Realitatea internationala pe scurt (19 Noiembrie 2018)

A fost cucerită ultima redută ISIS din Siria

Tloul al-Safa, ultimul bastion al Statului Islamic în Siria, a căzut în mîinile regimului al-Assad. Forţele regimului sirian au preluat Sîmbătă controlul la Tloul al-Safa, ultimul bastion al grupării Statul Islamic (SI), situat între Damasc şi provincia Soudeida, în Sudul ţării, a anunţat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP. ″Forţele regimului controlează de acum această regiune după retragerea luptătorilor SI către Est în Badiya (deşert), după mai multe săptămîni de asediu şi de bombardament intens ”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. Potrivit acestuia, între 700 şi 1.000 de jihadişti ar fi părăsit acest ultim bastion în urma “unui acord cu regimul” (sirian).

Agenţia oficială de presă SANA a anunţat ″progrese semnificative la Tloul al-Safa″, unde forţele armate controlează zonele deţinute de terorişti (...) şi continuă să verifice zonele eliberate″. Această nouă reuşită a regimului sirian, care a obţinut victorii militare împotriva insurgenţilor şi jihadiştilor de la începutul anului şi controlează de acum două treimi din Siria, survine la aproape patru luni de la lansarea unei vaste ofensive pentru îndepărtarea SI din această zonă din Sudul ţării.

Un soldat american decorat este acuzat de crime de război în Irak

Un membru al forţelor speciale americane Navy Seals este acuzat de crimă de către procurorii militari, după ce, în timpul unei desfăşurări în Irak, ar fi înjunghiat mortal un luptător rănit al grupării teroriste ISIS, relatează Daily Mail.

Pe numele lui Edward “Eddie” Gallagher, în vîrstă de 39 de ani, există 14 capete de acuzare, printre care şi crimă de premeditare, după ce ar fi înjunghiat în gît un luptător ISIS adus pentru îngrijiri medicale de către membri plutonului său. Incidentul ar fi avut loc în luna Mai 2017, în Mosul, Irak, şi a fost filmat şi fotografiat. El mai este acuzat şi de tentativă de omor, de faptul că a efectuat o ceremonie de reînrolare lîngă corpul luptătorului ucis şi lîngă un steag al Statelor Unite, dar şi de faptul că ar fi deschis focul asupra a două persoane necombatante.

Potrivit CNN, mai este acuzat şi de obstrucţionarea Justiţiei datorită încercărilor de a-şi descuraja membri propriului pluton de a-i raporta faptele. De altfel, conform publicaţiei The Star, unii membri ai plutonului erau atît de deranjaţi de acţiunile şefului lor  încît i-au umblat la lunetă pentru a o face mai puţin precise, şi au tras focuri de armă în aer pentru a speria civilii înainte ca şeful să aibă timp să-i împuşte. “Au spus că petreceau mai mult timp protejînd civili decît luptînd împotriva Daesh (gruparea ISIS - n.r.)”, a precizat agentul special Joe Warpinski, în fata Curții de judecată, citat de The Star.

Apărarea a pretins, însă, că singurele dovezi ca militarul ar fi ucis pe cineva sunt relatările oferite de cîţiva membri demoralizați ai plutonului său. “Vă promit că vom chema mult mai mulţi SEAL care vor spune că nimic din toate acestea nu s-a întîmplat”, a precizat avocatul apărării. În situaţia în care va fi găsit vinovat, Edward Gallagher riscă închisoarea pe viaţă. Militarul a negat toate acuzaţiile.

“Acesta nu este Eddie. El salvează vieţi. El este tipul care intră într-o clădire în flăcări atunci cînd toţi ceilalţi fug”, a declarat soţia sa în apărarea lui, citată de Daily Mail. Gallagher a servit în opt desfăşurări pe parcursul a 19 ani, fiind specializat ca medic şi lunetist. După ultima să desfăşurare, a fost numit lider de pluton de top şi nominalizat la steaua de argint.

Italia va fi sancționată de UE pentru indisciplină

Uniunea Europeană va lua măsuri disciplinare împotriva Italiei, anunţă Reuters. Decizia vine după ce Guvernul de la Roma a ales să sfideze Bruxellesul şi să nu ţină cont de recomandările oficialilor europeni în privinţa bugetului pe anul viitor. Roma riscă acum sancţiuni financiare de 3,4 miliarde de euro, dacă ratează ţinta de deficit bugetar, aşa cum estimează experţii Comisiei Europene. Italienii resping îngrijorările experţilor europeni şi cer, prin vocea vicepremierului Matteo Salvini, să fie lăsaţi să cheltuiască şi să se împrumute cît vor. Aşa că au decis să retrimită la Bruxelles un proiect de buget care le mai fusese respins odată.

