premier belgian Charles Michel. Neiubit în partidul conservator naţionalist aflat în prezent la putere în Polonia – Partidul Ordine şi Justiţie (PiS) -, Tusk, un fost premier polonez de centru-dreapta, a modernizat funcţia de preşedinte al Consiliului UE.

Germanul Manfred Weber, candidat la preşedinţia Comisiei Europene (CE), a fost respins în Vară de către Preşedintele francez Emmanuel Macron, cea ce a provocat grimase, întrucît această formaţiune a ieşit victorioasă din alegerile europene. Însă altă membră germană a PPE, Ursula von der Leyen, a fost aleasă. În plus, relaţiile Partidului Fidez al liderului ungar Viktor Orban cu PPE au fost extrem de tensionate în ultimele luni. În urma unor declaraţii populiste şi unei campanii împotriva UE, PPE a decis în Martie să-l suspende. Nici un delegat Fidesz nu va participa la Congresul PPE la Zagreb.

Mandatul preşedintelui PPE este de trei ani şi poate fi prelungit pe termen nedeterminat, o funcţie ocupată de altfel timp de 23 de ani de belgianul Wilfried Martens (1990-2013), căruia i-a succedat alsacianul Joseph Daul. De la înfiinţarea sa în 1976, PPE a avut cinci preşedinţi – doi belgieni, un olandez, un francez şi un luxemburghez.