Bilanțul incendiilor din California – 76 de morți și aproape 1.300 de oameni dispăruți

Numărul victimelor incendiului Camp Fire din Nordul Californiei a ajuns la 76 de morţi, conform informaţiilor oferite de biroul şerifului din Butte County, a transmis Duminică DPA, scrie Agerpres. Echipele de salvare au descoperit Sîmbătă încă cinci cadavre. În total, 1.276 de persoane au fost date dispărute, cu 265 mai multe decît Vineri.

Incendiul devastator ”Camp Fire” a cuprins circa 55.800 de hectare şi este controlat în proporţie de 35%, a raportat în cadrul conferinţei Departamentul forestier şi de protecţie împotriva incendiilor din California (Cal Fire). ”Camp Fire” a devenit cel mai mortal şi distrugător din California, întrecînd în amploare incendiul ”Griffith Park” din comitatul Los Angeles, care a provocat decesul a 29 de persoane în anul 1933. În total, 10.321 de proprietăţi au fost distruse de flăcări, au precizat autorităţile.

Cîteva sute de kilometri spre Sud, în apropiere de Los Angeles, incendiul ”Woolsey Fire” a mistuit aproape 40.000 de hectare şi a lăsat în urmă cel puţin trei morţi, relatează AFP.

Pompierii din California au primit asistenţă aeriană semnificativă, însă incendiile sunt în continuare active. În Nordul Californiei, precipitaţiile ar putea veni în ajutorul eforturilor de stingere a flăcărilor, însă nu mai devreme de sfîrşitul săptămînii. Autorităţile locale au emis totodată o alertă privind poluarea atmosferică din cauza fumului. Ordinele de evacuare sunt încă în vigoare şi nu vor fi ridicate timp de cîteva săptămîni, notează AFP. În ultimul an, California a înregistrat mai multe incendii violente, care au provocat decesul a aproape o sută de persoane şi au mistuit sute de mii de hectare. Seceta a fost mai accentuată în ultimii ani în acest stat cu o suprafaţă mare din vestul Statelor Unite.

Israel: Organizarea de alegeri anticipate ar fi o „greşeală”, afirmă Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, Duminică, că organizarea de alegeri anticipate ar fi o „greşeală”, în condiţiile în care majoritatea prim-ministrului s-a redus la un vot în Parlament (61 din totalul de 120) ca urmare a demisiei, Miercuri, a ministrului Apărării Avigdor Lieberman, relatează AFP, scrie Agerpres. „Într-o perioadă atît de sensibilă din punct de vedere al securităţii, organizarea de alegeri ar fi o greşeală”, a declarat Netanyahu în deschiderea şedinţei Consiliului de Miniştri. El urmează să se întîlnească cu ministrul de Finanţe Moshe Kahlon la sfîrşitul zilei, al cărui sprijin este acum vital pentru supravieţuirea coaliţiei, în încercarea de a-l convinge să nu susţină un plan privind organizarea de alegeri anticipate.

Ministrul Apărării Avigdor Lieberman, liderul partidului naţionalist Yisrael Beitenu, a demisionat Miercuri pentru a protesta faţă de armistiţiul încheiat indirect între Israel şi islamiştii palestinieni din Hamas şi aliaţii acestora, după o serie de altercaţii extrem de dure în Fîşia Gaza. Moshe Kahlon, şeful partidului de centru Kulanu (10 locuri) al cărui sprijin este vital pentru supravieţuirea coaliţiei, s-a pronunţat pentru organizarea de alegeri „cît mai repede posibil”, în timp ce legislatura actuală se încheie abia în Noiembrie 2019.

Un alt membru al coaliţiei, Naftali Bennett, ministru al Educaţiei şi lider al partidului naţionalist Căminul Evreiesc (8 locuri), a cerut să preia portofoliul Apărării. Susţinerea acestei formaţiuni este, de asemenea, necesară pentru asigurarea majorităţii guvernamentale. Vineri, prim-ministrul a respins această cerere şi a anunţat că va asigura interimatul la Ministerul Apărării.

Egipt: Cel puţin 40 de apărători ai drepturilor omului, deţinuţi în locuri necunoscute

Cel puţin 40 de persoane apropiate unei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, arestate de la sfîrşitul lunii Octombrie, sunt deţinute în „locuri necunoscute”, a comunicat Duminică Human Rights Watch (HRW), cerînd autorităţilor egiptene să dezvăluie locul în care sunt deţinute aceste persoane, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Mulţi dintre cei arestaţi au oferit sprijin juridic şi umanitar familiilor unor deţinuţi politici”, care au fost de asemenea daţi dispăruţi după arestarea lor, a indicat ONG-ul într-un comunicat.

HRW susţine că a vorbit cu „un avocat, un militant pentru drepturile omului şi cu doi militanţi politici care sunt în contact direct cu familiile celor arestaţi” de la sfîrşitul lunii Octombrie. „Reprimarea agenţiilor de securitate egiptene afectează acum… aceste femei şi bărbaţi curajoşi care au încercat să îi protejeze pe cei dispăruţi”, a spus Michael Page, director adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu. Una dintre sursele consultate de HRW a anunţat cel puţin 80 de dispariţii de la sfîrşitul lunii Octombrie, însă doar 40 au fost „verificate” de organizaţie. „Autorităţile egiptene ar trebui să dezvăluie imediat locul de detenţie a acestor persoane, să-i elibereze pe toţi cei arestaţi doar pentru că şi-au exercitat drepturile şi să-i aducă în faţa unui judecător pe cei care ar fi pasibili de detenţie”, se arată în comunicatul citat.

Autorităţile turce au eliberat opt persoane arestate în urma raidurilor care au vizat mediul academic

Poliţia turcă a eliberat opt cadre universitare şi personalităţi ale societăţii civile arestate în cadrul unui val de reţineri care au suscitat preocuparea Uniunii Europene şi Statelor Unite, relatează AFP, scrie Agerpres. Procurorii turci emiseseră 20 de mandate de arestare şi 14 persoane vizate au fost arestate. Sîmbătă, au fost eliberate opt, după ce au fost audiate de Poliţie, în timp ce şase sunt în continuare la interogatoriu, a scris agenţia de presă DHA. Sursa nu a precizat identitatea persoanelor eliberate.

Printre acestea se află o profesoară de matematică de la prestigioasa Universitate Bosfor, Betül Tanbayp, a subliniat Societatea Europeană de Matematică a cărei vicepreşedintă a fost aleasă recent. Turgut Tarhanli, un profesor de Drept şi specialist în drepturile omului la universitatea particulară Bilgi, face parte, de asemenea, dintre persoanele eliberate, potrivit canalului de televiziune NTV. Persoanele arestate au legături cu o organizaţie neguvernamentală prezidată de omul de afaceri Osman Kavala, care este deţinut fără proces de peste un an în cadrul unei anchete foarte controversate pentru presupuse legături cu puciul eşuat din Iulie 2016. Osman Kavala este preşedintele fundaţiei Anadolu Kultur care militează pentru depăşirea diferenţelor din cadrul societăţii turce prin intermediul culturii şi artelor.

Toţi suspecţii, inclusiv persoanele eliberate Sîmbătă, sunt în continuare acuzaţi că au creat „haos şi dezordine” şi ”au căutat să răstoarne Guvernul” în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale din 2013, care au fost declanşate de o mişcare de protest faţă de proiectele imobiliare din parcul Gezi din centrul Istanbulului. Arestările au suscitat critici vehemente din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, mai scrie AFP.

Un vînător a împuşcat un cerb cu „două capete”

Un vînător din comitatul Marshall, Kentucky, s-a ales cu două trofee cu un singur glonţ. El a tras într-un cerb, iar cînd s-a apropiat de animalul împuşcat a rămas uluit – avea "două capete". Departamentul de pescuit ş resurse sălbatice din Kentucky a postat pe internet poze cu cerbul. Bob Long este vînător de aproximativ 30 de ani, dar Duminică, 11 Noiembrie, a dat lovitura vieţii. "Am fost foarte entuziasmat. Am sunat trei sau patru oameni diferiţi şi le-am spus: nu veţi crede ce mi s-a întîmplat. Încă nu pot să cred. Mă simt binecuvîntat. El a povestit că i-a venit în bătaia puştii şi alţi  cerbi în acea zi, dar l-a aşteptat pe cel potrivit. Pe măsură ce se lăsa noaptea, a văzut "cerbul cu două capete" pe un cîmp de grîu şi a tras.

Imaginea cu cerbul, publicată de Kentucky Department of Fish and Wildlife Resources, s-a viralizat. În coarnele cerbului vînat este prins capul unui alt cerb. Cum a ajuns acolo nu se ştie, deocamdată. „Tot nu-mi vine să cred”, a declarat vînătorul.
Unele persoane au spus că imaginea a fost regizată, dar ulterior s-a descoperit, pe camere amplasate în zonă, că cerbul chiar căra povara respectivă în coarne înainte să fie împuşcat. Sergentul Tony Dunker, de la Kentucky Department of Fish and Wildlife Resources, crede că celălalt cerb murise cu cîteva săptămîni înainte ca cele două seturi de coarne să se încurce unul în altul.